Otteluraportti 5.3.2016 Salon Wilpas – FJK

FJK yllätti Salon Wilppaan (7.3.2016)

Ampiaiset saivat kauden kolmanteen harjoitusotteluunsa vieraita Forssasta, kun paikallinen Jalkapalloklubi saapui 5.3 lauantaina Salon urheilupuiston samettiselle uudelle tekonurmelle. Harmaa oli maaliskuun lauantain väri niin kelin kuin pelin lopputuloksenkin kannalta Keltamustille. Itse ottelu noudatti samaa kaavaa kuin kaksi edellistäkin Wilppaan harjoitusmatsia, isäntien kontrolloidessa pelitapahtumia. Forssalaiset kuitenkin käyttivät saamansa tilaisuudet maksimaalisesti hyödykseen ja molemmat takaiskut tulivat räikeiden virheiden saattelemana. Kotijoukkueen ainoan osuman iski takaraivollaan, kapteeni Tomi Kuokkanen. Erinomaisen esityön maaliin antoi vapaapotkun antanut Markus Kultarinta. Lopputulos siis 1-2.

Ottelun kulku

Toisensa usein, viime vuosien varrella, harjoitusotteluiden muodossa kohdanneet Wilpas ja FJK iskivät jälleen kerran yhteen testaamaan nykykuntoaan. Valkopaitaiset vieraat pyrkivät tilkitsemään keskustan tiiviillä paketilla ja kurinalaisella joukkuepelillä, mutta iski tilaisuuden sallitessa nopeasti ja terävästi vastaan. Isännät jatkoivat siitä, mihin FC Boda -pelissä jäivät ja vahva pallonhallinta sekä kiivas prässi olivat tuttuja elementtejä jälleen kerran. Paikka paikoin nätistikin vastustajan tiukkaa ryhmitystä availleet salolaiset jäivät kuitenkin uupumaan sitä viimeistä suoritusta, joka naulaisi maalipaikan maaliksi.

Ensimmäinen lupaava tilanne syntyi jo 3.minuutilla, kun Mikko Batalhan antama kulmapotku kaarsi taka-alueella kytänneelle Markus Aholle. Ahon pudotus Mikko Tapaniselle n. 8 metriin, josta lähti äkäinen puol-volley, kimmoten forssalaislihamuurista 16 metrin rajalla päivystäneelle Alban Sadikaj’lle. Albon oikean jalan nosto kiersi kuitenkin metrin pari yli ja ohi. Kaksi minuuttia myöhemmin mentiin jo toisessa päädyssä, kun FJK käynnisti terävän vastahyökkäyksen pelaten pelivälinettä oikeaan laitaan pystyyn. Hyvä keskitys päätyrajan tuntumasta n. 11 metriin, mutta FJK-kapteeni Santeri Ketolan pusku nousi taivaan tuuliin.

Hyvin aloittaneen kotijoukkueen avausosuma syntyikin sitten seuraavaksi, kun ottelua oli käyty 14 minuuttia. Markus Kultarinnan täyteläisesti pudonnut sivuvapaapotku noin 40 metristä löysi 16m-alueen sisäpuolelta Wilpas-kippari Tomi Kuokkasen, jonka taidokas takaraivopusku jatkoi pelivälineen vastustamattoman kulun maalin perukoille, 1-0. Kaksi minuuttia tästä ja Albon pitkä rajaheitto boksiin jäi tyylikkäästi Batan haltuun ja Ampiaiskärki paini väkisin vastustajan topparista ohi, mutta veto lähes nollakulmasta kimposi hyvin tilanteessa hereillä olleen forssalaismaalivahti Christoffer Enckelmanin hyppysistä kulmapotkuksi. Tilanteesta seuranneen erikoistilanteen kotijoukkue ryssi pahemmanpuoleisesti. Ensin lyhyeenä pelatun kulman jatkosyöttö 16 metrin kulmille jäi vajaaksi, sitä seurannut syötönkatko missattiin täpärästi ja sitten olikin kiire kotiinpäin. Santeri Ketolan voimakas kuljetus päättyi erinomaiseen poikittaiskeskitykseen, jota alimmainen Wilpas-puolustaja ei onnistunut katkaisemaan. Näin Matias Mero pääsi nokikkain isäntien maalia vartioineen Sauli Karjalaisen kanssa ja uitti kärkkärituikkauksella kuulan pömpeliin, 1-1.

Tämän jälkeen ottelun tempo putosi hetkellisesti ja kenttätapahtumat tasoittuivat. Vaikka Wilpas pitikin palloa, puolusti hyvin omalle puoliskolleen ryhmittynyt FJK oman päänsä. Puolen tunnin paikkeilla valkopaidoille siunaantuukin lyhyessä ajassa kaksi laukaisupaikkaa. Ensin nopea eteneminen Wilppaan keskialueen pallonmenetyksen jälkeen päättyy vetoon päin Karjalaista 16 metrin tuntumasta ja hetkeä myöhemmin korkea sivuvapaapotku pomppii kakkospallona FJKlaiselle samoille apajille, mutta kuti jää löysäksi ja suuntautuu suoraan Saulin syliin. 33.minuutilla kuitenkin sattuu karmaiseva alakerran virhe isännille ja hiukan ahtaaseen paikkaan pelattu kierrätyssyöttö karkaa salolaistopparilta ja FJK kiittää. Hyvin esillä ollut Ketola kuin varkain läpiajoon ja pallo tyylikkään viimeistelyn myötä oikeaan alakulmaan, aivan tolpan juureen, 1-2.

Kardinaalierhe lamaannuttaa kotijoukkueen rintaman ja tulos on shokki ajatellen pelinkulkua. Tauolle mennäänkin lopulta 1-2 -vierasjohdossa. Salon Wilpas toteuttaa pelisuunnitelmansa muuttumattomana ja tekee useamman ennaltasovitun pelaajavaihdon. Herrat Yaqubi, Aho, Mohamed ja Mamo huilille ja sisään Okorie, Saarimäki, Lehtinen ja Parjanen. Samalla formaatiota fiksataan astetta hyökkäävämpään suuntaan, nyt agendana on painaa ensin peli tasoihin ja sitten porhaltaa ohi.

Toinen 45-minuuttinen alkaa hetken tunnustelulla, mutta kun vaihdot pääsevät pelin sisälle, ottaa Keltamusta kentän haltuun. Ja mitä pidemmälle mennään, sitä mukaa isäntien ote vahvistuu. Tässä kontrollissa edesauttaa FJK-topparin toinen varoitus ja sitä seuraava suihkukomennus ottelun 55.minuutilla. Jani Lehtisen vahva ajo päättyy myöhästyneeseen liukutaklaukseen ja kortti on selviö. Vapaapotku keskisektorilta noin 17 metristä lähtee ovelana luruna oikeaan alakulmaan Batan toimesta, mutta Enckelman on luukullaan valppaana ja saa törkättyä yrityksen kulmaksi. Hetkeä myöhemmin Lehtinen juonii uuden tilanteen joukkueelleen, kun matala keskitys napsahtaa Joni Parjaselle vasempaan laitaan, vastustajan boksin tuntumaan. Parjis leikkaa sisään, mutta pyyhkii jalan vapaaksi saadessaan puhtaan hudin kuulasta. Albo reagoi kuitenkin nopeasti tilanteeseen ja antaa vasurinsa laulaa. Mutta jälleen kerran FJK-kassari on tilanteen tasalla ja komea alakulmatorjunta blokkaa Sadikaj’n yrityksen kulmaksi.

Forssalaiset on pakotettu hetki hetkeltä puolustamaan syvemmältä ja raastava alivoima alkaa tuntua pohkeissa, Wilpas-myllyn jauhaessa. 67.minuutilla Batan kulmuri suuntautuu kohdealueella ja Chibundu Okorie hyökkää pelivälineeseen väkevästi. Pusku kuitenkin yli maalin. Seitsemän minuuttia myöhemmin Tapsa löytää hyvin linjojen välistä Batan, jonka seinä vapauttaa Parjiksen murtautumuaan boksiin. Ampiaiskärjeltä kuitenkin aavistuksen hätäinen ratkaisu sisäsyrjäsijoituksen muodossa ja jälleen Enckelman ennättää pallon eteen. 81 minuuttia pelikellossa, kun taas tullaan. Juha Saarimäki pitää pallon Kultarinnan heiton jälkeen omillaan, vaikka kimpussa on parikin forssalaista, hyvä takaviistosyöttö Makelle takaisin, joka keskittää ruutuun. Albo poimii kakkospallon ja kääntää nerokkaasti Parjikselle vetopaikan 16m-rajalle. Tiukka pyssy lävähtää kuitenkin keittiön puolelle.

Pirteästi peliin vaihdosta tullut Saarimäki on jälleen alustajana 87.minuutilla, kun laiturin mainio syöttö löytää linjojen väliin liikkuvan Parjasen. Nopea käännös ja terävillä askelilla keskiväylälle. Äkäinen kanuuna reilusta 25 metristä sujahtaa jo FJK-veskarin kainalon alta, mutta vain kimpoakseen vasemmasta tolpasta takaisin kentälle. Vielä kaksi minuuttia myöhemmin Wilpas saa yhden tilanteen luotua, kun Batan korkea kulmapotku takatolpalle löytää Jani Lehtisen, joka tulee raivolla tilanteeseen, voittaen ensin oman miehensä, mutta puskien suoraan Enckelmanin syliin. Näin ärhäkkäästäkään toisen jakson paineesta huolimatta Keltamusta ei saa aikaiseksi lisäosumia ja forssalaiset matkaavat perunasalaattikaupunkiin maukas 1-2 -voitto takataskuissaan.

Ottelun parhaat

Tomi Kuokkanen jatkoi nousukiitoaan ja paransi jälleen edellisestä muutaman tuuman verran ja kapteenin menoa ei voi kuin ihastella. Hyvin treenannut Kukkis on pallollisena topparina edelleen Turun piirin kiistatonta eliittiä. Nyt pomminvarma avauspeli sai kirsikakseen kakun päälle upeasti takakupolilla nikatun 1-0 -maalin. Mikko Tapaninen komppasi pakkipariaan erinomaisesti ja esitti aktiivisen syöttötyöskentelyn vastapainoksi varsin jämerää puolustuspelaamista, ottelutilaston 7 voitettua pääpalloa ja 32 onnistunutta katkoa olisivat varsin kovia lukuja maailman huipullakin. Chibundu Okorie teki onnistuneen debyyttinsä Ampiaisissa ja pelasi erinomaisen jälkimmäisen puoliskon. Defensiivisesti ohittamaton muuri, joka tuki rohkeasti hyökkäyksiä ja oli lähellä maalintekoakin. Myös Juha Saarimäki oli onnistunut vaihto ja toi kentälle toiselle jaksolle paljon energiaa, terävien jalkojensa kanssa. Koko ajan pelin sisällä ja piikkinä väsyneen vastustajan lihassa.

FJK:n ja koko pelin paras lieni maalivahti Christoffer Enckelman, joka nousi esiin silloin, kun miestä kipeästi tarvittiin. Laadukkaat pitkät avaukset saivat kaverikseen muutaman varsin mehevän torjunnan. Ja nimenomaan juuri niillä kriittisillä hetkillä. Ehdoton johtohahmo forssalaisten alakerran viimeisenä lukkona. Myös vasemmalla laidalla pelannut, FJK-kapteeni, Santeri Ketola säväytti sähäköillä jaloillaan. Lukuisia vahvoja tempokuljetuksia ja muutenkin esimerkillistä pelaamista pallottomana. Kovasta työstä palkintona varsin mukavat tehotkin, 1+1. Kokonaisuutenakin vieraat tekivät vaikutuksen. Selvästi pelaavin porukka, jonka Wilpas on tänä vuonna kohdannut. Toki muoto oli vedetty kovin alas, mutta varmasti osa kurinalaista taktiikkaa, joka toimi tänään täydellisesti. Koko joukkue omalla puoliskolla ja keskusta tiiviinä, laitapuolustajille kiitettävästi tukea linkeiltä ja topparit varmoja katkoissaan ja puruissaan. Nappisuoritus nuorekkaalta FJK:lta, josta valmentaja voi olla todella tyytyväinen.

Ottelun jälkimainingit

”Hyvä peli. Pelattiin kokonaisuudessaan tosi ehjä peli, oikeastaan niin yksilötasolla kuin koko joukkue kollektiivina. Tosi hyvä fiilis ja maku jäi suuhun itsellä ja kaikilla muillakin. Oltiin hyvin päästy valmistautumaan tähän peliin ja puhumaan taktisista jutuista ja yhteisistä asioista, mitä tehdään milloinkin ja mitä ylipäätään pyritään tekemään. Minun mielestä se onnistui tänään tosi hyvin ja jäi nyt sitten hyvä mieli tästä näin. Loppu oli taistelua, mutta me pysyttiin hyvin kasassa siinä, no okei, yks-kaks hyvää torjuntaa Christoffer joutu siinä ottamaan, mutta niinhän se menee aina, että jos haluaa pelejä voittaa, niin pitää ottaa se yks-kaks erinomaista koppia. Mutta hyvää puolustamista meiltä ja pallollisenakin pystyimme aika ajoin tappamaan hyvin aikaa siinä vajaalla pelatessamme”, myhäili omiinsa silmin nähden tyytyväinen FJK:n pelaajavalmentaja, Miika Murtolahti, ottelun tauottua.

Wilppaan päävalmentaja, Markus Aho, puolestaan kommentoi rauhalliseen sävyyn käytyä 90-minuuttista seuraavanlaisesti:”Hyvät pallonhallinta ja prässi -elementtimme löytyi jälleen kerran pelistämme ja joukkue on omaksunut ne hienosti. Pallollisesti mentiin taas eteenpäin, nyt päästiin enemmän rellestämään ns. 10-alueella ja 6-alueen pelaamiset poikivat jo jatkumoita. Murtautumisessa meillä on vielä harjoiteltavaa, että löydämme ajoitukset, ratkaisut ja ajatukset toistemme kanssa. Hienosäätöjuttuja, joita jauhamme seuraavan kuukauden, kunnes olemme valmiita kauden ensimmäiseen viralliseen peliimme. En ole huolissani harjoituspelien lopputuloksista, vaan kiinnostunut pelin sisällöstä, että teemme paremmin asioita aina edelliseen vertauskohteeseen peilattuna. Tässä ottelussa meille sattui kaksi isoa virhettä, joista ansaitsimme tulla rangaistuksi. Muuten peli oli hyvin hallussamme ja loimme riittävästi paikkoja ottelun voittamiseen. Nyt meidän pitää vain muuttaa pallonhallinta ja paikat konkreettisiksi tehoiksi tulostaululle”.

Salon Wilpas – FJK 1-2 (1-2), (0-0)

14′ Kuokkanen (Kultarinta)