Otteluraportti 9.9 3.div Salon Wilpas – Masku

Masku kuritti Ampiaisia Salossa (1.10.2016)

Nousutaistelussa vielä vahvasti mukana oleva Maskun PalloSeura näytti mahtinsa Salon uudella tekonurmella, tehden Salon Wilppaan alakerrasta hakkelusta. Ottelu päättyi 0-5-vierasvoittoon.

Ottelun kulku

Molemmat joukkueet olivat kipeästi 3 pinnan tarpeessa, tosin taulukon vastapäissä. Maskun sinnitellessä nousukahinoissa ja Keltamustan selviytymistaistossa. Perjantai-illan lempeä syysaurinko hymyili tuttuun tapaan Turun piirin miesten kolmosen ottelun käynnistyessä.

1.jakso

Ottelua ehditään pelata vain kolme minuuttia, kun pelin kohahduttavin hetki koetaan. Bruno Mbonu katkoo helposti vastustajan puolenvaihtoyrityksen ja lähettää nopeasti keskialueelta hyvällä linjan taakse suuntautuvalla passilla Modou Ngumin karkuun. Siinä vauhdissa Maskun Verneri Kryssi ei pysy millään. Henri Forsström ryntää maaliltaan ja teilaa gambialaisen alimpana miehenä rangaistusalueen sisällä nurin ja tuomio on varma. Mutta erotuomari väläyttää punaisen sijaan keltaista ja kaiken kukkuraksi vaparia rankkarin sijaan!?! Samir Haddouti kiskaisee vaparin 16m-alueen tuntumasta taivaisiin.

9.minuutilla vieraat tulevat ensikertaa. Wilpas-kärjelle sattuu pallonmenetys rajaheiton päätteeksi ja vastustaja pelaa käyttää pelivälineen nopeasti keskustan kautta vasempaan laitaan, jossa Joonas Manzo painelee menemään. Eemeli Auranen pysyy kuitenkin hyvin maskulaisen kyydissä ja pakottaa Manzon kääntämään oikurille. Löysähkö maannuoliainen 16 metristä jää jämäkästi Teemu Sepän hansikkaisiin.

Vajaan vartin paikkeilla Masku siirtyy kuitenkin johtoon. Matias Louanto pelaa seinän hyökkäyskolmannekselle sisäänleikanneen Jari Oksasen kanssa ja naputtaa heti perään ykkösellä erinomaisesti ajoitetun pystyjuoksun tekevälle Manzolle, joka pääsee hyvän liikkeensä myötä vapaasti murtautumaan ruutuun ja viimeistelemään vasempaan takakulmaan n. 13 metristä, 0-1.

Heti perään on kuitenkin isännillä täpärä paikka, kun Mikko Tapaninen pelaa hyvän katkonsa jatkeeksi tarkan pystypallon omalta puoliskoltaan Mudulle, joka pääsee kuulaan käsiksi ennen vastustajan maalivahtia, mutta ehkä alun vaarallisen tilanteen muistaneena Wilpas-hyökkääjä arkailee ratkaisussaan aavistuksen verran ja Forsströmin ulostulo blokkaa noston.

Masku on kuitenkin kliininen hyökkäämisessään ja rankaisee 17.minuutilla toistamiseen. Wilpas löysäilee huolella tilanteen, joka olisi helposti voinut jäädä syntymättäkin. Takaiskuun johtava paikka lähtee hätäisestä, puolittaisesta purkupallosta, jonka jälkeisen salolaispelaaja häviää kaksinkamppailun, keskikenttälinjasta painellaan lähestulkoon kävellen läpi ja kun Wilpas-pakki vielä epäonnistuu katkoyrityksessään, pääsee sarjan ykköstykki Niklas Harjula vapaasti laatikkoon ja sijoittaa varmasti 9 metristä oikeaan alapesään, 0-2.

Masku pyörittää hallitusti taitavien keskikenttäpelaajiensa avulla peliä ja juoksuttaa salolaisveljiä rankalla kädellä. Ampiaiset ovatkin jatkuvasti askeleen tai kaksi perässä, eikä iholle tai tööttiä antamaan tahdota päästä ollenkaan. Hyvä esimerkki maskulaisten hyvyydestä 19.minuutilla, kun se sahaa komealla lyhytsyöttökuviolla kotijoukkueen keskustan ja kolmen yhden kosketuksen syötön myötä Manzo pääsee jysäyttämään kutinsa 15 metristä oikeaan pystypuuhun.

Samanlaisella syöttelyllä syntyy kolme minuuttia myöhemmin Louannon vetopaikka 25 metriin, mutta maskulaiskeskikenttäpelaajan laaki karkaa omille kiertoradoille.

Tästä kaksi minuuttia ja Oksanen livistää vasemman laidan kautta 16m-alueen reunalle, vaikka salolainen koittaa parhaansa mukaan estellä roikkumalla mukana. Laatupalloa matalana 14 metriin Toni Kuismalle, jonka veto ykkösestä on niin ikään laadukas. Vain Sepän laadukkaampi alakulmadyykki estää lisätakaiskun syntymisen.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Wilpas-pelaajaa poljetaan selkään oikein urakalla, mutta peli saa luvan jatkua. Nopeasti keskeltä syvälle vasempaan laitaan, josta Manzo etenee vetopaikoille 17 metriin. Aurasen viime hetken venytys kimmottaa kudin massiivisesta pohkeesta aavistuksen verran leveäksi.

35.minuutilla, täyttä kontrollia nauttiva Masku, rakentelee maltillisesti, joskin hiukan onnekkaastikin, passin pomppiessa vetopaikalle Kuismalle 20 metriin, mutta kuti lävähtää vasemmalta metrin verran ohi. Samalla minuutilla Wilpas saa hyvän sivuvaparipaikan oikealle kaistalle, jonka Jesse Jokiniemi lähettää etuyläseen ahnaasti kaartavana. Karvan verran ohi ja yli menee.

Avausjakson loppuun Masku naulaa vielä kertaalleen. Wilpas-pakki hätäilee helpon haltuunoton sijaan, puskukatkon suoraan maskulaiselle, eikä jatkopallon katkolle apuun ryntäävä Ampiaislaituri ennätä. Salolaisten passiivisesta keskikenttälinjasta parilla syötöllä ohi ja, kun salolaispuolustuksen virittämä paitsioansa epäonnistuu, painelee MAnzo 1v1-tilanteesta kevyesti ohi ja pussittaa askista takapesään, 0-3.

Kylmää on kyyti ja puoliaikatauko ei tule hetkeäkään myöhässä. Hiljaista pitelee hetken koppi vitosessakin, kunnes ekaa 45-minuuttista lähdetään purkamaan ja hakemaan aseita toiselle jaksolle. Pelirohkeutta ja uskallusta ottaa palloa haltuun ja pelata helppoa omille. Yksinkertaisten asioiden päälle lähdetään rakentamaan toista ja parempaa puoliaikaa. Bruno siirtyy kärkeen Batan vaihtaessa vasemmalle laidalle.

2.jakso

Toista jakso ehtii vanheta vain vajaa 60 sekuntia, kun pelti kolisee kotijoukkueen päädyssä. Tilanne käynnistyy Wilpas-veskarin turhasta pitkästä pallosta, kun kierrätystä odottavat topparit ovat levällään. Keltamustien kärki arkailee kakkospallossa ja niinpä valkovihreäpaidat pääsevät helposti pelaamaan Toni Kuisman kautta Joonas Manzolle, joka tinttaa 20 metristä kiukulla riman alle, 0-4.

Vieraat nautiskelevat pelistä ja pyörittävät toistuvasti vetopaikkoja 20 metriin, joista 51.minuutilla yhden satelliitiksi kiskaisee Niklas Harjula. Tunnin paikkeilla pitkä rakentelu ja pallon pyörittely keskusta oikeaan laitaan ja sieltä laitapakin nousun myötä laituri pääsee kaventamaan keskustaan ja pelaamaan Kuismalle vetomestan 20 metriin. Nyt Kuiken laukaus paukkuu yli maalin. 61min ensiesiintymisen Wilppaassa tehnyt Alexander Strekalovsky väistyy sovitusti huilille, Tapsan pudotessa toppariksi, Samirin siirtyessä keskikentän ytimeen ja Alban Sadikaj’n tullessa oikealle laidalle.

Ottelussa vaelteleva salolaisporukka on täysin vieraiden vietävissä ja vain maskulaisten huolimattomuus pitää lisäosumat syntymättä. 62.minuutilla tarvitaan Teemu Seppää Wilppaan luukulla, kun Maskun mylly jauhaa Wilpas-pakin puolittaisesta katkosta Harjulalle oivan tekotontin noin 17 metriin, mutta Sepän tyylikäs jalkatorjunta seivaa tilanteen. Seuraavaksi isännät suorittavat toisen vaihtonsa, kun Hnri Makkonen korvaa Mikko Batalhan kenttäkoostumuksessa.

Maskulaisten ottaessa jalkaa kaasulta, lopun 20 minuuttisen aikana isännillä on tukku hyviä paikkoja rikkoa kuparinen. Ensin 68.minuutilla Ryan Shenas katkoo hyvin laidallaan ja pelaa järkevästi taakse Tapsalle, joka pelaa rauhallisesti vieraiden ensimmäisen prässilinjan ohi Samir Haddoutille, joka jatkaa vasempaan laitaan. Siellä Jokiniemi ja Mbonu vaihtavat pelivälinettä keskenään nopeasti ja lopulta kuula liikkuu Mikko Batalhan kautta Mudulle, joka poimii vastustajan puolustuslinjasta Alban Sadikaj’n. Hyvä pudotus ykkösellä takaisin Ngumille, jonka napakka laaki reilusta 25 metristä viuhuu muutaman metrin leveäksi.

Tästä neljä minuuttia ja Nopea rajaheitto vasemmalla puolella Samirille, joka vaihtaa puolen tyylikkäällä 40 jaardin passilla. Albo saa pelivälineen pidettyä kentän puolella päällään ja pallo tulee Teemu Kesäselle, joka pelaa hyvin Mudulle laitaan pystyyn. Salolaishyökkääjä pujahtaa päädyn kautta ohi pakistaan boksiin ja veivaa vielä eteentulevan topparinkin, mutta ratkaisuyritys pienestä kulmasta päätyy sivuverkon puolelle.

73.minuutilla Auranen voittaa tyylipuhtaasti pitkän maalipotkun jälkeisen pääpallon ja Jesse saa irtopalan itselleen keskialueelle. Nopea pystysyöttö vapauttaa Brunon läpi. Täydessä vauhdissa hyvällä kusetuksella maaliltaan syöksyvän Forsströmin ohi, mutta kriittisillä hetkillä maskulaispakki ehtii juuri viime tipassa liukumaan Mbonun kudin tielle ja varma maali ei näe päivänvaloa.

Hyvää tilannetta seuraavan kulmapotkun jälkitilanteesta syntyy Shenasin katkon ja Haddoutin puolenvaihdon perään paikka Ngumille, kun Aura jatkaa Samirin crossin takatolpalle. Mudu on hajuilla ja mestoilla, mutta ei pääse palloon päällään riittävästi ja niinpä peliväline kohoaa yli maalin. Tämän jälkeen Teemu Kesänen jättää kentät kipeytyneen polven vuoksi ja Bazen Mamo kirmaa baanalle.

76.minuutilla Ampiaistoppari hölmöilee kunnolla, kun käsittämätön paineeton syöttö alimmaisena napsahtaa suoraan Harjulalle, joka kiittää, haastaa ja ohittaa salolaispelaajan. Kuti 16m-alueen sisältä pysähtyy kuitenkin Sepän erinomaiseen lähitorjuntaan. Kolme minuuttia myöhemmin sekoillaan jälleen kotijoukkueen toimesta, kun ensin reagoidaan viiveellä rajaheittoon ja tämän jälkeen kommunikaatio pakin ja veskarin kesken jää rikkinäisen puhelimen tasolle. Harjula ennättää väliin ja pelaa takaviistoon, mutta kanssapelaajan nosto tyhjyyttä huutavaan maaliin karkaa pahasti ohi ja yli maalin.

84.minuutilla Salon Wilpas näyttää oppikirjan mukaisen vastahyökkäyksen, joka käynnistyy maalivahdin heittoavauksesta laitapakille. Ryan kipittää tyhjät metrit pois ja löytää tarkasti Mudun linjojen välistä. Ngum kääntää pelin painopisteen hyvällä puolenvaihdolla ja Henri Makkonen pääsee boksiin. Maltillinen takaviistopassi Mbonulle on herkullinen, mutta jälkimmäisen laukaus 12 metristä epäonnistuu totaalisesti.

Heti perään Ampiaiset rakentelevat hyvin tilanteen käynnistyessä Samirin järkevästä helposta syötöstä Jesselle keskiympyrään, joka puolestaan kääntää pelin Albolle vasemmalle laidalle. Mudu tarjoilee maukkaan kierron, johon Sadikaj naputtaa passin. 16m-alueen rajalta kahden maskulaisen puristuksista Ngum saa pelattua Samirille takaviistoon, joka päästää juonikkaasti passin längeistään Jesselle. Jokiniemi pääseekin ajamaan vauhdilla keskustaan jallittaessa yhden vastustajan pelaajista matkalla ja lopulta täräyttäen 17 metristä lujaa. Mutta valitettavasti päin Forsströmiä.

Wilpas kuitenkin painaa päälle ja 86.minuutilla Jessen huikea puolenvaihto Mudulle vasemmalle kaistalle, jossa Albo tykittää hyvän taustajuoksun ja tilaa Ngumille leikata keskelle. Kahden maskulaisen puristuksista gambialainen kääntää takaviistoon Samirille, joka räjähtävin ensiaskelin suorastaan lentää vastustajastaan ohi ja tykittää kovaa matalaa etualanurkkaan. Masku-vahti Forsström venyttää tyylikkäästi hurjan pommin tielle ja saa kuin saakin käpälänsä väliin.

Tilannetta seuraavan velttoilun Masku rokottaa tehokkaasti. Nopea maalivahdin avaus ja helppo syöttö liian ylhäällä purjehtivan salolaiskeskikenttälinjan ohitse ja siitä sitten jatkoa laitaan, josta Joni-Petteri Malka porhaltaa läpiajoon. Keltamustien maalivahti epäröi ratkaisevasti vastaantulossaan ja sitten onkin myöhäistä. Malka sijoittaa helposti pallon pömpeliin, 0-5.

Maalia seuraavalla minuutilla isännillä on vielä yksi erinomainen paikka, joa siunaantuu Ryan Shenasille. Jessen nappipuolenvaihto vasemmalle laidalla putoaa kivasti Albon lapaan, joka pelaa hyvällä syötöllä taustalta tykittävälle Ryanille, joka painelee täydessä vauhdissa boksiin. Peliväline on jäädä matkan varrelle, mutta onnekas pomppu päästää salolaispakin kokeilemaan ratkaisua lähietäisyydeltä. Yrtiykseksi jää kudin kaartaessa aavistuksen takatolpan ohitse.

Päätösvihellys ei jätä epäselvyyttä illan voittajasta, lopputuloksen ollessa 0-5 Maskulle.

Ottelun parhaat

Ampiaiset surisivat ja pörräsivät ennen ottelua kiihkeästi ja draivi ja testosteroni leijaili kopissa vahvasti. Leijonien sijaan kentälle juoksi pelokkaita pentuja, jotka jäivät auttamatta kovan vastustajansa jalkoihin. Kaikki kunnia vakuuttavalle Maskulle, mutta parempaan pitäisi Keltamustan pystyä. Isoin kontrasti tuli pallollisessa pelissä, siinä missä maskulaiset ottivat katkonjälkeisiä palloja pelattavaksi helpoilla syötöillä, lämivät salolaiset hätäisesti kuulia sinne tänne. Turhan paljon ja turhan toistuvasti liian helposti vastustajalle luovutettuja palloja, jotka näkyivät rytmin ja kontrollin poissaoloina.

Kotijoukkueen paras oli vasemman laitalinkin roolissa poikkeuksellisesti aloittanut Bruno Mbonu. Yllättävän vahvalla työmoraalilla vakuuttanut Bruno antoi kiitettävästi tukea laitakumppani, Ryan Shenasille. Aivan erilailla myös pelin sisällä laidalla kuin piikissä, kun palloon pääsi useammin käsiksi. Toisen jakson sentteripelillään Mbonu toi kaivattua fyysisyyttä ylös ja tietenkin kykyä pitää palloa. Pitkästä aikaa avaukseen itsensä iskenyt Samir Haddouti loisti toisella jaksolla pohjapelintekijänä ja toi Wilppaan syöttöpeliin oman laajan passiarsenaalinsa. Mehukkaita puolenvaihtoja ja syvältä lähteneitä pystypalloja, joissa oli laatua. Hyvää taustatukea myös isäntien hyökkäyspelaamiseen. Tasapainoisimman pelin salolaisten vinkkelistä esitti Jesse Jokiniemi, jonka pelin taso ei sisältänyt notkahduksia. Tasaisen varmaa suorittamista katkojen, helppojen syöttöjen ja järkevien päätösten lisäksi muutamilla namupalloilla höystettynä.

Masku oli kaikessa tekemisessään vakuuttava. Sen jäsenien rautainen rutiini näkyi ja paistoi kentällä varmoina suorituksina paineenkin alla. Ja, kun helppoja virheitä ei sattunut, oli tulos ansaittu. Erityisesti mukavasti soljunut hyökkäyspeli oli nautittavaa katseltavaa. Pientä neppailua ahtaassakin tilassa ja käsittämättömällä voluumilla paikanvaihtoja ja vapaasti virrannutta pallottelua, jossa taito ja nopeus kohtasivat toistuvasti. Usealla pelipaikalla sarjan ehdottomia eliittejä.

Maskun ykkösmiehinä häärivät kaksi maalia mieheen tehneet Joonas Manzo ja Niklas Harjula. Manzon nopeus ja vahva 1v1-pelaaminen aiheutti varsinkin ensimmäisellä jaksolla turhan paljon päävaivaa Wilppaan alakerralle. Harjula puolestaan osoitti vankkumattoman maalivainunsa ja kliinisyytensä kahdella maalintekijän maalillaan. Henri Forsström piti nollan ja sen pitämiseen tarvittiin useampi hyvä torjunta. Keskikentällä Matias Louanto rakenteli Toni Kuisman kanssa järkevästi ja fiksusti, vieden peliä jatkuvasti tehokkaasti eteenpäin.

Ottelun jälkimainingit

”Kyllä vastustajan paremmuus tuli tänään hyvin selväksi, mutta pettynyt pitää olla oman joukkueen tekemiseen. Me emme tuoneet sitä fiilistä, mikä kopissa vallitsi, kentälle missään vaiheessa. Suurin tasoero näkyi pallollisessa pelissä, missä Maskulla oli rytmiä, tempoa, kontrollia ja kentän koko alue käytössä. He hyökkäsivät laajalla säteellä ja monipuolisesti, kun me luovuimme pallosta turhan helposti tai hyökkäsimme vähän köyhästi. Odotukset ottelulta olivat suuremmat, ehdottomasti”, myönsi silminnähden pettynyt Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho murskatappion jälkeen.

Salon Wilpas – Masku 0-5 (0-3), (0-2)