Otteluraportti 20.8 3.div Peimari Utd – Salon Wilpas

Virheet ratkaisivat Sauvossa (28.8.2016)

Peimari Utd tylytti ankaralla kädellä Salon Wilpasta Sauvon upouudella OP-hakkispaanan tekonurmialustalla lauantaina 20.8, kun joukkueet kohtasivat Turun piirin miesten kolmosen sarjaottelun merkeissä. Ampiaisten tiivis puolustuspakka kesti mainiosti ensimmäisen 45 minuuttia, mutta toisella jaksolla henkilökohtaiset salolaisvirheet siivittivät isännät 3-0-voittoon. Kotijoukkueen maaleista vastasivat Samuli Vihervirta, Santeri Laine ja Nico Salmiosalo.

Ottelun kulku

Keltamusta oli tarjonnut kevätkierroksella vauhdikkaan kotiottelun peimarilaisten kanssa ja silloin taululle tykitettiin 2-4-lukemat. Putoamisahdinkoon ajautuneet salolaiset lähtivät tällä kertaa puolustuksen kautta ja ryhmitti tiiviin kahden linjan pakettinsa syvälle omalle puoliskolle ja tyytyi kyttäämään vastahyökkäyksien paikkoja.

1.jakso

Kokomustissa pelanneet peimarilaiset tulevat ottelun alkuun kovalla paineella. 2.minuutilla isännät pelaavat hyvän vastahyökkäyksen, joka käynnistyy katkonjälkeisestä passista eteenpäin ja siitä sitten nopeasti vasempaan laitaan. Nopea aikainen keskitys onnekkaasti Nico Salmiosalon kupolin kautta oikeaan laitaan Leonido Soaresille, joka täydessä tikissä pääsee sujahtamaan Wilpas-pakin ohi ja ruutuun. Kotijoukkueen ykköstykki ajautuu kuitenkin pieneen kulmaan ja Teemu Sepän vastaantulo hoitaa laitahyökkääjän yrityksen kulmapotkuksi.

Heti kulmasta tullaan taas. Ampiaiskippari Tomi Kuokkanen hoitaa maalinedustalle putoavan kulmurin päällään, mutta Soares yrittää kakkospallosta yllättää Sepän puskullaan, mutta yritys 11 metristä tarttuu varmasti salolaiskassarin hanskoihin.

Wilppaan tiivis puolustuspelaaminen toimii moitteettomasti ja isäntien kierrätys jää liian hitaaksi, eikä näin pelattavia rakoja linjojen väliin pääse syntymään. Niinpä mustapaidat ovatkin pitkien pallojen varassa, sillä kaikki lyhyet yritykset Keltamustan jäsenet katkovat ja yrittävät iskeä vastaan, tosin siinä kovin huonosti onnistuen.

Pallonhallinta on kuitenkin visusti isännillä ja 19.minuutilla se pelaa hyvän kontrollin päätteeksi keskustan kautta kuulan syvälle oikeaan laitaan. Ju leikkaa boksiin sisään, mutta Niklas Ahlqvist on hyvin vastustajan mukana ja Jesse Jokiniemen tuplaus varmistaa. Lopulta peimarilaisen kevyt laukaus päätyy etusivuverkkoon.

Reilun puolen tunnin pelin kohdalla Wilppaalle avautuu oiva maalipaikka, kun rajaheitto pelataan pystyyn ylhäällä ja katko saadaan myös aikaiseksi syvällä vastustajan päädyssä. Ryan Shenas pelaa maltillisesti sivuun Jesse Jokiniemelle, jonka suora jatko löytää Aki Ajalinin vastustajan linjojen välistä. Teemu Kesänen tekee erinomaisen aloitteen sivuttaisjuoksun muodossa keskustaan ja Akin passi napsahtaa kivasti juoksulinjalle. Veto 16m tuntumasta painuu vasurilla kuitenkin karkeasti ohi maalin.

37.minuutilla Peimari Unitedin kapteeni Samuli Vihervirta pääsee tykittämään vasurillaan noin 20 metristä, mutta veto jää Teemu Sepän hellään syleilyyn. Tilannetta edelsi puolittaiset katkot salolaispakilta ja -keskikenttämieheltä.

Kaiken kaikkiaan suhteellisen tilanneköyhä ensimmäinen jakso päättyy maalittomana ja joukkueet marssivat pukusuojiin valmistautumaan toiselle puoliskolle. Wilppaan valmennusjohto kertaa tarkasti jo matsipalaverissa painotetut asiat. Työnteon on jatkuttava pyyteettömästi ja hereillä pitää olla koko ajan, sillä pienikin uinahdus voi koitua kohtaloksi. Kovaa puuskuttavat vierasjoukkueen jäsenet nesteyttävät itsensä ja hakevat uutta latinkia toiselle 45-minuuttiselle. Vaihtoja ei vielä tässä kohtaa suoriteta.

2.jakso

Ratkaisevaksi koituva nukahdus tulee kuitenkin toisen jakson alkuminuuteilla, kun kellossa on 51 minuuttia. Peimari käyttää rajaheiton nopeasti edukseen heittämällä, Wilpas-pakin vielä lojutessa maassa, nopeasti laitaan pystyyn. Soares peittoaa salolaiskeskikenttäpelaajan juoksukisassa ja saa keskityksen aikaiseksi boksin sivurajalta pilkun tienoille. Salolaispakki yrittää peittää laukausta liukutaklauksella, mutta Vihervirta saa lirutettua pallon vasempaan alapesään, 1-0.

Maali romuttaa Ampiaisten kyttäystaktiikan totaalisesti ja siivittää lopulta turmioon. 58.minuutilla pitkä maalipotku lähetetään vasemmalle kaistalle, jossa pääpallo hävitään. Isännät pyöräyttävät pelivälineen vasemmalta oikealle nopeasti ja oikealla Wilpas-pakki pelataan syötöllä ohitetuksi. Hyvä laitapelaaminen päättyy taaksepäin syöttöön ja ylösnoussut laitapakki Santeri Laine keskittää luukulle. Kaikkien hämmästykseksi epäonnistunut keskitys kiertää täyteläisesti takapesään yllättäen lopulta salolaisveskarin helpohkosti, 2-0.

59.minuutilla Wilppaan päävalmentaja Markus Aho aloittaa vaihtoruletin ja ensimmäiseksi Aki Ajalin vaihtuu Aholi Rasuliin.

Tämän jälkeen ottelun loppu onkin täyttä kotijoukkueen näytöstä, jonka aikana se pitää palloa, käyttää sitä omilla tasapuolisesti ja ajoittain riepottelee vieraitaan rumannäköisesti. 61. minuutilla rajaheiton päätteeksi salolaispelaaja ohitetaan helposti ja laukauspaikka keskisektorilta käytetään mustapaitojen toimesta hyödyksi. Seppä dyykkaa kudin kulmaksi.

62.minuutilla Eemeli Auranen korvaa Niklas Ahlqvistin vasempana pakkina. Kaksi minuuttia tästä ja Wilpas-vahdin kammottava heittoavaus keskustaan menee suoraan vastustajalle, joka pelaa nopeasti oikeaan laitaan Soaresille. Laitahyökkääjä harhauttaa näppärästi salolaispakin kahville ja vetää vihaisesti noin 10 metristä, mutta Teemu Sepän briljantti lähijalkatorjunta nollaa kotijoukkueen maaliyrityksen.

67.minuutilla Jussi Ojansuu tekee tilaa Qorane Mohamedille. Keltamustan harvat paikat siunaantuvat erikoistilannepelaamisen kautta. 74.minuutilla Jesse Jokiniemen sivuvapari kiertää ärhäkkäästi etukulmaa kohti, mutta Gerson Lima päivystää tarkasti maalillaan, nyrkkeillen Jessen yrityksen väljemmille vesille.

77.minuutilla isketään lopullinen naula Wilppaan arkkuun, kun Peimari Utd iskee nopeasti salolaisten erikoistilanteen perään vastaan. Keltamustan veto vaparista jää kaverille, joka kiskaisee nopean pystypallon Soaresille juostavaksi. Väkkärä etenee aina laidasta boksiin asti mennen salolaispuolustajasta ohi ja kääntäen kuulan maalille Nico Salmiosalolle, jolle jää helppo työ sinetöidä matsi, 3-0.

Vielä 80.minuutilla Henri Makkonen siirtyy penkin puolelle ja Alban Sadikaj juoksee kehiin ja minuuttia myöhemmin Teemu Kesänen vaihtuu Ville Batalhaan.

Vieraiden paras paikka tulee yliajalla Aholi Rasulille niin ikään Jesse Jokiniemen mainiosta sivuvapaapotkusta. Aholin akrobaattinen jatko lähettää pelivälineen kuitenkin maalin katolle.

Päätösvihellys jättää taululle selkeät 3-0-lukemat, jotka eivät tuo lohtua salolaisten tiukkaan kamppailuun putoamista vastaan.

Ottelun parhaat

Peimarin kredentiaalit sarjajohtaja se allekirjoitti vahvalla ja tasapainoisella esityksellään. Defensiivisesti todella luja, varma ja kaikessa tekemisessään tinkimätön. Ei epävarmuustekijöitä, ei kysymysmerkkejä, vaan tiukkaa suorittamista. Keskikentältä löytyi oletettua enemmän luovuutta kovan työnteon lisäksi. Murtautumiset pitkälti laitojen ja erityisesti Leonido Soaresin kautta. Riskintön peruspaketti, jonka kaikki tekeminen perustuu yksinkertaisuuteen ja erinomaisesti joukkueen materiaalin ympärille kudotuksi. Ei kikkailuja, vaan olennainen perustekeminen sarjan parhaalle tasolle. Siitä on sarjajohtaja tehty.

Peimarin ja koko ottelun paras oli luonnollisesti alati laitoja vaihtanut Ju Soares. Valtavalla nopeudella 1v1-tilanteisiin ja lähes aina miehestä ohi. Tukku maukkaita palloja pelitovereille maalinedustalle herkuteltavaksi ja monesti pahanteossa itsekin. Hämmästyttävänä asiana maaleitta jääminen. Ehdottomasti sarjan top 3 -pelimies ja pelipaikkansa paras. Kapteeni Samuli Vihervirta on tunnettu kovasta työmoraalistaan ja periksiantamattomasta taistelustaan joukkueensa eteen, mutta tänään kippari vakuutti myös pallollisesti. Hyviä eteenpäin vieviä syöttöjä ja ahnaasti syvyydestä raakoja pystyjuoksuja Wilppaan 16m-alueen sisälle. Tänään se palkittiin maalilla. Topparina luutinut Adimar oli äärettömän vahva katkopelissään ja lähes ohittamaton figuuri salolaisille. Pääpalloja suvereenilla tavalla voittanut kolossi piti vieraat tylysti poissa maalipaikoilta. Dominoiva esitys.

Keltamusta lähti oman pään kautta hakemaan pisteitä ja rehellisesti sanoen se olisi todennäköisesti tyytynyt yhteenkin. Ensimmäisellä jaksolla se onnistui tekemisessään puolustuksellisesti mallikkaasti. Syvälle vedetyt linja eivät liiemmin jättäneet tilaa selustaan juoksupalloille kuin linjojen väliin mustapaitojen neppailtavaksi. Päinvastoin Ampiaiset pistivät terävästi punaiselle territoriolle tulevia tunkeilijoita, stopaten isäntien yritykset lähes kerta toisensa jälkeen siihen. Omassa pallollisessa pelissä se kuitenkin epäonnistui pahemman kerran. Lupaavia vastahyökkäyksen paikkoja tarjoiltiin varsinkin ensimmäisen puoliajan aikana toistuvasti, mutta niitä Wilpas ei osannut käyttää hyödykseen. Ja, kun vastustaja pääsee liian helpolla, on vain ajan kysymys, koska kolisee. Niin tälläkin kertaa.

Harmaasta salolaismassasta oli vaikea löytää pelin jälkeen onnistujia, eikä niitä oikein tahtonut ollakaan. Vaihdosta siääntulleet Qorane Mohamed, Eemeli Auranen ja Alban Sadikaj pääsivät tällä kertaa ehjällä peruspelillä ottelun tähdistöön. Yritteliäs kolmikko ignoorasi tulostaulun ja tuli hyvällä jalalla ja asenteella kentälle, vaikka taistelu oli vääjäämättä jo hävitty. Ei se helpoin tai mukavin paikka tulla baanalle.

Ottelun jälkimainingit

”Lähdimme normaalista poiketen hyvin konservatiivisella ja passiivisella ajatuksella hakemaan yllätystä Sauvosta ja ensimmäisen jakson kurinalaisuuteen ja organisoitumiseen voimme puolustuspäätä ajatellen olla tyytyväisiä. Mutta hyökkäyspäässä emme nousseet heille misään vaiheessa uhkatekijäksi ja se tietää aina lopun alkua. Täyttä 90 minuuttia ei voi roikkua pelissä, vaan on oltava jotain ja tehtävä jotain, mikä saa vastustajan varpailleen ja olemaan varuilla. Siinä me emme tänään valitettavasti onnistuneet”, myönsi Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho suoraan pelin tauottua.

Peimari Utd – Salon Wilpas 3-0 (0-0), (3-0)

51′ Samuli Vihervirta