Ampiaiset puristivat tärkeän pisteen saarelta (25.12.2018)

Salon Wilpas matkasi kauden vaikeimpaan vierasotteluun, kun FC ÅLAND isännöi sitä Ahvenanmaalla lauantaina 11.8. Kotijoukkue siirtyi johtoon 55.minuutilla kyseenalaisella rankkarilla ja samalla salolaiset jäivät miehen vajaalle. Kova taistelu toi kuitenkin palkinnon vähintäänkin ansaitun tasoitusmaalin muodossa 71.minuutilla, kun paikallisessa mediassa jumalhahmoksi nostettu Valtteri Sinervo nousi omiin korkeuksiinsa ja puski pallon takapesään. Pistejakoon päädyttiin lopulta 1-1-lukemin.

Ottelun kulku

Ottelun parhaat

Saarelaisten kollektiivi tuli tarkalla otteella ottelun alkuun, ehkäpä muistissa oli edellinen kohtaaminen Salossa. Sinipaitojen pallon liikuttelu jäi vieraiden erinomaisen ohjaavan prässin puristuksissa hitaaksi ja loppujen lopuksi mielikuvituksettomaksi. Se koitti hetken rakentaa lyhyellä, mutta suoraviivaisti peliään hakattuaan toistuvasti päätään Wilppaan tiiviiseen kolmen linjan pakettiin. Toisella jaksolla isäntien pelillinen ilme parani, kun Wilpas jäi yhden miehen vajaalle ja laidoista alkoi löytyä tilaa, jonka FC ÅLANDin wing-backit pääsivät hyödyntämään. Vaativan 3-4-3-systeemin tarjoamat edut jäivät kuitenkin isänniltä turhan harvinaiseksi herkuksi.

Kotijoukkueen rivit jäivät loppujen lopuksi tasaisen harmaaksi, eikä oikein kukaan noussut selkeäksi ykköshahmoksi. Maarianhaminan IFKn listoille kuuluva, joukkueen ykköspyssy, Julio Cesar Fernandes, väläytti muutaman kerran räjähtävyyttään, mutta merkittävät teot jäivät upotettua pilkkua lukuunottamatta varsin vähäisiksi. ÅLANDin kapteeni Rezgar Amani turhautui kärjessä pallojen vähyyteen ja tuli hakemaan niitä keskikentältä, yrittäen rakentaa omiensa peliä. Erinomainen pelimies, mutta salolaisten tarkasti merkkaama ja siten vähälle ajalle ja tilalle jätetty. Kolmen topparin linjan oikealla pelannut John Blomqvist saattoi olla sininuttujen paras. Hyvin linjassa sijoittunut vaaleapää onnistui myös alakerran jäsenistä parhaiten pelinavaamisessa. Varmasti palloa lyhyellä jalkaan ja sen päälle muutama samettinen puolenvaihto.

Wilppaan pelikirja kunnioitti ahvenanmaalaisten kotirekordia ja tunnusti haastavat lähtökohdat. Pelkäämään se ei kuitenkaan tullut, kuten ei myöskään peruuttelemaan. Ampiaiset onnistuivatkin pelin kontrolloinnissa ja varsinkin pallottomana se määräsi pelin painopisteet. Pallollisesti yritteliäs ja huomattavasti isäntiään nopeammin syötelleet raitapaidat olivat suunnanmuutoksissaan monesti pari askelta vastustaan edellä. Yleisilme oli myös vahva, mikä konkretisoitui taipumattomaan joukkuehenkeen ja taistelutahtoon. Niillä hyveillä vieraat myös ansaitsivat tasoituksensa ja monen läsnäolijan mielestä ehkä enemmänkin.

Keltamustan kurkoksi nousi Valtteri Sinervo. Varma takalinjan lukko kaikessa komeudessaan piti hommaa hyppysissä voittamalla omat taistelunsa tyylipuhtaasti. Voittava figuuri nousi myös saarelaisten peikoksi ja myytiksi, josta Rangsbyn väki kertoo jälkeläisilleen sadan vuoden päästäkin. Kolmemetrinen Vidic puski omista sfääreistään pelivälineen vastustamattomasti takapesään. Ja niin legenda sai alkunsa. Monipuolisuudellaan raitapaitoja useaan otteeseen auttanut Niko Stenholm onnistui erinomaisesti jälleen kerran ja tällä kertaa oikean laitapuolustajan ruudulta. Katkopelissään briljantti, avauksissaan calm and composed. Laadukas, älykäs, tyylikäs pallollinen puolustaja. Muhammad Ali tuli pirteästi vaihdosta tositoimiin ja jätti oman jälkensä salolaisten kammetessa tasoihin. Hyvällä energialla omiaan eteenpäin rohkaissut Moha oli parilla väläytyksellä päivän onnistuneista vaihdoista se onnistunein.

Ottelun jälkimainingit

”Hyvä esitys ja suoritus meiltä. Pallottomasti tehtiin vastustajan pelistä todella vaisua ja kontrolloimme pelitapahtumia, pallollisesti oltiin ihan ok, ehkä muutaman kerran pelattiin vähän naiivisti ja hukkasimme pallon turhan helposti. Mutta joukkueen henki, sisu, taistelutahto oli todella korkealuokkaista ja voitettiin lähestulkoon jokainen kakkospallo ja kaksinkamppailu. Hieman kyseenalainen rankkari ja sitä seurannut ulosajo jätti meille entistä korkeamman vuoren kiivettäväksi, mutta niin vain sieltä tulimme. Todella kova temppu joukkueelta!”, ylisti Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho omiaan piste takataskussaan.

FC ÅLAND – Salon Wilpas 1-1 (0-0), (1-1)

55min 1-0 FC ÅLAND rp

71min 1-1 Sinervo (Kesänen)

Ottelutilastot (FC ÅLAND – Salon Wilpas)

rikkeet 9 – 19
laukaukset (kohti/yht) 5/11 – 4/8
paitsiot 4 – 1
kulmat 0 – 4
kelt.kortit + pun.kortit 1+0 – 4+1
pilkut 1/1 – 0/0
pallonhallinta 52% – 48%

Wilppaan tähdet

*** Valtteri Sinervo

** Niko Stenholm

* Muhammad Ali