Otteluraportti 25.8 3.div Salon Wilpas – VG-62

Ampiaiset nappasivat tärkeän  voiton naantalilaisista (10.9.2016)

Salon Wilpas laittoi pitkän tappioputken poikki VG-62:sen isäntinä Salon uudella tekonurmella 25.8 torstaina, kun se kampesi mustapaidat 2-1 nurin. Keltamustan maalareina toimivat debyytin tehnyt Modou Ngum ja Bruno Mbonu.

Ottelun kulku

Salolaiset olivat lähes pakkovoiton edessä, kuten myös VG-62. Se toi vauhdikkaaksi nousseelle pelille huimat panokset ja kotiyleisö sai jännitettävää koko rahan edestä. Torstai-illan lempeä sää suosi paikalle saapuneita katsojia.

1.jakso

Kotijoukke tulee ottelun alkuun hyvällä askeleella ja ensimmäisen kerran se hätyyttelee vastustajan maalia 6.minuutilla, kun Wilpas-kapteeni Tomi Kuokkanen pääsee kokeilemaan Henri Makkosen keskityksen kakkospallosta noin 21 metristä. Kipparin volley napsahtaa muutaman metrin vasemmalta leveäksi.

Heti seuraavalla minuutilla onkin sitten avopaikka, jonka isännät jättävät käyttämättä. Hyvä keskialueen prässi huipentuu Jesse Jokiniemen katkoon ja sitä seuraavaan Mikko Tapanisen pystysyöttöön. Bruno Mbonu pääsee haastamaan menestyksekkäästi päättäen hyvän kuljetuksensa oivaan läpisyöttöön naantalilaisten 16m-alueelle. Makkonen pääsee kasvotusten VG-kassarin kanssa, mutta takapesään yritetty laukaus suuntautuu suoraan vieraiden molarin näppeihin.

Lähes heti tämän perään salolaislaituri hukkaa pallon omalla puolustuskolmanneksella ja Jesse Lavonen kiittää pelivälineestä ja etenee vetopaikoille. Hyvä viime hetken siirto viereen Daniel Raukuselle, jonka tykki puhuu 26 metristä, tosin vaimeasti, kuulan liukuessa matalana ohi maalin.

Tapahtumarikas ottelun alun 10-minuuttinen päättyy Teemu Kesäsen erinomaiseen maalintekopaikkaan 9.minuutilla. Tilanne käynnistyy Tapsan nopeasta rajaheitosta Brunolle, joka pujahtaa vastustamattomasti päädyn kautta ruutuun. Yllätyksellinen ulkosyrjäkeskitys leijailee noin 15 metriin täysin vapaalle Temelle, jonka sisäsyrjäratkaisu karkaa pahasti kuutamolle.

18.minuutilla raitapaidat jauhavat jälleen kivasti, kun tällä kertaa Aki Ajalinin nopea rajaheitto löytää Modou Ngumin. Wilppaan ensikertalainen murtautuu vastustajan boksiin raakaan juoksunopeuteensa luottaen ja tikkarilla ohitetaan helponnäköisesti VG-pakki. Mudun hyvä kääntö löytää Brunon naantalilaispuolustajien puristuksista, mutta vahva salolaiskärki saa punnerrettua laukauksen 11 metristä aikaiseksi. Veto jää kuitenkin heppoisena Toni Virtasen haltuun.

20.minuutilla on vieraiden vuoro uhkailla kotijoukkueen maalia. VG pelaa taitavasti keskikentältä salolaisprässin läpi oikeaan laitaan, josta peliväline jatketaan suoraan askiin. Kuokkanen hoitaa keskityksen, mutta kakkospallon isokokoinen Karo Kymäläinen suojaa hyvin kahta kotijoukkueen jäsentä vastaan ja saa tiukan laukauksen aikaiseksi. Laaki pienehköstä kulmasta sivuverkkoihin.

Avausjakson paras ampiaispaikka lohkeaa 25.minuutilla Schweinille, joka toistamiseen pääsee nokikkain VG-vahti Virtasen kanssa, kun Tapsa ajaa hyvin vasemmalta laidalta vastustajan puolustuskolmannekselle ja pelaa fantastisen ulkosyrjäsyötön boksiin ja Makkoselle. Tällä kertaa varma maali jää syntymättä takapesänoston noustessa yli maalin.

Ja klassinen urheilun juonenkäänne koetaan heti seuraavalla minuutilla, kun vieraat siirtyvät pelissä johtoon. Jani Lehtinen voittaa suvereenisti pääpallon keskiviivan paikkeilla, mutta kakkonen tippuu vastustajalle ja hetkessä pallo on jo oikeassa laidassa, missä käydään tiukkaa juoksukisaa salolais- ja naantalilaispelaajan kesken. VG:n mies onnistuu saamaan keskityksen boksiin, jonka Lauri Lavonen komealla tavalla pommittaa voimalla volleystä oikean tolpan juureen, 0-1 maailmanluokan suorituksella.

Wilpas jatkaa kuitenkin takaiskusta lannistumatta ja varsinkin Mudun nopeus aiheuttaa jatkuvasti vaikeuksia vieraille. Reilun puolen tunnin pelin paikkeilla gambialaispyssylle siunaantuu paikka Kuokkasen lähettäessä pitkän vapaapotkun keskialueelta Mbonun jatkettavaksi ruutuun. Ngum on tilanteessa hajuilla ja iskee jatkoon ensimmäisenä. Hyvä kääntölaukaus mustapaitojen puristuksista sujahtaa 15 metristä täpärästi oikealta ohi.

Vielä avausjakson loppuhetkillä isännillä on yksi tontti tasoittaa peli. Tapsan purkupallo napsuu onnekkaasti Mudulle, joka kääntää eteen Brunolle. Kova kuljetusliike käynnistyy hetkessä ja Mbonu etenee aina 20 metriin, josta lähtee laukaus. Se kuitenkin kimpoaa VG-pelaajan reidestä Ajalinille oikeaan laitaan, joka ei epäröi, vaan antaa oikurinsa puhua välittömästi. Tiukka maannuoliainen viuhuu muutaman metrin vasemman pystypuun ohitse.

Tauolle mennään vierasjohdossa 0-1. Keltamustan valmennusjohdon ei kuitenkaan kauheasti tarvitse joukkueelleen paasata, mutta teräväsanainen palaute nopeammasta temmosta, helpoista avaavista syötöistä ja linjan taakse-pelaamisesta on paikallaan. Vaihtoja tehdään yksi kappale, kun Henri Makkonen tekee tilaa Mikko Batalhalle.

2.jakso

Jälkimmäiseen puolikkaaseen Wilpas saakin unelma-alun, kun Ngum avaa maalitilinsä heti avausottelussaan Turun piirin miesten kolmosessa. Maali saa alkunsa Lehtisen kontrolloidusta puskukatkosta Kesäselle, joka löytää erinomaisella syötöllä ahtaasta Tapsan oikealta laidalta. Ampiaisten keskikenttäjyrä vuorostaan poimii loistavalla pystysyötöllä erinomaisen aloitteen tekevän Mudun boksista. Oikea-aikainen liike ja hellä kosketus ja pallo tuikattuna 10 metristä hallitusti takapesään, 1-1.

Aikainen tasoitusmaali on juuri sitä, mitä Keltamusta kaipaa ja se herää hetkelliseen hurmokseen. 51.minuutilla Jokiniemi katkoo vastustajan kenttäpuoliskolla syötön ja puskee itse väkisin roikkuvasta pelaajasta ohi ja täräyttää 18 metristä. Tiukka pommi kuitenkin yli maalin.

3 minuuttia myöhemmin sattuu turha pallonmenetys salolaispelaajalle omalla puolustuskolmanneksella ja VG kääntää pelin välittömästi oikeaan laitaan pystyyn. Päätyrajan tuntumasta keskitystä taka-aluelle, jossa Jani pääsee katkoon. Loppujen lopuksi uhkaava tilanne päättyy 18 metristä reippaasti yli maalin suuntautuvaan naantalilaislaukaukseen.

Lisää sydämentykytyksiä saadaan heti perään, kun vieraat heittävät keskiviivalta pitkän vaparin laatikkoon. Teemu Seppä ryntää luukultaan nyrkkeineen palloon, mutta irtopallo jää elämään 16m-alueen lähettyville. Jokiniemi liukuu peittämään ekan vedon 18 metristä, mutta kimmokkeen mustapaita nostaa 13 metristä ylärimaan. Huh huh!

Ja jos ekalla 45-minuuttisella VG rankaisi, kun Wilppaalle ei maistunut, on Wilppaan vuoro iskeä. Ja se iskeekin fantastisen maalin 56.minuutilla, joka käynnistyy Sepän heittoavauksesta Tapaniselle, joka pelaa nopeasti Ngumille eteen, hyvä käännähdys pallon kanssa ja tyylikäs passi kahden pelaajan välistä Jesselle, joka puolestaan nakkaa maukkaan pystypallon Akille vasemmalle kaistalle. Ampiaislaituri etenee terävästi ja malttaa pelata takaviistopallon Brunolle, joka jallittaa pakin litkimään lattea ja iskee napakasti boksin sisältä etupesään, 2-1.

Ottelun lopullinen sinetti on tulla tunnin pelin kohdalla, kun Tapsan pystypallo keskikentältä laittaa Ngumin puolittain läpi, veto pompusta naantalilaisen häiritessä suuntautuu 17 metristä aavistuksen takatolpan ohi.

Tästä kolme minuuttia ja kotijoukkueen päädyssä tapahtuu. Tomin keskialueen katko, mutta kakkospallo ajautuu mustapaidoille. Nopea pystypallo vasempaan laitaan, jossa 1v1-tilanteesta Lavonen on karata pahantekoon, mutta Kesänen pysyy mukana ja saa ajettua VG-hyökkääjän pieneen kulmaan. Mutta Laurin vasuri tarvitsee Sepän torjunnan varmistukseksi.

Pari minuuttia tästä ja Keltamusta yhdistelee nätisti. Hyvä laitapelaaminen Temeltä Mudulle, joka jatkaa ykkösellä Mikko Batalhalle. Syötönvaihtojen aikana Teme on jo painellut taustanousuun, johon saa tarkan syötön Batalta. Naantalilaisen häirinnästä huolimatta Wilpas-pakki pusertaa väkisin loisteliakkaan keskityksen etutolpalle, jossa Bruno päivystää. Suora jatko 6 metristä jää Virtasen liimanäppeihin.

Vauhtia riittää ja minuuttia edellisestä tilanteesta painellaan jo toisessa päässä. Helppo harhasyöttö hyökkäyskolmanneksella ja sitten hidas reagointi prässiin, antaa turhaan tilaa vieraille pelata. Keskikentältä lähtevä pystypallo linjan eteen ja siitä nopealla jatkolla linjan taakse. Porrastuksen puuttuessa kiirettä pitelee. Lavosen laukaus tällä kertaa kuitenkin 16m-alueen rajan tuntumasta yli ja ohi maalin.

77 minuuttia peliä käytynä, kun Wilpas sekoilee prässinsä ja muotonsa kanssa. Teme saa vaarallisen hyökkäyksen katkottua osittain hyvällä liukutaklauksella, mutta uusi pallo pelataan selustaan ja vasempaan kaistaan. Aavistuksen hätäinen naantalilaisnosto tipahtaa selvästi takatolpan ohitse.

Tästä kaksi minuuttia ja hyvää liikettä laitaan tuonut Bata yhdistelee Temen kanssa kivasti yhteen ja näin päästään helposti pelamaan Brunolle laitaan pystyyn. Vahva eteneminen vastustajan rankkarialueen reunalle ja täsmäkeskitystä takatolpalle toisesta aallosta nousevalle Jokiniemelle. Omintakeinen polviohjaus karkaa kuitenkin ohi maalin

Kun isännät eivät saa aiemmista paikoista naulattua ottelua, nostaa vieraat melkoisen paineen viimeisen kympin aikana salolaispäätyyn. Ensin 84.minuutilla VG-toppari puskee kulman taka-alueelta ohi ja yli maalin ja ottelun yliajalla maalivahdin pitkä pallo askiin lähtee puolesta kentästä. Wilpas-toppari häviää ilmataistelun ja jatkopallossa kanssapelaajaa työnnetään selkäpuolelta. Peli kuitenkin saa jatkua ja vieraiden näkyvin hahmo, Lauri Lavonen, pääsee tulittamaan noin 8 metristä, mutta Teemu Seppä on tilanteen tasalla ja torjuu hyvin kudin etukulmasta. Irtopallossa Tomia rikotaan ja Wilpas selviää härdellistä.

Vapauttava päätösvihellys seuraa hetkeä myöhemmin ja näin Ampiaiset surisevat pitkäksi venyneen tappioputken poikki ja lähettävät naantalilaiset varmuudella neloseen.

Ottelun parhaat

Salon Wilpas ei missään tapauksessa esittänyt kauden parastaan, vaan oli varsinkin ensimmäisellä jaksolla huolimaton tekemisessään. Se olisi voinut mennä tauolle paljon mukavammassa asemassa ja joutui nyt kaivamaan koko joukkueena voittoon vaaditut prosentit pelaajakohtaisella suorittamisella. Maalintekopeli, kuten jalkapallon on usein todettu loppujen lopuksi olevan.

Ampiaisten ykkössurisija oli vahvaan syysvireeseen äitinyt Mikko Tapaninen, joka tuntuu esiintyvän illasta toiseen salolaisten yhtenä harvana valopilkkuna. Perustekeminen totutun laadukasta ja jälleen kerran vahva panos niin joukkueen puolustus- kuin hyökkäyspelissä. Kirsikkana man of the match-kakun päällä upea syöttö avausmaaliin. Hurlumheiksi nousseen pelin toiset tukipilarit löytyvät Keltamustan toppariparista Kuokkanen-Lehtinen, joka joutui turhan koville naantalilaishyökkääjien kanssa. Liikaa juostiin linjaa kohti, mutta toisaalta näin vahvalla keskuspuolustuksella, siihen oli varaa. Kapteeni Kuokkaselta vahvaa pelinavaamista, kun Jani taas komppasi virkaveljeään erheettömällä katko- ja pääpallopelillään. Myös Modou Ngumin ensiesiintyminen voidaan luetella onnistuneeksi. Vahva ja nopea gambialainen toi syvyyspelaamisen ulottuvuuden kotijoukkueen arsenaaliin ja aiheutti jatkuvasti oikea-aikaisella liikkeellä ja vauhdilla ongelmia vieraille. Maali avausottelussa oli kliininen maalintekijän maali.

VG-62:sen hyökkäävälle pelitavalla pitää antaa tunnustusta. Naantalilaiset tulivat Saloon pelaamaan avointa jalkapalloa ja sellaiseksi peli muodostuikin. Vauhdikas, viihdyttävä, tapahtumarikas, hyvätasoinen kolmosen ottelu, jossa molemmat joukkueet pyrkivät rakentelemaan hyökkäyksiään. Ikävä tulee mustapaitoja.

Vieraiden paras oli ehdottomasti läpi ottelun salolaisia piinannut Lauri Lavonen. Erinomainen hyökkääjä, jonka juonikkuudesta ja ehtymättömästä energiasta VeeGee sai nauttia. Jatkuvasti aloitteita pelattavaksi, joko linjan eteen tai taakse ja aina vaarallinen pallon saadessaan. Ja se maali, herranen aika sentään! Lavosen aisaparina häärinyt Karo Kymäläinen vakuutti täyteläisellä target-hyökkääjän roolillaan. Eleettömästi palloa suojaukseen ja ahteria vastustajalle. Nopeita tiputuksia ja jatkoja oman joukkueen hyökkäämisen edesviemiseksi. Jami Uuttu väläytteli tutussa laitahyökkääjän setissään osaamistaan. Peliväline tottelee edelleen hyvin aivojen käskyjä ja kovassakin vauhdissa kuula pysyi mukana. Tukku hyviä haastoja ja keskityksiä ruutuun.

Ottelun jälkimainingit

”Turhan jännäksi tämä tänään meni, kun emme maalipaikkoja vie kohteeseen saakka. Ensimmäisellä jaksolla olimme pallollisesti liian hitaita ja syöttöpelissämme huolimattomia ja vähän naiivejakin. Käytimme kentän tilan hölmösti ja pelistä tuli vähän turhan holtitonta päädystä päätyyn -menoa. Toisella jaksolla maltti ja kärsivällisyys tuli mukaan siinä, missä pallollinen tempokin ja rakoja alkoi löytyä entistä paremmin. Vielä meillä on hakemista Mudun kanssa, lähinnä tajuta miten hyvä hyökkääjä meillä on nyt käytössämme ja millaisia palloja hänelle voi pelata. Kokonaisuutena toisen jakson peliin voi olla kuitenkin tyytyväinen ja pelaajille täytyy antaa tunnustusta siitä, että löysivät itsestään tasonnoston”, kehui Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho pukukopin edestä.

Salon Wilpas – VG-62 2-1 (0-1), (2-0)

26′ Lauri Lavonen

46′ Modou Ngum (Tapaninen)

56′ Bruno Mbonu (Ajalin)