Ampiaiset taistelivat vierasvoiton Turusta (26.4.2018)

Salon Wilpas nappasi toisen voiton putkeen, kun se uurasti täyden päivätyön FC Interin 2-joukkueen vieraana sunnuntaina 15.4.2018. Täysi pistepotti matkasi Saloon Jesse Jokiniemen ja Onni Vesterisen toisen jakson osumilla.

Ottelun kulku

Ottelun parhaat

Avauskierroksella tappion kokenut FC Inter 2 tuli sisuuntuneena otteluun hyvällä draivilla ja oli vahvempi osapuoli ottelun ensimmäisen 45-minuuttisen aikana. Tiukaksi keskikentän kaksinkamppailemiseksi muodostunut jakso oli vauhdiltaan kovatempoinen ja tarjosi maalipaikkoja harvakseltaan. Keskustan tiiviiksi miehittäneet turkulaiset iskivät ykkös- ja kakkospalloihin ärhäkkäästi ja pakottivat Keltamustan puolustuskannalle tai ainakin syvälle omalle kenttäpuoliskolleen. Salolaiset kuitenkin kestivät periksiantamattomalla puolustusasenteellaan isäntien kovimmat löylyt. Sinimusta jätti itsestään kuitenkin positiivisen kuvan pelaavalla jalkapallollaan sekä pelaajien urheilullisine piirteineen.

Kotijoukkueen selkeää ykköshahmoa on vaikea nostaa esiin muuten tasaisesta rivistöstä, mutta sen varma onnistujakolmikko oli Patrik Pakkala, Frans Grönlund ja Yoonis Muse. Vasemmalla laidalla viilettänyt Pakkala paineli aktiivisesti menemään ja sai luotua turkulaisten avausjakson maalipaikan puolikkaat. Vahvasti sisäänleikkaava laituri haki ratkaisuja itse sekä lataamalla muutaman maukkaan keskityksen boksiin. FC Interin edustusjoukkueen harjoitusrinkiin kuuluvat nuoret talentit, Grönlund ja Muse, pelasivat kuin kokeneet kehäketut. Grönlundin miehekkäät otteet pallollisena topparina vakuuttivat ja nuorukainen oli varma sekä katkoissaan että pelinavauksessaan. Muse puolestaan hääräsi isäntien keskikentän kolmikon kärkenä hyökkäävässä roolissa ja väläytteli aina pallon saadessaan sähäkkyyttään. Hyviä peliä eteenpäinvieviä ratkaisuja.

Keltapaidat olivat alusta asti valmiit sekä kaksinkamppailuun että työntekoon ja molempia valmiuksia totisesti Turun Yläkentällä tarvittiinkin. Vahvan kotijoukkueen vieraana vähänkin vähempi olisi johtanut turmioon. Salolaiset pysyivät hyvin kovassa vauhdissa mukana, eivätkä suostuneet perääntymään keinoviheriölle heitetystä haasteesta. Työnteko palkittiin ja Ampiaisten raudanluja fysiikka oli murtumaton. Toisin kävi isännille, jotka hyytyivät pelin vanhetessa. Varsinkin toinen jakso oli vahvaa vierasjoukkueen tekemistä. Omaa pallollista peliä parannettiin ja puoliajalla observoituihin vastustajan heikkouksiin iskettiin ja sieltä myös ratkaisut saatiin. Wilppaan nopea suunnanmuutospeli pääsi oikeuksiinsa ja loppujen lopuksi taululle olisi voitu kirjata tylymmätkin lukemat.

Salolaisten johtohahmoksi nousi Joonas Ojanen, jonka päivän pelipanokseen kiteytyi salolaisten pelin kuva; se oli järkähtämätön asenteessaan olla suostumatta häviämään. Tappiota yli kaiken vihaava Jonny oli kaikessa tekemisessään briljantti; defensiivisesti ylijumala tai ainakin Gandalf The White, joka heitti turkulaiselle Balrogille Mordorin sillalla tylyn vastauksen: ”You shall not pass!”. Ja ei muuten menty, ei yli, eikä ympäri. Käsittämättömän kova johtava yksilö, jonka päälle Keltamustan voittava kokoonpano valettiin. Eemeli Mälkösen piti puuttua torjuntahommiin kahdesti pelissä, mutta ne kaksi hetkeä olivat pelin momentumin kannalta essentiaaliset. Ensin gamesaver heti Wilppaan avausosuman jälkeen ja myöhemmin lähietäisyydeltä isketyn turkulaispuskun nollaaminen ja jatkopallon selvittäminen väljemmille vesille. Muuten Eemelin vahva jalalla pelaaminen ja virheettömän elegantti tapa liimata keskityspallot olivat vain lisämausteita jo valmiiksi eheään, nollapeliin oikeuttaneeseen, peliesitykseen. Polvi- ja nilkkaloukkaantumiset selättänyt Mikko Tapaninen surisi kauden ensiesiintymiseen vahvalla toisen jakson cameollaan, joka sisälsi Tapsan parhaita puolia; letkeää vartalon rytmistä käärmetanssia, jämäkkää katko- ja riistopelaamista sekä tietysti joukkueen työetiikkaa noudattavaa lähestymistapaa.

Ottelun jälkimainingit

”Eka jakso oli enemmän tai vähemmän selviytymistä pinteestä, hyvin kaaosmaista pallollista peliä todella jämerän, järjestäytyneen ja kontrolloidun puolustuspelin kylkiäisenä. Lähinnä katkoa ja purkupalloa, jostain saatiin tapeltua jotain vähän enemmän. Puoliajalla oli puhetta muutamasta syötöstä lisää ja varsinkin katkon/riiston jälkeisistä palloista, miten pelata niitä fiksummin. Vastustajan hyytyessä me aloimmekin päästä syöttöketjuihin käsiksi ja sitä kautta hallitumpaan jalkapalloon. Toisella jaksolla vahva suunnanmuutospelimme nosti myös päätään ja käännettiin ekan jakson purkupallot järkeviksi vastahyökeiksi, josta hyvä esimerkki Taikurin tekemä eka maali. Onni täräytti eurogoalin oikeaan rakoon ja sitten olikin Jonnyn tolppaa ja Jesen rankkaria. Me ansaitsimme tämän kaiken kovalla työllä”, näki Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho paluumatkalla.

FC Inter 2 – Salon Wilpas 0-2 (0-0), (0-2)

51min 0-1 Jokiniemi (Virtanen)

59min 2-0 Vesterinen (Kesänen)

Ottelutilastot (FC Inter 2 – Salon Wilpas)
rikkeet 12 – 6
laukaukset (kohti/yht) 2/5 – 9/11
paitsiot 4 – 3
ylärimat/tolpat 0/0 – 1/1
kulmat 7 – 1
pilkut 0/0 – 0/1
pallonhallinta 48% – 52%

Wilpas team sheet

Mälkönen, Vesterinen, Ojanen, Stenholm, Kuokkanen (70min E.Auranen), Wähäsilta, Vainio (86min Jaatinen), Aho (45min Tapaninen), Jokiniemi, Virtanen (65min J.Koskinen),  Kesänen (61min Lehtinen)

Wilppaan tähdet

*** Joonas Ojanen

** Eemeli Mälkönen

* Mikko Tapaninen