Otteluraportti 3.div ottelu 21.4.2016 JyTy – Salon Wilpas

Ampiaiset tehokkaita Turussa (24.4.2016)

Keltamusta vieraili sarjakauden ensimmäisessä vierasottelussa Turun yläkentällä, kun isännäksi asettui Jyrkkälän Tykit. Salolaiset olivat pelin alun täysin purjeissa, mutta kesti kotijoukkueen alkurynnistyksen erinomaisen maalivahtinsa Sauli Karjalaisen avulla. 13.minuutilla salolaiset iskivät käytännössä ensimmäisestä paikastaan maalin. Nopean suunnanmuutospelin kruunasi Samir Haddoutin mainio aikainen keskitys, jonka Bruno Mbonu toimitti ammattimiehen tarkkuudella verkon perukoille. Maalin jälkeen ottelutapahtumat tasoittuivat ja Salon Wilpas alkoi päästä pelin vaatimalle tasolle. Kovaotteiset pinkkipaidat tulivat kuitenkin tasoihin 58.minuutilla, kun keskialueen vapaapotku pelattiin juonikkaasti lyhyeenä laitaan, josta matala keskitys maaliluukulle löysi Jere Salmen. Täysi pistepotti lähti kuitenkin vieraiden matkaan, kun vartti ennen täyttä aikaa Ampiaiset tulivat nopeasti vastaan. Bazen Mamo pääsi murtautumaan vastustajan rangaistusalueelle ja nosti yli vastaantulevan maalivahdin ja lopulta Henri Makkonen jatkoi pelivälineen matkan maalin edestä päällään sisään. Wilppaalle siis kauden avausvoitto lukemin 1-2.

Ottelun kulku

Keväisen arki-illan huumaa koettiin Turun yläkentällä, kun kertaalleen jo harjoituskaudella pelanneet joukkueet, JyTy ja Salon Wilpas, kohtasivat, mutta nyt tosipelin muodossa. Molemmat joukkueet olivat jääneet harmittaviin tasatuloksiin avauskierroksella ja kumpikin jahtasi siis kauden ensimmäistä voittoa. Ottelu alkoikin vahvalla kotijoukkueen ryminällä ja peli olisi hyvin voinut olla 3-0 ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen. 8.minuutilla keskitys vasemmalta kaistalta menee pitkäksi, mutta JyTy-pelaaja noukkii sen ennen sivurajaa. Ryan Shenasilla on homma hallussa, mutta Wilpas-laiturin tuplaus tilanteeseen on turha ja avaa oivan maalipaikan vastustajalle, pinkkipaidan pelatessa yhdellä syötöllä kaksi miestä tilanteesta ulos. Tykki-pakki Pasi Salmi pelaa kauniisti seinän kanssaveljellään ja murtautuu kivuttomasti Wilppaan laatikkoon. Salolaiskassari Sauli Karjalaisen erinomainen lähitorjunta pitää tilanteen maalittomana.

Minuutti tästä ja vieraat ovat hölmöillä itselleen todella pahoja ongelmia. Eemeli Aurasen loistava avaussyöttö katkaistaan, kun passia tullaan puolilla valoilla vastaan ja hyvällä asenteella läpi ottelun vääntänyt Jani Lauretsalo katkoo tilanteen ja pelaa heti perään Niko Huttusen kasvotusten Karjalaisen kanssa. Huttusen ratkaisu on aavistuksen hätäinen ja räväkkä laukaus pamahtaa päin Ampiaisveskaria. Salolaiset joka tapauksessa pahassa viennissä ja Tykit hallitsevat koko kenttää. Vielä 12.minuutilla isännillä on lyhyessä ajassa kolmas lähes tuhannen taalan paikka. 12.minuutilla kaksi keltamustapaitaista höntyilevät itsensä samassa tilanteessa ulos ja vastustaja kiittää eteen avautuvaa tilaa. Hyvä, suoraviivainen pystysyöttö katkon perään ja vierailla on kiire. Wilpas-kapteeni Tomi Kuokkanen ehtii ensimmäisen kudin tielle, mutta pallo pomppii Erkki Vanhaselle, joka ajaa boksiin ja keskittää etutolpalle päätyrajan tuntumasta. Huttunen on oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, mutta ratkaisu on kaikkea muuta kuin oikea. Vedon noustessa lähietäisyydeltä kohtuuttoman korkealle.

Urheilun dramatiikka näyttää salolaisten kannalta parhaat puolensa heti seuraavalla minuutilla, kun Ampiaiset iskevät hyvällä ja nopealla suunnanmuutospelillä JyTyn arkaan paikkaan. Mikko Tapaninen katkoo passin helposti keskialueella ja pelaa välittömästi viereen Samir Haddoutille, joka äkkää Qorane Mohamedin linjojen välistä. Rane kääntyy kissamaisesti pienessä tilassa ja jatkaa Mikko Batalhalle, joka löytää Haddoutin oikealta laidalta. Sitten seuraakin espoolaistaikurin silmänkääntötemppu, kun aikainen, matala keskitys yllättää kovaa omaan maaliin päin juoksevan Tykki-alakerran. Taka-alueelta hiipii mustan pantterin lailla Bruno Mbonu, jolle jää loppujen lopuksi helppo työ täpätä pallo lähietäisyydeltä lähes tyhjyyttä ammottavaan pömpeliin, 0-1. Tapsan katkosta pallo verkkoon ja kaikki alle 30 sekunnissa!!! Brilliant!

Täysin ottelun kulun vastainen osuma tasoittaa pelitapahtumat kertaheitolla ja minuutti minuutilta Keltamusta pääsee peliin paremmin käsiksi oman pallokontrollin löytyessä, vaikka peli tasainen onkin. Fyysinen ja kokenut jyrkkäläläispoppoo jauhaa suoraviivaisella pelillään muutaman mestan erikoistilanteista. 18.minuutilla pitkä keskialueen vapaapotku lämästään korkeana Wilppaan ruutuun, jossa ykköspallo hävitään, mutta veto kakkospallosta vierii reippaasti ohi maalin. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen salolaisten maalinsuulla on jälleen kova härdelli, kun sivuvapari pelataan suoraan keskityksenä boksiin. Pelaajamassan keskellä pomppiva peliväline päätyy kuitenkin flipperipallona Karjalaisen hellään hoivaan.

Ensimmäisen jakson viimeinen paikka siunaantuu Keltamustalle, kun vasemmalla Jani Lehtinen ja Bruno Mbonu pelaavat nätisti yhteen. Lopulta Ampiaisten Bale on lähellä murtautua 16m-alueelle, mutta torpataan tylysti kumoon viime hetkillä. Vaparin Bruno yrittää tintata suoraan reppuun, mutta kuti laskeutuu maalin katolle. Tauolle siirrytään siis Wilppaan maalin johdossa. Keskuskentän kopissa jyrisee, kun Ampiaisten valmennusjohto antaa täyslaidallisen, nyt onnella on ratsastettu liikaa ja ottelun vaatimalle tasolle sekä vastustajan fyysisyyteen on herättävä. Vaihtoja tehdään yksi, kun Teemu Kesänen luovuttaa paikkansa Markus Kultarinnalle.

Jälkimmäisen puolikkaan alku on kuitenkin jälleen isäntien, vaikka vieraat saavatkin omaan tekemiseensä aimo annoksen päättäväisyyttä, sinnikkyyttä ja sisua. Sen peliin alkavat myös tarttua tutut pallonhallintaelementit. 47.minuutilla isännät kokeilevat hyvän riiston jälkeen optimistista ratkaisua 35 metristä, mutta Lauretsalon yritys karkaa pahasti yli maalin. 51 minuuttia kamppailua takana ja JyTy tulee terävällä harppuunahyökkäyksellä; nopea katkonjälkeinen passi linjan taakse Kalle Karhuselle, jonka suora yritys epäonnistuu totaalisesti. Sama mies on pahanteossa hetkeä myöhemmin, kun salolaiset eivät saa pitkää poikittaissyöttöä kunnolla katki. Karhunen nappaa kuulan taka-alueella ja kusettaa klassisella vetoharhautuksella Wilpas-pakin ulos, mutta ratkaisu 5 metristä on luokkaa luokaton. Tästä kaksi minuuttia ja JyTy-kärjen kolmas tilanne lyhyessä ajassa näkee päivänvalon. Kolme ampparia ylipelaa oikealla laidalla ja epäonnistuvat kerta toisensa jälkeen pallon ryöväämisessä ja niinpä väkivahva Vanhanen pääsee keskittämään 10 metrin tuntumaan, mutta Karhusen puskun Wilpas-vahti liimaa helpohkosti.

Hyvien Tykki-paikkojen keskellä on käydä deja vu’t avauspuolikkaalta 55 minuutin pelin kohdalla. Wilpas esittää ihanasti soljuvaa tikitakaa vasemmalla laidalla, jossa peliväline vaihtaa hetkessä omistajaa. Shenas pelaa Batalle, joka palauttaa takaisin ja Ryan jatkaa uudelleen eteen Brunolle, joka menee heittämällä ohi miehestään ja keskittää namupallon laatikkoon. Qorane Mohamed hyökkää tilanteeseen puskan takaa ennen pakkia ja sivaltaa  kuulan ohi maalivahdinkin, mutta jostain tyhjästä eteen liukuu viime hetkillä pinkkipaita ja pelastaa varman maalin synnyn. Tästä kaksi minuuttia myöhemmin JyTy-pakki Emdad Palani kokeilee paukkuaan 40 metristä vedon karatessa Paavo Nurmen stadikalle.

Kotijoukkue tulee tasoihin 58.minuutin paikkeilla. Keskialueen vapari annetaan juonikkaasti lyhyeenä laitaan ja salolaispelaaja on riittävästi tilanteeseen reagoinnissaan unessa. Vapaa keskityspaikka käytetään maksimaalisesti hyödyksi ja matalaan etualueelle pomppivaan palloon iskee Jere Salmi ensimmäisenä, tuikaten pelivälineen etukulmasta sisään, 1-1. Yhden ottelun salolaissankarin, Sauli Karjalaisen, urotöitä tarvitaan reilun tunnin kohdalla, kun JyTy saa vaarallisesta paikasta vaparin n. 17 metristä. Eloisa Cuong Tran näyttää kaartavan jo kuulan vastustamattomasti oikeaan ylämummeliin, mutta Karjalainen saa näppinsä tielle ja tyrkättyä vedon ylärimaan, viitta päälle ja upean dyykin olisi kuvitellut tehneen Batman, kerrassaan ällistyttävä pelastus.

Pinkkipaidat tulevat vielä kertaalleen 67.minuutilla, kun nopea keskikentän vapari keskitetään Erkki Vanhasen haltuun. Ekku kääntyy ja hakee omaa ratkaisuaan, mutta veto 20 metristä suuntautuu liiaksi Keltamustan veräjänvartijaa kohti. Suurin piirtein tähän asti jyrkkäläläiset jaksavat painaa päälle, kunnes bensamittari alkaa hälyttävästi vilkkua ja Salon Wilpas ottaa ottelun lopun haltuunsa. 70.minuutilla Mikko Batalhan tarkka kulmapotku napsahtaa vitoselle ja Bruno pääsee suhteellisen vapaasti puskemaan, mutta harmikseen päin JyTy-molaria.

75.minuutilla nähdään ottelun ratkaisu ja se on oiva esimerkki siitä, miten nopeaan hyökkäyksen käynnistämiseen ja viimeistelyyn salolaiset parhaimmillaan pystyvät. Mikko Tapaninen raapii tyylipuhtaan pääpallovoiton keskiympyrässä, jonka perään Mbonu säntää, päästen hyvällä ykköskosketuksella vastustajastaan irti. Tämän päälle Wilpas-kärki poimii vierestä pystyyn ampaisseen Bazen Mamon, joka ehtii syöttöön ennen vastaantulevaa maalivahtia ja nostaa pallon tämän yli luukulle. Henri Makkonen on juonessa enemmän kuin hyvin mukana ja jatkaa maalin edestä pallon otsallaan pussukkaan, 1-2.

Heti perään tarjotaan Lehtiselle ottelun naulaamisen paikkaa. Karjalaisen hyvä heittoavaus starttaa jatkumon, joka alkaa omalta maalilta päättyen vastustajan päätyyn. Jani pelaa Vesa Vainiolle keskelle, joka kääntää maukkaasti oikeaan laitaan Kultarinnalle. Make malttaa keskityksen sijaan pelata kärsivällisesti väliin Schweinille, joka jatkaa ykkösellä Brunolle suojaukseen. Mbonu kääntyy ja pelaa viereen Lehtiselle, joka ajaa esteittä boksiin. Napakka takakulmalaaki suhahtaa kuitenkin metrin takatolpan ohi. Kaiken kaikkiaan kohtuuttoman täyteläinen hyökkäys, tosini lman kliimaksia.

85.minuutilla Tapaninen etenee nopeasti keskikentän yli ja pelaa Mbonulle, joka veivaa kolme miestä kimpussaan Tapsalle takaisin, saaden pallon hetkessä seinänä uudelleen pelattavaksi. Bruno pelaa samantien viereen Makkoselle, joka kieputtaa raikkailla jaloillaan kaksi turkulaista kuuluisalle kebab-kioskille, palauttaen kuulan takaisin Brunolle. Hyökkääjän pommi 25 metristä nousee kuitenkin jenkkifutismaaliin. Vielä yliajalla Makkoselle avautuu miljoonan taalan tekopaikka lisätä päivän maalisaldoaan. Tomi Kuokkanen lataa erinomaisen ristipallon keskialueen vaparista, jonka Tapaninen noukkii oikealla laidalla, pudottaen kuulan toiseen aaltoon. Ryan Shenas kiitää pakin paikaltaan rohkeaan ajoon, pelaten Alban Sadikaj’lle 16m-alueen tuntumaan. Albon mestarillisen yhden kosketuksen syöttö vapauttaa Henrin nokikkain vastustajan veskarin kanssa, mutta veto kohdistuu liikaa päin ja Antti Savolan lähitorjunta riittää takaiskun estämiseksi. Lähes heti perään erotuomari viheltääkin ottelun loppumisen merkiksi, joka tarkoittaa sitä, että kolme pistettä lähtee Saloon, loppulukemin 1-2.

Ottelun parhaat

JyTy oli kaikkea sitä, mitä JyTy on. Kokenut, fyysinen, suoraviivainen ja kaksinkamppailuissa kova. Se tuli raivolla vieraidensa kimppuun heittäen palloa pystyyn aina mahdollisuuden saadessaan, unohtaen tyystin vieraskoreuden. Tyly isäntä ja vaikea vastustaja tuolla päällä kenelle tahansa. Sen ainoaksi parannettavaksi asiaksi jäi tilanteiden päättäminen, jossa se oli tänään umpisurkea ja ehkä epäonninenkin. Tykkien paras oli ehdottomasti Erkki Vanhanen, joka osoitti, että hallittu ylipaino voi jalostettuna olla suoraan verrannollista ylivoimaa. Järkälemäinen pallotaituri pelasi erinomaisesti kotijoukkueen piikissä ja raapi ykkös- ja kakkospalloa isolla prosentilla omilleen. Tämän päälle fiksua pelinrakentelua ja tilanteiden luontia muille kanssapelaajilleen. Edelleen parhaimmillaan käsittämättömän hyvä pelaaja. JyTy-kippari Jani Lauretsalo sekä näppärä Cuong Tran muodostivat varsin kivan pariskunnan isäntien keskikentälle. Lauretsalo heitti dominoivan box-to-box-setin, Tranin tyytyessä säestämään vikkelillä jaloillaan ja taitavilla käännöksillään, vaikea pieni mies käsiteltäväksi. Myös Jere Salmen takuuvarma suoritus vakuutti vierasjoukkueen valmennusjohdon ja aina täysillä painava ja kaikkensa kentälle jättävä vaaleaverikkö sai palkinnokseen maalin, joka maistui kuin työmiehelle kossu.

Ampiaiset olivat ajoittain suurissa vaikeuksissa jykevän vastustajansa kanssa ja huuteli hetkittäin kuin Mikki Hiiri merihädässä keskiarvolta huomattavasti painavamman Brutuksen pihdeissä. Se kuitenkin heräsi horroksestaan ja nousi ensin pelin vaatimalle tasolle ja myöhemmin vastustajansa fyysisyyteen, iskemällä periksiantamattomasti vastaan ja jaellen iskun iskusta. Käyden kuin uhmakas alaluokkalainen pelätyn yläkoululaisen kiusaajan kimppuun, nousten tekonurmimaton uumenista kerta toisensa jälkeen, vaikka osumaa tuli niin henkisellä kuin fyysisellä puolella. Bruno Mbonu oli vieraiden parhaimmistoa omalla erinomaisuudellaan. Voimakas ja vahva kärkimies oli kuin kotonaan Tykkien kovassa käsittelyssä. Hankala sälli puolustettavaksi, johon pinkkipaidat reagoivat tuplaamalla hyökkääjän läpi ottelun. Avausmaali syntyi helposti ja lisää on lupa odottaa sekä vaatia. Brunon kovimmaksi kilpailijaksi Wilppaan parhaaksi pelaajaksi nousi maalivahti Sauli Karjalainen, joka piti salolaisia pystyssä ottelun kipeimmillä hetkillä. Kaiken kaikkiaan vankkumaton esitys, joka sisälsi tärkeitä katkoja, oikeita päätöksiä, komeita torjuntoja sekä virheetöntä pelinavaamista. Suoritus, joka antoi joukkueelle mahdollisuuden voittaa. Voittava veskari.

Ottelun jälkimainingit

”Jalkapallo ja urheilu ylipäätään on välillä hämmentävää. Jos sarja-avauksesta olisi ehdottomasti meille kuulunut 3 pojoa, niin nyt niitä ei olisi tarvinnut antaa yhtään. Olimme suurissa vaikeuksissa vastustajan fyysisyyden kanssa ja jouduimme kaivamaan itsestämme sen ilkeän puolen ja vastata vastustajan heittämään haasteeseen. Nyt meidät maaliviivan yli vei sinnikkyys, periksiantamattomuus ja uskomaton taistelutahto ja henki, mikä tässä joukkueessa on. Näytimme todella lujan henkisen puolemme sekä taipumattoman selkärankamme. Ja tottakai olimme myös onnekkaita sekä tehokkaita. Ehkä tällä yhteisellä uskolla ja raivolla ansaitsimme lady fortunan puolellemme. Mutta mitään ei meiltä voi ottaa pois ja täytyy myöntää, että pienehköllä ja kuluneella Yläkentällä JyTy tulee olemaan todella vaikea vastustaja kenelle tahansa. Tänään me pelasimme heidän peliään, jossa olimme alakynnessä”, tunnusti Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho taiston tauottua.

JyTy – Salon Wilpas 1-2 (0-1), (1-1)

13′ Mbonu (Haddouti)

58′ Jere Salmi 1-1

75′ Makkonen (Mamo)

Wilpas team sheet

Karjalainen, Kesänen (45min Kultarinta), Kuokkanen, Auranen, Shenas, Haddouti (63min Vainio), Tapaninen, Mohamed (71min Mamo), M.Batalha (71min Makkonen), Lehtinen (79min Sadikaj), Mbonu

Kokemusta kentällä ottelussa Wilpas-JyTy la 19.9.2015. Pallosta taistelevat Wilppaan Rauli Suominen ja JyTyn Petri Lehtonen.