Åbo vei tasaisen sarja-avauksen (13.4.2019)

Länsi-Suomen miesten kolmonen potkaistiin Salon Wilppaan ja ÅIFKin osalta käyntiin lauantaina 6.4.2019, kun joukkueet kohtasivat Salon Urheilupuiston tekonurmella. Tasaisessa ottelussa molemmilla oli paikkansa, mutta kotijoukkueen tuhriessa rankkarinkin, jäi se nollille. Ottelun ainoaksi osumaksi jäi Åbo-toppari Jens Skogin 75.minuutilla kulmapotkusta puskettu maali.

Ottelun kulku

Ottelun parhaat

Raikas kevättuuli ja kirkkaasti paistanut aurinko helli niin pelaajia kuin katsojia. Ampiaiset olivat ensimmäisellä jaksolla aavistuksen hermostuneita, joka näyttäytyi hätäisenä pallollisena pelaamisena. Syöttöketjujen puuttuessa isännät olivat ottelun alun vähän hukassa, mutta sopeutuivat yhä paremmin matsin vanhetessa, kun se pääsi rakentelemaan omiakin hyökkäyksiä. Pelin parhaat paikkansa se loi nopeiden suunnanmuutoksien myötä, joista hyvänä esimerkkinä rankkariin johtanut tilanne.

Keltamustan paras oli topparina vakuuttavasti luutinut Vesa Vainio. Vesku oli pelinluvussaan ja sijoittumisessaan ylivertainen kotijoukkueen puolustuslinjassa ja pystyi omalla rutiinillaan ja kokemuksellaan pelaamaan rauhoittavia syöttöjä eteenpäin. Kuten monesti todettu, edelleen erinomainen pelaaja kolmosen tasolle. Otto Mäkinen oli oma tuttu itsensä, vasemman laidan pirteänä sähikäisenä. Ärhäkkää menoa pallollisena ja pallottomana. Salolaisten tähtikolmikon täydensi vaihdosta vahvasti viheriölle tykittänyt Kevin Kreen. Voimanpesä ehti vajaan puolen tunnin ensiesiintymisensä aikana tehdä kaikille selväksi, että minkä kaliiberin miehestä on kyse. Välähdyksiä siitä maksimipotentiaalista, jota tämä pikajuna voi parhaimmillaan tarjota.

ÅIFK oli suora vastakohta viime kauden Åbolle. Passiivisen kyttääjän ja staattisten linjojen tilalla oli aktiivista prässäämistä ja pumppaavaa kolmen linjan yhteistyötä, jossa pyrkimys oli puolustaa vastustaja eteenpäin. Pallolliseen puoleen se oli luonut selkeitä ja toimivia malleja, joita se kohtuullisen hyvin toistelikin pelin aikana. Laadukas ja ammattitaitoinen valmennus näkyy motivoituneessa joukkueessa aina näin selvänä ryhtiliikkeenä. Voidaan puhua Åbon kohdalla täysin eri joukkueesta ja tässä kohtaa se tulkittakoon isona komplimenttina.

Turkulaisten voimatriona toimi keskikaistaleen selkänikamina toimineet Leroy Maluka, Victor Djibalene sekä Jens Skog. Malukan otteissa paistoi pelit astetta korkeammilla tasoilla ja pallovarma keskikentän pohjapelintekijä rytmitti omiensa pelaamista täyteläisellä tavalla. Fantastinen pelimies kaiken kaikkiaan. Djibalene puolestaan yllätti kärkkäänä kärkimiehenä, joka haki aktiivisilla pystyjuoksualoitteillaan palloa linjan taakse ja juoksuun. Nopeana laiturina tunnettu Victor oli hyvä kärki myös joukkueensa aktiivisen prässipelin ylimpänä jäsenenä. Skogin perusjämpti suoritus topparina oli kaikin puolin ok, mutta arvosanan hyvän puolelle käänsi komeasti puskettu kulmamaali.

Ottelun jälkimainingit

“Oltiin hermostuneita ottelun alussa, eikä oikein saatu omaa pallollista peliä kunnolla aikaiseksi. Åbo tuli iholle ja nopealla pallonliikuttelulla aiheutti meille vaikeuksia. Allun paineen jälkeen löydettiin aikaa ja tilaa ja saatiin katkoista hyviä paikkoja aikaiseksi. Kirkkaimpana tietenkin pilkku. Toisella puoliskolla vastustaja vetäytyi vähän ja saatiin pallonhallinta, muttei oikein mitään konkreettista aikaiseksi. Tasainen peli, joka viime vuonna tähän aikaan pomppi meille. Nyt kävi toisin”, kokosi Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho sarja-avauksen päätyttyä.

Salon Wilpas – ÅIFK 0-1 (0-0)(0-1)

75min 0-1 ÅIFK

Ottelutilastot (Salon Wilpas – ÅIFK)

rikkeet 11 – 19
laukaukset (kohti/yht) 5/5 – 4/8
paitsiot 2 – 2
ylärimat/tolpat 0/1 – 0/0
kulmat 5 – 3
kelt.kortit + pun.kortit 3+0 – 2+0
pilkut 0/1 – 0/0
pallonhallinta 50% – 50%

Wilppaan tähdet

*** Vesa Vainio

** Otto Mäkinen

* Kevin Kreen