Keltamusta punnersi vahvan comebackin (4.5.2018)

Ampiaisten korkea lento jatkui mielipuolisten vaiheiden jälkeen, kun se voitti ÅIFKin 20.4-18 perjantaina Salon Urheilupuistossa loppujen lopuksi 4-3-numeroin. Isäntien maaleista vastasivat hattutempun iskenyt Jesse “Taikuri” Jokiniemi ja heti ensiesiintymisessään osunut Tomas “Jenkki” Vuoriranta.

Ottelun kulku

Ottelun parhaat

Ampiaiset tulivat ottelun alkuun hyvällä sähinällä ja ekat 20 minuuttia se hallitsi kenttätapahtumia selvästi. Dominanssin aikana syntyi myös komea avausmaali ja kaikki näytti siltä, että raitapaidat porhaltavat menemään moottorirataa nopeusrajoituksitta. Volvon V8 kuitenkin yskähteli yllättävällä tavalla ja huolimattomuus perustekemisessä kostautui maksimaalisella tavalla. Paha vuoto keskikentän linjassa johti ensin 1-1-maaliin, sitten emmittiin ulostulossa ja reagoitiin jatkotilanteessa viiveellä, 1-2. Ja kolmannessa takaiskussa, joka tuoksahti voimakkaasti paitsiolta, hetken nukahdus merkkauksessa päästi vihulaisen väärälle puolelle. Kiistattoman rikkeen myötä pallo pilkulle ja 1-3. Isoksi rakennettiin vuori, joka ei tahtonut Muhammedin luo tulla. Niinpä Muhammedina toimineen Jesse-profeetan oli opetuslapsineen toimittava. Tylyllä totaalikieltäytymisellä häviöön suostumiseen oli megalomaaniset seuraukset. Wilpas kavensi, tuli tasoihin ja meni ohi. The Comeback oli sensaatiomainen ja sen pääosassa olivat salolaiset spartacukset, mottonaan “never give up, never surrender”.  Tahto, determinaatio ja rautainen fysiikka kunnon muodossa olivat ominaisuuksia tässä sankaritarinassa.

Kentän Urokseksi nousi tulikuumassa formissa liekehtivä Jesse Jokiniemi. Sarjan paras pelaaja iski elegantin hatullisen turkulaisten verkkoon ja teki kaiken kukkuraksi vielä esityön Vuorirannan avausosumaan. Jäätävä iltapuhde (3+1) luovalle Taikurille on tällä hetkellä puhdasta arkipäivää. Jessen tosi-tv:tä on kiva katsella ja nauttia aitiopaikoilta. Parasta siis juuri nyt. Niko Stenholm esitti kokonaisuudeltaan eheähkön pelisuorituksen tyylikkäänä, palloa pelaavana topparina. Katkopeli oli selkeää ja varmaa, syöttötyöskentely viileää ja tarkkaa ja äänenkäyttö johtavan pelaajan malliesimerkki. A class act. Debyyttiin vaihdosta iskenyt Tomas Vuoriranta ei tarvinnut impaktiin sekuntiakaan liikaa. Röyhkeän arrogantti, itseluottamusta pursuileva supervaihdokin rooli noteerattiin Oscar-patsaalla parhaasta sivuosasta, missä purkka jauhoi ja jalat toteuttivat ohjaajan toiveita. Kolibrin keveät askeleet, maaginen pelisilmä ja Raheem Sterlingmäinen habitus ansaitsi supertalentille heti arvokkaan tähden maalin lisäksi.

Sanotaan, ettei sarjataulukko valehtele, mutta ei se myöskään kerro koko totuutta. ÅIFK oli odotetun pelaava porukka, josta löytyi reilusti taitoa ja nuoruuden intoa, jota kokenut valmentajavelho oli selvästi koulinut oikeaan suuntaan. Ennakkoluulottomasti Saloon saapuneet turkulaiset pyrkivät aktiiviseen peliotteeseen ja saivat ehkä juuri sillä ansaitsemiaan palkintoja. Keltamustan voittaminen olisi ollut jackpot, mutta kolmella tehdylläkin lunasti positiivisen kuvan itsestä jättämiseen. Åbo tulee noukkimaan pisteitä jatkossa aivan varmasti, mutta ensin pitää saada pää auki ja mahdollisimman nopeasti.

Vieraiden paras oli luonnollisesti Taikurin tavoin kolme häkkiä pommittanut sentteri Nicolas Manzo. Maalintekijälle tyypilliseen tapaan Åbo-kärki oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja viimeistelyssään vakuuttava. Cuong Tran painoi hartiavoimin hommia turkulaisten keskikentällä ja onnistui kokonaisuudessaan kelvollisesti. Kovan työmäärän päälle pitkälti plusmerkkisiä suorituksia hyvän syöttöpelin ja aktiivisen liikkeen muodossa. Topparina luutinut Dima Aho oli selvästi sinipaitojen pelillinen johtaja. Vahva keskuspuolustaja oli puolustuspelissään vakuuttava ja pelasi passinsa varmasti omille, joskin enemmän varmaan olisi saanut syötellä eteenpäin.

Ottelun jälkimainingit

”Tämä ei ollut meiltä missään tapauksessa hyvä suoritus, vaan pikemminkin riman alitus ja kauden toistaiseksi heikoin kokonaisuutemme. Me olimme huolimattomia perusasioissa ja saimme siitä lähestulkoon maksimirangaistuksen. Parempaan kontrolliin etenkin pallottomana, mutta myös pallollisesti olisi pitänyt pystyä. Joukkueen taipumattomalle selkärangalle ja yksinkertaiselle tavalle olla suostumatta häviämään tai luovuttamaan, täytyy kuitenkin nostaa hattua ja antaa vilpitön tunnustus. Heikompi kollektiivi olisi heittänyt pyyhkeen kehään, mutta me uskoimme itseemme, emmekä lannistuneet missään vaiheessa. Kahden maalin takaa voittoon nouseminen oli huikea temppu tältä joukkueelta!”, tunnusti vauhdikkaan ja tapahtumarikkaan pelin jälkeen Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho.

Salon Wilpas – ÅIFK 4-3 (1-2), (3-1)

9min 0-1 Jokiniemi (Vesterinen)

21min 1-1

42min 1-2

58min 1-3 rp.

62min 2-3 Jokiniemi (J.Koskinen)

76min 3-3 Vuoriranta (Jokiniemi)

82min 4-3 Jokiniemi (Jaatinen)

Ottelutilastot (Salon Wilpas – ÅIFK)
rikkeet 14 – 12
laukaukset (kohti/yht) 8/11 – 5/6
paitsiot 1 – 5
kulmat 4 – 2
kelt.kortit + pun.kortit 2+0 – 1+0
pilkut 0/0 – 1/1
pallonhallinta 53% – 47%

Wilpas team sheet

Mälkönen 90, Strekalovskiy (78min Lehtonen), Ojanen, Stenholm, Vesterinen, Tapaninen (81min Jaatinen), Vainio, Aho (62min Kesänen), Jokiniemi, J.Koskinen (66min Vuoriranta), Lehtinen (60min Virtanen)

Wilppaan tähdet

*** Jesse Jokiniemi

** Niko Stenholm

* Tomas Vuoriranta