Salon Wilpas vei Salon herruuden (27.10.2017)

Salon Tovereista ei ollut huippuvireisen Ampiaisparven pysäyttäjäksi, kun kauden kolmas ja viimeinen Salon derby kirjattiin Keltamustan 0-2-voittolukemiksi. 23.9 lauantaina väännetyn paikalliskamppailun Wilpas-maalareina toimivat avauspuoliskolla iskenyt Teemu Kesänen ja toisella jaksolla kauden avausosumansa täräyttänyt Tomi Kuokkanen.

Ottelun kulku

Ottelun parhaat

SaTo aloitti pelin varovaisella otteella ja pyrki tiiviiseen kahden linjan puolustamiseen. Keskusta tukittiin mahdollisimman nopeasti pallonmenetysten jälkeen ja laidoilla pyrittiin tarjoamaan tukea laitapakeille, ettei raitapaidat päässeet muodostamaan ylivoimia taikka kolmioita. Tarkka ja kurinalainen puolustuspeli oli kollektiivisesti hyvää, joskin pallollisen pelin kustannuksella. Toverit onnistuivat merkkauttamaan ensimmäisen laukauksensa maalia kohti vasta 70.minuutin pelin jälkeen. Punanuttujen toisen jakson pallollinen peli olikin parempaa ja isännät pääsivät ajoittain rakentamaan pitkienkin syöttöketjujen myötä hyökkäyksiään. Ampiaisten koko joukkueen puolustuksen puristuksissa kotijoukkueen hyökkäämisestä tuntui puuttuvan kuitenkin ne terävimmät kulmahampaat, eikä keinoja murtautumiseen löydetty.

Tanel Niitväli oli kulttijoukkueensa kulttihahmo. Häiriintyneet ensimmäiset askeleet ja raaka fysiikka olivat Punaisten nro 23:n tavaramerkkejä miehen tarjoillessa räjähtäviä kuljetuksia ja lähtöjä. Muuten harmaan kotijoukkueen ehdoton valopilkku kaikessa tekemisessään. Joukkueensa kauden paras ja yksi sarjan eliiteistä, kiistatta. Aapo Nummi onnistui myös pelisuorituksessaan, joka kesti vertailut voittajajoukkueen jäseniin. Fantastinen vasen jalka leipoi välillä makeita veivejä sekä pullantuoksuisia passeja, joista joukkuetoverit saivat nauttia vatsansa täydeltä. Ikoninen Markus Mustonen nousi myös SaTon onnistujiin tyypillisellä keskikenttämestaroinnillaan. Salon Wilppaan kovien keskikenttämiesten ajojahdin ja niittien keskellä taiturin pelihalut hyytyivät, mutta Mase-magiaa tarjoiltiin läpi ottelun tasaiseen tahtiin.

Salon Wilpas juoksutti 18 konetta Tovereiden vieraaksi ja Keltamustamasiina oli tekemisessään pysäyttämätön ja järkkymätön. Huippuvire ei poikinut lähellekään kauden parasta, mutta sen loppukauden alla huipentunut koko joukkueen puolustuspelaaminen oli lajiesteetikkojen näkökulmasta kaunista taidetta. Tiiviit välit, pallollisen paine, paineelle tuki ja selustan suojaus. Defensiivisen aakkoskirjan ABC, jolla isännät pidettiin visusti pois pahanteosta. Kovaa kaksinkamppailuihin iskeneet raitapaidat saivat Toverit anelemaan erotuomarilta empatiaa ja sympatiaa, mutta tällä kertaa ruikuttamisella ei sääliä herunut. Ja sitten ei oltukaan valmiit laittamaan kova kovaa vasten. ”In order to hit, you have to be ready to take hit”, tokaisi urallaan voittamattomaksi jäänyt Floyd Mayweather jr. Monilajieksperttien osaksi jäi olla teknisesti tyrmätyksi tulleeksi McGregoriksi.

Salon Wilppaan ottelun perikuvaksi muovautui Mikko Tapaninen. Lannistumaton, taipumaton, armoton ja herkeämättä vastustajan ihossa kiinni. Tapsan hard knock laiffia 87 minuuttia on ymmärrettävästi kenelle tahansa kuolevaiselle liikaa, and still the champion of Pertteli. Poikkeuksellinen yksilö, jonka työmoraalia ja etiikkaa joukkuettaan kohtaa on vaikea kritisoida, koskaan. Kun kovuudesta puhutaan putkahtavat Valtteri Sinervon ja Joonas Ojasen nimet ensimmäisten joukossa ilmoille. Ampiaisten rautainen topparikaksikko lienee se yksi merkittävimmistä pääsyistä Keltamustan defensiiviseen ylivoimaan. Markkina-arvo ilmassa pääpallojen ja maassa kaksinkamppailujen ja katkojen ja taklausten ja…no, you name it, oli kaiken puolustussuuntaan tapahtuvan tekemisen suhteen pörssimeklareiden kuuminta kauppatavaraa. Sarvikuonopuolustuksen uudet kansikuvapojat.

Ottelun jälkimainingit

”Oikeastaan aika keskinkertainen esitys, mutta nämä paikallispelit ovat luonteeltaan erilaisia; tarkkaa ja riskitöntä, kaksinkamppailujen värittämää vääntöä keskialueella. Ei hienouksia tällä kertaa. Meidän crafti oli Tovereita selvästi kovempaa ja fysiikassa oli iso ero hyväksemme. Lajiesteetikkona löysin suurta kauneutta puolustuspelistämme. Eka puokki kaikin puolin ok, tokalla jaksolla valuttiin turhan alas ja punapaidat sai pallonhallinnan, mutta toisaalta se oli osaa taktiikkaamme houkutella Toverialakerta ylemmäs ja iskeä counterista ratkaisu. Ei tullu vastahyökistä, vaan erikoistilannepelaamisen kautta. Ja hyvä niin”, sai hikisen 90-minuuttisen urakoinut Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho muotoiltua koppi vitosen edustalta.

SaTo – Salon Wilpas 0-2 (0-1), (0-1)

22′ Kesänen (Tapaninen)

70′ Kuokkanen (Jokiniemi)

Ottelutilastot (SaTo – Salon Wilpas)
rikkeet 16 – 13
laukaukset (kohti/yht) 2/3 – 4/9
paitsiot 3 – 4
kulmat 1 – 5
kelt.kortit + pun.kortit 1+0 – 2+0
pallonhallinta 51% – 49%

Wilpas team sheet

Seppä, Kuokkanen, Sinervo, Ojanen, Vainio (69min Lehtonen), Tapaninen (87min Batalha), Wähäsilta,  Aho, Jokiniemi (89min Järvinen), Kesänen (77min Ah.Rasul), Lehtinen (69min Virtanen)

Wilppaan tähdet

*** Mikko Tapaninen

** Valtteri Sinervo

* Joonas Ojanen