Otteluraportti 12.8 3.div Salon Wilpas – ÅIFK

ÅIFK mässäili Keltamustan kustannuksella (21.8.2016)

Kipeästi pisteitä sarjapaikan uusimiseksi kaipaava Salon Wilpas sai isän kädestä ja vähän enemmänkin 12.8 perjantaina, kun Åbo IFK vieraili Salon uudella tekonurmella. Ampiaisten puolustus- ja keskikenttälinjat olivat pahasti tuuliajolla, kun turkulaiset riepottelivat salolaisia oikein urakalla. Peräti 1-6-vierasvoittoon päättyneen ottelun vierasmaalareina toimivat hattutempun niitannut Hushyar Aftab, kahden maalin Demba Camara sekä kertaalleen osunut Mikael Lahtivuori. Ampiaisten ainokaisen iski Mikko Batalha rangaistuspotkusta.

Ottelun kulku

Vieraat olivat antaneet kovaa kyytiä jo keväällä Turun yläkentällä isännille ja sama meno jatkui tällakin kerralla, kun joukkueet kohtasivat Salon uudella tekonurmella aurinkoisessa loppukesän perjantai-illassa.

1.jakso

Kotijoukkue pääsee ottelun ensimmäiseen maalipaikkaan käsiksi 9.minuutilla, kun käynnistää hyvän tilanneprässin vastustajan rajaheitosta. Jani Lehtinen ehtii urakoida kaksi katkoa ennen vahvaa ajoaan keskustaan, jota seuraa hyvä pystysyöttö Teemu Kesäselle boksiin. Temen laukaus noin 10 metristä jää kuitenkin uupumaan voimaa ja Peter Huuhka ÅIFKin maalilla selviää helpolla.

Tilannetta seuraavan nopean vastahyökkäyksen turkulaiset vievätkin aina maaliin saakka. Huuhkan nopea heittoavaus keskustaan, jossa Wilppaan keskikenttäpelaaja on myöhässä ja sininuttu pääsee turhan helposti pelaamaan linjan taakse oikeaan laitaan. Kun vielä salolaispakki ja -maalivahti arvioivat pelivälineen kulkuradan pääsee Mikael Lahtivuori täysin vapaasti etenemään aina 16m-alueen sisälle ja loppujen lopuksi helposti myös sijoittamaan takakulmaan, 0-1.

2 minuuttia maalista ja ampiaistoppari avaa huolimattomasti, mutta Bazen Mamo rymistelee tilanteeseen voittaen kaksinkamppailun sekä pallon takaisin joukkueelleen. Ärhäkkää menoa jatkaa loistava avauspassi laitaan pystyyn, jossa Kesänen jo polkee menemään. Hyvä poikittaissyöttö Aholi Rasulille viereen, joka pudottaa taustalta mukana tulevalle Bazenille. Kuti 20 metristä kuitenkin päin Åbo-kassaria.

Vartin pelin kohdalla Wilppaan lupaava vastahyökkäyksen käynnistys kaatuu keskikentän pallonmenetykseen ja Cedric Duah painelee vapaasti pallon kanssa kotijoukkueen puolustuslinjaa kohti. Oma ratkaisu ja veto 20 metristä jää heppoisena Teemu Sepän syliin.

Keltamustilla on avausjaksolla suuria ongelmia vastustajan liikkuvan keskikenttäkolmion kanssa ja jalkoihin jäädään armotta, turkulaisten juoksuttaessa Ampiaispelureita urakalla ja kun puolustuslinjaa kohti päästään jatkuvasti juoksemaan paineetta pallon kanssa, on isännät pahoissa liemissä.

21.minuutilla Åbo lisää johtoaan vähän kyseenalaisella tavalla. Mamo katkaisee vastustajan hyökkäyksen oikealla kaistalla ja pelaa oitis Jani Lehtiselle, joka palauttaa pallon Tomi Kuokkaselle, saaden sen uudestaan. Siitä kuulaa taas poikittain toiselle Wilpas-topparille, jolle kuitenkin sattuu karmaiseva syöttöhassi. Tämän jälkeen seuraa kaksi katkon paikan missausta ja Hushyar Aftab pääsee laatikon sisältä kiskaisemaan voimalla pelivälineen tyylikkäästi sisään. Ennen laukausta ÅIFK-laituri kuitenkin nappaa pallon rosvokädellään mukaan, joka jää ottelun päätuomarilta ja linjamieheltä näkemättä. Joka tapauksessa taululle 0-2.

Neljä minuuttia myöhemmin salolaispuolustajan katko jää linjojen väliin ja palloon iskee vauhdilla sinipaita. Nopeasti pystyyn ja sieltä laitaan. Kotijoukkueen pakin taklauksen Jeremias Kaari väistää tyylikkäästi ja lataa noin 22 metristä kuulan niukasti maalin yli.

Hetkeä myöhemmin vieraat käyvät lähellä. Kulmapotku pelataan etutolpalle, jossa Wilpas-veskari pääsee katkoon vain puolittain. Maaliahne Demba Camara haistaa irtopalan, mutta puskee boltsin maalin katolle Kuokkasen ahdistelemana. Seuraavalla minuutilla mennään jo toisessa päässä, kun kotijoukkue tulee Lehtisen hyvän pelaamisen kautta keskeltä. Mikko Batalha napauttaa ykkösellä Alban Sadikaj´lle, joka ei epäröi 20 metrissä. Nerokas nosto takapesään pakottaa Huuhkan tippaamaan laukauksen kulmaksi.

Reilun puolen tunnin pelin kohdalla salolaiset uinuvat prässissään ja passiivisuus on kostautuu, kun vieraat pelaavat nopeasti keskustan kautta vasemmalle laidalle, jossa Aftab painelee täydellä höyryllä. Heittämällä kotijoukkueen pakista ohi ja kova keskitys maaliluukulle, josta Demba Camara niittaa päällään pallon pussukkaan, 0-3.

Kylmää on kyyti ja lisää perään, ennenkuin Keltamusta on ehtinyt edes edellisestä toipua. Åbon toppari heittää pystypallon syvältä linjan taakse ja juoksukisassa salolaistoppari häviää Kaarelle, joka murtautuu boksiin ja vetää kohti vasenta alakulmaa noin 10 metristä. Teemu Seppä saa näpit puolittain väliin, mutta reboundiin iskee ennen salolaispuolustajaa Aftab tuikaten pallon varmasti reppuun, 0-4.

Salon Wilpas on pahassa viennissä ja hätää kärsimässä ja avausjakson lopussa on vielä muutama turkulaistontti. 37.minuutilla salolaiset sortuvat pelaamaan ahtaassa tilassa vasemmalla laidalla ja katko on tosiasia. Wilpas-toppari tyrmätään tylysti tekonurmen pintaan, mutta vihellystä ei koskaan kuulu ja kiire on. Markus Aho ja Niklas Ahlqvist onnistuvat ajamaan Camaran kireälle ja pienehköön kulmaan, ja laukaus jääkin löysäksi, eikä aiheuta Sepälle ongelmia.

40.minuutilla isäntäjoukkueen jäsenelle sattuu täysin selittämätön syöttöerhe omalla puoliskolla ja terävästi vastaan iskenyt vierasjoukkue on hetkellisesti 2v2-tilanteessa. Demba päättää käyttää tilaisuuden hyväkseen, mutta kanuuna 15 metristä jysähtää metrikaupalla maalin ylitse.

Harvassa olleista Ampiaispaikoista ekan 45-minuuttisen lopussa yksi näkee päivänvalon, kun Ahon korkealle kohoava kulmapotku laskeutuu koko porukan yli taka-alueelle. Teme on juonessa mukana, mutta ei saa ohjattua vasurillaan ratkaisuaan kuin sivuverkon puolelle.

Tauon aikana pukukopissa pitelee hiljaista ja tietty alistuminen tuntuu läsnäolevalta. 0-4 taululla ja vaikeuksia on ollut suurella rintamalla. Valmennusjohto käyttää kaiken energiansa keskikenttäpelin roolittamiseen ja mahdollisimman selkeäksi tekemiseen. Ja sitten tietysti uutta ukkoa kehiin ja äkkiä! Alban Sadikaj ja Aholi Rasul väistyvät Aki Ajalinin ja Bruno Mbonun tieltä.

2.jakso

Toiseen puoliskoon kotijoukkue tulee rajusti ja painaa vartin etsikkoajallaan pelin painopisteen vahvasti vierailijoiden kenttäpuolikkaalle. 50.minuutilla Aftab on kuitenkin pahanteossa, kun turkulaiset pelaavat kotijoukkueen prässin läpi ja kuula liikkuu oikealta vasemmalle nopeasti. 1v1 -tilanteessa Åbo-laituri menee salolaispakista kevyehkösti ohi ja leikkaus keskelle päättyy tuliseen kutiin. Laaki kuitenkin isäntien onneksi päin maalivahti Seppää.

Kaksi minuuttia tästä ja Ampiaiset saavat kuparisen rikki. Bruno Mbonu kääntää hyvin keskustaan oikealta laidalta ja Kesänen virittelee suoraan syötöstä laukausta, joka kuitenkin pysähtyy sinipaitaiseen. Kimmoke haltuun ja hyvä pelaaminen vasemmalle kaistalle, josta ylösnoussut Markus Aho malttaa pelata boksiin murtautuvalle Janille juoksuun. Briljantti käännähdys ja Lehtistä sukille ja sitä myötä pallo spotille. Mikko Batalha lataa ammattimiehen varmuudella pelivälineen tarkasti tolpan juureen, 1-4.

57.minuutilla Ampiaisten prässi puree ja Mikko Tapanisen katkoa seuraa syöttö eteenpäin Kesäselle. Teme puolestaan löytää matalalla pystypallolla Bruno Mbonun, joka kieputtelee vasemman jalkansa vapaaksi ja lataa 18 metristä, mutta veto epäonnistuu kardinaalisesti.

Kolme minuuttiä myöhemmin lyödään pelille sinetti ja tukahdutetaan viimeinenkin toivon liekki kotijoukkueen rintamasta. Vapaapotku noin 22 metristä lähtee terävästi ja Keltamustan molari ei onnistu liimaamaan suhteellisen keskelle jäävää kutia ja jälleen kerran Aftab on askeleen edellä reagoinnissaan ja sivaltaa irtopalan verkon perukoille, 1-5.

65.minuutilla Teme siirtyy penkin puolelle ja Qorane Mohamed spurttaa kehiin. Kaksi minuuttia myöhemmin ÅIFK luo tilanteen keskialueen rajaheitosta, kääntäen pallon keskustan kautta vasemmalle, jossa Wilpas-pakki ei pääse kunnolla katkoon. Hushyar Aftab etenee lähes päätyrajalle ja keskittää kovan, matalan takaviistoon noin 11 metriin. Demba Camara tulee vauhdilla tilanteeseen, mutta ei kykene ohjaamaan laakana tulevaa kääntöä maaliin.

72.minuutilla hyvää salolaispelaajan katkoa seuraa epäonnistunut harhautus ja pallonmenetys keskialueella ja kentälle tullut Ibrahim Ahmedjasin kipittää vahvaan nousuun pelaten lopulta oikealle Jeremias Kaarelle, joka puolestaan ajaa voimakkaasti keskelle. Vasurilaaki jää kuitenkin veltoksi ja helpoksi käsiteltäväksi Sepälle.

Vartti ennen täyttä aikaa Wilpas-toppari torpataan tylysti kumoon keskiviivalla ja kaikki odottavat vihellystä, jota ei koskaan kuulu. Nopean 2v2-tilanteen vieraat pelaavat erinomaisesti ja boksin sisältä pelatun sivusyötön Camara pääsee luvattoman helposti sutaisemaan oikeaan alapesään, 1-6.

Kaksi minuuttia myöhemmin kotijoukkueella on hyvä sauma kavennukseen. Vaihtomies Qorane Mohamed pleaa hyvin pystyyn Brunolle terävän käänöksen perään ja Ampiaiskärki kiemurtelee vapaaksi päällystakistaan ja pelaa viereen Aki Ajalinille, jonka mieletön crossi linjan taakse napsahtaa kuin mittatilaustyö Jani Lehtisen ohimoon. Balen pusku 7 metristä jää kuitenkin köökin puolelle.

Ajalin on vauhdissa 81.minuutilla, kun Bata riistää kuulan hyvällä kaksinkamppailupelaamisella Manulle, joka poimii linjojen välistä vapaana olevan Akin. Wilpas-debytantti ottaa ennakkoluulottomasti tyhjät metrit pois ja virittää lopulta 22 metristä, tosin reippaasti maalin yli. Samalla minuutilla Ville Batalha korvaa armottoman työmäärän paiskineen Tapsan keskikentän ytimessä.

84.minuutilla isännät on hölmöillä huolella, kun Tomin passia maalivahdille seuraa omassa ruudussa sattuva syöttöharha. Loppujen lopuksi myötähäpeältä selvitään, kun Åbon kaverin kuti 10 metristä jää Sepän syliin.

Kaksi minuuttia myöhemmin salolaiskeskikenttäpelaajan syöttö menee vastustajalle, joka käynnistää salamannopeasti suunnanmuutospelin. Kuula oikean laitaan, jossa Wilpas-toppari pääsee osittaiseen katkoon, mutta turkulainen pääsee kääntämään päätyviivan lähettyviltä takavinkkelin. 17 metristä lähtevä veto jää voimattomana Teemu Sepän hanskoihin.

Lisää on tulla kuitenkin kaksi minuuttia myöhemmin, kun Wilpas-laiturin syöttö ei löydä omiaan ja perään haettava paikkaus ohitaklauksen myötä jää tekemättä. Ahmedjasin tykittää tuoreilla jaloilla eteenpäin ja pääsee pelaamaan vapaasti boksiin, jossa Dima Aho tällää pommin sivuverkkoon 8 metristä.

Minuuttia myöhemmin Ahmedjasin on läpi, kun Wilpas-pelaajan käsittämätön passi keskialueella saa vastaukseen nopean pystysyötön. Ei painetta pallolliseen ja topparit leveällä merkkaa lähestulkoon katastrofia, mutta Sepän oikein ajoitettu vastaantulo ja lähitorjunta riittää tällä kertaa.

Ottelun viimeisellä minuutilla Salon Wilpas iskee kavennuksen, joka tuomitaan väärin perustein paitsiona. Hyvä 6 sekunnin prässi ja riisto vastustajan kolmanneksella. Jani kääntää vapaana olevalle Manulle, jonka keskitys suoraan syötöstä on mestarillinen. Pallo vastustajan laatikon taka-alueelle Mbonulle, jonka hirvittävä tykki puhuu välittömästi. Peliväline suhahtaa Huuhkan käsien haroessa tyhjää, mutta linjuri nostaa lippua, vaikka syöttöhetkeä ennen ja jälkeen Bruno on alimmaisen miehen takana, kentän puolella!

Ei auta itku markkinoilla. Päätösvihellys ei jätä voittajasta epäselvyyttä ÅIFKin korjatessa potin murskaavalla 1-6 -voitolla.

Ottelun parhaat

Ampiaiset eivät yltäneet lähellekään Piffen -pelin tasoa ja jäi aggressiivisuudessa leijonan sijaan lampaaksi. Liikkuvan ja taitavan vastustajan iholle ei päästy missään vaiheessa ja perässäjuoksijan rooliin jäätiin turhan nöyrästi. Periaatteessa isäntien pallollinen peli oli tyydyttävää ja se pääsi suhteellisen alas vetäytyneen vastustajan myötä pelaamaan palloja toistuvasti eteenpäin. Koko kauden kipupisteinä olleet murtautuminen ja maalinteko piinasi kuitenkin tälläkin kertaa salolaisia.

Pahasti turkulaisten viedystä Keltamustakatraasta Mikko Tapaninen erottui edukseen. Aktiivisesti joukkueensa pelin moottorina häärinyt keskikentän konkari nakutti palloja omille vakuuttavalla varmuudella ja pyrki parhaan kykynsä mukaan katkoa vastustajan rakennelmia. Isolla sydämellä, isolla työmäärällä. Jani Lehtinen jatkoi vahvasta viime pelistään ja oli yksi kotijoukkueen suurimmista uhista vastustajalle ja kenties se terävin kulmahammas. Voimakkaita leikkauksia keskustaan ja pyrkimys luoda ja viimeistellä paikkoja. Hyvänä esimerkkinä rankkarin hankkiminen omilleen. Myös toiselle jaksolle sisään tullut Bruno Mbonu väläytteli omaa erinomaisuuttaan. Ylivertaisella fysiikalla varustettu kärki meni ajoittain naurettavan vaivatta vastustajasta ohi ja oli aina vaarallinen pallon saadessaan. Hyvin rakenneltuja tontteja muille ja kävihän kärki kerran tykittämässä pallon sisäänkin, joka tosin liputettiin virheellisesti paitsioksi.

ÅIFKin liikkuva lyhytsyöttöpeli pyöri turhan usein ja turhan näyttävästi. Keskikenttää dominoineet vieraat veivät välillä salolaisia kuin pässiä narun päässä. Päälle vielä murhaavan nopea ja tehokas suunnanmuutos- ja vastahyökkäyspelaaminen, jonka toteuttajina olivat ääritaitavat ja -nopeat pelaajat. Yksilötaidolla mitattuna sarjan kiistaton ykkönen.

ÅIFKin riveistä voisi nostaa lähes joukkueellisen verran onnistujia, mutta eritoten sen hyökkäyskvartetti pääsi rellestämään mielin määrin. Demba Camara ja Hushyar Aftab olivat turhan vauhdikkailla menojaloilla ja aiheuttivat alati vaikeuksia 1v1-pelaamisellaan ja nopeudellaan. Parivaljakon päivän kunnosta kertaa paljon 5 tehtyä maalia. Kentän kingi oli kuitenkin Jeremias Kaari. Hyökkäävässä keskikenttäpelaajan roolissaan 10-paikalla operoinut vaaleaverikkö teki kentällä täysin mitä tahtoi. Elegantilla tatsilla ja sulavalla liikkeellä täysin koskematon kaveri, jonka peliäly ja murtautumisvoima oli eri galaksilta. Sarjan paras 10. Piste.

Ottelun jälkimainingit

”Me lähdimme haastamaan heitä omilla aseillamme ja valmisteluissa kaikki tuntui osuvan nappiin. Tosiin kuitenkin kävi ja välillä he pallottelivat meidän kustannuksella ja pitivät meitä täysin pilkkanaan. Heillä on erinomaisia hyökkäyspään pelaajia luomaan pienistäkin saumoista vaarallisia tilanteita ja tuntui, että olimme jatkuvasti askeleen tai pari perässä. Varsinkin keskikentällä emme päässeet oikeastaan ollenkaan heidän rytmiin ja tempoon mukaan, emmekä sitä myötä ihollekaan. Kun toistuvasti pääsee noin korkealta heittämään paineetta puolustuslinjan edestä palloja selustaan, on lopun alku vain ajan kysymys. Rehellisesti sanottuna he olisivat aavistuksen paremmalla maltilla ja huolellisuudella tehneet muutaman maalin vielä lisääkin”, tunnusti Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho suoraselkäisesti.

Salon Wilpas – ÅIFK 1-6 (0-4), (1-2)

10′ Mikael Lahtivuori

21′ Hushyar Aftab

32′ Demba Camara

35′ Hushyar Aftab

52′ Mikko Batalha (rp.)