Otteluraportti 12.3.2016 Salon Wilpas – JyTy

Salon Wilpas jäi tasapeliin JyTyn kanssa (15.3.2016)

Keltamusta isännöi kauden neljännessä harjoitusottelussaan lohkokumppani Jyrkkälän Tykkejä. Maaliskuun lauantain hellivässä auringonpaisteessa käyty ottelu oli pitkälti Wilppaan edellisten treenipelien mukainen. Ensimmäisen jakson vieraat pysyivät jotenkin mukana, mutta toisella puoliskolla kentällä oli vain yksi joukkue. Suvereenista pallonhallinnasta saati erinomaisista maalipaikoista huolimatta Ampiaiset eivät onnistuneet maalinteossa ja niinpä avausjaksolla nähdyt osumat jäivät myös ottelun ainoiksi. Aholi Rasul täräytti kotijoukkueen johtoon Bazen Mamon briljantista syötöstä jo 44 sekunnin pelin jälkeen, mutta pinkkipaidat onnistuivat tasoittamaan ensimmäisen jakson loppupuolella, kun Erkki Vanhanen latasi pelivälineen komeasti kulman jälkitilanteesta oikeaan yläkulmaan. Jälkimmäinen 45-minuuttinen käytiin pääosin vastustajan päädyssä, mutta kahdesta läpiajostakaan ei tällä kertaa onnistuttu. Lopputulos siis 1-1.

Ottelun kulku

Wilpas-JyTy -matsi päästiin aloittamaan 12.3 lauantaina klo 15.15 varsin mehevässä kelissä, kun aurinko nosti elohopean kirkkaasti plussan puolelle pilveettömältä taivaalta. Itse otteluun salolaiset tulivat ampiaisparven tavoin ja iski alle minuutissa johtomaalin. Aholi Rasulin osuma syntyi vahvan prässin avustuksella, jonka päätteeksi riistoon päästiin vastustajan puolustuskolmanneksella. Mikko Tapaninen antoi erinomaisen läpisyötön laidalla kiitäneelle Bazen Mamolle, jonka millimetrin tarkka sivuttaissyöttö löysi Rasulin viiden metrin tienoilta. Kovaa ja kattoon suoraan syötöstä, 1-0.

Vieraat hakivatkin hetken itseään ja pääsivät vasta noin kymmenen minuutin pelin jälkeen mukaan kamppailuun. Vartin paikkeilla kotijoukkueelle sattuikin harvinainen nukahdus, jossa vaarattoman oloinen kukkupallo linjan taakse muuttui hetkessä vaaralliseksi, kun Wilpas-toppari reagoi tilanteeseen liian hitaasti. Lopulta myöhässä tilanteeseen ja vastustaja selän puolelta kumoon, palloa 11 metriin. Wilppaan veräjänvartija, Sauli Karjalainen, kuitenkin taikoi hihastaan melkoisen torjunnan ottaessaan pilkun kiinni. Äärettömän harvinainen rankkarimissaus JyTyn Lauri Mäntylälle.

Joka tapauksessa tämän jälkeen peli tasoittui huomattavasti, vaikka isännät lievästi tapahtumia kontrolloivatkin. 26.minuutilla pirteästi kärjessä tikannut Aholi Rasul seuraa Tomi Kuokkasen linjan taakse pelatun pallon hyvin loppuun ja pääsee katkosta puskemaan, mutta yllättävä yritys paukahti sivuverkkoihin. Kaksi minuuttia myöhemmin Wilppaan oikeaa laitaa täysin ylivertaisella liikkeellä dominoinut Bazen Mamo pääsee pahantekoon. Raitapaidat rakentelevat komeasti hyökkäyksen ja murtautuminen tapahtuu Mikko Batalhan erinomaisesta syötöstä. Bazen ajaa boksiin, mutta viime hetkillä JyTy-pakin taklaus blokkaa suoran maaliyrityksen, mutta Bazen yrittää ovelasti ujuttaa maasta kuulaa pömpeliin. JyTy-veskari, Antti Savola, on kuitenkin hyvin hereillä ja torjuu yrityksen kulmaksi. Tilanteesta seuranneen kulmapotkun Markus Aho lataa vaarallisesti etutolpalle, jonne Eemeli Auranen iskee ryminällä. Jatko päällä kuitenkin lipuu pallon verran takapesän ohi.

Harvassa olleista vierastilanteista yksi aukeaa 32.minuutin kohdalla, kun salolaispelaajalle sattuu lapsus keskialueella. Turkulaiset iskevät nopealla pystysyötöllä vastaan, mutta isäntien alakerta puolustaa Tuure Oldendorffin pieneen kulmaan ja lopulta pinkkipaidan veto epäonnistuu pahemman kerran, pallon kolisuttaessa vitoskopin ovea. Neljä minuuttia myöhemmin vieraat tulevat niin ikään nopealla vastahyökkäyksellä Wilppaan kulmatilanteen jälkeen. Parilla pystysyötöllä nopeasti peliväline oikeaan laitaan, josta matalaa keskitystä etualueelle. JyTy-pelaajan jatkoyritys jää puolittaiseksi Wilpas-pakin roikkuessa mukana ja Sauli torjuu helpohkosti lähiyrityksen.

39.minuutilla Ampiaiset prässäävät kuulan vastustajalta lähes avausmaaliin johtaneella tavalla. Tällä kertaa Eemeli Aurasen hyvä pystysyöttö napsahtaa Mikko Batalhan lapaan, joka pudottaa ykkösellä Aholi Rasulille. Aholi päättää yrittää 16 metrin tuntumasta, ja ärhäkkä veto putoaakin Savolan näpeistä. Auranen seuraa hyvin irtokuulan perään ja pelaa takaviistoon Aholle, joka keskittää takatolpalle. Mamo tulee vauhdilla tilanteeseen ja kiskaisee suoraan ilmasta, mutta volley heiluttelee verkkoa keittiön puolelta. Tästä kaksi minuuttia myöhemmin JyTy tulee tasoihin. Wilpas-toppari epäonnistuu etualueelle tulleen kulmapotkun katkossa ja lopulta tolppamies sutii pelivälineen boksin ulkopuolelle. Irtopala tulee kuitenkin suoraan Erkki Vanhasen tontille, joka lataa komeasti yhdellä kosketuksella pallon vastustamattomasti aivan oikeaan yläkulmaan. Karjalainen on hyvin tilanteessa mukana, mutta Vanhasen suoritus on maailmanluokkaa, 1-1. Tasatilanteessa mennään myös puoliajalle.

Täydellä 18 pelaajan nipulla liikkeellä oleva Keltamusta ottaa uutta ukkoa puoliajalla sisään. Reunanen, Bushi, Yaqubi, Aho, M.Batalha, Mamo ja Rasul suunnitelmien mukaan vaihtoon ja tilalle Ozegbe, W.Batalha, Okorie, Makkonen, Sadikaj, Lehtinen ja Mbonu. Ainoana tavoitteena on ylläpitää kovaa tempoa ja hyydyttää jo ekalla jaksolla hitaalla käynyt vastustaja lopullisesti.

Toisella jaksolla JyTyllä on yksi maalilaukaus ja se tulee 50.minuutilla vähän huolimattoman kotijoukkueen pelaamisen myötä. Kaksi epäonnistunutta keskialueen katkoa ja peliväline vasempaan laitaan, josta JyTy-laituri pääsee etenemään 16m-alueen tuntumaan. Ilkeä maannuoliainen jää kuitenkin pomminvarmasti Saulin hyppysiin. Loppujakso onkin sitten Wilppaan näytöstä.

Tunnin paikkeilla Keltamusta jauhaa parilla siksak-syötöllä keskustan auki ja Tapsa pääsee pelaamaan edessä syntyneestä tilasta pallon Bruno Mbonulle, joka suojaa päällystakkinsa ja ampuu noin 20 metristä. Alakulmaan kohdistuva laukaus jää kuitenkin uupumaan voimaa, eikä tuota JyTy-kassarille sen enempää päänvaivaa. 66.minuutilla Henri Makkonen antaa erinomaisen kulmapotkun etualueelle, jonne syntyy pienimuotoinen hässäkkä. Pelaajamassan keskeltä Bruno pääsee puskemaan, mutta löysä pusku jää vaivatta Savolan kouriin.

70.minuutilla fantastisen vaihdon pelannut Jani Lehtinen päivystää kuulan ennen sivurajaa ja saa keskitettyä boksiin. Makkonen pääsee palloon käsiksi taka-alueella ja pelaa oivallisesti, hyvän pystyaloitteen tehneelle Mbonulle pystyyn. Pienehköstä kulmasta lähtevä vasurikuti jää hyvin heittäytyvän JyTy-molarin näppeihin. Neljä minuuttia tästä ja Wilppaan erinomaisesti toiminut prässi johtaa pallonriistoon vastustajan puolustusalueella. Alban Sadikaj napauttaa nopeasti katkonjälkeisen pystysyötön Brunolle, joka pääsee kasvotusten vastustajan veräjänvartijan kanssa. Nerokas chippi jää aavistuksen vajaaksi ja Savolan hanska heilahtaa ihmetorjunnan merkiksi.

77.minuutilla vuorostaan Eemeli Auranen antaa keskialueelta häikäisevän läpisyötön hyvin sisäänleikanneelle Jani Lehtiselle. Jani pääsee täydessä vauhdissa ajamaan ruutuun, karistettuaan sähäköillä ensiaskelillaan vastustajan puolustajan, mutta vasuriveto karkaa pahanpäiväisesti vasemmalta leveäksi. Kotijoukkueen maali kuitenkin roikkuu jo ilmassa ja 82.minuutilla se on kaikkein lähempänä. Tällä kertaa Ville Batalhan keskiympyrästä lähtevä herkullinen passi vapauttaa Bruno Mbonun puhtaaseen läpiajoon. JyTyn McGyverina toimii kuitenkin maalivahti Antti Savola, joka jollain ihmeellä jalkatorjuu tämänkin yrityksen, nollaten Brunon toistamiseen. Tilanteesta seuranneen kulmapotkun Makkonen kaartaa Brunon otsaan, mutta JyTy-pelaajien puristuksissa Wilpas-kärjen pusku nousee yläilmoihin.

5 minuuttia ennen loppua isännät käyvät vielä kertaalleen lähellä, kun Bruno jahtaa Villen pystysyötön laidassa kiinni ja kääntää nopeasti keskelle Tapsalle, joka löytää vierestään Eemelin. Auranen tinttaa reilusta 30 metristä hirvittävän kanuunan, joka kuitenkin tippuu oikean yläkulman sijaan maalin katolle. Pallon verran alemmas ja kauden maali olisi nähnyt päivänvalon. Näin salolaiset joutuvat tyytymään mykistävästäkin otteestaan huolimatta 1-1 -tulokseen.

Ottelun parhaat

Wilppaan ykkösmies oli vahvasti joukkueensa keskikentän moottorina täydet minuutit uurastanut Mikko Tapaninen. Vahvaa kahden suunnan pelaamista ja jälleen kerran syötönkatkoissaan vankkumaton sekä hyökkäyksien käynnistäjänä verraton. Tähän päälle voitetut pääpallot ja ahnaat pallonriistot, niin voidaan puhuva varsin dynaamisesta esityksestä. Jani Lehtinen ihastutti toisella jaksolla kentälle päästyään. Oikeana laitalinkkinä aggressiivista menoa eteenpäin ja sinnikästä loppuun asti pelaamista. Jatkuvasti painetta omaan laitapakkiinsa ja siihen päälle hyviä hyökkäyspään aloitteita. Vain maali jäi puuttumaan Lehtisen täyteläisestä 45-minuuttisesta. Laiturikollegaansa kompaten Wilppaan avausjakson kuningas oli oikean laidan pikakiitäjä, Bazen Mamo, jonka jatkuvat haastamiset veivät JyTy-pakin pahasti epämukavuusalueelle. Terrierimäisesti iholla ja hanakasti prässiä tarjoten. Ja tietysti se maaliin johtanut Omar-karkki, jonka kermaisesta mausta herra Rasul sai nauttia. Myös kapteeni Tomi Kuokkanen oli totutusti omalla, hyvällä tasollaan ja avauspelissään virheetön. Lisäksi Wilpas-vahti Sauli Karjalainen ansaitsee tulla mainituksi. Käsittämätön pilkkuhaku suklaahippuna muffinsin päällä, mutta myös muu maalivahtityöskentely luotettavaa ja laadukasta.

JyTyn ja kenties ottelun paras löytyi tolppien välistä. Maalivahti Antti Savola otti kaiken mahdollisen ja mahdottomankin kiinni ja piti joukkuettaan eritoten jälkimmäisellä jaksolla pelissä mukana, estäen mahdollisesti kovin rumaksikin muodostuneet loppulukemat. Kelvollista pelaamista jalalla, rauhoittava preesens tontillaan ja ne pari paraatiseiviä muiden varmojen koppien kyytipojaksi. Ehdotonta priimaa. Erkki Vanhanen tarvitsi vain sekunnin murto-osia osoittaakseen loistokkuutensa. JyTyn -tasoitusmaali oli fantastinen kaikessa komeudessaan. Maalin lisäksi hyvää pelin rauhoittamista ja tietenkin tavaramerkki-perssuojausta. Tuure Oldendorff oli kiitettävän yritteliäs JyTyn kärjessä, mutta turhan usein vauhti sokaisi menon ja viimeinen suoritus jäi alennustuotteeksi kaupan hyllylle. Joka tapauksessa JyTyn hyökkäyspään päivän terävin kulmahammas.

Ottelun jälkimainingit

”Samaa rataa tuntuvat nämä treenimatsit noudattavan, mutta tänään meillä oli selvä motiivi vahingoittaa vastustajaa hyökkäyspäässä. Pääsimmekin erinomaisille paikoille ja käytimme murtautumisvaiheen jälleen kerran paremmin. Tämän päivän paikkoja parempia saumoja emme enää pysty luomaan, vaan nuo läpiajot ja 16 metrin sisältä lähtevät vedot meidän pitää ehdottomasti viimeistellä. Liikutimme hyvin palloa ja oikeastaan kaikki filosofiamme ominaisuudet olivat tänään helposti tunnustettavissa ja näkyivät kentällä. Ensimmäisellä jaksolla olimme paikoittain vähän huolimattomia tekemisessämme, mutta harvoin olen todistanut yhtä dominoivaa toista 45-minuuttista. Nyt vaan maalit ja avausvoitto antavat odotuttaa itseään ja kenties jonkin sortin painetta tässä nyt olemme itsellemme luoneet. Viikon päästä jatketaan taas ja pyritään löytämään se tarvittava rentous maalipaikkoihin”, kommentoi Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho pelin jälkeen.

Salon Wilpas – JyTy 1-1 (1-1), (0-0)