Otteluraportti 3.div ottelu 16.4.2016 Salon Wilpas – JIK

JIK voitti yhden pisteen Salosta (20.4.2016)

Salon Wilpas hukkasi sarja-avauksessaan kaksi pistettä Jomalan IK:lle, kun ottelu päättyi tasan 1-1. Koko ottelun peliä suvereenisti hallinnut Keltamusta meni puoliajalle maalin tappioasemassa, kun ahvenanmaalaiset iskivät ainoasta maaliin kohdistuneesta laukauksestaan maalin. JIK-kapteeni Marcus Aaltonen runttasi voimalla pelivälineen, aivan ensimmäisen 45-minuuttisen lopussa, päällään viiden metrin rajalta kulmapotkusta. Salolaiset metsästivät väsynyttä vastustajaansa entistä kiivaammin ottelun edetessä ja sai ansaitsemansa tasoituksen aikaiseksi 72.minuutilla, kun upean lyhytsyöttöpelin jälkeen Jani Lehtinen murtautui vastustajan rangaistusalueelle ja kiskaisi vasurillaan kuulan etupesään. Valkopaidat roikkuivat jo köysissä, mutta selviytyivät kalkkiviivan yli lukuisista hyvistä isäntien paikoista huolimatta.

Wilpas-JIK 16.4.2016 alkutunnelmissa...
Wilpas-JIK 16.4.2016 alkutunnelmissa…

Ottelun kulku

Kevätaurinko helli paikalle saapuneita katsojia, kun kaikkien aikojen kolmosena mainostettu Turun piirin miesten 3.divisioona käynnistyi Salon Wilppaan osalta. Isännät hallitsivat kenttätapahtumia alkuminuuteista lähtien ja alun tunnustelun jälkeen alkoi päästä säännöllisesti maalipaikoille, JIKin vetäytyessä kyttäämään vastaiskuja omalle kenttäpuoliskolleen. Ensimmäinen tekopaikka kotijoukkueelle tulee 11.minuutilla, kun Markus Aho pelaa Mikko Batalhan kanssa kulmapotkun lyhyeenä. Bata yrittää käännähtää itse, mutta jomalalaispakki on hereillä, niinpä Mikko kääntääkin pelin 16m-alueen rajalle takaisin Aholle. Manun keskitys nousee korkeuksiin, mutta putoaa keskelle pelaajamassaa. Jens Lundell vieraiden maalilla nyrkkeilee kuulan väljemmille vesille, mutta irtopala tipahtaa Mikko Tapaniselle 16 metriin, josta keskikenttämies yrittää suoraa ratkaisua. Vetoyritys volleystä vaikeasta asennosta lähettää pelivälineen omille kiertoradoille.

Jomalan ensimmäinen paikka tulee heti seuraavalla minuutilla, kun pääpallo hävitään keskiympyrässä ja sitä seuraaviin kakkos- ja kolmospalloihin ei ennätetä ennen vastustajaa. Niinpä peliväline keskeltä laitaan pystyyn, josta Gustav Nordberg yrittää optimista laukausta noin 18 metristä, mutta heikoin tuloksin. 21.minuutilla vieraat saavat puoli-ilmaiseksi vaarallisen paikan, kun Wilpas-toppari epäonnistuu helpohkossa katkoyrityksessään ja 2v2 -tilanne syntyy nopeasti. Vikkeläkinttuinen Nordberg pääsee tällä kertaa ajamaan aina boksiin saakka, mutta 12 metristä lähtevä matala laukaus kohti takakulmaa viuhuu 1,5 metriä leveäksi.

26.minuutilla Ampiaiset rakentelevat maltilla pitkän hyökkäyksen Tomi Kuokkasen edetessä ilman painetta vastustajan puoliskolle. Hyvä kuljetus saa kaverikseen maukkaan pystypallon, johon Mikko Tapaninen tarjoilee oikea-aikaista aloitetta pystyjuoksun muodossa. Ovela jatko suoraan juoksusta Teemu Kesäselle, joka painelee pallon kanssa ruutuun. Temen keskityksen tielle liukuu valkopaita, mutta Markus Kultarinta nappaa irtopallon ja pelaa sen maltilla takaviistoon Tapaniselle, joka saa jalan vapaaksi hyvän ensikosketuksen myötä ja liukuu laukauksen aikaiseksi. Matala kuti boksin sisältä jää kuitenkin kaipaamaan tarkkuutta ja kovuutta.

Teemu Kesänen palasi Wilppaan kokoonpanoon 10 kuukauden tauon jälkeen...
Teemu Kesänen palasi Wilppaan kokoonpanoon 10 kuukauden tauon jälkeen…

Reilun puolen tunnin kohdalla salolaisten hyvä pallonsiirtely synnyttää tontin yrittää maalia. Ryan Shenas löytää tarkalla välisyötöllä Aholi Rasulin, joka ajaa voimakkaalla tempokuljetuksella sisään. Aholi ohittaa hyvässä vauhdissa eteen liukuvan vastustajan ja saa vapaan laukauspaikan, mutta kuti jää osittain piippuun ja noin 18 metristä lähtevä yritys jää puolittaiseksi Lundellin kopatessa kuulan vaivatta. 41.minuutilla Keltamustan kauden 2016 avausosuma on enemmän kuin lähellä. Hyvä pelinavaus Manulta Batalle vasemmalla laidalla, joka jatkaa ylös nousevalle Shenasille. Ryanin syöttö jää vähän taakse, mutta kolme ampiaista reagoi tilanteeseen maksimaalisella ärhäkkyydellä ja peliväline voitetaan silmänräpäyksessä takaisin ja pallo pelataan Aholille, joka leikkaa keskelle pelaten fantastisen poikittaispallon 16m-alueen sisään. Markus Kultarinta syöksyy höyryveturin lailla palloon ja tuikkaa sen ohi vastaantulevan JIK-vahdin, mutta jomalaispakki ennättää viime hetkillä putsaamaan Maken yrityksen maaliviivan tuntumasta väljemmille vesille.

Avausjakson loppu tarjoilee shokkihoitoa kotijoukkueelle, kun JIK-kapteeni Marcus Aaltonen unohtuu merkkaamatta ja väkivahva toppari survoo kuulan päällään lähietäisyydeltä verkon perukoille suoraan kulmapotkusta, 0-1. Takaiskun perään erotuomari lähettääkin joukkueet oitis puoliajalle. Wilppaan valmennusjohto käyttää puoliaikapuheensa maksimaalisesti hyväkseen ja rauhoittelee omiaan avausjakson lopun järkytyksestä. Maltti, kärsivällisyys, tempo ja aloitteiden oikea-aikainen tarjonta ovat koppi vitosen tärkeimpiä pointteja, kun raitapaidat lähtevät saalistamaan väsynyttä vastustajaa maalin takaa. Vaihtoja ei tässä vaiheessa vielä suoriteta.

Ottelun toinen puolikas mennäänkin käytännössä täysin yhteen päätyyn ja hurja takaa-ajo alkaa heti 46.minuutilla, kun Rasul antaa oivan avun taistelutoveri-Ryanille vasemmassa laidassa ja yhdessä Keltamusta-kaksikko nappaa kuulan vastustajalta. Aholi pelaakin riistonjälkeisen passin Teemu Kesäselle, joka äkkää hyvällä poikittaissyötöllä Mikko Batalhan keskiympyrästä ja Wilpas iskee terävästi vastaan. Bata nostaa pystyyn oikeaan laitaan, jossa Bazen Mamo kirmaa menemään ja etenee vastustajan estelyistä piittaamatta aina rangaistusalueelle, tosin ajautuen vähän pienehköön kulmaan. Napakka kuti etupesään pakottaa kuitenkin Lundellin toimimaan maalillaan, joka selvittää oman irtopallonsa tukahduttaen sen syliinsä.

51.minuutilla JIK saa harvaksi jääneen tilanteen vapaapotkun muodossa, jonka valkopaita tykittää optimismilla n. 28 metristä reippaasti maalin yli. Samalla Aho jättää kentän ja Samir Haddouti juoksee sarjadebyyttiinsä. 57.minuutilla Henri Makkonen astelee niin ikään ensiesiintymiseensä, Mikko Batalhan siirtyessä piikkiin ja Teemu Kesäsen tullessa penkille. Tästä vaihdosta kaksi minuuttia myöhemmin Wilpas tarjoilee parasta herkkuaan mielettömän kolmiopelin muodossa vasemmalla kaistalla, missä duo Shenas-Rasul jauhaa nopeilla syötöillä vastustajan tiukkaa pakettia auki. Lopulta hyvän yhdistelmän päättää Shenasin luoma vetopaikka Makkoselle 14 metriin, mutta suora jatko poikittaissyötöstä nousee yläilmoihin.

Loppukirin näkyvimmiksi hahmoiksi nousevat lopulta 59.minuutilla kentälle tulevat laitahyökkääjät; Jani Lehtinen sekä Qorane Mohamed, jotka korvaavat Aholi Rasulin ja Bazen Mamon. 70.minuutin kohdalla Schweini ja Lehtinen vääntävät hyvin vasemmalla laidalla ja lopulta Makkosen riiston Jani pelaa 16m-rajalle Tapsalle, joka kiemurtelee itsensä vastustajan laatikkoon. Keskitys päätyrajan tuntumasta kimpoaa JIK-pakista takaisin ja Tapaninen pelaa sen oivallisesti uudelleen Makkoselle, joka malttaa siirtää Samir Haddoutille viereen, vielä paremmalle laukauspaikalle. Sampsan laaki epäonnistuu kuitenkin karkeasti.

Kaksi minuuttia myöhemmin tapahtuu väistämättömyys ja ilmassa roikkuva tasoitus näkee päivänvalon. Tilanne käynnistyy Tomi Kuokkasen katkosta vastustajan puolella, jota seuraa syöttö linjojen väliin Jani Lehtiselle. Kiikalan Bale pelaa hetkessä seinän Schweinin kanssa, ja hyvässä vauhdissa jallittaa kaksi jomalalaista syöksyen vastustajan boksiin. Briljantti esileikki päättyy kylmänviileään viimeistelyyn etuyläseen. Ehdotonta eurogoal-materiaalia! 1-1.

Upea tasoitusosuma on jäädä hetken hurmioksi, kun isäntien euforian keskellä Jomala IK on aiheuttaa murtuneita sydämiä minuutti 1-1-maalin jälkeen. Jälleen kerran vieraiden kulmapotku aiheuttaa hässäkkää Sauli Karjalaisen maalilla ja lopulta tarvitaan Qorane Mohamedin skarppia tolppamiesroolia. Blokki jättää kuitenkin vaaratilanteen pallon jäädessä ruutuun pyörimään ja lopulta JIK-pelaaja pääsee siihen käsiksi, lopulta kuitenkin vedon karatessa taivaisiin. Sitten loppu pelataankin lähestulkoon vieraiden kenttäpuoliskolla. 76.minuutilla Mikko Tapaninen tarjoilee mainion murtavan syötön vastustajan boksiin, mihin Bata tekee hyvän aloitteen. Peliväline laitaan Ranelle, joka pelaa huikean välisyötön 16 metrin rajalla päivystäneelle Haddoutille. Sisäsyrjälaaki lähettää kuulan järkyttävällä voimalla ja kierteellä kuitenkin täpärästi maalin ohitse.

Kolme minuuttia tästä jä samanlainen paikka on jälleen Samirilla. Nyt JIK-ladon ovet avataan selälleen nopeatempoisella lyhytsyöttöpelillä. Oikealla laidalla Make pelaa kympille Batalle, joka jatkaa laitaan Ranelle. Mohamed hyökkää vastustajan laatikkoon, mutta syöttöyritys katkaistaan. Tapsa poimii lumikon lailla kakkospallon ja pelaa vieraan Kultarinnalle, joka malttaa keskityksen sijaan pelata napakkaa sivusyöttöä 16m-rajan paikkeille. Haddouti veivaa jalan vapaaksi, mutta hyvää harhautusta seuraa vähemmän hyvä lopputuote, laukauksen noustessa yli maalin.

Jomala tekee kaikkensa selviytyäkseen, vaikka onkin jo polvillaan. Vieraat ulosmittaavat erotuomarin jämeryyden puutteen käyttämällä vähintään 30 sekuntia jokaiseen katkoon ja pelin jatkamiseen. Maalipotkut, rajaheitot, vapaapotkut, kaikki vievät aikansa ja turhautuminen kotijoukkueen jäsenissä ja katsojissa on helposti aistittavissa. 80.minuutilla Wilppaan pitkä syöttöralli lähtee käyntiin vapaapotkusta, ja pelivälinettä käytetään hetkessä Ryanilta Janille, Janilta Tapsalle, joka pelaa seinän Batalle suojaukseen ja lähtee itse pudotuksen perään. Sijoitusyritys 20 metristä epäonnistuu pahemman kerran.

Tästä kaksi minuuttia myöhemmin ja Lehtinen katkoo lyhyeksi jääneen maalipotkun päällä, pelaten katkon suoraan Batalle. Mikko vaihtaa nopeasti eteen tulevan 2v2 -tilanteen sisällä seinäsyötöt kahdesti Henri Makkosen kanssa, päästen lopulta yrittämään ratkaisua rankkarialueen sisältä. Sisäteräsivallus kuitenkin heiluttaa verkkoa keittiön väärällä puolella. 84.minuuttia pelikellossa, kun vieraille vihelletään vapaapotku puolesta kenttää, josta se kiskaistaan isolla boksiin. Kukkis hoitaa ykköspallon ja Samir blokkaa kakkospallon, mutta kolmospallon ahvenanmaalainen lataa yli ja ohi maalin.

87.minuutilla isännät luovat paikan kulman jälkitilanteesta, Qoranen poimiessa kakkospallon boksin rajalta. Ikävästi kiitävä matala keskitys maaliluukulle, josta peliväline sörkitään Eemeli Auraselle, Wilpas-topparin suoritus kuitenkin blokataan, mutta kakkospallo napsahtaa Tapsalle 16 metriin. Veto harmittavasti omiin sfääreihin. Täyden ajan täyttyessä JIK-kapteeni ja maalintekijä Marcus Aaltonen lentää pihalle suoran punaisen myötä. Takaa napit edellä Schweinin pohkeille olisi pahimmillaan voinut tehdä rumaakin jälkeä, mutta nyt Ampiaispelaaja selviää säikähdyksellä.

Vielä ottelun yliajalla Jomalalle tarjotaan kelpo paikkaa ryöstää pisteet, kun lopullista tilannetta edeltää sekava jakso. Salolaispelaaja empii keskialueella 50-50 palloon menoa ja tämän perään passi katkaistaan suoraan vastustajan lapikkaaseen. Laukaus 18 metristä kaartaa kuitenkin lähestulkoon sivurajaheitoksi.

Näin aika loppuu kotijoukkueen kannalta kesken, muttei tule vieraiden mielestä sekuntiakaan myöhässä. Lopputuloksen maistuessa valkopaidoille kuin voitto.

Ottelun parhaat

Salon Wilppaan dominoinnin keskipisteessä olivat topparikaksikko Tomi Kuokkanen ja Eemeli Auranen, jotka hoitivat vähäisiksi jääneet puolustusduunit ammattimiesten varmuudella ja ammattiylpeydellä. Laatutyötä lopputuotteen priimasta tinkimättä. Tämän päälle joukkueen pallollisen pelin selkärangan tärkeimmiksi nikomoiksi nousseet keskuspuolustajat onnistuivat kiitettävästi peliä tekevinä, pallollisina toppareina. Järkevää ja tarkkaa syöttötyöskentelyä läpi ottelun. Kotijoukkueen vaihdot olivat kokonaisuudessaan onnistuneita ja toivat kipeästi uutta virtaa silloin, kun sitä tarvittiin. Penkiltä tulleista suurimman spotin valtasi tyylikkään tasoitusmaalin iskenyt Jani Lehtinen. Kiikalan Balen oikea-aikaiset aloitteet ja repivät pystyjuoksut olivat myrkkyä jo avausjaksolla marinoituneille saaristolaispohkeille. Muutenkin hyvää pelaamista linjojen välissä, rellestäen mielensä mukaan.

Vieraiden hyvin organisoidusta bussista on vaikea nostaa selkeää ykkösmatkustajaa ja ehkä valkopaitojen suoritusta voidaankin arvostaa kollektiivina. Se oli päättäväinen passiivisessa lähestymistavassaan ja sekä pysyi siinä ihailtavalla kurinalaisuudella että uskoi siihen horjumattomasti. Ehkä juuri se veikin JIKin näkökulmasta heidät onnistuneesti kalkkiviivan yli. Kapteeni Aaltonen johti joukkojaan alakerran päällikkönä ja iski vieraat omalla fyysisyydellään johtoon. Riskitöntä katkoa ja isojen pallojen lämimistä ylös, epäkiitollinen rooli, jonka toteuttaja teki pyyteettömästi. Oikean laidan pieni kiituri nimeltä Gustav Nordberg oli ainoa, joka nosti itsensä isäntien kannalta hetkittäin uhaksi. Tiiviillä askeltiheydellä operoinut linkki kuljetti saadut pallot päättäväisesti vastustajan puolustuskolmannekselle, vaikka liki aina jäikin täysin yksinäiseksi. Tiukka rooli koko joukkueen puolustuspelaamisessa, mutta pallon saadessaan vapaat kädet toteuttaa ja taikoa jotain hatusta.

Ottelun jälkimainingit

”Oletimme vastustajan vetäytyvän omalle puoliskolleen ja kyttäävän vastaiskun mahdollisuuksia, mutta emme ihan näin passiiviseen esitykseen uskoneet. Täydestä kontrollistamme huolimatta emme olleet vaarallisia ensimmäisellä jaksolla ja meillä oli vaikeuksia murtautumisessa, kun teimme aloitteet joko liian aikaisin, liian myöhään tai muuten vain puolittain. Onnistuimme kuitenkin pitämään sellaista tempoa, että vastustajalle peli oli minuutti minuutilta ikävämpää. Toisella jaksolla toimme tuoreita jalkoja ja yksi vahvuutemme on materiaalimme leveys. Nyt vaihtomme onnistuivat ja saimme jokaiselta jotain uutta kentälle. Tällä kertaa aika loppui kesken ja hävisimme kaksi pistettä. Joskus jalkapallo ja urheilu on raakaa. Pettymys tämä oli jokaiselle pukukopissa”, myönsi Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho.

Salon Wilpas – JIK 1-1 (0-1), (1-0)

45′ Marcus Aaltonen 0-1

72′ Lehtinen (Makkonen)