Otteluraportti 4.3.2017 Harjoitusottelu Salon Wilpas – FJK

Salon Wilpas haki harjoituskauden avausvoiton (18.3.2017)

Keltamusta isännöi viime vuoden tapaan Forssan JalkapalloKlubia lauantaina 4.3. Kirkkaassa maaliskuun lauantaissa pelattu ottelu oli äärimmäisen tasainen, eikä tarjonnut kuin muutaman tähtihetken. Avausjaksolla aavistuksen ottavana osapuolena ollut kotijoukkue yltyi hurmiomaiseen toisen puoliskon avausvarttiin, jonka aikana se iski kahdesti. Joonas Ojanen avasi maalitilin upealla 18 metrin kierteisellä kanuunalla vasempaan yläkulmaan ja 59.minuutilla Ardalan Rasul ehti forssalaispakin maalivahdille tarkoitettuun taaksepäin syöttöön ja kiersi kaikessa rauhassa kylmänviileästi vielä vastustajan kassarinkin. Ampiaiset voittivat ottelun lopulta 2-0.

Ottelun kulku

1.jakso

Kiivas kamppailu lähtee vauhdikkaasti käyntiin ja ensimmäinen kohtuuhyvä paikka tulee 2.minuutilla Markus Ahon leijailevasta kulmapotkusta Valtteri Sinervolle, joka nousee pääpalloon voittajana, mutta ei saa suunnattua viidestä metristä lähtevää yritystään kehiköiden sijaan. Pallo reippaasti leveäksi.

Kaksi minuuttia myöhemmin tarvitaan Joel Isotahdon erinomaista maalivahtityöskentelyä, kun Wilpas-pelaajalle sattuu käsittämätön kömmähdys ja taaksepäin pelattu passi vapauttaa FJK-legenda Dankovin kasvatusten Jollen kanssa. Terävä vastaantulo ja näyttävä jalkatorjunta pitää Ampiaisten pömpelin puhtaana.

7.minuutilla Wilpas-vahti heittää kehiin komean gamesaverin, kun Eerikäisen vapaapotku näyttää kaartavan vastustamattomasti 18 metristä etuyläpesään, mutta Keltamustan Neuer on toista mieltä ja saa komeasti ylähanskan kudin tielle ja kulmalla jatketaan. Tästä kaksi minuuttia ja vieraat sössivät pallon keskialueella Jani Lehtiselle, joka pelaa hienosti pystyyn Teemu Kesäselle. Teme malttaa kääntää takaisin Balelle, joka puolestaan äkkää viereltään Markus Ahon. Pikkuveivillä vasuri vapaaksi ja tykki laulamaan. Tiukka laaki metrin pari yli maalin.

14.minuutilla koetaan paha takaisku, kun Temen hellästi hevosbalsamilla voideltu takareisi kirraa siihen malliin, että peli päättyy siihen kohtaan. Antti Lehtonen korvaa miehen kenttäkoostumuksessa.

20.minuutilla isäntien ahnas prässi puree lyhyeeseen maalipotkuun ja Manun katko hyökkäyskolmanneksella päätyy Mikko Tapaniselle, joka kurvailee aikansa ja virittää lopulta noin 18 metristä. Napakka kuti kiitää aavistuksen vasemman alakulman ohi. Tilannetta seuraa heti perään pitkä hyökkäys, joka käynnistyy Joonas Ojasen maltillisesta harhautuksesta ja hyvästä syötöstä laitaan Janille, joka pelaa oitis pystyyn Tapsalle. Mikolta nannaa maalin eteen, mutta FJK-veskari saa törkättyä viime hetkillä pelivälinettä väljemmille vesille ennen Ardalan Rasulin tömistäessä paikalle.

25 minuuttia peliä käytynä, kun forssalaisten vuoro on kokeilla maalintekoa. Sauma lähtee rakentumaan salolaispakin vajaasta syötöstä taaksepäin. 1v1-tilanteessa FJK-kärki tulee väkisin boksiin ja pääsee tinttaamaan, tosin pienestä kulmasta. Kova, matala laaki sujahtaa ohi takatolpan.

Pari minuuttia tästä ja FJK tulee nopeasti 3v3-vastaiskuun. Sinervo ohjaa vastustajan keskelle, josta kuitenkin lähtee ärhäkkä laukaus 16 metristä. Salolaismolari sylkee kudin eteensä, mutta saa työnnettyä ratkaisevalla hetkellä irtopalan siten, ettei vastustaja pääse suoraan jatkoon käsiksi.

28.minuutilla Wilpas väläyttää salamannopeaa suunnanmuutospeliään ja luo pelin toistaiseksi parhaan maalipaikkansa. Kulman jälkitilanteen Tomi Kuokkanen hoitaa kapteenin ottein katkon omilleen ja Manu putsaa pallon omalta rankkarialueelta Ardolle, joka suojaa erinomaisesti kahta forssalaista vastaan, onnistuen syöttämään vielä Tapsalle. Keskikenttädynamo taas älyää Jonnyn, joka kirmaa vieressä täyttä vauhtia. Määrämittaisella passilla kolossimaisella askeleella harppova toppari läpiajoon. Maaliverkkojen venymisen sijaan salolaispuolustajan yritys pysähtyy hyvin vastaantulevaan forssalaisrysäriin.

Läpi ottelun ilmatilaa dominoinut Valtteri Sinervo on pahanteossa, kun Manun kulma napsahtaa taas jättiläisen otsaan. Tällä kertaa pusku 6 metristä maalivahdin syliin. Kulmaa seuraava tilanne on kotijoukkueen kannalta katastrofaalinen, sillä katkon paikkoja on useampia, jotka jäävät käyttämättä. FJK-hyökkääjä Jere Rauhansalo lähtee tempokuljetukseen saatuaan pallon keskiviivan paikkeilla. Järkyttävällä draivilla ja tahtotilalla kolmesta Ampiaispelaajasta ohi ja aina laatikkoon asti. Kotijoukkueen maalivahti syöksyy pelivälineeseen jalat edellä ja kontakti on selviö. Pallo täplälle. Isotahdon esittää kuitenkin pelin hienoimman yksilösuorituksen tipatessa Rauhansalon pilkun oikeaan pystypuuhun ja siitä takaisin baanalle. Vahvaa suorittamista vaaleaveriseltä viikingiltä.

Vielä avauspuolikkaan viimeisillä minuuteilla nähdään kaksi tonttia, kun ensin 39.minuutilla Kuokkasen katkon joukkuetoveri hätäilee purkuna vastustajalle. Forssalainen ei epäröi tarjottimella annetusta tilaisuudestaan, vaan päättää kokeilla laukausvoimaansa 28 metristä. Yläkulmaan suuntautuva raketti napsahtaa kuitenkin päätyverkkoihin.

42.minuutilla Sinervo päättää antaa lapikkaansa puhua, kun keskisektorilta tuomitaan vapaapotku Keltamustalle. Topparin yritys kaartaa kuitenkin etukulmasta muutaman metrin. Taukovihellys lähettää molemmat joukkueet maalittomassa tasatilanteessa,

Lyhyehkön 5-minuuttisen juomatauon Wilppaan valmennus käyttää teräväsanaiseen palautteeseen. Pallollinen peli on vaikeaa lähinnä omasta toimesta, aavistuksen hidasta ja helppoa vastustajan ykköslinjaa ohittavaa passia ei löydetä, vaikka tilaa on yllin kyllin. Tähän parannusta ja otteluun paremmin kiinni. Yksi pakollinen vaihto suoritetaan, kun Sinervon selän oireillessa Tero Järvinen nappaa topparin tontin itselleen.

2.jakso

Kärkevä, mutta rakentava kritiikki tuntuu osuvan ja uppovan Ampiaisparveen ja toisen jakson avausvartti on toistaiseksi salolaisten harjoituskauden parasta. Kuparisen rikkoutuminen on lähellä jo 50.minuutilla, kun hyvä atakki käynnistyy Bändin tarkasta eteenpäin syötöstä Tapsalle keskiympyrään. Nopeasti pienessä tilassa Anelle, jonka kautta kuula liikkuu hetkessä Balelle. Lehtinen kieputtaa ja kääntää lopulta pelin ihanasti oikealle, jossa Niko Virtanen painelee menemään jo täyttä vauhtia. Upea keskitys suoraan ykkösestä ruutuun on painua forssalaisesta omiin, mutta FJK-kassari seivaa tilanteen mielipuolisella reaktiotorjunnalla.

60 sekuntia tästä ja pankki räjähtää. Erinomainen lyhytsyöttöpeli keskialueella jäsenten Tapaninen, Ojanen, Aho välillä, joista jälkimmäisin puolenvaihtaa Gälikselle. Vahvan rynnistyksen ja haaston kautta pallo pomppaa Jonnylle, joka lataa epäröimättä hillittömän kurvin 17 metristä aivan vasempaan ylämummeliin, get in! 1-0.

Vieraat vikisevät, kun kotijoukkue tarjoaa vapaalipun paikallisessa tivolissa. Hurmion ja momentumin keskellä on sattua kuitenkin kömmähdys, kun 52.minuutilla Wilpas-pakin passi taakse jää lähes vajaaksi ja Jollelle tulee kiire. Hyvä liuku tökkää kuulan noin 30 metriin, josta Eerikäinen yrittää suoraa nostoa tyhjyyttä huutavaan reppuun. Peliväline laskeutuu kuitenkin reilusti maalin taakse.

Pelin sinetin nuijii Ardalan Rasul, joka haistelee taaksepäin pelatun passin kuin hai veren. Syötönkatkoa seuraavat elegentit liikkeet ovat kuitenkin taattua Ardoa. Ensin pikkuveivillä veskari kuutamolle Me Naisia lukemaan ja lopulta kuljettamalla peliväline pussiin, 2-0.

57.minuutilla koko Salo kohisee, kun ikinuori jalkapallojumala Marko Jalonen korvaa ainakin puolet nuoremman Niko Virtasen. Eikä kauaa ehdi peli vanheta tästä, kun villi ja vetreä veteraani on lähellä päätyä tilastoihin. Ovela matala sivuvapari ruutuun, joka viuhuu ykkösaallon ohi ja synnyttää härdellin. Ane pääsee tälläämään flipperin keskeltä, mutta forssalaisen selkä unohtuu tielle. Kakkospallon Bändi lataa satelliitiksi taivaalle.

Lisää jobinpostia toisen loukkaantumisen myötä kotijoukkueelle 62.minuutilla, kun Aholi Rasul ja FJK-laitapakki törmäävät hiukan eriskummallisessa tilanteessa ja Aholin nenä murtuu rytäkässä. 17v-afgaanilupaus Ershad Ali juoksee innokkaasti miesten epäviralliseen debyyttiinsä.

Loukkaantumisen jälkeisellä minuutilla FJK:lla on erinomainen tontti kavennukseen, kun nopea vastahyökkäys käynnistyy keskikentältä lähtevästä pystypallosta oikean laitaan ja salolaistopparille tulee kiire. Matala namupallo maalin eteen Wilpas-linjan taakse saa jatkajan vitosen rajalta, mutta Antti Lehtosen paineen alla vierasjoukkueen pelaaja onnistuu nostamaan kuulan tyhjän pussin yli.

66.minuutilla valkopaidat ovat jälleen yrittämässä maalintekoa. Tilanne käynnistyy hyvästä lyhytsyöttelystä oikealla laidalla, josta pelataan näppärästi päätyyn. Päätyrajan tuntumasta terävä takaviistopallo, josta ensimmäinen forssalainen vetää tyylipuhtaan hudin, toisen yrityksen tielle liukuu Ershad Ali ja kolmannen tilaisuuden FJK-laituri sijoittaa noin 12 metristä muutaman metrin oikealta ohi.

Minuuttia myöhemmin Tapsa katkoo vastustajan rajaheiton ja nikkaa boltsin Alille, joka kusettaa yhden vihulaisen ja painaa pallon väkisin Ardolle. Wilpas-hyökkääjä poimii erinomaisella poikittaissyötöllä Manun n. 19 metristä, josta lähtee tulinen one-timer kohti vasenta alakulmaa. Jostain ilmestyy kuitenkin forssalaisvahdin hanska ja tilanne jatkuu lopulta rajaheittona, kun FJK-toppari tyytyy purkaamaan paineen vetämällä sivurajan yli. Nopea heitto pelataan Tapsalle päätyyn, jossa pertteliläisen sambalanne veivaa kivasti valkopaitaa grillikioskille. Hyvä eteneminen askiin ja ovela nosto taka-alueelle. FJK-pelaajan kupolista pallo Marko Jaloselle, jonka legendaarinen vasen jalka loihtii volleystä gourmet-annosta etutolpalle juoksevan Ardon askelmerkeille. Ohjaus vajaan metrin kuitenkin ohi etukulman.

69.minuutilla vieraat saavat ilmaisen mestan, kun ampiaispakki on purkupallonsa suhteen huolimaton. Suoraan kaverille 22 metriin, josta lähtee epäröimättä kutia. Löysäksi jäävä veto pomppii kuitenkin Jollen syliin.

Hölmöily jatkuu 76.minuutilla, kun pitkä pallo tärähtää keskialueelta. Ykköspallossa on epäselvyyttä kahden keltamustan välillä ja kun kakkonen puretaan kömpelösti, pääsee FJKlainen ilmaiseen vetopaikkaan 14 metriin. Kotijoukkueen onneksi kuti kohoaa taivaan tuuliin.

79.minuutilla Ane löytää upealla linjan taakse samettisesti laskeutuvalla pallolla, hyvän pystyjuoksualoitteen tehneen Ardon. Peliväline ilmasta tyylikkäästi kyytiin ja terävällä askeleella aina 16m-alueen rajoille. Vasurikuti jää uupumaan voimaa ja heppoinen kuti sulkeutuu forssalaisrysärin hellään huomaan.

Vähän samanlainen lopputulos on Tapsalla 83.minuutilla. Bändi avaa ykkösellä nopean kierrätyksen perään keskelle, johon Bale tulee oikea-aikaisesti hakemaan palloa. Nopea kääntyminen ja kiihdytys päättyy oivaltavaan tsippisyöttöön linjan taakse. Ershad taistelee hieman jalkoihin juuttuvan pallon lopulta Tapsalle, joka kokeilee vasuriaan 17 metristä. Pomppukuti molarin hanskoihin.

Vielä lopussa isännät tarjoilevat paikan FJK:lle, kun vaarattomasta tilanteesta tulee pienten sähläysten jälkeen äärimmäisen vaarallinen. Katkonjälkeinen passi rauhassa kierrätykseen, mutta veskarin pystypallo jää vajaaksi ja vastustajalle. Vieraat käyttävät kuulaa nopeasti laidalla, josta pienillä siirroilla tullaan keskisektorille. Laaki 23 metristä kaartaa kuitenkin lähestulkoon sivurajasta yli.

Ottelun päätösvihellys jättää numeroiksi tulostaululle 2-0, joka merkkaa Salon Wilppaan harjoituskauden avausvoittoa ja vuoden takaisesta revanssia FJK:sta.

Ottelun parhaat

Salon Wilpas tuskasteli avauspuolikkaan oman pallollisen pelin tökkiessä. Helposta tehtiin vaikeaa ja vaivattomasta vaivaavaa. Oman rakentelun puuttuessa hyökkääminen oli lähinnä irtopalloista ja vastustajan harhasyötöistä ja pallonmenetyksistä lähtevää. Toisen jakson eka vartti oli sitten ensiluokkaista ja sen aikana Ampiaiset pörräsivätkin pallon kahdesti forssalaisten uuniin. Kokonaisuutena kuitenkin keskeneräistä settiä, ja loppujen lopuksi varsin vaatimattomaksi jäänyttä sellaista.

Keltamustan parhaaksi pelaajaksi nousi maalivahti Joel Isotahdon, joka piti joukkueensa hyvillä otteilla 1.jaksolla pelissä mukana. Muutama elintärkeä koppi kriittisillä hetkillä ja pelin momentumin kääntänyt pilkkuseivaus. Tärkeä onnistuminen jatkonkin kannalta nuorelta superlupaukselta, jolla on raamit ja eväät kohdallaan nousta massiiviseksi figuuriksi Wilppaan viimeisempänä lukkona. Ardalan Rasul napsautti maalitilin auki harjoituskauden ja miesten edustuksen osalta. Hyvää liikehdintää pelattavaksi linjojen väliin sekä taakse. Ihanaista linkkipeliä tiputusten ja levitysten muodossa. Kaikin puolin eheä esitys. Kotijoukkueen tähtikolmikon täydensi Mikko Tapaninen, jonka kahden suunnan dominanssi oli jälleen kerran totuttua realismia Salon urheilupuistossa. Ihmemies, joka sinkoili kaikkialle, kattaen lämpökartallaan koko tekoviheriön. Hurja määrä kilometrejä, riistoja, katkoja ja syöttöjä. Ihmemies todellakin.

Forssan nuorekas joukkue oli tekemisissään aktiivinen ja pyrki pelaamaan liikkuvaa lyhytsyöttöpeliä. Valmentaja Miikka Murtolahden kädenjälki näkyi ja kuului. Aihiot oli tunnistettavissa ja pelikirjaa oli opiskeltu. Suvereeni nousu ei liene ollut yllätys kenellekään, eikä tuleva menestys ensikaudellakaan. Tämän päivän suorituksesta sen suurimmaksi parannettavaksi osa-alueeksi jäi paikkojen naulaaminen konkreettisiksi maaleiksi. Nyt hyökkääminen oli useasti hätäistä hosumista ja maalipaikat päättyivät usein luokattomiin suorituksiin.

FJK:n ykkösmies oli kärjessä laajalla säteellä häärinyt Jere Rauhansalo. Nuorukainen pelasi ennakkoluulottomasti ja oli usein mukana joko alustamassa tai päättämässä valkopaitojen atakkeja. Malliesimerkkinä lähes 40 metrin rynnistys, jonka aikana mentiin kolmesta salolaisesta ohi aina boksiin saakka, kunnes taival päättyi rankkariin johtaneeseen virheeseen. Pilkkukin oli laadukas, mutta Jollen suoritus häikäisevä. Topi Kuisma rakenteli ja rikkoi hyvin peliä keskialueella ja voi olla tekemiseensä varsin tyytyväinen. Myös Santeri Ketola oli suorituksissaan hyvä ja johti kapteenina joukkuettaan esimerkillisesti.

Ottelun jälkimainingit

”Eka 45-minuuttinen oli vaikeaa, kun teimme siitä vaikeaa. Linjoissa oli ongelmia niin pallollisesti kuin pallottomanakin. Emme löytäneet helppoja syöttölinjoja, emmekä puolustaneet riittävän tiiviinä. Jolle oli mies paikallaan tänään. Tokan jakson eka vartti oli harjoituskaudemme parasta ja sen aikana saimme riittävästi aikaiseksi. Lopun puoltuntinen taas avointa päädystä päätyyn -pelaamista molemmilta, mikä on ihan tavanomaista, kun olemme harjoituskauden alkuvaiheilla. Hyvä tapahtuma kuitenkin varmasti molemmille, jonka anti oli todella tuottoisa. Ei muuta kuin tsemppiä tulevaan FJK:lle”, toivotti Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho kamppailun päätteeksi.

FJK:n päävalmentaja Miika Murtolahti pettyi joukkueen peliesitykseen 2-0-tappiossa. Katseet käännettiin pelin jälkeen jo seuraavaan otteluun. ”Tämä oli heikko esitys lähes kaikilta. Harvoin näkee tällaista, että näin moni pelaaja jää alle oman tasonsa”, Murtolahti harmitteli.

Salon Wilpas – FJK 2-0 (0-0), (2-0)

51′ Ojanen (Virtanen)