Otteluraportti 3.div ottelu 16.7.2016 JIK – Salon Wilpas

Keltamusta aloitti syyskierroksen makealla vierasvoitolla (19.7.2016)

Salon Wilpas käynnisti Turun piirin miesten kolmosen syyskierroksen Ahvenmaan vierailulla. Aina vaikeana paikkana pidetyltä saarelta lähti 3 pistettä Saloon dramaattisten vaiheiden jälkeen, kun ottelun ratkaisu ja Eemeli Aurasen tekemä voittomaali syntyi yliajan viimeisillä hetkillä. Sitä ennen Ampiaiset olivat käyneet kahdesti johdossa, ensin Juho Väinälän kauden ensimmäisen osuman myötä ja myöhemmin Teemu Kesäsen kauniisti viimeistellyllä maalilla. Sitkeästi taistelleet jomalaiset taipuivat lopulta siis 2-3.

Ottelun kulku

Sarja-avauksessa, tasan kolme kuukautta sitten, joukkueet olivat tasanneet pisteet Salon uudella tekonurmikentällä 1-1. Vahvasti silloin peliä hallinneet salolaiset odottivat aktiivisempaa otetta muuttuneelta isäntäjoukkueelta tällä kertaa. Kun tasainen ja lyhyt nurmi hekumoi vihreyttään lauantain pehmeässä auringonpaisteessa ja paikalle oli löytänyt mukavasti kuningaslajin ystäviä, oli puitteet jälleen kerran Jomalassa kunnossa.

JIK-Wilpas16072016
La 16.7.2016 JIK-Wilpas Vikingvallet, Jomala

1.jakso

Valkopaidat tulevat oman vahvuutensa eli erikoistilannepelaamisen kautta ensimmäiseen vaaralliseen paikkaansa, kun peliä on takana 2 minuuttia. JIK nostaa keskiviivan vaparin vieraiden boksiin, jossa Eemeli Auranen voittaa pääpallon, mutta irtopala menee kotijoukkueen pelaajalle oikeaan laitaan 16m-alueen sivustan tuntumaan. Nopea nosto luukulle, josta JIK-kapteeni Isac Holmström puskee 7 metristä vain pallon verran yli maalin.

Wilpas on alusta saakka vahvasti pelissä sisällä ja se alkaa nopeasti päästä juonesta kiinni. 13.minuutilla vastustajalla onkin jo kiire. Upea katkonjälkeinen syöttö Markus Kultarinnalta vasemmalta kaistalta hyökkäysalueelle, josta Mikko Tapaninen napauttaa maata pitkin kiitävän pystypallon, johon Jussi Ojansuu kärjessä on tehnyt jo valmiiksi pitkän aloitteen ja ketunlenkin. Ojis hyvän syötön ja oman liikkeensä ansiosta puolittaiselle karkumatkalle, mutta veto jää osittain piippuun ja vastaantuleva Frans Erikslund saa riittävästi jalkaa torjuakseen Wilpas-hyökkääjän yrityksen.

Isännät hakevat omia maalipaikkojaan erikoistilanteista ja nopeista vastaiskuista. 21.minuutilla jälkimmäiseen tarjoutuukin mahdollisuus, kun Maken sivuvapaapotkun jälkeen jomalaiset tulevat terävästi. Keltamustan keskikenttäpelaaja hakee aavistuksen riskillä liukutaklauskatkoa ja tulee pahasti ulospelatuksi, synnyttäen hetkellisen 2v2-tilanteen. Kultarinta saa peitettyä ja hidastettua nopean Gustav Nordbergin vauhtia ja rajaa aikaisen keskityksen paikan pois. JIK-hyökkääjä kuitenkin malttaa kääntää toiseen aaltoon, josta nousee William Rosenberg oikea-aikaisesti, mutta suora yritys 13 metristä epäonnistuu totaalisesti ja peliväline liruu hädin tuskin päätyrajan yli.

Heti seuraavalla minuutilla ottelun avausmaali on äärettömän lähellä. Tällä kertaa Ryan Shenas antaa keskialueelta pitkän vapaapotkun vastustajan laatikkoon, jossa Jani Lehtinen liikkuu loistavasti ja pääsee lähes täysin merkkaamatta unohtuneena puskemaan. Voimakas nuppaus 10 metristä painuun jaardin verran oikealta leveäksi.

Vauhdikas ottelu tarjoaa koko lipun edestä vastinetta ja 23.minuutilla tapahtuu jo toisessa päädyssä, kun salolaiskeskikenttämiehelle jää pallo jalkoihin ja sitä seuraa paha pallonmenetys. Per Lundberg lataa 20 metristä, mutta Eemeli Mälkönen liimaa kuulan tyylikkäällä heittäytymisellä.

5 minuuttia ennen taukovihellystä vieraat esittävät todella hyvää hyökkäävää jalkapalloa. Pitkä hyökkäys käännistyy Ojiksen käännöstä Janille, joka pelaa maukkaan pallon hurjan taustanousun tekevälle Ryanille pystyyn. Shenas jatkaa boksiin tarkalla poikittaissyötöllä Juho Väinälälle, joka pujahtaa kuulan kanssa kahden jomalalaisen välistä ja nostaa maalin eteen päätyrajan tuntumasta. Ojis ei pääse kunnolla palloon käsiksi ja niinpä se jatkaa matkaa takatolpalle, jossa Henri Makkonen on täysin vapaana. Aikaa ja tilaa on, mutta vasuriveto 6 metristä epäonnistuu pahanpäiväisesti ja jää verkon perukoiden sijaan kentälle pelattavaksi.

Ensimmäisen puoliajan päättävä vihellys lähettää joukkueet maalittomassa tasatilanteessa koppeihin. Wilppaan valmennusjohdon ei kauheasti tällä kertaa tarvitse puuttua pelaajien tekemiseen, vaan perusteet ovat kunnossa. Nyt vain fokus avausmaalin tekemiseen, joka vapauttaisi tekemistä entisestään. Vaihtoja suoritetaan yksi, kun hyvin keskikentän pohjalla, mutta varoituksen saanut Ville Batalha vaihtuu Jesse Jokiniemeen. Näin Mikko Tapaninen putoaa pykälän alemmaksi keskikenttäkoostumuksessa.

2.jakso

Vierasjoukkue ottaa vinkistä vaarin ja siirtyy johtoon ottelun 54.minuutilla upean yhdistelmän päätteeksi. Tilanne syntyy Jussi Ojansuun energisen pelaamisen kautta, kun nuorukainen vääntää ärhäkkäällä prässillä kahta valkopaitaa vastaan keskiviivan tuntumassa. Pallonriisto ja nopea pudotus Jani Lehtiselle, joka pelaa välistä takaisin Ojikselle. Hyökkääjä kääntyy hallitusti ja pelaa täydellisen pystysyötön laitaa hanakasti ylös kipittävälle Ryan Shenasille, joka täydellisellä ykköskosketuksella ohittaa jomalalaispuolustajan ja lähettää herkkua maalin eteen matalan keskityksen muodossa. Wilppaalla on halukkaita viimeistelijöitä Ryanin syöttöön useitakin, mutta kuulan syöttölinja ja Juho Väinälän askelmerkit kohtaavat toisensa rakastavaisten tavalla ja loppu on puhdasta jalkapallo-orgasmia, pallo suoraan syötöstä kliinisesti uuniin, 0-1.

Ampiaiset ehtivät nauttia johtoasemastaan vain neljä minuuttia, kun JIK tulee tasoihin. Takaisku lähtee oman puoliskon syöttöharhasta, johon reagoidaan osittain. Kotijoukkueen vasen pakki pääsee heittämään suhteellisen paineettomana puolenvaihdon oikealle, missä Wilpas-pakki on kaventanut oikea-oppisesti, mutta häviää pääpallokamppailun JIK-sentteriä vastaan. Hyvä liippi antaa pelivälineen kulun jatkua William Rosenbergille, joka pääsee murtautumaan vapaasti Wilppaan boksiin, vetäen lopulta tarkasti lähietäisyydeltä kuulan etupesään, 1-1.

Tunnin kohdalla Keltamusta vaihtaa tuoretta jalkaa kehiin, kun Henri Makkonen tekee tilaa Teemu Kesäselle ja hetkeä myöhemmin sähäkän pelin pelannut Jussi Ojansuu vaihtuu Bruno Mbonuun. 68.minuutilla Jani käy toistamiseen lähellä, tällä kertaa Jesse Jokiniemen kulmapotkusta, joka kaartaa suunnitelmien mukaan taka-alueelle, vitosen rajalle, missä Bale nousee korkeimmalle ja pääsee puskemaan. Karvan verran yli menee.

76.minuutilla niin ikään hyvän pelin pelannut Jani jättää kentän ja Bazen Mamo astuu kehiin. Vielä 80.minuutilla vieraat suorittavat yhden pelaajavaihdon hakiessaan vimmatusti voittoa. Samir Haddouti ottaa Juho Väinälän paikan kentällä, siirtyen itse 10-paikalle. Näin Teme muuttaa oikealle laidalle, Bazenin päivystäessä jatkossa vasemmalla.

Kaikki vaihdot voidaankin jälkikäteen myöntää onnistuneiksi ja niiden avulla ottelun loppu on vahvasti keltamustainen. Uudet miehet luovatkin 81.minuutilla todellisen tontin. Tilanne saa alkunsa Kultarinnan varmasta katkosta ja akrobaattisesta syötöstä alas Bazenille, joka ottaa pallon vasemmalla laidalla haltuun ja lähtee huikeiden ensiaskelien siivittämänä hurjaan tempokuljetukseen keskelle. Pari valkopaitaista jää pystyyn etiopialaislaiturin pörrätessä heittämällä ohi. Kovassa vauhdissa hallittu, matala läpisyöttö toisesta laidasta hyvän leikkauksen tekevälle Temelle ruutuun, joka pääsee tuikkaamaan 8 metristä, mutta vastustajan luoman paineen alla, salolaistaiturin ratkaisu painuu metrin verran etupesästä ohi.

85.minuutilla Kesästä ei pysäytä enää mikään, kun Wilpas siirtyy johtoon. Hyvin rakenneltu vetopaikka päätyy Brunolle, joka kiepauttaa tyylilleen uskollisesti päällystakistaan irti ja kiskaisee 17 metristä vihaisesti. Jesse noukkii irtopallon hyökkäysalueella ja pelaa sen alaspäin Makelle, joka puolestaan malttaa pelata vierelle pystypallon sijaan Tapsalle. Tapsa äkkää fantastisella eteenpäin suunnatulla syötöllä puolustuslinjasta vastaantulevan Brunon, joka pääsee kiemurtelemaan vetopaikkaan toistamiseen. Nyt pommi nousee jomalalaissäärestä 16m-alueelle yläilmoihin ja potentiaalisen maalipaikan haistelee Teme pari sekuntia vastustajan pakkia nopeammin. Komea ja kontrolloitu viimeistely suoraan ilmasta sisäsyrjällä takapesään kelpaisi mihin tahansa maalikoosteeseen, 1-2.

Kesäsen tekemä maali tuntuu 3 pinnan arvoiselta, mutta mitäpä vielä. Tämä näytelmä ei ole vielä päättynyt, itseasiassa ei lähelläkään. 89.minuutilla kotijoukkue kampeaa tasoihin, kun pallo polttelee vasemmalla puolella liikaa ja painetta ei saada turhan hätäiseen purku-/syöttöyritykseen. Ja kun ensin missataan helpohko syötönkatko ja myöhemmin keskityksen peitto, niin ongelmat kertaantuvat. 2v2-tilanne oikealla laidalla päättyy keskitykseen takatolpalle, jonne salolaistopparin mies on liikkunut selkäpuolelle ja pääsee pelivälineeseen käsiksi. Pusku maalinsuulle, jossa Emil Sarlingilla on helppo työ siirtää pallo tyhjään reppuun, 2-2.

Lopulliselta tuntuva myöhäinen tasoitusmaali tuntuu tappiolta ja on päättyä sellaiseen, kun vieraat hölmöilevät. Ensin osittainen katko, joka ei pysäytä vastustajan vastahyökkäystä ja oikean laitapakin puuttuessa linjasta on 3v3-tilanne päällä. Isännät pelaavat hyvin laidalta keskustaan, jossa peliväline vaihtaa vielä nopeasti kahden jomalalaisen välillä omistajaa. Napakka kuti 20 metristä suuntautuu oikeaa alakulmaa kohti, mutta Mälkönen on tilanteen tasalla ja saa blokattua laukauksen nopealla dyykillä. Loppujen lopuksi Ryan Shenas hoitaa irtopalat väljemmille vesille.

Wilppaan diehard-asenne ja päättymätön yrittäminen palkitaan yliajan viimeisillä hetkillä. Samir Haddouti heittää oikealta reunalta, 16m-alueen sivustalta tuomitun vapaapotkun boksiin, josta se tulee herralle takaisin, toinenkin yritys päättyy samoihin lopputuloksiin, mutta se kuuluisa kolmas kerta toden sanoo. Peliväline namuna Jesselle 14 metriin, missä vastustaja kuitenkin sutii ennen Jokiniemen laukausta kuulan suoraan 16m-alueen rajalla vartioivalle Teemu Kesäselle. Loistava ensimmäinen kosketus ja kiukkuinen alakulmalaukaus, jonka estämisessä JIK-kassarilla on töitä riittävästi ja reboundiin iskee Eemeli Auranen ensimmäisenä, sivaltaen kuulan otsallaan pussukkaan, 2-3!!!

Maalia tuuletellaan villisti ilman paitaa ja koko porukalla, eikä ottelua kauan enää tämän jälkeen käydäkään. Päätösvihellyksen myötä todella makoisa täysi pistepotti lähtee Ampiaisten mukana kotimatkalle. Näin Wilpas käynnistää syyskierroksen 2-3-voitolla Jomalasta.

Ottelun parhaat

Uudistunut JIK oli  pitkälti eri joukkue kuin sarja-avauksessa nähty, mutta sen pelissä oli tutut piirteet; se vetäytyi pitkälti omalle kenttäpuolelle kyttäämään vastaiskuja ja oli äärikurinalainen puolustuspelissään. Riskejä ei otettu, vaan kaikki satunnaiset pomppupallot ja katkot lämättiin oitis joko mahdollisimman pitkälle pystyyn tai kauas kentän ulkopuolelle. Nuorekas kotijoukkue pyrki pelaamaan harvakseltaan riistoista vähän omaakin lyhyttä syöttöä, muuten mentiin hyvinkin suoraviivaisella linjalla.

Gustav Nordberg hääri sarja-avauksessa oikeana laiturina, mutta oli nyt siirretty yksinäiseksi piikiksi kärkeen. Taitava ja nopea pieni mies aiheutti muutamalla torpedohyökkäyksellään jonkin sortin ongelmia salolaispuolustukselle, mutta pysyi käytännössä herran nuhteessa. Toppari Marcus Aaltosen ollessa pelikiellossa korttitilin täyttymisen myötä, kapteenin tehtäviä tuurannut Isac Holmström onnistui hyvin kahden suunnan keskikenttäpelissään. Jämäkkä oman puolustuslinjan edessä ja ahkera taustanousuissa. Isokokoisena miehenä paha pideltävä myös erikoistilanteissa.

Wilpas oli alusta asti tekemisessään latautunut, intensiivinen ja keskittynyt. Sarjatauolla paiskitut treenitunnit näkyivät sen pelisuoritteesta ja kentältä oli paljon tunnistettavissa asioita, joita ollaan käyty harjoitussessioissa läpi. Toki jäi paljon parannettavaakin, niinkuin aina. Perusilme vahvasti positiivinen, hyvä tappelufiilis ja kaikin puolin järkevää pelaamista. Nyt tiedettiin mitä pallolla tehdä ja pelikontrolli konkretisoitui hallinnan lisäksi maalipaikoiksi ja kolmesti ihan täysosumiksi saakka. Prässi puri jomalalaisiin aktiivisesti ja läpi lähes koko ottelun. Halvahkot takaiskut poislukien ehjä ja tasapainoinen suoritus kaiken kaikkiaan.

Ampiaisten kuningaskuhnuri oli tunnin kohdalla peliin juossut Teemu Kesänen, joka teki 30 minuutin supervaihtonsa aikana tehot 1+1. Tehot, jotka olisivat voineet olla helposti tuplattavissakin. Poikkeuksellisella maalipaikkojen haistamisvaistolla lahjottu Teme pääsi hyvillä, oikea-aikaisilla aloitteilla ja äärettömän nopealla reagoinnilla tilanteisiin, joissa monesti vastustaja oli armotta askeleen tai pari myöhässä. Mikko Tapaninen säväytti keskialueen all-around-setillään. Miehen heat map liekehti järkyttävän ison neliömetrimäärän keltamustaksi ja pelin dominoivin hahmo löytyi Tapsasta. Kohtuuttoman kovat määrät katkoja sekä syöttöjä omille. Äärettömän iso panos kotijoukkueen pelaamisessa, niin defensiivisesti kuin offensiivisesti. Ensiesiintymisen Keltamustan avauksessa tehnyt Jussi ”Rashford” Ojansuu otti ilon irti mahdollisuudestaan. Ärhäkkää non-stop prässäämistä, jonka JIK-pakit totesivat kovin veemäiseksi (toim. huom. ruotsi). Hyviä pystyjuoksuja, jotka toivat kevätkierroksella kaivatun syvyyspelaamisen vieraiden käyttöön ja repi kammottavia aukkoja niin puolustuslinjaan kuin puolustus- ja keskikenttälinjan väliin. Terävästi käyneet jalat ampaisivat muutaman kerran jo puolittain karkuunkin, mutta vielä ei kauden avausosumaa nähty. Selkeästi ei uskon, vaan ajan kysymys.

Valmentaja Aho tarkkana ottelun tiimellyksessä...
Valmentaja Aho tarkkana ottelun tiimellyksessä…

Ottelun jälkimainingit

”Teimme todella motivoituneina ja ankarasti hommia sarjakatkon aikana ja nyt meillä ei ole enää kikkailuja, vaan valmis, meille räätälöity tuote, jota tulemme tarjoilemaan jatkossakin. Pelinavauksessa oli tunnistettavia merkkejä ja signaaleja, joihin vastasimme sekä yksilö- että joukkuetasolla. Pallottomana puolustimme hyvällä etäisyydellä ja prässissä oli koko ajan kollektiivista voimaa. Päästetyt maalit olivat molemmat estettävissä ja meidän huolimattomuuksiamme, jotka alleviivaavat sen, että töitä on jatkossakin. Haluan kaikki epävarmuudet pois. Mutta kaikki kunnia pelaajille siitä, etteivät missään vaiheessa lopettaneet, lamaantuneet tai peruuttaneet. Koko ajan mentiin eteenpäin ja periksi antamatta, järkeili voittojuhlien keskeltä tavoitettu Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho.

JIK – Salon Wilpas 2-3 (0-0), (2-3)

54′ Väinälä (Shenas)

58′ W.Rosenberg

85′ Kesänen (Mbonu)

89′ Sarling

90+5′ Auranen (Kesänen)