Wilppaan jalkapallo kutsui neljä uutta Legendaa!

Wilppaalla on jalkapallossa noin vuosisatainen perinne ja nykypolville on ammennettavissa tietoa toiminnasta tarkemmin ainakin jo 40-luvulta. Kuluneisiin vuosikymmeniin mahtuu värikkäitä tarinoita ja persoonia.

Wilppaan jalkapallo aloitti syksyllä 2015 uuden perinteen ja kutsui 10 merkittävää 1950- ja 1960-luvun pelaajaa Wilpas-Legendoihin. Heistä osa oli mukana myös vahvasti Wilppaan 1970-luvun menestysvuosina.

Nyt pääseuran 110- ja jalkapallon 95-vuotisjuhlavuonna, valittiin neljä uutta Wilpas-legendaa. Juhlatilaisuudessa ensi-iltansa sai myös Timo Lähteenmäen lyhytelokuva Vilppaasta Wembleylle (linkki alla).

Uudet Wilpas-Legendat (suluissa pelivuodet edustusjoukkueessa):
Pertti ”Pepe” Tuomi (1966-1967, 1974)
Jyrki “Jykke” Nieminen (1968-69, 1972-75)
Pekka “Rönä” Röntynen (1970-1985)
Tapio “Tipsu” Nummela (1974-1989)

Uudet Wilpas-Legendat julkaistiin Salon Vilppaan 110-vuotisjuhlissa 10.11.2018 Salon työväentalolla. Legendat vas. Tapio “tipsu” Nummela, Pekka “rönä” Röntynen, Jyrki “jykke” Nieminen, Pertti “pepe” Tuomi.

Wilpas-Legendojen esittelyt

Pertti ”Pepe” Tuomi

– Vilppaan oma kasvatti
– Pelasi edustusjoukkueessa muutaman vuoden ja siirtyi 1968 Turkuun Åbo IFK:hon joka pelasi Suomen toiseksi korkeinta sarjaa, Suomisarjaa. Siirtyi sieltä 1970 Lahteen mestaruussarjan Lahti-69.
– Tuli 1974 Lahdesta vahvistamaan 2-divisioonaan noussutta kasvattajaseuraansa.
– Siirtyi 1975 naapuriseura SalPaan ja heti seuraavana vuonna mestaruussarjan Turun Palloseuraan, jossa pääsarjaura päättyi.
– Palasi vielä kentille 1980-luvun lopulla pelaamaan Vilppaan ja SalPan yhteiseen ikämiesjoukkueeseen.
– Hänet tunnettiin taitavana ja perusvarmana hyökkääjänä ja keskikentän rakentajana.
– Pelasi nuoruusvuosinaan Vilppaassa myös koripalloa.

Jyrki Jykke Nieminen

– Vilppaan oma kasvatti
– Pelasi pari vuotta edustusjoukkueessa mutta siirtyi 1970 mestaruussarjaan Turun Palloseuraan.
– Tuli takaisin kasvattajaseuraansa 1972 mutta siirto mestaruussarjaan Helsingin Jalkapalloklubiin 1976 toi hänet koko Suomen jalkapalloyleisölle tutuksi.
– Siirtyi ammattilaiseksi Ruotsin mestaruussarjaan 1978 ensiksi IFK Eskilstunaan ja sitten 1979 Tukholman suurseuraan AIK:hon.
– Palasi takaisin Suomeen ja Helsingin Jalkapalloklubiin vuosiksi 1985-87.
– Kuului maajoukkueen vakiokalustoon ja pelasi 46 A-maaottelua tehden 9 maalia.
– Suomen naisten maajoukkueen valmentajana 1989-1991, toimi myös apuvalmentajana nuorten maajoukkueissa jonkun vuoden ja yhden vuoden Helsingin Jalkapalloklubin miesten mestaruussarjajoukkueen valmentajana.
– Valittiin Suomen Palloliiton maajoukkuegladiaattoriksi 2007.
– Tunnettiin maalitykkinä ja nopeudestaan varsinkin lähtönopeudestaan mutta salolaisyleisö muistaa hänet hyvin myös pelaajana, joka seisoskeli välillä kentällä kädet lanteilla katsoen peliä.
– Aloitti uransa hyökkääjänä mutta viimeisinä vuosina pelipaikka muuttui puolustuspään pelaajaksi.
– Kuului myös Vilppaan koripallon isän Leo Leffu Järvisen kultaiseen sukupolveen, josta nousivat Suomen koripallon pääsarjoihin sellaiset pelaajat kuin Veli-Pekka Sirola, Keijo Pitkänen, Jarmo Laivuori, Jari Rannikko ja Timo Tähtinen. Osa heistä kuului myöhemmin koripallomaajoukkueen vakio-kalustoon, mutta hän valitsi lopulta koripallon sijasta jalkapallon.

Pekka Rönä Röntynen

– Suomussalmen Palloseuran kasvatti, tuli 1969 perheen mukana Saloon ja Vilppaan junioreihin.
– Ura edustusjoukkueessa alkoi 1970 ja päättyi 1985. Muutto Paimioon 1986 ja pelasi sen vuoden Halikon Hakoniskoissa ja siirtyi sitten Paimion Hakan edustusjoukkueeseen ja viimeiset pelit pelasi Hakan ikämiesjoukkueessa.
– Tunnettiin Vilppaassa ahkerana harjoittelijana, kovakuntoisena ja sisukkaana pelaajana. Pelasi keskikentällä mutta oli välillä myös puolustuksessa.
– Toimi joukkueen kapteenina Vilppaassa usean vuoden ja yhden vuoden valmentajana.
– Pelasi myös jääkiekkoa Vilppaassa.

Tapio Tipsu Nummela

– Tampereen Pallo-Veikkojen kasvatti, joka pelasi mestaruussarjaa Tampereen Palloveikkojen ja Tampellan Palloilijoiden riveissä. Tuli vahvistamaan 1974 Vilppaan 2-divisioonaan noussutta joukkuetta.
– Edustusjoukkueen pelaajavalmentaja usean vuoden 1970- ja 1980-luvulla. Sen jälkeen pelejä Vilppaan reservi- ja ikämiesjoukkueissa, viimeiset 2016. Osallistui myös muiden Vilppaan joukkueiden valmentamiseen.
– Jaoston jäsen ja puheenjohtaja usean vuoden.
– Tunnettiin taitavana hyökkääjänä ja keskikentän rakentajana.
– Salolaisyleisön mieleen jäivät maalit, hieno riplaustaito ja peliuran edetessä vahvat mielipiteet kentällä kentän tapahtumista.
– Hän oli usean vuoden Vilppaan jääkiekon parissa toimien myös edustusjoukkueen valmentajana.
– Salon seudun jalkapalloilijoiden oman erotuomarikerhon, Salon Erotuomarikerhon, perustajajäsen ja erotuomari.

Katso tästä: Vilppaasta Wembleylle lyhytelokuva

  • Lyhytelokuvassa Salon Vilppaan jalkapallolegendat Aulis Laine ja Jyrki Nieminen muistelevat Vilppaan nousujuhliin päättynyttä kautta 1973 sekä Jyrki “Jykke” Niemisen upeaa uraa – kruununa maali Wembleyllä.

Vilppaasta Wembleylle lyhytelokuvan tekijä Timo Lähteenmäki alusti juhlayleisöä ennen ensiesitystä.

Paikalle saapuneet Wilpas-Legendat vuosimallia 2015 kukitettiin myös uusien Legendojen julkaisun yhteydessä. Wanhat Legendat vas. Erkki Lähteenmäki, Aulis Laine, Reijo Rannikko, Seppo Heino, Ari Aaltonen, Erkki Heinonen ja Matti Silén.

 

KYL VILPAS VOITTAA -elokuvassa Harry Backman, Erkki Lähteenmäki ja Tauno Ylikoski muistelevat Gösta “Jeppe” Backmanin leikekirjojen äärellä Vilppaan jalkapalloilua 1940-, 50- ja 60-luvuilla.

Lue myös:
https://wilpas.fi/wilppaan-jalkapallo-kutsui-kymmenen-uutta-legendaa