Otteluraportti 1.9 3.div TPK – Salon Wilpas

TPK liian kova pala Keltamustalle (11.9.2016)

Salon Wilpas ei pystynyt haastamaan Turun PalloKerhoa Turun Yläkentällä torstaina 1.9 kuin hetkittäin. Salolaisilla oli ottelun toisella jaksolla oma etsikkoaikansa, joka sisälsi tukun hyviä maalipaikkoja, mutta ne jäivät käyttämättä. Ampiaisten ilta synkkeni viimeistään 72.minuutilla, kun Wilpas-kapteeni Tomi Kuokkanen lensi suoralla punaisella ulos. Raitapaitojen ainokaisesta vastasi toisessa perättäisessä ottelussaan osunut Modou Ngum.

Ottelun kulku

Putoamiskurimuksen alla painivat salolaiset olivat kipeästi lisäpisteiden valossa, vaikka viikontakainen VG-kotivoitto toi hetkellistä helpotusta sen elämään. Purppurataivaisen torstai-illan Turun miesten kolmosen ottelu lupasi ennakkoon vauhdikasta ottelua ja sellainen myös saatiin.

1.jakso

TPK tulee ottelun alkuun ryminällä ja 2.minuutilla Teemu Sepän vartioimaa Wilpas-maalia hätyytellään ensikertaa. Wilpas-pakki rajaheittää suoraan vastustajalle ja sen jälkeisiin tapahtumiin Ampiaiset reagoivat uneliaasti. Helppo jatko keskustaan ja siitä eteen. Jyri Sundin pääsee kuljettamaan kohti puolustuslinjaa vapaasti ja syöttövaihtoehtoja on molemmilla laidoilla, mutta tällä kertaa turkulaishyökkääjän ratkaisu laukauksen muodossa noin 35 metristä on luokkaa erittäin optimistinen.

Isännät siirtyvät 10.minuutilla johtoon kulmapotkusta, kun Jaakko Ruuskanen lähettää vasurillaan maaliluukulle sisäänpäin kiertävää palloa. Salolaispelaajista kaksi iskee etutolpalle tippuvaan palloon, mutta kumpikaan ei onnistu kuulaan päällään osumaan ja se jatkaa Wilpas-vahdinkin haroess tyhjää taka-alueelle, jossa Hans-Emil Honkasalo saa vaikeasta asennosta maan kautta pomppaavan kudin aikaiseksi. Kaikkien hölmistykseksi se päätyy aina maaliverkkoihin saakka, 1-0.

Keltamustalla on suuria vaikeuksia pysyä isäntiensä perässä ja varsinkin keskikentällä juostaan askeleen tai kahden verran koko ajan myöhässä. Ampiaisten koneet alkavatkin käydä 15.minuutilla tulevan tasoitusmaalin jälkeen vasta kunnolla. Tilanne lähtee Mikko Tapanisen katkosta omalla 16m-alueen sisällä Eemeli Auraselle, joka poimii Mikko Batalahn vasemmalta laidalta tarkalla syötöllä. Batan pystypallo kaartaa korkeana linjan taakse ja, kun TPK-toppari arvioi pallon lentoradan aavistuksen väärin, irtoaa Modou Ngum lennokkaalla askeleella välittömästi karkumatkalle. Erinomaisella toisella kosketuksella boksin sisälle ja hallitulla sijoituksella kuula takahäkkiin, 1-1.

Pari minuuttia myöhemmin turkulaiset jauhavat keskialueella nätisti lyhyillä nopeilla syötöillä tilaa ja lopuksi pelin painopiste käännetään oikeaan laitaan, jossa salolaispakki ohitetaan pystysyötöllä. Wilpas-laituri ei ehdi paikkaamaan kunnolla ja niinpä laidalta murtaudutaan ruutuun ja ihana takaviistopassi löytää Joosu Hertsin avopaikasta, mutta kuti 7 metristä kohoaa metrin verran maalin ylitse.

Läpi ottelun hyviä kulmia viljellyt Ruuskanen tarjoaa kulmalipulta herkkua 23.minuutilla takatolpalle, jossa valkopaita nousee omiin korkeuksiinsa ja pääsee palloon kupolillaan. Teemu Sepän maaginen hanska heilahtaa refleksilähitorjuntaan ja maali varjeltuu.

Vieraat alkavat saada keskikenälle otetta ja siten myös peliin paremmin mukaan, ongelmia aiheuttaa kuitenkin linjaan jäävät avaukset, joista kotijoukkue iskee jatkuvasti vaarallisesti vastaan. Tyyppiesimerkki 34.minuutilla, kun Ampiaispakin keskitys paineettomassa tilassa jää suutariksi ja sitten onkin kiire. Keskikentän yli tullaan vauhdilla ja vastakkaisessa laidassa raitapaita ulospelaa itsensä yrittäessään rohkeaa katkoa. Hertsi pelataan jo puolittaiseen läpiajoon ja vain Sepän näyttävä dyykki etukulmaa kohti tärähtävän laukauksen tielle pitää pelin tasatilanteessa.

37.minuutilla vierailla on loppujen lopuksi epäonnea matkassa, vaikka lopulliseen tilanteeseen päädytään hölmöillen. Wilpas-topparin hyvä katko kuihtuu turhaan roiskaisuun keskiympyrään. TPK-pelaaja nappaa ilmaisen pallon ja pelaa maltilla laadukkaan pystypallon oikeaan laitaan. Lähes päätyrajan tuntumasta, oikealta kaistalta tulee keskitys, jonka käsittelyssä salolaistoppari ei kunnolla onnistu, Peliväline jatkaa matkaansa boksin sisällä ja lopulta osuu kudin tielle heittäytyvän raitapaidan käsivarteen ja erotuomari osoittaa epäröimättä spottia. Jaakko Ruuskanen lataa kuulan 11 metristä tarkasti vasemman pystypuun juureen, 2-1.

Tauolle olisi ehdottomasti pitänyt päästä 1-1-tilanteessa ja nyt Wilppaan valmennusjohdolla onkin tehtävää nostattaa joukkue uudelleen taistelemaan. Keskikentän roolituksella, muutamalla pelipaikkasiirrolla ja yhdellä pelaajavaihdolla haetaan parempaa konseptia toiselle jaksolle. Avauspeliin ryhtiä ja laadukasta kuulaa linjan taakse syvyyteen, jonne mukavia aloitteita tulee jatkuvasti. Niklas Ahlqvist jättää pelikentän Henri Makkoselle täytettäväksi.

2.jakso

Toisen puolikkaan ensimmäinen tilaisuus tulee Kerholle kulmurista. Tomi Kuokkanen voittaa pääpallon 16m-alueen ulkopuolelle, josta kevyt jatkolaukaus lähtee Bruno Mbonun paineen alla. Pomppivan kuulan Teemu Seppä handlaa vaivattomasti.

Vieraat koomailevat kuitenkin 49.minuutilla urakalla ja isännät rankaisevat tylysti. Maalivahdin heittoavaus turhan hätäisesti laitapakille ahtaaseen. Harhapassi ja ohitetuksi tulo. Turkulaispelaaja laidalta vapaasti keskitystonteille ja kun kovan syötön katkossa epäonnistuu ensin veräjänvartija. Sitten toisen puolen laitapakki, kun on muutaman metrin Perttu Lehtosesta myöhässä, saa kerholainen iskeä pallon tyhjään uuniin, 3-1.

Lisää on tulla oman virheen myötä 51.minuutilla, kun Wilpas-toppari antaa kammottavan harhasyötön vastustajan kenttäpuoliskolle, hakiessaan seinää ja kotijoukkue käyttää eteenavautuvan sauman välittömästi. Pitkä maata pitkin vaihdosta sisääntulleelle Marno Lastulalle, joka polkee nopeasti karkumatkalle. Ristiretki saa kuitenkin nolon lopun turkulaisten kannalta, kun TPK-laiturin nosto jää Sepän hanskoihin.

Hyvän olon tunteen vallatessa kerholauman, alkaa Ampiaisparvi saamaan toistuvasti hyviä tekopaikkoja. 54.minuutilla Wilpas esittää hyvää laitapelaamista vasemmalla. Rajaheito Tapsalle, joka neppaa pienestä raosta Batalle. Bata puolestaan jatkaa oitis Mbonun suojaukseen. Hyvä käännähdys ja pari askelta roikkuvasta vastustajasta huolimatta keskustaan ja tiukka kuti 17 metristä. Tosin päin Kerho-kassari Stefan Wahlstenia, joka hoitaa kudin rutiinilla.

55.minuutilla Samir Haddouti korvaa Jesse Jokiniemen Wilppaan hakiessa uutta vaihdetta keskikentälle.

4 minuuttia tästä ja raivokkaan energisellä jalalla liikenteessä ollut Mikko Batalha säkenöi jälleen. Hyvä riisto vasemmalla puolella ja jatkopelaaminen Mudulle 16m-alueen tuntumaan. Gambialaiselta hallittu kääntyminen pallon kanssa ja namupassi boksiin Brunolle, jolla on edessään enää jo puoliksi maihin heittätyävä Wahlsten. Ei onnistu Wilppaan kauden paras maalintekijä tuikkaamaan veskarin ohi, vaikka aikaa olisi ollut kiertääkin.

Hyvää tilannetta seuraa Jani Lehtisen täsmäpallo kulmapotkusta Mbonun otsaan, mutta vaikeasta asennosta pelivälineeseen puskeva salolaiskärki, lähettää kuulan 13 metristä omiin korkeuksiinsa.

Vielä 70.minuutilla vieraille tarjoillaan totisesti kavennusta. Hyvä hyökkäys saa alkunsa Tapsan katkos ja helposta syötöstä Teemu Kesäselle, joka harhauttaa vastustajan ja pelaa takaisin Tapsalle, joka puolestaan jatkaa heti Henri Makkoselle. Schweinin hyvä pystysyöttö ihanaisesti Brunon juoksuradalle ja hyvällä vauhdilla kärki kirmaa päätyrajan tuntumaan, josta kääntää napakaa, matalan keskityksen maalinedustalle. Bata hiipii oikea-aikaisesti TPK-pakkien väliin, mutta ei onnistu saamaan kuulaa vitosen sisältä pömpeliin, vaan se lipuu tolppaa katkerasti nuollen ohi.

Vielä samalla minuutilla sattuu, kun Brunon nopea heitto menee Ngumille, joka kääntyy päädyn kautta ja ampuu pienestä kulmasta etukulmaa kohti, mutta Wahlsten on hereillä.

72.minuutilla päättyy Keltamustan etsikkoaika, kun Kuokkanen lentää pihalle. Purkupallon arvioinnissa sattuu pieni virhe ja nopea Hertsi on karata pahantekoon. Ampiaiskippari käyttää käsiään kielletyin ottein ja repii turkulaisen nurin alimmaisena miehenä. Ei epäselvyyttä.

74.minuutilla Ryan Shenas korvaa Eemeli Aurasen kenttäkoostumuksessa.

80.minuutilla Hertsi iskee salolaispelaajan taaksepäin syöttöön ja on voittaa raitapaitatopparin juoksukisassa. Veto 17 metristä paineen alla päin verkkoaitaa. Tästä minuutti ja Ngum pelaa hyvin eteenpäin rajaheiton perään ja Bata yhdistelee jatkon Mbonulle. 1v1-tilanne saa päätöksen terävän, matalan etualakulmaan kohdistuvan laukauksen muodossa, jonka Wahlsten komeasti liimaa.

Sen jälkeen turkulaiskassari avaa korkealla pitkän pallon, johon salolaisia ei kiinnosta mennä. Ja, kun kiinnostaa, on TPK-pelaaja jo iskemässä pelivälinettä eteenpäin. Helposti linjan taakse, kun laitapakki ei ole linjassa ja Lastula polkee vapaasti boksiin, sivaltaen taidokkaasti ulkosyrjällä takapesään, 4-1 ja case closed.

Vielä pari minuuttia myöhemmin Brunolle tarjoillaan avopaikkaa, mutta, kun ei maistu, niin ei maistu. Kentälle tullut Samir Haddouti väläyttelee tavaramerkkiään ja 40 metrin komea kaaripallo jysähtää puolenvaihtona täydellisesti Mikko Batalhan rintakehään. Bata ottaa pallon haltuunsa ja driblailee itsensä vastustajan laatikon vasemmalle reunalle, josta lähtee vaarallista keskitystä TPK-maalille. Wahlsten ei aivan saa sormiaan vitosen sisään leijailevaan palloon ja Bruno pääsee vapaasti vetämään. Hurja tykki puolivolleystä lähettää pallon vauhdilla yli maalin.

84.minuutilla Wilpas suorittaa vielä viimeiset pelaajavaihtonsa, kun kentän jättävät Bruno Mbonu ja Mikko Batalha, Qorane Mohamedin ja Alban Sadikaj’n juostessa ottelun loppuhetkiksi kehiin.

Peli päättyy loppujen lopuksi 4-1 TPK:n hyväksi, eikä voittajasta loppujen lopuksi ole epäselvyyttä. Salolaisilla oli hetkensä, mutta tänään koko kauden takkuillut maalinteko-ongelma nostatti jälleen päätään.

Ottelun parhaat

Hieman yskähtelevän syksyn pelannut Kerho vakuutti näyttävällä lyhytsyöttöpelillään. Pelivälinettä taidokkaasti ahtaassakin tilassa mieheltä toiselta ja salolaisten juoksutusta välillä kovallakin kädellä. Kenttä komeasti tasapainossa ja hyökkäämisessä laatua, monipuolisuutta ja rytmiä. Kun iskettiin vastaan, iskettiin suoraviivaisesti ja lujaa. Kun jauhettiin, jauhettiin maltilla Wilpas-linjat auki ja tilaa, jossa rellestää. Viimeisen syötön kanssa pieni huolellisuus olisi voinut näkyä entistä rumempina lukuina tulostaululla.

TPK oli joukkueena tasavahva, mutta sen riveistä kolmikko Hertsi-Ruuskanen-Wahlsten erottui erityisesti edukseen. Vahvoja pystyjuoksuja tekoviheriölle ladannut Joosu Hertsi aiheutti nopeudellaan ja röyhkeydellään ongelmia tasaisesti Wilppaalle. Raaka fysiikka jylläsi, kun Kerhon nro 25 paineli meneään. Monipuolisesti liikkunut Hertsi ei jäänyt keskustaan, vaan säteili laajalla säteellä laidoissakin. TPK-kapteeni Jaakko Ruuskanen omisti keskikentän. Herra ja hidalgo hallitsi kenttää näppärillä pikkusiirroilla ja pelasi itsensä toistuvasti paineen alta pois. Kun vastustaja iholla, yllätyksellisiä neppejä yhdellä tatsilla ja, kun oli aikaa ja tilaa paistoi herran otteista rauhallisuus, maltti ja armoton syöttämisen taito. Lähes virheettömästi pelivälinettä omille parempiin peliasentoihin ja tiloihin. Isäntien heikon hetken aikana maalivahti Stefan Wahlsten osoitti arvonsa. Pienikin hermoilu tai epävarmuus olisi kostautunut, mutta nyt turkulaisrysärin otteista paistoi tyyneys, joka iskostui koko puolustusrivistöön. Pari haamua ja muutama varma koppi, joita tarvittiin oikeilla hetkillä.

Ampiaiset olivat ottelun alkuhetkillä poissa normaalilta radaltaan ja sen otteista paistoi kohmeus. Koneet käynnistyivät vasta vartin jälkeen ja Luojan lykky, peli oli siinä vaiheessa tasan. Pelin avaamisen kanssa se tuskasteli läpi ottelun, eikä siihen tunnuttu saavan parannusta missään vaiheessa. Turhan usein pallot jäivät vajaiksi ja/tai epätarkoiksi, joista vastustaja iski toistuvasti vastaan. Kun isäntiin alettiin päästä kiinni, alkoi peli kääntyä vieraille. 3-1-maalin jälkeen salolaisille tarjottiin useita oljenkorsia pelin tasoittamiseen, mutta tällä kertaa ne jätettiin käyttämättä.

Vasemmalla laidalla aktiivisesti ja koko sydämellä läpi ottelun uurastanut Mikko Batalha ylsi kauden parhaimpaan peliinsä. Erinomaisesti omiensa hyökkäyksiä rakennellut pelimies oli myös todella intensiivisesti koko joukkueen prässin tärkein palanen. Pyyteetöntä duunia omiensa eteen näkyi ottelutilastoissa lukuisina katkoina ja riistoina laadukkaan syöttöpelin vastapainona. Mikko Tapaninen saattoi olla ottelun alussa jäässä, mutta syttyi omalle perushyvälle tasolleen ottelun tiimellyksessä. Valtava määrä katkoja jälleen kerran ja kelvollista pelinrakentelua. Modou Ngum iski toisessa ottelussaan kauden toisen maalinsa ja jatkoi näin maaliputkeaan kahden ottelun mittaiseksi. Älyttömällä juoksunopeudellaan toistuvasti linjasta irti ja paikkoihin. Tällä kertaa vain pallot jäivät turhan usein linjaan, eivätkä tavoittaneet gambialaista maalinsylkijää. Maaliinkin johtaneen passin Mudu haki noin 5 metrin takamatkalta, viimeistelyn ollessa jälleen kerran kliininen.

Ottelun jälkimainingit

”Ei TPK:ta vastaan tarvitsisi antaa yhtään tasoitusta, varsinkaan heidän kotikentällään. Alku juostiin pahasti perässä, mutta sitten pelin edetessä saatiin askel askeleelta kiinni ja alettiin päästä iholle. Oma avauspelimme oli luokatonta ja iso ero tuli siinä, miten me hukkasimme katkonjälkeiset pallot siinä, missä Kerho pelasi ne maltilla ja fiksusti omille ja vieläpä usein eteen ja omille. Heidän meitä paljon laadukkaampi syöttötyöskentely oli loppujen lopuksi joukkueiden tasoeron veroinen. Meillä oli omat tonttimme, joista emme palloa saaneet maaliin”, näki Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho syynä selkeään lopputulokseen.

TPK – Salon Wilpas 4-1 (2-1), (2-0)

10′ Honkasalo

15′ Modou Ngum (M.Batalha)