Keltamustan nousukiri sai jatkoa Eurassa (21.10.2017)

Salon Wilppaan huikea loppukauden kunto ei osoittanut hiipumisen merkkejä, kun se matkasi EuPan vieraaksi Länsi-Suomen miesten 4.divisioonan otteluun 16.9 lauantaina. Euran Wembleyn epämääräisellä nurmella vieraat iskivät ensimmäisen sekä toisen jakson loppuminuuteilla. Teemu Kesänen onnistui maalinteossa kahdesti ja Markus Aho kertaalleen, ja kun salolaiset pitivät kolmannen kerran putkeen nollan omissa, merkattiin loppunumeroiksi 0-3.

Ottelun kulku

Ottelun parhaat

Kolmannessa ja viimeisessä kohtaamisessa Euran Pallo oli selvästi aiempaa aktiivisempi ja avoimempi lähestymistavassaan. Toki se ryhmitti miehistönsä kurinalaisesti omalle puoliskolle, mutta vastahyökkäysten lisäksi pyrki rakentamaan maalipaikkoja ja hyökkäämään, joskin suoraviivaisesti. Isäntien selvä pelikirja oli tukkia keskusta ja ohjata salolaiset laidoille, mutta loppujen lopuksi kotijoukkueen etäisyydet kasvoivat liian suuriksi ja Ampiaiset kävivät tuikkaamassa tarvittavat osumat kolmeen pisteeseen.

EuPan parhaaksi pelaajaksi porhalsi vasemman laidan laiturina häärinyt Jani Leppänen. Harppovalla askeleella kovaan maksiminopeuteen kaasuttanut pelimies oli menopäällä ja juoksi usean toivottomankin pallon perään ja sai niistä rakennettua tilanteita. Juonikkaalle laitamiehelle tarjottiin muutamaakin maalipaikkaa, mutta joko ratkaisu jäi vaillinaiseksi tai erinomainen Wilpas-vahti Eemeli Mälkönen nollasi yritykset urotöillään. Joona Forsströmin target-pelaaminen EuPan yksinäisenä sentterinä oli kotijoukkueen hyökkäyspelaamisen avain, jonka ympärille pelikirjaa oli kirjoitettu. Vahva, härkämäinen jyrä paini antaumuksella ja otti palloa hyvin suojaukseen tai sai jatkettua sitä eteenpäin vahvalla pääpelillään. Loppua kohti yksinäiseksi jääminen ja sitä kautta turhautuminen oli ymmärrettävää tosiasiaa. EuPa-kassari Jussi Helander ehti esittämään muutaman maukkaan torjunnan ennenkuin joutui antautumaan Teemu Kesäsen edessä ensimmäistä kertaa. Vahvasti äänessä koko ottelun ja hyvä kommunikaatio oman puolustuslinjan takana ja defensiivisen orkesterin johtajana. Kokonaisuutena plusmerkkinen suoritus.

Jos raitapaidat olivat viime pelissä löysiä ja velttoja, niin nyt Eurassa saatiin sitkeä, taipumaton ja periksiantamaton kone, joka pyöritti ja jauhoi myllyjään taukoamatta. Diesel-moottorit käynnistyivät vaikealla alustalla pelin edetessä yhä paremmin ja paremmin ja loppujen lopuksi joukkueiden välinen ero tekemisessä oli selkeä. Ampiaisten maalivahtityöskentely oli parempaa, puolustuspeli kovempaa, pelinrakentelu monipuolisempaa ja hyökkääminen vaarallisempaa. Varsinkin laitapeli oli uomissaan ja ylivoimia saatiin isäntiä paremmalla liikkeellä rakennettua jatkuvasti. Vain maalipaikkojen maksimaalinen hyödyntäminen piti pelin turhaan pitkään maalittomana, mutta siihenkin saatiin loppujen lopuksi ok-suorite.

Salolaisten paras oli toisen kerran putkeen Jesse Jokiniemi. Artisti soitti ja esiintyi vierasyleisölle hurmoksella ja tarjoili Antiikin aikojen roomalaiseen tapaan leipää ja sirkushuveja laajalla paletillaan pallollista taituruutta. Erinomaisia liikkeitä linjojen välissä ja pallon taskuun saadessaan poikkeuksellisesti fantastisia passeja Wilppaan hyökkäyksien käynnistäjänä. Yritteliäällä päällä ollut Jese täräytti kerran komean vaparin yläputkeen ja muutama vihainen kuti kaarsi joko aavistuksen ohi/yli tai EuPan veskari sai sormenpäitä väliin. Brilliant! Kahden maalin mies, Teemu Kesänen, oli yksi vierasvoiton takuumiehiä, vaikka tuhlaajapojan leimaa iskettiinkin kankkuun. Lieventävänä asianhaarana voitanee pitää sitä, että huikealla askeleella liikkunut Teme rakensi usein itse hyvillä suorituksillaan paikkansa. Joka tapauksessa lennokas syysvire jatkui ylänuotilla. Valtteri Sinervon järkkymätöntä puolustusotetta tarvittiin pariin otteeseen ja mies oli jokaisella kerralla ajan tasalla. Elintärkeitä viime hetken liukuja, katkoja sekä loistavia avaussyöttöjä takuuvarman peruspelin päälle.

Ottelun jälkimainingit

”Jonkin verran vaikeuksia kentän kanssa läpi ottelun, mutta pelillisesti suhteellisen eheä kokonaisuus, Eemeliä tarvittiin kuitenkin muutamaan otteeseen, mutta pitkässä juoksussa joukkueiden tekemisen ero oli selkeä, EuPa puolusti huonosti, yritti tukkia keskustan, mutta jätti ihan liikaa tilaa sekä laitaan että puolustajien eteen, minne me juuri pyrittiinkin. Maalipaikoissaan euralaiset olivat huonoja, kun taas meillä oli hyökkäämisessä useita variaatioita, erityisesti laitapelaaminen ja kolmiot siellä miellytti silmää. Vähän meinasi ja menikin tuhlailuksi, mutta onneksi saatiin kolme uunia aikaiseksi, mikä on loppujen lopuksi ihan ok suoritus. Moraalia ja henkeä kohottava voitto pitkältä vierasmatkalta”, maiskutti Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho bussissa, matkalla Saloon.

EuPa – Salon Wilpas 0-3 (0-1), (0-2)

42′ Kesänen (Aho)

82′ Aho (Lehtinen)

83′ Kesänen (Tapaninen)

Ottelutilastot (EuPa – Salon Wilpas)
rikkeet 6 – 8
laukaukset (kohti/yht) 6/8 – 9/21
paitsiot 0 – 3
ylärimat/tolpat 0/0 – 1/0
kulmat 3 – 7
kelt.kortit + pun.kortit 1+0 – 1+0
pallonhallinta 34% – 66%

Wilpas team sheet

Mälkönen, Kuokkanen, Sinervo, Ojanen, Vainio, Tapaninen, Aho (89min Koskinen), Kesänen, Jokiniemi, Virtanen (85min Helminen), Lehtinen (89min Hussain)

Wilppaan tähdet

*** Jesse Jokiniemi

** Teemu Kesänen

* Valtteri Sinervo