Salon Wilpas ja FC Åland Länsi-Suomen kolmosen kärkikamppailussa (27.4.2018)

Ampiaiset jatkavat taivaltaan kohtaamalla FC Ålandin. Pistemenetyksittä porhaltavien kolmosen kärkijoukkueiden mittelö starttaa tulevana lauantaina 28.4 klo 15 Salon Urheilupuistossa.

Ottelun lähtökohdat

Kaksi vuotta sitten pisteen erolla kakkosesta tippuneet ahvenanmaalaiset jäivät viime kaudella noususta kolmen pisteen päähän. Yhdeksi sarjan voittajasuosikiksi nostettu FC Åland on aloittanut sesongin vakuuttavasti kolmella voitolla. Rohkealla 3-4-3-formaatiolla pelaavat suomenruotsalaiset ovat joukkueena sekoitus ylemmillä tasoilla marinoituja pelimiehiä parhaassa iässä, jonka kylkiäisenä on lähinnä IFK Mariehamnin lahjakkaimpia A-junioreita.

”He pyrkivät hallitsemaan otteluita ja pitämään pallon visusti itsellään. Vaativa pelimuoto kysyy pelaajistolta systeemin ymmärtämistä ja vahvaa pallollista osaamista, mutta hyvin harjoiteltuna antaa erilaisia vapauksia ja aseita vastustajien haavoittamiseen. He tulevat erinomaisessa formissa Saloon”, analysoi Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho.

Laadukkaan, mutta kapeahkon saarelaisten rosterin suurimmat nimet lienevät vielä viime kaudella Veikkausliigaakin pelanneet Tommy Wirtanen ja Rezgar Amani. Keskuspuolustajana operoiva Wirtanen tunnetaan röyhkeistä nousuistaan ja on ryhmän kokeneimpana pelaajana ehdoton johtohahmo. Amani puolestaan on tehnyt nimeä itselleen kärkkäänä maalintekijänä, joka vuodesta toiseen nakuttaa sarjasta riippumatta takuumäärän reppuja.

Parhaat maalintekijät tällä kaudella

Salon Wilpas – 5 maalia – Jesse Jokiniemi

FC Åland – 3 maalia – Rezgar Amani

Salon Wilpas team news

Keltamusta osoitti taipumatonta selkärankaansa viikko sitten, kun kauden kolmas peli toi hurjan loppukirin myötä kolmannen voiton. ÅIFK rymisteltiin nurin loppujen lopuksi 4-3 -lukemin. Ampiaiset tulivat vahvasti ottelun alkuun ja ratkaisun paikkoja oli tarjolla. Huolimattomuudet ja pienet nukahdukset kuitenkin maksoivat ja salolaiset olivat pahimmillaan jo 1-3-tappiotilanteessa. Kova tempo ja vauhti kuitenkin hyydytti turkulaiset, kun taas raitapaidat laittoivat uutta vaihdetta sisään väkevillä vaihdoilla.

”Meidän ei olisi tarvinnut olla tappiolla missään vaiheessa Åboa vastaan, mutta olimme huolimattomia perustekemisissämme ja saimme niistä lähestulkoon maksimituomion. Joukkueen suostumattomuudelle hävitä tai antaa periksi, pitää kuitenkin antaa tunnustusta. Meillä on isosta pelaajistosta huolimatta äärettömän tiivis ja vahva henki joukkueessa, jonka jokaisella jäsenellä on oma mittaamaton arvonsa”, ylistää Manu omiaan.

Kolmosen huippumatsiin isännät juoksuttavat lähestulkoon täyden repertuaarinsa. Matti Saario on työkomennuksella Saksassa, Eemeli Auranen viikonlopputöissä, Niko Helminen väänsi nilkkansa tiistain harjoituksissa, Onni Vesterisellä epäilty keuhkoputkentulehdus ja Juha Wähäsillan turvoksissa oleva polvi ei ole parantunut pelikuntoon. Sen sijaan topparikörmy Valtteri Sinervo ja kapteeni Tomi Kuokkanen palaavat täydessä tikissä Wilppaan pelaavaan kokoonpanoon: ”Nimenomaan tähän peliin tarvitsemme ehdottomasti Vidicin ja Tomin pelipanosta ja kokemusta ja tärkeiden runkopelaajien paluu on joukkueen iskukyvyn kannalta erinomainen juttu”.

Raitapaitojen avaus kokee peräti viisi muutosta, joilla haetaan lauantain peliin parhaiten sopivaa pakettia. Kiinnostavin nimi lienee Severi Jaatinen, kun lahjakas nuorukainen ottaa paikkansa avauksesta. Åbo-pelin vaihdosta aloittanut tutkapari Kesänen-Virtanen aloittaa myös niin kuin ottelukokoonpanoon palaavat Valtteri Sinervo ja Tomi Kuokkanen.

”Fantasinen rosterimme antaa meille mahdollisuuksia erilaisiin variaatioihin ja toisaalta kolmonen 26:lla pelillään vaatii myös järkevää rotaatiota. Vahva penkki on ollut aseemme jokaisessa pelissä ja sitä se on varmasti myös FC Åland-pelissä. Näissä talkoissa kaikkia tullaan tarvitsemaan. Kärkiottelu on meille ensimmäinen todellinen testi ja antaa meille viitteitä, mitä tämä kausi voi tuodakaan tullessaan”, uskoo Aho.

Kiinnitä katseesi heihin:

Valtteri Sinervo – Vidicin ja Amanin välinen kaksintaistelu lienee se tärkein lauantain pelin kannalta. Miten liukas ja maaliahne ahvenanmaalainen pysyy raudanlujan puolustuksen lukon pihdeissä? Kysymys enemmistön mielessä.

Jesse Jokiniemi – Ahon tituleeraama sarjan paras pelaaja on aloittanut arvolleen sopivasti paukuttamalla kolmeen voittopeliin viisi hällyä. Ja kaiken treeneissä nähdyn perusteella ei ole mitään syytä olla odottamatta lisää.

Niko Virtanen – Viime vuoden parhaan maalintekijän maalisarake näyttää vielä nollaa, mutta joukkueelle tehdyn työn määrää ei voi olla väheksymättä. Raivoisalla determinaatiolla hommia paiskiva kärki iskee kylmänviileästi paikan saadessaan. Lauantaina kuparinen taotaan sammoksi, niinkuin Kalevalassa!

Miten korkealle Ampiaiset nousevat, kun vastaan asettuu FC Åland?