Wilppaan jalkapallo kutsui kymmenen uutta Legendaa!

Wilppaalla on jalkapallossa noin vuosisatainen perinne ja nykypolville on ammennettavissa tietoa toiminnasta tarkemmin ainakin jo 40-luvulta. Kuluneisiin vuosikymmeniin mahtuu värikkäitä tarinoita ja persoonia. Wilppaan nykyiset toimijat ovat yhdessä vanhojen wilppaalaisten kanssa koonneet nimilistan, joka pohjautuu 1938-1969 pelaajaluetteloihin sekä yhden tärkeän etapin, vuonna 1973 II divisioonaan nousseen joukkueeseen.

Wilpas aloittaa uuden perinteen, jossa Wilpas on päättänyt kutsua kokoon seuran vanhojen futareitten tapaamisen, jonka yhteydessä kutsutaan kymmenen takavuosien merkittävää pelaajaa Wilpas Legendoihin. Nämä kymmenen valittua 50-60-luvun pelaajaa (/ seuratoimijaa) kutsutaan tilaisuudessa Wilpas-legendoiksi.

Wilpas-Legendat

Lauantaina 14.11.2015 kutsuttiin kymmenen uutta Wilpas-Legendaa. Legendat oik. Tauno Ylikoski, Asko Vuorisen puolesta Mari Sakselin (tytär), Aulis Laine, Reijo Rannikko, Erkki Lähteenmäki, Ari Aaltonen, Matti Silén, Seppo Heino ja Erkki Heinonen. Kuvasta puuttuu Hugo Virtanen.

Uudet Wilpas-Legendat (suluissa pelivuodet edustusjoukkueessa):

Tauno Ylikoski                     (1952-64)
Hugo ”Hugi” Virtanen      (1954-65)
Erkki Lähteenmäki            (1958-66)
Aulis ”Alis” Laine               (1957-61, 1972-75)
Reijo ”Rauta” Rannikko  (1959-69)
Asko Vuorinen                    (1962-76)
Seppo ”Ugge” Heino         (1963-82)
Ari ”Liri” Aaltonen            (1964-76)
Erkki ”Eki” Heinonen      (1964-74)
Matti ”Silli” Silén               (1964-76)

“Kyl Vilpas Voittaa” – Lyhytelokuva!


Futislegendat iloitsivat jälleennäkemisestä!

Salon Wilppaan jalkapallotapaaminen ja legendojen kutsumisen perusteena oli legendaarisen maalivahdin ja valmentajan Gösta ”Jeppe” Backmanin leikekirjat. Sen äärellä jalkapallomuistojaan olivat kertomassa mm. Harry Backman, Erkki Lähteenmäki ja Tauno Ylikoski.

15 Harry, Eki ja Tauno

Muistelijat leikekirjojen ääreltä Harry Backman, Erkki Lähteenmäki ja Tauno Ylikoski.

Wilpas aloittaa tilaisuuden uuden perinteen, jossa seuran jalkapallojaosto kutsui kokoon seuran vanhojen futareitten tapaamisen. Sen yhteydessä kutsuttiin kymmenen takavuosien merkittävää pelaajaa Wilpas Legendoihin.

Wilpas-Legendoja kaksin kappalein Seppo "ugge" Heino ja Aulis "alis" Laine.

Wilpas-Legendoja kaksin kappalein Seppo “ugge” Heino ja Aulis “alis” Laine (Laine pelasi välihyökkääjänä. Mestaruussarjassa otteluja kertyi 88, joissa hän teki 32 maalia. Lisäksi Laine voitti Åbo IFK:ssa Suomen Cupin 1965 ja pelasi vuosina 1963–1968 Suomen maajoukkueessa yhteensä 18 A-maaottelua, joissa hän teki kolme maalia.

Tilaisuudessa esitelty ”Kyl Vilpas Voittaa” –lyhytelokuva sai niin legendat, kuin muutakin paikallaolijat herkistymään. Esitys palautti mieliin sitä Vilppaan 1960-70 –luvun jalkapallohenkeä, jossa silloinen jalkapallo seurassa meni eteenpäin.

  • Aloitin edustusjoukkueessa pienikokoisena 15-vuotiaana poikana vuonna 1955. Kooltani olen aina ollut pieni, mutta kova harjoittelu antoi valmiuden lajiin, muistelee Aulis Laine, yksi Vilppaan nimekkäimmistä jalkapalloilijoista.

Hänen mukaansa pelaaminen alkuaikoina oli melkoista potkimista. Varsinainen peliajatus oli kaukana ja valmennustietouskin alkeellista. Välineet ja olosuhteet olivat aika kehnoja.

  • Pallo oli kostealla kelillä sellainen nahkakuula, joka oli vaikka hallita. Sellaisen, meidän nimittämän ”mänttipallon” kanssa pelissä puolenvaihto oli vain haave.

Laine toteaa, ettei silloin seuralla juuri ollut merkitystä. Tärkeintä oli joukkue ja siinä olevat kaverit. Laineen ura jatkui menestyksekkäänä Åifk:n riveissä.

  • Kutsu tepsiin tuli, kun olin 17-vuotias. Silloin se ei vielä toteutunut, kun isä kielsi minua lähtemästä. 22-vuotiaana sitten lähdin Turkuun ja Åifk:hon vuonna 1962, Laine muistelee.

Seppo Heino on puolestaan ollut koko uransa aikana Wilpppaan riveissä. Hän on Itse asiassa kauimmin seuran joukkueissa pelannut pelaaja. Vuosia kertyi yhteensä 19 ja hän lopetti edustusjoukkueessa vuonna 1982.

  • Aloitin silloin B-junnuissa 16-vuotiaana 1960, ja siitä sitten edustusjoukkueeseen ja sen jälkeen vielä ikämiehissä. Nyt pelit ovat jääneet tyttären poikien kanssa puistossa potkimiseen, Heino toteaa.

Silloisesta seuratoiminnasta hän toteaa sen, että silloin osallistuttiin erilaisiin talkoisiin, jätepapereiden keräyksellä ja juurikkaita nostolla kerättiin rahaa varusteisiin. Silloin ei vanhemmilta edes kysytty osallistumista pelaamisen rahoitukseen.

  • Kentätkin olivat aika vaatimattomia. Silloin omaharjoittelu korostui nykyistä enemmän. Metsässä piti harhautella koivuja, niin kuin Aulis aikanaan teki, Heino painottaa.

 Kaleidoskooppi 2015 WILPAS-setti Lauantaina 14.11.2015 klo 14 alkaen Salon Työväentalolla

Tilaisuudessa esitetään ”Kyl Vilpas Voittaa” – lyhytelokuva. Tilaisuus on elokuvan ensi-ilta ja sen toteutuksesta vastaa, itsekin entinen Wilppaan edustusjoukkueen pelaaja, Timo ”Lähtäri” Lähteenmäki. Ensi-iltansa tilaisuudessa saavalla Timo Lähteenmäen ohjaamalla videolla Legendaarisen Gösta ”Jeppe” Backmanin leikekirjojen äärellä jalkapallomuistojaan ovat kertomassa Harry Backman, Erkki Lähteenmäki ja Tauno Ylikoski.

Tapahtumalla pyritään myös palauttamaan mieliin sitä Wilppaan 1960-70 –luvun jalkapallohuumaa, jossa silloinen kannatushuuto ”Wilppaan poika raitapaita, pallo ota, maaliin laita!” kuului parhaimmillaan monisatapäisen yleisön humussa. Keltamustat olivat silloin vedossa. Tämäntapaista vuosikymmenten takaista kannustusta soisi tänä päivänä nykyisissäkin peleissä raikuvan Salon Urheilupuistossa, kun Wilpas pelaa jalkapallon Kolmosen kotiotteluitaan.

Kuvassa: Vilpas on 1-1 tasapelillä KSF:n kanssa juuri varmistanut maakuntasarjaan nousunsa vuonna 1964 (Kemiössä). Takana vas. Valmentaja Gösta ”Jeppe” Backman, Seppo ”Ugge” Heino, Harry Backman, Joukkueen kapteeni Onni Tuominen ja Erkki Lähteenmäki. Keskellä Ari ”Aku” Ruoho, Tauno Ylikoski, Seppo Eskola. Edessä Helge Virtanen, Asko Vuorinen, Ismo Blomqvist ja Esko Kesänen.

Kuvassa: Salon Vilpas on 1-1 tasapelillä KSF:n kanssa juuri varmistanut maakuntasarjaan nousunsa vuonna 1964 (Kemiössä). Nousujoukkue takana vas. Valmentaja Gösta ”Jeppe” Backman, Seppo ”Ugge” Heino, Harry Backman, joukkueen kapteeni Onni Tuominen ja Erkki Lähteenmäki. Keskellä Ari ”Aku” Ruoho, Tauno Ylikoski, Seppo Eskola. Edessä Helge Virtanen, maalivahti Asko Vuorinen, Ismo Blomqvist ja Esko Kesänen.