Otteluraportti 3.div ottelu 22.6.2016 PaiHa – Salon Wilpas

Ampiaisten surkea kevät kulminoitui Paimiossa (16.7.2016)

Wilppaan kauden pohjanoteeraus koettiin Paimion Soikalla keskiviikkona 22.6, kun salolaiset sortuivat kauden heikoimpaan peliesitykseensä Paimion Hakan korjatessa kolme pistettä numeroin 3-1. Vieraiden turmaksi nousi erikoistilanteet ja Albert Freixer Soleir, joka ampui kaksi maalia suoraan vapaapotkuista. Mikko Kraakkussuo syvensi Ampiaisten iltapuhteen ja näin Antti Lehtosen kavennusosuma jäi kaikessa komeudessaan kosmetiikaksi.

Ottelun kulku

Kevätkierroksen päättänyt keskiviikkopeli käytiin Paimion Soikan tekonurmikentällä. Lempeän arki-illan aurinko nostatti moitteettomat olosuhteet jalkapallo-ottelulle, jossa panosta riitti ja pisteet olivat molemmille tärkeitä. Lähestulkoon omalle puoliskolle vetäytynyt Haka antoi heti ottelun alkuhetkistä suosiolla pallonhallinnan vieraille, keskittyen käynnistämään omat hyökkäyksensä suoraviivaisilla vastaiskuilla.

Wilppaan avauspaikka syntyy 3.minuutilla, kun Niklas Ahlqvist avaa kauniisti keskiympyrän paremmalle puolelle, hyvin laidaltaan vastaantulevalle Jani Lehtiselle. Nopea käännös ja seinäpeli Bruno Mbonun kanssa ja täydessä vauhdissa äijästä ohi ja peliväline liukuen uudelleen Brunolle, joka jallittaa jalan vapaaksi ja laukoo 17 metristä. Kuti jää kuitenkin uupumaan voimaa.

6.minuutilla salolaiset saavat oivan maalipaikan, kun Alban Sadikaj kaadetaan selkäpuolelta. Markus Ahon kierteinen vapari kaartaa kuitenkin selvästi etutolpan väärälle puolelle. Pari minuuttia myöhemmin vihreäpaidat tulevat ensimmäisen kerran, kun Wilpas-keskikenttäpelaajalle sattuu syöttöhassi, jonka Manu onnistuu paikkaamaan katkollaan, heti perään sattuu kuitenkin salolaispakin virhesyöttö ja paimiolainen pääsee puoli-ilmaiseksi tykittämään 20 metristä. Laaki nousee kirkuen metritolkulla yli.

9 minuuttia ottelua takana, kun Bale Lehtinen säkenöi laidaltaan. Markus Kultarinnan nopea heitto jättää sopivasti tilaa ja aikaa Janille murtautua suhteellisen vaivattomasti paimiolaisten 16m-alueelle ja kärkäs liukulaukaus lähettää kuulan ärhäkkäänä maannuoliaisena kohti etupesää, mutta Tuomas Leino PaiHan maalilla on tilanteen tasalla ja saa kudin liimattua hyvällä heittäytymisellä.

Paimiolaisten vapaapotkut aiheuttavat erinäisiä vaikeuksia keltamustapaidoille ja tyyppiesimerkki tällaisesta saadaan 17.minuutilla, kun sivuvapari lähtee 30 metristä boksiin. Wilpas-toppari häviää pääpallon ja hässäkkä maalinsuulla on valmis. Pelaajamassan keskeltä Ville Seppä kauhoo kuitenkin kuulan hyppysiinsä ja vaaratilanne laukeaa.

Vajaa puolen tunnin pelin jälkeen nähdään erikoinen tilanne, kun Ampiaiskeskuspuolustajalle sattuu erikoinen pallonmenetys ja vihreäpaita on heti hajulla. Nopea lataus 16 metristä lähettää löysähkön maannuoliaisen Sepän syliin.

Hyvästä pallokontrollista huolimatta vierailla on alun hyvän hyökkäämisen sijaan suuria vaikeuksia murtautua maalipaikoille. PaiHan alasvedetyt ja syvällä puolustavat linjat jättävät vain vähän rakoja ja tekevät Wilppaan pelistä hankalaa. 38.minuutilla vieraiden hyvä paine purkautuu prässääjän tullessa ulospelatuksi. Hyvä poikittaissyöttö keskustaan noin 18 metriin, josta lähtee tulinen kuti, joka kuitenkin painuu muutaman metrin vasemmalta leveäksi.

42.minuutin kohdalla Tomi Kuokkanen lähettää mielettömän pystypallon, jonka perään Mbonu säntää ja voittaa miehensä kilpajuoksussa, paimiolaisen pyllähtäessä tekonurmen pintaan. Wilpas-hyökkääjän veto 13 metristä pamahtaa päin vastustajan maalivahtia. Puoliaikavihellystä jo odotellessa iskee Haka jääpaloja Ampiaisten niskaan. Yliajalla kotijoukkueelle tuomitaan erinomaisesta paikasta vapaapotku, jonka Albert Soleir ampuu. Laaki 18 metristä ottaa kimmokkeen muurista ja pomppii toiseen suuntaan heittäytyvän Sepän ohi, 1-0.

Odotettu vihellys tulee välittömästi tämän perään ja koppiin lähetetään todella tyytyväinen kotijoukkue ja todella tyytymätön vierasjoukkue. Pukusuojassa karjahteleekin varsin tulikiven katkuinen palaute, kun valmennusjohto ripittää omiaan. Nyt kentällä on aivan liikaa huolimattomia perussuorituksia, käsittämättömän paljon vääriä syöttövalintoja ja kaiken kaikkiaan typerää pelaamista. Perusasiat kuntoon, yksilökohtainen tekeminen kollektiivisti paremmaksi ja paimiolaisten takaa-ajoon. Vaihtoja tehdään yksi kappale, kun kirraava takareisi pakottaa Wilpas-kippari Kuokkasen penkin puolelle. Qorane Mohamed nappaa vasemman laiturin paikan, Lehtisen siirtyessä toppariksi.

Toista 45-minuuttista ehtii kulumaan 5 minuuttia, kun Soleir rokottaa avausjakson lopun kaltaisesta vapaapotkusta, sillä erotuksella, että nyt vapari jysähtää 16m-rajan tuntumasta suoraan purnukkaan ja tolpan juureen, 2-0.

Toisen takaiskun jälkeen Wilpas seilaa hetken tuuliajolla ja isännillä on useampikin tontti niitata peli pakettiin. 54.minuutilla takatolpalle pelattu kulmapotku kimpoaa paimiolaisrinnasta ylärimaan ja hetkeä myöhemmin Wilpas-topparin kammottava harhasyöttö keskialueelle tarjoaa PaiHalle nopean vastahyökkäyksen, joka päättyy 20 metristä taivaisiin lähtevään kutiin.

Reilun tunnin kohdalla, pelissä jo köysissä notkuva salolaisporukka, päätyy lopullisesti kanveesiin, kun isännät nostavat keskialueen vapaapotkun korkeana salolaisten ruutuun. Pääpallon lisäksi kakkospallo hävitään ja Mikko Kraakkussuo pääsee estelyittä kiskaisemaan pelivälineen 10 metristä pömpeliin, 3-0. Surkeiden salolaissuoritusten sarja ja naurettavan helppo päästetty maali.

Lisää on tulla 71.minuutilla, kun pitkä paimiolaisveskarin avaus päätyy muutaman välikäden kautta kotijoukkueen pelaajalle. Jani voittaa tyylikkäästi ykköspallon, mutta kanssapelaaja häviää kakkospallon keskialueella ja isännät napsauttavat kuulan nopeasti Iiro Sarparannalle linjojen väliin, joka päättää kokeilla omaa ratkaisuaan reilusta 20 metristä. Tiukka veto menee muutaman metrin ohi.

Tilannetta seuraavan maalipotkun vieraiden molari kiskaisee suoraan vastustajalle, joka pääsee lähes nokikkain tilanteeseen. Komea jalkatorjunta pitää lukemat kuitenkin siedettävinä. Samalla minuutilla salolaiset suorittavat toisen vaihtonsa, kun Antti Lehtonen korvaa Alban Sadikaj’n oikealla laidalla.

Wilppaan mollivoittoinen peliote kuitenkin jatkuu ja 76.minuutilla pitkä rajaheitto päätyy paimiolaisille Wilpas-topparin puskukatkosta. Suora ratkaisu 19 metristä suuntautuu pari jaardia leveäksi. Minuuttia myöhemmin lupaava salolaishyökkäys päättyy helppoon syöttövirheeseen oikealla laidalla ja Haka purkaa paineen pitkällä pallolla, joka tippuu omille. Yhtäkkiä edessä onkin 3v3-tilanne, jonka isännät pelaavat hyvin ja saavat luotua vetopaikan 16m-alueen sisäpuolelta. Jälleen kerran tarvitaan Ville Sepän erinomaisia torjuntataitoja tilanteen nollaamiseksi.

Jatkuvat virheet sävyttävät vierasjoukkueen tekemistä läpi ottelun ja eivät ota loppuakseen missään vaiheessa. 80.minuutilla paimiolaisten nopea vastahyökkäys saa tyypilliseen tapaan alkunsa Ampiaisten syöttöerheestä oikealla kaistalla. Nopea kääntö keskustan kautta oikeaan laitaan, josta lähtee oikea-aikainen, matala keskitys etualueelle 12 metriin, missä PaiHa-pelaaja kyttää, mutta epäonnistuu maalintekoyrityksessään karkeasti.

81.minuutilla saavat salolaisetkin ilon aiheita, kun kuparinen menee paimiolaisten päädyssä rikki. Tilanne käynnistyy Manun hyvästä riistosta keskiviivan paikkeilla. Qorane Mohamed nappaa pelivälineen ja pelaa sen taakse Teemu Kesäselle, joka puolestaan löytää nopealla syötöllä Samir Haddoutin vasemmalta laidalta. Samppa nostaa maailmanluokan pystypallon boksiin, jonne vaihtomies Antti Lehtonen iskee oikea-aikaisella liikkeellä. Hyvän aloitteen päälle huikea haltuunotto ilmasta ja armoton kanuuna vasempaan ylämunkkiin, 3-1.

Maalin perään Wilpas tulee heti perään uudestaan, kun Ahon hyvä riisto saa kaverikseen mainion välisyötön Teemu Kesäselle, joka kääntyy ja etenee sähäkästi reiluun 20 metriin, ampuen lopulta kiivaan laakin kirkkaasti yli maalin. Ottelun viimeinen tilaisuus aukeaa kotijoukkueelle jälleen kerran vapaapotkun muodossa. Tällä kertaa Niko Rannan ratkaisu kiertää aavistuksen etukulman ohi.

Anteliaasta yliajasta huolimatta Keltamusta ei onnistu kaventamaan kuin maalin verran, mikä tietää arvokkaiden pinnojen jäämistä paimiolaisten käpäliin numeroin 3-1.

Ottelun parhaat

PaiHan maltillisen passiivinen lähestymistapa osoittautui oikeaksi, kun sen tiivis ja aukoton puolustuspelaaminen onnistui kokonaisuudessaan erinomaisesti. Puolustuslunja syvälle omalle puolustuskolmannekselle, jonka eteen ahkrea viiden keskikenttämiehen rivi. Sen kaikki maalipaikat tulivat vieraiden virheiden siivittämänä, mutta paikan tullen vihreäpaidat iskivät terävästi vastaan. Muuten oma pallollinen peli jäi varsin yksipuoliseksi pitkien pallojen heittelyksi target-hyökkääjä Jaakko Rinteelle.

Kotijoukkueen onnistujat löytyivätkin keskiakselilta. Kahden kauniin erikoistilannemaalin lisäksi synttärisankari Albert Freixer Soleir erottui kanssapelaajistaan hyvän pallokosketuksen ja älykkään pelinrakentelun avulla. Hyvää tukea Soleir sai Mikko Kraakkussuolta, jonka gattusomainen keskikentän ankkurin peliesitys oli kaikin puolin eheä. Loistavaa tekemistä omassa roolissaan, jossa pallonriistoja, katkoja, kaksinkamppailuvoittoja sekä tärkeitä hyökkäysten aloituksia riitti. Ja kävihän Mikko vielä kiskaisemassa kerran pallon uuniinkin.

Salolaisten hävyttömän heikko pallollinen peli herätti ajoittain jopa myötähäpeän tunteita, kun perussuoritukset pomppivat minne sattuivat. Aivan liikaa pakottamattomia helppoja virheitä, joita pitäisi nähdä vain muta- tai kuntasarjoissa. Hyvää alkua lukuunottamatta, Ampiaiset eivät totisesti tänään tehneet kunniaa itselleen. Paimion tiukka puolustuspaketti ei ottanut aukeakseen ja turhautumisen myötä peliin hiipi kovin paljon miinusmerkkisiä suorituksia, joita Keltamusta ei pystynyt otteistaan karistamaan missään vaiheessa.

Wilppaan suurin onnistuja lieni kakkosjoukkueesta edustusta pelaajapulassa auttamaan tullut Antti Lehtonen, joka teki myös komean maalin. Varmaa peruspelaamista ja nimenomaan ne tärkeät helpot syötöt omille. Työmiehelle koitti ansaittu lauantai. Samir Haddouti pelasi myös yhden kauden parhaista peleistään, ollen aktiivinen ottelun alusta loppuun, keräten aimo määrän kilometrejä juoksumittariin. Lehtosen maaliin johtanut pystypassi oli tasoltaan world class. Syyskierroksen lopun kuumiin salolaisnimiin liekehtinyt Niklas Ahlqvist oli myös kauttaaltaan tekemisessä vähintään perustasollaan. Tasolla, johon liian moni ei tänään kyennyt.

Ottelun jälkimainingit

”Kyllä tätä esitystä pitää pahoitella paikanpäälle tulleille kannattajillemme ja joukkueen tukijoille. Me olimme yksinkertaisesti huonoja ja pelasimme ehdottomasti minun valmentajakauteni heikoimman pelin. Sarjatauko tulee meille nyt hyvään rakoon ja tulemme työskentelemään ankarasti ilman erillistä paussia seuraavat kolme viikkoa. Syyskierroksella meillä pitää olla pelillisesti tasapainoista pakettia tarjolla”, tilitti Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho tuntojaan.

PaiHa – Salon Wilpas 3-1 (1-0), (2-1)

45+1′ Soleir

50′ Soleir

62′ Kraakkussuo

81′ Lehtonen (Haddouti)