Ampiaiset kontrolloivat Huulet kumoon (18.9.2017)

Keltamusta palasi nopeasti voittoraiteille, kun 19.8 lauantaina Salon tekonurmella kaatui Hot Lips numeroin 2-0. Wilppaan osumista vastasivat pilkulta osunut Markus Aho sekä Niko Virtanen.

Ottelun kulku

Ottelun parhaat

Salolaisten maltti ja kärsivällisyys olivat hyveitä kerrankin alusta loppuun, kun kauden kolmannessa Hot Lips -pelissä saavutettiin ensimmäinen sarjavoitto Huulista tämän vuoden osalta. Kypsyyttä huokunut otteluesitys oli vahvasti kotijoukkueen kontrollissa niin kenttätapahtumien kuin pallonhallinnankin osalta. Vieraat sinnittelivät erinomaisen maalivahtinsa, Veli-Heikki Maunilan, avulla 74.minuutille asti, mutta sitten taipui sarjan paras veskarikin. Häkellyttävät 21 laukausta Hot Lipsien 4 vastaan kertoo olennaisen pelinkulusta, varsinkin kun turkulaiset eivät osuneet kertaakaan edes maalipuiden väliin.

Kentän kingiksi nousi ahnaalla ilmeellä keskikentällä vaikuttanut Markus Aho. Virkaveljiään mukaillen vahvaa katkopelaamista, pelinrakentelua ja kiivaalla otteella prässejä aloittanut Manu oli vahvasti mukana kaikessa kotijoukkueen toiminnassa. Vuorenvarma rankkari lähetti Maunilan väärään kulmaan ja antoi helpottavan avausmaalin isännille. Juha Wähäsilta ei jäänyt juurikaan Markusta pahemmaksi keskikentällä. Tyypillisellä preesensillä ja varmuudella operoinut jyrä oli niin ikään tekemisessään dynamiittia. Niko Virtanen tuli penkiltä vahvasti ratkaisemaan ottelua ja teki sen omalla, kliinisellä tavallaan. Upeasti alkanut 2-0-maali rakentui nätistä syöttösarjasta, joka starttasi omalta rangaistusalueelta, päätyen muutaman ampiaispelaajan kautta nopeasti Gälikselle, jonka oikuri puhui tylyä kieltä 13 metristä. Kylmäpäinen ratkaisu Salon Wilppaan maalipörssin kärkinimeltä.

Hot Lips on ollut vaikea vastustaja Keltamustalle tällä kaudella ja oikeastaan pelit ovat noudattaneet samaa kaavaa. Wilpas pitää palloa ja hallitsee, mutta kokenut turkulaispoppoo roikkuu mukana, joko fiksun puolustus- ja vastahyökkäyspelin myötä tai erinomaisen maalivahtinsa avulla. Käsikirjoitus meinasi nytkin noudattaa tuttua konseptia, kunnes lopulta salolaisten setti oli liikaa. Vieraiden paikat olivat minimissä, eikä varmasti luutineet Wilpas-pakit antaneet armopaloja. Kun keskikentällä peli hävittiin selvästi, jäi Huulten paikkojen rakentelu vähäiseksi.

Ykköshuuli oli ilman muuta jo useaan otteeseen ylistetty maalivahti Veli-Heikki Maunila. Ennen taipumistaan ”Vellu” esitti tukun komeita pelastuksia ja oli muutenkin tyylilleen uskollisesti vuorenvarma maalivahtityöskentelyssään. Vahva oman alueen hallinta ja puolustuspelin organisointi on veskarille briljantteja ominaisuuksia, eikä kapteeninnauha turhaan roikkunut miehen käsivarressa. Tasaisen harmaaksi jääneestä vierasjoukkueesta muina miehinä voisi nostaa Jan Lomskin ja Pasi Siron. Lomski yritti mahdottoman tehtävän edessä tehdä parhaansa keskikentän pelintekijänä ja yleisesti ottaen viekkaan pelimiehen jaloista lähti oivaltavia passeja. PaiHasta potkut saatuaan Pasi Siro palasi Huuliin ja vakuutti yllättäen topparin tontilla. Kärkimiehenä tunnetun Pasin otteissa oli rauhallisuutta ja pallovarmuutta, jotka toivat lisäarvoa vieraiden tekemiseen.

Ottelun jälkimainingit

”Me olimme todella keskittyneitä tähän peliin ja vahva treeniviikko alla tiesin, että tänään ei riittäisi edes Maunilan hyvä peli. Kokonaisuutena yksi kauden parhaista peleistä, joskin pelin olisimme voineet pistää purkkiin jo hyvissä ajoissa. No, parempi tietysti myöhään kuin ei milloinkaan. Kentän käyttö pallollisesti ja hyvä eteenpäin pelaaminen korostuivat monipuolisena hyökkäämisenä. Äärettömän nautinnollinen matsi pelata”, makusteli omiinsa tyytyväinen Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho matsin jälkeen.

Salon Wilpas – Hot Lips (0-0), (2-0) 2-0

74′ Aho (rp.) (Lehtinen)

81′ Virtanen (Tapaninen)

Ottelutilastot (Salon Wilpas – Hot Lips)
rikkeet 10 – 12
laukaukset (kohti/yht) 11/21 – 0/4
paitsiot 1 – 1
ylärimat/tolpat 0/1 – 0/0
kulmat 3 – 4
kelt.kortit + pun.kortit 0+0 – 2+0
pilkut 1/1 – 0/0
pallonhallinta 63% – 37%

Wilpas team sheet

Mälkönen, Lehtonen (90min Leinikka), Kuokkanen, Batalha, Vainio, Tapaninen, Wähäsilta, Aho (90min Järvinen), Kesänen (83min Jokiniemi (90min Koskinen)), Lehtinen (73min Virtanen), Jokiniemi (83min Helminen)

Wilppaan tähdet

*** Markus Aho

** Juha Wähäsilta

* Niko Virtanen