Keltamusta palasi voittojen tielle (22.6.2018)

Reilu viikko sitten kauden ensimmäisen tappion kokeneet salolaiset käänsivät laivansa nopeasti takaisin kurssilleen voittamalla TPK:n 20.5 sunnuntaina Turun yläkentällä 2-3-lukemin. Ampiaisten maalareina toimivat kahdesti osunut Jani Lehtinen sekä Jesse Koskinen.

Ottelun kulku

Ottelun parhaat

TPK tuli otteluun korkealla prässillä, jolla se yritti vaikeuttaa Salon Wilppaan pallollista puolta, ajoittain siinä onnistuenkin. Varsinkin ensimmäinen 45-minuuttinen tarjosi korkeaoktaanista äksöniä päädystä päätyyn, unohtamatta tiukkaa keskikentän kamppailemista. Turkulaiset pitivät selvästi palloa enemmän, mutta salolaisten tiukka ja kurinalainen puolustuspakka piti suurimmilta osilta pintansa, viimeisenä lukkonaan Eemeli Mälkönen. TPK:n syöttöpeli kulki ajoittain näyttävästi ja peliväline liikkui kovalla temmolla koko kentän mittoja hyödyntäen. Sen murheeksi nousi tietyllä tapaa ylhäältä prässäämiseen vaadittava korkealla pidettävä puolustuslinja, etteivät välimatkat repeä mahdottomiksi.

Kerhon selkeää ykköshahmoa on vaikea nostaa, mutta taatusti se löytyy kolmikosta Jyri Sundin-Marno Lastula-Aleksi Jokela. Sundin pelasi kelvollisen target-hyökkääjän pelin pudotellen ja nikaten palloja pelikavereilleen. Tämän lisäksi hyökkääjä kärtti aktiivisesti maalipaikkoja, vaikkei päässytkään pelissä maalin makuun. Aleksi Jokelan pallovarmuus ja -näppäryys osoittautuivat sarjan eliitiksi. Älykkäitä syöttöjä omille ja pääosin eteenpäin. Ehjää pelinrakentelua ja hyvää pelintekijän roolin täyttämistä. Marno Lastula lisäsi maalisaldoaan kahdella osumalla, vaikka oli muuten hyvin Onni Vesterisen takataskussa. Hyvä, taitava ja älykäs pelaaja riisti ensin Wilpas-vahdilta pallon ja pääsi tuikkaamaan isännät johtoon heti ottelun alkuhetkillä. Komea voimapusku lähietäisyydeltä toi puolestaan valkopaidat maalin päähän ja hätyyttelemään raitapaitojen johtoa.

Ampiaisten tiukka puolustustyöskentely joutui tosissaan puntariin, kun isännät löivät tahtia pallollisella temmollaan ja pelinhallinnallaan. Pyyteettömällä tavalla toisiaan tukeneet salolaiset liikkuivat pallottomina erinomaisesti ja saivat aina vähintään yhden tukemaan lähintä kanssapelaajaa ja näin estettiin pitkälti kotijoukkueen liikkuva ja aktiivinen lyhytsyöttöpeli. Vieraat pääsivät usein hyvällä kahden linjan puolustamisellaan katkoihin, joista se käänsi pelin salamannopeasti. Wilpas-hyökkääjät olivat irtonaisella jalalla liikkeellä ja niinpä ylhäällä pelannut TPK-puolustus murrettiin hävyttömän usein ja sekä puolittaisia että puhtaita läpiajoja nähtiin ihan liiaksi. Keltamustan harmiksi näitä mehukkaita tontteja mässyteltiin liian tehottomasti, vaikka kolmesti pelivälinettä kaivettiinkin turkulaisten rysästä. Kolmella tehdyllä yleensä kuitenkin voittaa pelin, niin tälläkin kertaa, vaikka tarpeettoman jännäksi meni.

Ampiaisten päivän lennokkain oli täysin pitelemättömästi painellut Jani Lehtinen, joka tykitti kaksi komeaa reppua. Maalit olivat voimahyökkääjän kauden ensimmäiset ja tulivat juuri sopivaan rakoon. Kiikalan karhu näytti kyvykkyytensä voittamalla pääpalloja ja kaksinkamppailuita enemmistöprosenteilla omilleen. Räjähtävä nopeus, raaka fysiikka ja oikea-aikaisuus olivat Balen arsenaalin terävimpiä aseita, joilla valkonuttujen alakertaa haavoitettiin liian monta kertaa. Onni Vesterinen säkenöi vahvasti oikean laidan hyökkäävänä wing backinä. Puolustussuuntaan tyrmeän tehokas lyöden maatilan isännän elkein ladon ovet kiinni oikealta kaistalta. Ei asiaa pihatalkoisiin tai mehukesteihin. Tämän päälle Ilpon poika Vesterinen tarjoili ahnasta atakkia kerta toisensa perään. Hurjia nousuja letkeillä lantioliikkeillä ja se passi avausosumaan. Taidetta, sanoisi Michelangelokin. Wilppaan päivän kolmikon täydensi Tomas Vuoriranta, joka tuurasi Turkissa lomaillutta Jesse Jokiniemeä kymppipaikalla ja teki hommansa vähintäänkin hyvin. Liukkaasti linjojen väleissä liikkuva Raheem Sterling pyöritti ajoittain vastustajaa ilkeästi, fysiikan lakeja terävillä käännöksillään uhmaten. Maukkaita pystypalloja omillee juostavaksi ja toisaalta taas rationaalista pelin rauhoittamista. Tompan syöttöprosentti oli myös vierasjoukkueen parasta.

Ottelun jälkimainingit

”Annettiin vähän tarkoituksellakin TPKn pitää palloa, sillä tiesimme heidän prässäävän ja pelaavan korkealla, ehkä jopa turhankin rohkealla linjalla. Ja taktiikkamme toimikin suunnanmuutosten ja vastahyökkäysten osalta vallan mainiosti. Itseasiassa olisimme voineet jysäyttää rumatkin lukemat taululle, mutta toisaalta Eemelikin otti pari hyvää koppia. Viihdearvoltaan tämä ottelu oli huikea, mutta meidän ei olisi tarvinnut tänään tehdä tästä näin tiukkaa kamppailua. Tärkeintä oli kuitenkin päästä voittoon ja pisteisiin kiinni ja näin hyvällä suorituksella se oli mahdollista”, näki kiivaiden ottelun lopputunnelmien jälkeen Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho.

TPK – Salon Wilpas 2-3 (2-3), (0-0)

4min 1-0 TPK

12min 1-1 Lehtinen (Vesterinen)

17min 1-2 Lehtinen (Strekalovskiy)

42min 1-3 J.Koskinen (Jakonen)

45+2min 2-3 TPK

Ottelutilastot (TPK – Salon Wilpas)

rikkeet 10 – 9
laukaukset (kohti/yht) 6/12 – 9/12
paitsiot 4 – 5
ylärimat/tolpat 0/0 – 1/0
kulmat 7 – 0
kelt.kortit + pun.kortit 2+1 – 2+0
pallonhallinta 60% – 40%

Wilppaan tähdet

*** Jani Lehtinen

** Onni Vesterinen

* Tomas Vuoriranta