Otteluraportti 3.div ottelu 5.8.2016 Salon Wilpas – PIF

PIF ryösti rankkarilla pisteet Salosta (14.8.2016)

Salon Wilpas esitti yhden kauden parhaimmista esityksistään Pargas IF:n isäntänä 5.8 perjantaina, kun joukkueet kohtasivat toistamiseen tämän kauden osalta. Hurjalla intensiteetillä otteluun tulleet isännät dominoivat kenttätapahtumia vahvalla kaksinkamppailupelaamisellaan, mutta erinomaisistakaan tilaisuuksista huolimatta eivät saaneet palloa toimitettua verkon perukoille. Kun paraislaiset saivat halvahkon rangaistuspotkun 69.minuutilla, käytti vieraat sen eduksi, Veli Hartolan tykittäessä pelivälineen voimalla sisään. Kolmas perättäinen tappio tukaloitti salolaisten putoamiskamppailua entisestään.

Ottelun kulku

Keväällä Piffen rankaisi Keltamustaa tylyllä kädellä virheistä ja niistä oppineina Ampiaiset lähtivät kotikamppailuun kosto mielessä. Salon urheilupuiston ylänurmen ollessa remontissa, käytiin Turun piirin kolmosen sarjaottelu Salon uudella tekonurmella.

1.jakso

Vieraat hätyyttelevät Teemu Sepän vartioimaa Wilpas-maalia ensimmäisen kerran 7.minuutin kohdalla, kun Ville Ranta-Aho lähettää keskisektorilta sisäänpäin kiertävää keskitystä maalin edustalle. Salolaisveskari sormilyö varmuuden vuoksi vaarallisesti kaartavan keskityksen kulmapotkuksi.

Kolme minuuttia myöhemmin mennään toisessa päässä, kun Teemu Kesänen riistää erinomaisella aggressiivisuudella kuulan oikealla laidalla, nopea nosto 16m-alueen kulmalta keskelle, noin 18 metriin Jani Lehtiselle, joka kiskaisee näyttävän puolivolleyn. Vielä näyttävämpi on kuitenkin PIF-vahti Arnold Uschanoffin torjunta aivan tolpan juuresta.

60 sekunnin sisällä tästä tapahtuu taas, kun Aholi Rasul, Lehtinen ja Mikko Batalha pelaavat hyvän ja nopean kombinaation keskenään keskialueella, jonka päätteeksi Jani pääsee eteenmään aina boksin sisälle asti, josta laitajyrä pelaa maukkaasti takaviistoon Temelle. Oikean jalan vapaaksi saaminen kestää kuitenkin liikaa ja lopullinen kuti kimpoaa paraislaissäärestä Uschanoffille.

Reilun vartin paikkeilla Markus Kultarinta rajaheittää nopeasti Kesäselle pystyyn, joka pääsee yllättävän vapaasti kääntämään toiseen aaltoon takaviistoon. Passi jää liian taakse ruutuun rynnivälle Batalle, mutta Mikko Tapaninen tulee väkevästi tilanteeseen ja voittaa kaksinkamppailun lisäksi pelivälineen. Hyvä harhautus 17 metrissä, mutta veto nousee selvästi yli maalin.

Kotijoukkue on vahvasti niskan päällä ja se iskee ahnaasti suomenruotsalaiseen vastustajaansa kiinni. Punapaitojen suut käyvätkin tiuhaan tahtiin sekä toisilleen että tuomarille, kun paniikki on päällä Keltamustan vyöryttäessä. Salolaisten intressit keskittyvät vain ja ainoastaan vastustajan puolustuksen vahingoittamiseen ja pelin voittamiseen.

Salolaistopparille sattuu outo syöttökömmähdys 19.minuutilla, mutta Janne Vuorisen kunnianhimoinen nostoyritys reilusta 30 metristä herättää lähinnä hilpeyttä salolaiskatsomossa.

Heti perään sattuu kuitenkin Ampiaiskassarille erhe, maalipotkun jäädessä torsoksi. Piffen-pelaajat reagoivat nopeasti pelaten katkon pystyyn. Pudotus ja uusi pystysyöttö löytää Veli Hartolan, joka virittää oitis noin 26 metristä. Niklas Ahlqvist onnistuu blokkaamaan PIF-kärjen yrityksen puolittain ja loput hoitaa Teemu Seppä vaivatta.

21.minuutilla Wilpas käynnistää erinomaisen hyökkäyksen kapteeni Tomi Kuokkasen katkoessa vastustajan syöttöyrityksen keskialueella ja lähtiessä vahvaan nousuun. Kipparin pystysyöttöyritys katkaistaan 20 metrissä, mutta sähäkällä jalalla pörräävä Aholi Rasul nappaa irtokuulan ensimmäisenä ja ampuu 19 metristä terävästi kohti vasenta alapesää. PIF-molarin hanska heilahtaa kuitenkin tyylikkäästi jälleen kerran.

28.minuutilla hyvän pelin pelannut Teemu Kesäsen leikkaa vahvalla kuljetuksella keskustaan ja vaihtaa puolen oikealta vasemmalle. Jani Lehtinen pääsee vapaasti kääntämään keskityksen vieraiden laatikkoon, joka kuitenkin katkaistaan. Puolittainen purku pysähtyy kuitenkin 16m-alueen rajan tuntumassa Tapsaan, jonka vasuri laulaa välittömästi. Oikeaan alakulmaan suuntautuva maannuoliainen jää Uschanoffin liimanäppeihin.

Salolaiset kuitenkin dominoivat kenttätapahtumia ja pääsevät jatkuvasti maalipaikoille. 36.minuutilla se tarjoilee jälleen herkkua näyttävän hyökkäämisen muodossa. Kuokkasen loistava avaus löytää Temen keskiympyrästä, joka jatkaa heti viereen Tapsalle. Tapsa puolestaan heittää maailmanluokan crossin vasemmalle laidalle, jossa Lehtinen jo painelee menemään. Aikaa ja rauhaa ratkaisulle löytyy ja Janin tarkka keskitys napsuu täydellisesti Temen askelmerkkien kanssa yhteen. Kesäsen suora laaki kiitää vastustamattomasti kohti verkon perukoita, mutta paraislaisten supersankari, Arnold Uschanoff, taikoo gamesaverin ja maali pysyy koskemattomana. Samalla minuutilla Markus Aholle siunaantuu paraislaissutaisen jälkeen vetopaikka noin 22 metriin, jonka Manu kuitenkin lataa reippaasti maalin yli.

Tauolle mennään oikeastaan kaikkien ihmetykseksi 0-0-lukemissa. Äärettömän kovatempoinen ja tasokas ensimmäinen 45-minuuttinen on tarjoillut kotiyleisölle maalia lukuunottamatta kaikkea muuta ja tyytyväinen kuhina makkarakojulla onkin tosiasia. Kopissa myhäillään tyytyväisyyttä ja painotetaan saman ilmeen jatkumista toisellakin jaksolla.

2.jakso

Jälkimmäisen 45-minuuttisen vieraat aloittavat ensimmäistä huomattavasti terävämmin ja punapaidoilla onkin muutama paikka heti jakson alkuminuuteilla. 47.minuutilla Hartola yrittää kääntää Niken ahdistelemana vaikeasta asennosta laukausta maalia kohti, mutta yritykseksi jää.

Tilannetta seuraavan maalipotkun salolaismaalivahti lähettää vajaana, jonka Piffen voittaa helposti. Katko Hartolalle, pudotus ja uudelleen pystyyn, tuttu kuvio. Tällä kertaa paraislaishyökkääjän vasuri heilahtaa 16m tuntumasta ja Seppä joutuu maalillaan venymään ensimmäistä kertaa kunnon torjuntaan.

50.minuutilla Wilpas juonii paikan kulmapotkusta. Manun korneri tippuu taka-alueelle, missä Jani ei aivan yllä palloon päällään, mutta taustalta säntäävä Teme pääsee tökkäämään pelivälineen, tosin, vain sivuverkon puolelle.

Pari minuuttia tästä ja kotijoukkue uinuu nopean rajaheiton kanssa. Atte Holmbergin pystyjuoksu jää noteeraamatta ja punapaidan korkeaan keskitykseen iskee Matias Tulla komealla puolisaksipotkulla ja Veli Hartola on maalintekijävaistoineen heti ohjaamassa maalinsuulla, mutta tuikkaus menee täpärästi ohi.

56.minuutilla salolaiset tulevat jälleen hyvin ja peliväline liikkuu maalivahdilta Piffenin 16m-alueelle alle 30 sekunnissa. Teemu avaa nopeasti heitolla Aholle, joka löytää nopeasti Mikko Batalhan keskialueelta. Bata kääntää sisäänleikkaavalle Janille, joka painelee hyvällä poikittaiskuljteuksella keskelle lähettäen lopulta namupassin pystyyn Temelle. Kovan päivätyön tehnyt Wilpas-laituri pääsee jo osittain karkuun, mutta ratkaisevalla hetkellä lapikas ei saa kunnon osumaa palloon ja vastaantuleva PIF-kassari selviää torjuntahommitta.

Runsaan tunnin pelin jälkeen Wilpas vaihtaakin uutta kinttua ylläpitämään kovaa tempoa. Sekä Teemu Kesänen että Markus Aho vaihtuvat Bazen Mamoon ja Ryan Shenasiin. Hetkeä myöhemmin pirteän pelin pelannut Aholi Rasul tekee tilaa Bruno Mbonulle.

Vain kuusi minuuttia ensimmäisistä vaihdoista tapahtuu kuitenkin jotakin mystistä. Wilpas-pakin harhasyöttö paineettomana käynnistää surkeiden sattumusten sarjan tosissaan, kun paikkausta hakeva sama puolustaja missaa katkonpaikan perään. Paraislaispelaaja pääsee heittämään 16m-rajan paikkeille keskityksen, jonka käsittelyssä Mikko Tapanisella ei ole ongelmaa. Puratessa palloa Ville Ranta-Aho kuitenkin iskee tilanteeseen kupolinsa ja jonkin sortin kontakti on tosiasia. Samoin perään seuraava pilkku, joka herättää kummastusta. Sarjan parhaisiin maalintekijöihin kuuluva Veli Hartola ampuu pallon voimalla 11 metristä vasempaan kulmaan, 0-1.

Ville Batalha korvaa Tapsan kenttäkoostumuksessa ja salolaiset jahtaavat vieraitaan entisestään, vaikka maali on kuin potku sukukalleuksille. 72.minuutilla Kultarinta katkoo pallon Mamolle, joka suojaa hyvin laidallaan pelivälinettä ja kääntää sen lopulta samaa kaistaa kirmaavalle Mbonulle. Mainio aikainen keskitys etutolpalle, jonne Bata ennättää ensin pakkia, mutta Uschanoff kaivaa toistamiseen haamuseivin kehiin ja saa kuin ihmeen kaupalla kämmenensä kuulan tielle.

Vartti ennen loppua Alban Sadikaj lähetetään virittämään kotijoukkueen hyökkäystä pykälää kovemmaksi ja upean sekä kovan päivätyön tehnyt Vesa Vainio siirtyy penkin puolelle. Ottelun lopun Wilpas hakkaa PIF-päätyä. Vieraat vetäytyvät askel askeleelta lähemmäs omaa maaliaan ja tekevät kaikkensa sen varjelemiseksi. Isäntien lopun härdellin parhaaksi paikaksi nouseekin ottelun päätösminuuteilla Bruno Mbonun veto, joka syntyy Tomin pitkästä pallosta keskiviivalta Brunolle, joka kamppailee pääpallon Mikko Batalhalle. Bata pudottaa takaisin ja Wilpas-kärki hakee väkisin oikean jalkansa vapaaksi. Liipasin heilahtaa, mutta kanuuna jysähtää muutaman metrin oikean yläkulman yli.

Ja heti perään seuraakin päätösvihellys ja tietää 0-1-lukemien jäämistä voimaan.

Ottelun parhaat

Keltamusta ylsi yhteen kauden parhaimpaan suoritukseensa ja se teki ottelun kaiken, mitä voi. Lukuunottamatta maalia, joka jalkapallon kaltaisessa maalintekopelissä voidaan pitää aika olennaisena osana. Kotijoukkueen puolustus piti vastustajan tulivoimaiset hyökkääjät varsin helposti pihdeissään ja keskikentällä se oli täysin ylivertainen vastustajaansa nähden. Aggressiivisempi kaksinkamppailuissa ja intohimoisempi kakkospalloissa. Ampiaisten pallollinen peli toimi myös mainiosti ja se pääsi useasti vastustajan puolustuskolmannekselle tekemään pahojaan. Isäntien ylin nelikko olikin todella hyvällä pelipäällä.

Salon Wilppaan ottelun mies oli ehdottomasti Vesa Vainio. Liigakokemus näkyi harkitsevissa suorituksissa, joissa paistoi raudanluja kokemus ja rutiini. Vaikeatkin jutut Vesku sai näyttämään kovin helpolta ja luonnolliselta. Täydellistä oman pelin rytmittämistä, tasapainottamista ja koko kentän hallintaa fantastisella syöttörepertuaarilla. Kiitettävä suoritus kaiken nähneetä ja kokeneelta pelimannelta. Jani Lehtinen oli pääarkkitehti yhdessä virkaveljensä, Teemu Kesäsen, kanssa, kun puhutaan vieraiden alakerran terrorisoinnista. Aktiivista liikehdintää palloa haettaessa niin jalkaan kuin juoksuunkin. Voimakkaita kuljetusliikkeitä, monia vaarallisia keskityksiä vastustajan boksiin sekä muutama mehevä maalilaukauskin. Vain maalit jäivät puuttumaan laitureiden hyvän pelin nostamiseksi kiitettäväksi.

PIF pelasi pitkälti oman pelikirjansa mukaan. Sen ohjaava prässi oli tuttu elementti edellisestä kohtaamisesta siinä missä nopeat suunnanmuutoksetkin, jotka huipentuivat harppuunahyökkäyksiin. Oman syöttöpelinsä kanssa tuskastelleet vieraat hakivat usein turhan hätäisesti juoksupalloja linjan taakse ja sen hyökkäykset jäivätkin keskiarvolta kovin lyhyiksi. Kovalla temmolla ja ahnaalla salolaisprässilläkin lieni osansa tässä.

Vieraiden ja koko pelin paras pelaaja löytyi Piffenin maalilta. Arnold Uschanoff otti kaiken mahdollisen ja mahdottomankin kiinni ja piti joukkuettaan sen heikkoina hetkinä pystyssä. Voittava pelaaja omalla tontillaan, joka antoi omilla häikäisevillä otteillaan omilleen mahdollisuuden voittaa. Kapteenin nauha ei syystä ole kaiketi annettu paraislaisten viimeiselle lukolle. Myös Yannick Ossok erottui topparin ja Veli Hartola sentterin tonteillaan. Ossok oli vahva pääpalloissa ja katkoissa ylipäätään, vaikka ehkä pelin avaus haki vielä tarkkuutta. Iso, fyysinen järkäle. Veli oli tutun aktiivinen yksinäisenä kärkenä ja pelasi hyvää linkkipelaamista selkä vastustajan maalia päin. Perushelppoa pudottelua ja tiputtelua omille ja sähäkästi pystyyn, tuoden oman syvyyspelaamisen uhan omilleen.

Ottelun jälkimainingit

”Kaikilla pelin osa-alueilla ja kriteereillä mitattuna olimme vastustajaa parempia, paitsi maalinteossa. Kyllä tämä turhauttavalta tuntuu, kun pelaamme miten hyvin tahansa ja luomme miten monta paikkaa tahansa, palkaksi saadaan tyhjää kättä ja 0 pistettä. En olisi voinut pyytää joukkueelta enempää tänään. Se teki kaiken, antoi kaiken ja jätti absoluuttisen kaiken kentälle. Hiljaiseksi ja sanattomaksi vetää”, hämmästeli Salon Wilppaan pelaajavalmentaja Markus Aho murheellisena ottelun jälkeen.

Salon Wilpas – PIF 0-1 (0-0), (0-1)

69’ Veli Hartola (rp.)