Keltamusta kellisti PaiHan kuumassa kamppailussa (20.5.2019)

Salon Wilpas nousi neljänteen perättäiseen voittoon, kun tulikuumaksi noussut kotiottelu PaiHaa vastaan päättyi 3-1-numeroihin. Haka karkasi 8.minuutilla paitsiomaalilla johtoon, mutta Ampiaiset kirivät ensin Jesse Jokiniemen kauden avausosumalla tasoihin ja karkasivat niin ikään Teemu Kesäsen kauden ensimmäisellä maalilla johtoon. Samassa rytäkässä PaiHalta lensi sekä pelaaja että valmentaja suihkuun. Ottelun sinetin sivalsi Kevin Kreen.

Ottelun kulku

Ottelun parhaat

Salon Wilpas oli alusta asti hyvällä jalalla liikkeellä ja se hallitsi vahvalla otteella ottelun tapahtumia. Kokonaisvaltaisesti väkevässä pelisuoritteessa se jauhoi syöttömyllyjään maltillisella ja päämäärätietoisella otteella, iski lujaa kaksinkamppailuihin ja puolusti aktiivisesti taukoamatta eteenpäin. Tämän paketin käsittelyyn ei vierailla riittäneet eväät, vaikka ottelun avausmaalin tekivätkin.

Taikuri Jesse Jokiniemi jatkoi siitä, mihin Turun Yläkentällä jäi ja pelasi itsensä toisen kerran putkeen ottelun hahmoksi. Vapauttava avausosuma oli maagisen kombinaation korkealaatuisesti hiottu timantti, jossa salolaisten kantilta osui kivasti monta asiaa kohdilleen. Hyvä laitapeli, ylivoima, murtautuminen, matala keskitys ja siitä sensuelli yhden kosketuksen pudotus 16m-rajan tuntumaan, josta lähti kliimaksiin nostattanut Jesen yhden tatsin napakka ja tarkka alakulmakuti. Päivän toinen tehopinna tuli hyvällä visiolla toteutetulla keskityksellä boksiin, josta Kevin Kreen pääsi sivaltamaan pelivälineen reppuun. 95% syöttötarkkuus 10-paikan pelaajalle on äärimmäisen kova suoritus kaiken muun herkun päälle. Avauspelinsä pelannut topparijärkäle Joonas Ojanen osoitti olevansa edelleen kovaa valuuttaa näille markkinoille. Mehevät avaussyötöt napsahtelivat kovalla prosentilla omille ja pallottomana Jonny dominoi ilma- ja maatilaa. Markus Aho raatoi tutulla draivilla keskikentällä tarjoillen vahvan kahden suunnan performanssin. Avausosumakin oli lähellä, kun kierteinen kulma kilahti suoraan takatolppaan. Varman peruspelaamisen lisäksi hyviä hyökkäyspään suorituksia.

Paimiolaisten brassivaikutteita odotettiin Joga Bonito -paidat päällä Salon Urheilupuiston lehtereillä, mutta kontrasti pelissä esitettyyn oli jotain ihan muuta. Vihreänutut heittelivät tylyä pitkää palloa syvältä alakerrasta käsin, eivätkä oikein pyrkineet pelaamaan palloa missään vaiheessa. Kovaa ja korkealle tai pitkälle pystyyn olivat vieraiden esittämät pääsääntöiset variaatiot, lukuunottamatta muutamaa keskialueen katkoa seuranneita poikittaissyöttöjä. Kohtuuttoman mielikuvituksetonta ja antibrasilialaista. Kaksinkamppailuihin se pyrki tulemaan kovaa, mutta jäädessään niissä kakkoseksi, tulivat vähän kyseenalaiset metodit käyttöön ja esim. turhia jaloille potkuja ja selkään hyppäämisiä nähtiin liiaksi.

Hakan uusi brasilialaishyökkääjä Bruno Ribeiro oli selvästi vierasjoukkueen näkyvin pelaaja hyvillä kuljetusliikkeillään ja nopeudellaan. Kärki iski maalin hallitulla tuikkauksella ohi vastaantulleen Viitasen. Igor De Vargas luuti limited defenderinä nollatoleranssilinjalla purkupallot pituuspotkuenkkoina väljemmille vesille kiitettävästi, mutta muuten pelillinen anti oli kovin köyhää. Vaihdosta kehiin juossut Ville Hiltunen oli pirteä ja yritteliäs, vaikkei konkreettista saanutkaan aikaiseksi.

Ottelun jälkimainingit

“Todennäköisesti kauden parhain pelikokonaisuutemme. Täyteläistä hyökkäämistä ja nopeaa pallon takaisin voittamista. Osasyy nihkeällä vastustajalla, joka oli jäänyt 80-90-luvulle pitkien pallojensa kanssa. Ainoa moite ehkä turhan lämpimänä käyminen, koska ei peli missään vaiheessa rumaksi yltynyt, vaikka turhia selkäänajoja, repimisiä ja potkuja tulikin puolin ja toisin. Ikävä leima jäi vastustajan riehuessa törkeän epäurheilijamaisesti itsensä suihkuun, koska aina pitäisi muistaa oman seuransa ja varsinkin lajin kunnioitus”, pahoitteli Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho ennennäkemättömiä tapahtumia.

Salon Wilpas – PaiHa – 3-1 (1-1)(2-0)

8min 0-1 PaiHa
43min 1-1 Jokiniemi (Kesänen)
60min 2-1 Kesänen rp. (Lehtinen)
83min 3-1 Kreen (Jokiniemi)

Ottelutilastot (Salon Wilpas – PaiHa)

rikkeet 15 – 9
laukaukset (kohti/yht) 6/10 – 3/4
paitsiot 2 – 3
ylärimat/tolpat 1/0 – 0/0
kulmat 7 – 2
kelt.kortit + pun.kortit 1+0 – 1+1
pilkut 1/1 – 0/0
pallonhallinta 63% – 27%

Wilppaan tähdet

*** Jesse Jokiniemi

** Joonas Ojanen

* Markus Aho