Otteluraportti 3.div ottelu 22.7.2016 Salon Wilpas – JyTy

Wilpas suvereenista hallinnasta huolimatta kotitappioon (29.7.2016)

Ampiaisten ensimmäinen kotiottelu sitten kevätkierroksen Jyrkkälän Tykkejä vastaan eteni pitkään käsikirjoituksen mukaisesti, mutta vieraat avasivat maalitilin ensimmäisenä Niko Huttusen komealla kierteisellä laukauksella takakulmaan ottelun 61.minuutilla. Lisää vaikeuksia tiesi Pasi Salmen 83.minuutilla tekemä 0-2 -maali. Keltamusta kavensi ottelun yliajalla Bruno Mbonun puskiessa Henri Makkosen oivan kulmapotkun voimalla verkon perukoille. Tärkeät sarjapisteet matkasivat kuitenkin pinkkipaitojen mukana Turkuun 1-2-lukemin.

Ottelun kulku

Kevätkierroksella salolaiset olivat onnistuneet nappaamaan kauden avausvoiton Tykkien vieraana Turun yläkentällä. Silloin postimerkin kokoisella, kuluneella tekonurmella tarvittiin onnea matkaan. Heinäkuun loppupuolen perjantai hymyili viimeistä kertaa ennen remonttiaan, kun Ampiaiset isännöivät JyTyä 22.7 perjantaina. Kasteltu nurmi hohti perinteikästä virheettömyytteen kuin salolaisjalkapallon kultavuosina ja kaikki oli katettu jälleen kerran jalkapallonäytökselle.

1.jakso

Vieraat tulivat itse kamppailuun varsin maltillisella setillä. Se vetäytyi kiltisti ja kurinalaisesti omalle kenttäpuoliskolle, antaen isäntien rakennella rauhassa omia hyökkäyksiään. Ensimmäisen jakson tunnusmerkit olivatkin Wilppaan pallonhallinta ja Tykkien muutamat terävät vastaiskut. Muuten avauspuolikkaan tapahtumat pääpainoittuivat keskialueelle ja kunnolliset maalipaikat olivat kortilla.

5.minuutilla kotijoukkue yhdistelee kauniisti keskikentällä, kun hyvä prässi päättyy riistoon keskiympyrän lähettyvillä. Juho Väinälä pelaa hyvin keskelle Teemu Kesäselle, joka äkkää suoralla jatkolla ylempää Jesse Jokiniemen, joka reagoi tilanteeseen hyvällä seinällä Temelle takaisin. Nopean pallonliikuttelun seurauksena Kesänen pääsee etenemään vapaasti pallon kanssa kohti jyrkkäläispuolustusrintamaa, mutta kuti lähtee kunnianhimoisesti lujaa ja kaukaa. Laaki 30 metristä karkaa pahasti yli ja ohi maalin.

Tästä kolme minuuttia myöhemmin ja vieraat tulevat ensikertaa. Tilanne käynnistyy salolaispelaajan katkosta ja taaksepäin syötöstä, jonka jälkeen pallo tulee takaisin, mutta pystysyöttö katkotaan. Pinkkipaidat pelaavat nopeasti katkonjälkeisen syötön keskustaan, josta Jere Salmi kääntää pelin oikeaan laitaan Cuong Tranille, joka on paitsiolta haiskahtavassa asemassa. Vihellystä ei kuitenkaan koskaan kuulu ja molemmat osapuolet pelaavat tilanteen loppuun. Loppujen lopuksi JyTy-pelaajan veto 15 metristä, vahvasti oikealta sektorilta, jysähtää köökin puolelle.

Vajaa vartti ottelua takana, kun JyTy luo tilanteen oikealta reunalta lähtevästä rajaheitosta. Wilpas-toppari pääsee osittain pitkään heittoon päällään käsiksi, mutta kuula jatkaa matkaansa vasemmalle kaistalle, päätyrajan tuntumaan, josta Niko Huttunen poimii pallon ja pelaa taakse 18 metriin Salmelle. Laukaus jää kevyeksi yritykseksi ja Teemu Seppä salolaisten maalilla noukkii kuulan vaivatta kouriinsa.

Kotijoukkueen tekemisessä pallollisena on mukana paljon huolimattomuutta ja tiettyä päättäväisyyden puutetta. Helpohkoja, paineettomia, syöttömissejä tulee liiaksi ja parasta passittelua saadaan liian harvakseltaan. Aktiivisia aloitteita kuitenkin kärkinelikko tarjoaa kiitettävästi, mutta JyTyn puolustus- ja keskikenttälinjan väliin ei tahdota päästä häärimään riittävästi.

Reilun puolen tunnin pelin paikkeilla JyTy pääsee kertaalleen hätyyttelemään kotijoukkueen maalia, kun Wilpas-keskikenttäpelaaja katkoo syötön helposti, mutta menettää heti perään aivan turhaan. Pallonmenetykseen salolaiset reagoivat kollektiivisesti osittain ja vieraat kääntävät pelin kärkipelaajansa, Kalle Karhusen, toimesta vasemmalle laidalle, josta Niko Huttunen kokeilee noin 25 metristä. Veto etukulman ohi muutamalla metrillä.

33.minuutilla Keltamusta saa jobin postia Jussi Ojansuun vääntäessä pallontavoittelutilanteessa nilkkansa ja nuoren sentterin peli päättyy siihen. Bruno Mbonu lähetetään kentälle tekemään tuhojaan.

Nihkeä ensimmäinen neljävitonen lähettää joukkueet maalittomassa tilanteessa pukukoppeihin. Ampiaisten valmennusjohto käsittelee mahdollisia murtautumisen paikkoja taktiikkataululla ja antaa muutaman yksilön kuulla kunniansa. Luokatonta, hermostunutta ja huolimatonta peruspelaamista, josta pitää välittömästi päästä eroon ja nostaa tasoa tai penkki kutsuu. Taukopuheen pääpaino on päättäväisyydessä.

2.jakso

Toiseen 45-minuuttiseen Wilpas tuleekin vahvasti. Läpi ottelun maukkaita kulmia viljellyt Jesse Jokiniemi tarjoilee palan herkullisesta tarjoilustaan 53.minuutilla, kun ulkokierteinen kulma putoaa 15 metriin. Jani Lehtinen paukuttelee paikalle Kiikalan kartanon herran elkein ja syö pääpallokamppailussa vastustajansa ja puskee voimalla. Kiivas yritys nousee kuitenkin runsaan metrin yli maalin.

Noin 60 sekuntia myöhemmin Jokiniemi vääntää kaksinkamppailuvoiton vastustajasta keskialueella ja siirtää pallon Temelle, joka pelaa välittömästi Juho Väinälälle vasempaan laitaan. Tiukka haasto 1v1-tilanteessa ja pakista ohi ja keskustaan, mutta laaki  noin 20 metristä jää pääosin piippuun ja peliväline liruu lopulta heppoisena etukulman ohi.

Isännät pakottavat vieraansa minuutti minuutilta syvemmälle omalle kenttäpuoliskolleen, mutta mitä tapahtuukaan noin tunnin pelin kohdalla?! Jotain aivan odotetun vastaista, kun JyTy siirtyy johtoon. Wilpas on käynnistelemässä omaa hyökkäystään vastustajan paketin ollessa sekaisin ja pallo pelataan vaarattoman oloisesti vasemmalta kaistalta keskustaan, jossa on aikaa ja tilaa. Salolaispelaajan juoksuharhautus ja märkä kenttä eivät kohtaa edes ajatuksen tasolla ja peliväline jatkaa kulkuaan hidastumatta ja pallonmenetys kriittisillä paikoilla on tosiasia. Eduardo Rodriguez kiittää ilmaisesta ja napauttaa pystysyötön Huttuselle, joka pääsee Wilpas-laitapakin kannalta väärälle puolelle. Loppu on kuitenkin pinkkipaidan erinomaisuutta, kun komeasti 16m-rajalta takakulmaan kiertävä kuti painuu Wilpas-vahdin selän taakse, 0-1.

Shokkihoitoa ja sen tietää jokainen kotijoukkueen jäsen taustoja myöten ja hommasta tulee yht’äkkiä entistä vaikeampaa. Nopeaa kuittia pyritään järjestelemään heti kuitenkin seuraavalla minuutilla, kun Mikko Tapaninen pelaa Jesselle, joka vuorostaan lähettää huippusyötön myötä kuulan vasempaan laitaan, jossa Väiski jo painelee täyttä häkää. Erinomainen ensimmäinen kosketus ja loppujen lopuksi taidokkaasti vastustajan laitapakista ohi ja boksiin. Väinälä ajautuu kuitenkin kovassa vauhdissa lähelle päätyrajaa ja optimistinen suora laukausyritys lähes miinuskulmasta nousee kirkuen yli maalin.

Hetkeä myöhemmin Väinälä tekeekin tilaa Henri Makkoselle. 65.minuutilla JyTy-pelaaja kokeilee helpon syötönkatkon päätteeksi reilusta 30 metristä ja tuloksena on peliväline kuulahäkissä. 69.minuutilla koko ottelun paras salolaispaikka näkee päivänvalon. Fantastinen hyökkäys lähtee lyhyestä maalipotkusta kapteeni Tomi Kuokkaselle, joka ottaa edessään olevat tyhjät metrit pois ja pelaa tarkasti Jokiniemelle keskiympyrään. Jesse kääntää pelin painopisteen ykkösellä oikeaan laitaan Jani Lehtiselle, joka puolestaan pelaa suoraan keskustaan Temelle. Erinomainen 1.kosketus ja hyvällä vartaloharhautuksella liukuvasta turkulaisesta ohi, ja perään maukasta palloa Mbonulle suojaukseen. Hetken kurvittelun myötä Bruno löytää oikealta laidalta ylösnousseen Ryan Shenasin, joka keskityksen sijaan malttaa kusettaa eteen höntyilevän pinkkipaidan ja pelaa upean takaviistosyötön 16 metriin Henri Makkoselle, jonka oikea jalka puhuu oitis. Kierteinen kuula vastakulmaan näyttää painuvan vastustamattomasti verkon perukoille, mutta kaartaakin lopulta tolppaa nuollen ohi. Ne pirun marginaalit!

72.minuutilla Teemu Kesänen jättää viheriöt ja Vesa Vainio kirmaa kehiin, Wilppaan kiristäessä takaa-ajoaan. Kaksi minuuttia myöhemmin salolaiset tulevat kulmapotkun myötä. Tällä kertaa Jessen toimitukseen nousee Tomi Kuokkanen, mutta pusku pilkun tienoilta kohoaa muutaman jaardin yli maalin. Lisää vaihtoja 75.minuutilla, kun Shenas korvataan Ahlqvistilla.

Keltamusta käy äärettömän lähellä tasoitusta 79.minuutilla, kun Jani runnoo Jessen kulmuriin väkivahvalla ja raivokkaalla otteella. Ylivoimainen pääpallovoitto, mutta pusku pallollisen verran oikean pystypuun väärälle puolelle. Samalla minuutilla Markus Kultarinta on vaihtunut Qorane Mohamediin, isäntien siirtyessä kolmen alakertaan.

83.minuutilla tarjoillaan kuitenkin lisää shokkihoitoa isännille vieraiden toimesta. Ja lähes identtisellä tavalla kuin ensimmäiselläkin kerralla. Turha pallonmenetys keskialueella, peliväline keskustan kautta vasemmalle pakille, johon Ampiaiset reagoivat aavistuksen liian verkkaisesti. Nopea pystysyöttö samalla laidalle, josta lähtee komea krossi toiselle laidalle Wilpas-topparin selustaan. Erinomaisen ensimmäisen kosketuksen turvin Pasi Salmi pääsee murtautumaan boksiin ja päättää hyvän henkilökohtaisen suorituksen hirmupommiin 10 metristä etuylänurkkaan, 0-2.

Heti perään on tulla lisää, kun salolaislaiturin harhautukset omalla puoliskolla eivät onnistu ja pallonmenetys on jälleen ikävä tosiasia. Cuong Tran hyökkää keskeltä ja ampuu 20 metristä pallon löysänä maannuoliaisena Teemu Sepän syliin.

Ottelun ensimmäisellä yliajan minuutilla Seppää tarvitaan tosissaan ja mies esittääkin kauniin paraatitorjunnan. JyTyn onnekas purkupallo napsahtaa ylhäällä kärkkyvälle Kalle Karhuselle, joka pääsee 1v1 –tilanteeseen Eemeli Aurasta vastaan. Aura hoitaa tilanteen tyylikkäästi estämällä pinkkikärjen etenemisen, mutta Karhusen poikittaissyöttö aiheuttaa ongelmia, kun Wilpas-toppari pääsee vain osittain katkoon käsiksi. Takaa hiipivä Rodriguez palloon ja kasvotusten Teemu Sepän kanssa. Wilpas-vahti vetää tällä kertaa pidemmän korren, kun hanska heilahtaa JyTy-pelaajan noston tielle.

Seuraavalla minuutilla mennään jo toisessa päädyssä. Qorane Mohamedin hyvä purku löytää Mikko Tapanisen keskiympyrästä, jossa Tapsa ottaa pallon kauniisti haltuun ja pelaa laitaan Lehtiselle.  Jani löytää Tapsan uudelleen tarkalla välisyötöllä ja Tapsalla on aikaa kääntyä ja edetä laukaisupaikoille. Veto 30 metristä lävähtää kuitenkin omille leveysasteille.

Wilppaan kavennus tulee, kun yliaikaa on takana viitisen minuuttia. Henri Makkosen mittatilauskulma pamahtaa millimetrin tarkkuudella Bruno Mbonun otsikkoon, josta kuula viuhuu voimalla noin 6 metristä maalin  vasempaan nurkkaan, 1-2.

Ottelun päätösvihellys seuraakin lähestulkoon välittömästi maalin perään ja näin Jyrkkälän Tykit ryövää todella makoisat pisteet mukaansa.

Ottelun parhaat

Salolaisten pelistä jäi puuttumaan jotain, ehkä sitä kuuluisaa x factoria. Teoriassa se onnistui kohtuullisesti omassa pelissään, mutta sai kahdesta virheestä maksimituomiot lusittavaksi. Pallollisesti jäi myös petrattavaa, kuten myös maalipaikkojen viimeistelemisessä. Prässi ja vahva pallonhallinta olivat tasapainossa keskenään, kuten myös kaksinkamppailupelaaminen.

Isäntien ykkösmies oli ehdottomasti Jani Lehtinen. Vahvaa duunia omalla laidallaan painanut voimanpesä rymisteli menemään pysähdyksittä ja oli pääpallokamppailuissa kentän dominoivin figuuri. Järkevää syöttelyä ja omien hyökkäysten rakentelua ja luontia. Topparikaksikko Tomi Kuokkanen-Eemeli Auranen onnistuivat tekemisissään. Dynaaminen ja saumaton yhteispeli näkyi pomminvarmana katkopelinä ja kontrolloituna puolustamisena. Näihin päätepysäkkeihin jäi toistuvasti joko jyrkkäläläinen tai pallo. Avauspelissä molemmat olivat myös tarkkoina ja pitkätkin pystypallot löysivät varsin mukavasti omia ja pakottivat JyTyn puolustamaan syvältä.

JyTy tuli kurinalaisesti Salon urheilupuiston ylänurmelle ja miehitti kaksin linjaa todella alhaalle, pitäen linjojen välit tiiviinä. Yhtenäisesti pallottomana liikkuneet turkulaiset onnistuivatkin pitämään salolaiset pois vaarasektoreilta varsin kiitettävällä tavalla. Vastaiskuissa se pyrki olemaan terävänä ja iskemään paikan saadessaan nopeasti vastaan. Ei ylimääräisiä syöttöjä, vaan suoraviivaisesti pystyyn ja perään.

Pinkkipaitojen paras mies oli todella energisesti liikkunut duracell-pupu, Cuong Tran, joka oli kaikessa tekemisessään elintärkeä palanen Tykkien pelissä. Joka ilmansuuntaan rällännyt pieni ja vikkelä mies erottui edukseen aktiivisella peliotteellaan, raivoisalla juoksutyöllä, älykkäillä pallollisilla ratkaisuilla sekä terävästi käyneillä jaloilla. Erinomainen pelimies tälle tasolle, kuten ennakkoon tiedettiin. Vasemmalla laidalla sisäänleikkaavana laiturina häärinyt Niko Huttunen oli myös mies paikallaan. Upean avausosuman lisäksi mainio krossi Salmen maaliin. Niin ikään varsin sähäkkä peli JyTy-laiturilta.

Ottelun jälkimainingit

”Tänään saimme virheistämme maksimaalisesti läksytystä, vaikka molemmat olivatkin jyrkkäläläisten erinomaisuutta, me olisimme helposti voineet estää tai välttää ne. Muuten pelimme oli pääpiirteittäin hyvää, liikutimme palloa hyvin ja olimme pallottomana aggressiivisia. Pelissämme oli kuitenkin kummallista hätäilyä, hosumista ja hermoilua, joka näkyi turhan usein helppoina syöttöharhoina tai turhina pallonmenetyksinä. Päättäväisyys oli ehkä se attribuutti, jota en tänään kollektiivisesti saanut. Meillä oli silti ihan riittävästi paikkoja tämän pelin voittamiseen. Murtautumisessa ja maalipaikkojen viimeistelyssä jätimme joka tapauksessa petrattavaa”, analysoi Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho.

Salon Wilpas – JyTy 1-2 (0-0), (1-2)

61’ Niko Huttunen

83’ Pasi Salmi

90+5’ Mbonu (Makkonen)