Ampiaiset jauhoivat Heiton kumoon (6.10.2017)

Keltamusta korkkasi Salon urheilupuiston remontoidun ylänurmen 2.9 lauantaina sille ansaitsemalla tavalla, kun Heitto kaatui 4-0-numeroin Länsi-Suomen miesten nelosen ottelussa. Turkulaisten puolustus aukesi vajaan tunnin kohdalla, kun Jani Lehtinen aloitti salolaisten maalisavotan. Sen jälkeen maalareina toimivat Aholi Rasul, Jesse Jokiniemi sekä Niko Virtanen.

Ottelun kulku

Ottelun parhaat

Ampiaisten vankkumaton päämäärätietoisuus kesti epäonnistuneen pilkunkin, Keltamustakoneen jauhaessa kärsivällisesti ja maltillisesti. Turkulaisten kaikkensa antanut 10-miehen puolustusmuuri kesti pommituksen vajaan tunnin verran, jolloin betoni alkoi sortumaan ja tiilet halkeilla. Salolaisten otteissa oli järjestelmällisyyttä ja vahvaa koko kentän käyttöä. Pallollinen tempo saattoi laahata aavistuksen ensimmäisellä puoliajalla, mutta jälkimmäiselle puoliskolle isännät vaihtoivat isompaa silmään ja kaasuttivat lopulta selkeään voittoon.

Salolaisten man of the match oli Jani Lehtinen. Kokeellinen kahden sentterin pelaaminen toimi erinomaisesti ja Teemu Kesäsen aktiivinen liike toi tilaa ja aikaa enemmän myös Kiikalan Cavanille operoida. Tylyn brutaali tykitys avausosumaan painui vastustamattomasti takapesään ja hetkeä myöhemmin hra Lehtinen tarjoili hopeavadilla Aholi Rasulille kauden ensimmäistä täysosumaa. Kaiken kaikkiaan varsin täyteläinen offensiivinen esitys. Wilppaan pallollinen dominanssi jätti Joonas Ojaselle ja Tomi Kuokkaselle hyvin vähän hommia puolustussuuntaan, jonka tosin molemmat hoitivat varmasti. Mutta turkulaisten tiukan koko joukkueen puolustuksen avaamisessa tarvittiin eheää syöttövarmuutta, jota molemmat kiitettävästi esittivät. Kapteeni Kuokkanen malttoi löytää toisesta aallosta Jesse Jokiniemen, joka purjehti iskemään kotijoukkueen kolmannen ja vuorostaan Jonny tarjoili mehevän crossin, jonka Niko Virtanen poimi suoraan ilmasta käsittämättömän samettisella ykköstatsilla kyytiin ja irtosi sinetöimään tulostaululle 4-0.

Ilman vaihtomiehiä liikenteessä olleet hirvensalolaiset tajusivat realismin ja rakensivat pelisuunnitelmansa sen pohjalta. Sydämensä puolesta puolustaneet vieraat pysyivät tiiviinä, syvällä omalla puoliskolla majoittuneena, armeijana, jonka ainoa tehtävä oli suojella omaa maalia, vaikka sitten henkensäkin kaupalla. Se onnistui siinä lähestulkoon kiitettävästi vajaan tunnin, jolloin väistämättömyys iski vääjäämättä. Sen jälkeen ottelun ainoa jännitettävä asia oli enää se, miten monta raitapaidat latovat.

Heiton tasaisesta nipusta esiin nostettakoot nimet Olli Suominen, Santeri Paajanen ja Petri Peng. Olli Suominen toimi Heiton ainoana varteenotettavana uhkana sisäänleikkaavana vasempana laiturina, jonka tehtävänä oli yksin luoda mahdottomista palloista maksimit irti. Nopeudellaan muutaman kerran väläyttänyt laituri jäi turhan usein kuitenkin ns. mahdottoman tehtävän eteen. Heitto-kippari Paajanen urakoi tutulla draivilla keskikentän ankkurina ja teki sitä, missä on hyvä. Lukuisia syötönkatkoja ja -suuntien peittämisiä hyvällä sijoittumisella ja liikkumisella puolustuslinjan edessä. Pengin fysiikka oli koetuksella, kun toppari hikoili ahkerasti Wilpas-hyökkääjien kanssa, mutta suoriutui urakastaan kaiken kaikkiaan kunnialla.

 

Ottelun jälkimainingit

”Maltti ja kärsivällisyys. Kärsivällisyys ja maltti. Siitä tässä oli kyse tänään(kin). Sanoin ennen peliä, että tämä on ehdottomasti yksi luonnetesti ja samalla loppukaudemme ensimmäinen cup-finaali, johon sain joukkueelta todella vahvan vastauksen. Me olimme täydet 90 minuuttia fokuksessa ja päättäväisyytemme edessä olleen haasteen ja tehtävän kohdalla oli ensiluokkaista. Pelillisesti hyvin rytmitetty ja käytimme kenttää monipuolisesti hyödyksemme. Puoliajalla painotimme pallollisen temmon tärkeyttä ja koimme ensimmäisen jakson syöttötyöskentelyn olleen aavistuksen liian hidasta. Joukkue vastasi tähänkin pyyntöön erinomaisesti. Kaiken kaikkiaan oikein tyytyväinen voi olla pelaajien tekemiseen”, kehui Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho omiaan pelin jälkitunnelmissa.

Salon Wilpas – Heitto 4-0 (0-0), (4-0)

59′ Lehtinen

66′ Ah.Rasul (Lehtinen)

80′ Jokiniemi (Kuokkanen)

90+’ Virtanen (Ojanen)

Ottelutilastot (Salon Wilpas – Heitto)
rikkeet 10 – 11
laukaukset (kohti/yht) 11/18 – 1/5
paitsiot 2 – 1
ylärimat/tolpat 0/1 – 0/0
kulmat 3 – 1
kelt.kortit + pun.kortit 0+0 – 1+0
pilkut 0/1 – 0/0
pallonhallinta 72% – 28%

Wilpas team sheet

Mälkönen, Lehtonen (80min Leinikka), Sinervo, Ojanen, Kuokkanen, Tapaninen (84min Järvinen), Wähäsilta, Aho (66min Jokiniemi), Ah.Rasul (73min Helminen), Jokiniemi (66min Virtanen), Lehtinen (73min Koskinen)

Wilppaan tähdet

*** Jani Lehtinen

** Joonas Ojanen

* Tomi Kuokkanen