Otteluraportti 19.3.2016 Salon Wilpas – LoPa

Salon Wilpas peittosi Lohjan Pallon (22.3.2016)

Ampiaiset kohtasivat kauden viidennessä harkkamatsissaan Uudenmaan piirin kolmosen LoPan. Hurjavauhtinen ottelu tarjosi tunnetta, taistelua, kovaa tempoa sekä tilanteita, kun kaksi pelaavaa joukkuetta mittelivät paremmuudestaan. Taiston kaikki maalit nähtiin ensimmäisellä jaksolla, kun Markus Aho vei salolaiset ensin johtoon 8.minuutilla ampumalla taidokkaasti kulmapotkun suoraan maaliin. Lohjalaiset painivat itsensä tasoihin Olli-Pekka Lapin tahtomaalilla, mutta Ahon kulmapotkun upeasti takapesään puskenut Jani Lehtinen vei Wilppaan toistamiseen johtoon ja lopulta voittoon. Loppulukemat tällä kertaa siis 2-1.

Ottelun kulku

LoPa tiedettiin alueensa kärkijoukkueeksi ja ennakko-odotusten mukaisesti valkopaitaiset vieraat tulivat aiemmista Ampiaisten vastustajista poiketen Saloon pelaamaan. Motivoiva vastus pakotti kotijoukkueen olemaan hereillä alusta asti ja pelin sisällä. Ja sitä totisesti Keltamusta oli, tarjoten kauden parastaan ensimmäisen jakson väkivahvalla peli-ilmeellään.

Intensiivisen ottelun ensimmäinen paikka siunaantui 6.minuutilla LoPalle, kun se käynnisti nopean vastahyökkäyksen kahdella suoraviivaisella pystysyötöllä. Pelivälinettä kovalla tahdilla keskeltä eteen ja lopulta oikealle laidalle, josta löytyi valkopaita. Terävä eteneminen boksiin, ja veto, joskin pienehköstä kulmasta, mutta vaati kuitenkin Wilpas-vahti Sauli Karjalaisen hyvän lähitorjunnan. Tästä kaksi minuuttia myöhemmin ollaan toisessa päässä ja kulmalipulla, kuulan takana totutusti Markus Aho. Täydellinen kierre palloon ja peliväline suoraan kulmasta vastustamattomasti takapesään, 1-0.

Sen jälkeen mentiin seuraavat 10 minuuttia päädystä päätyyn valtaisalla draivilla, molempien hyökätessä lähes vuoron perään, mahdollisuuden saadessaan. Vieraat tulevatkin tasoihin 17.minuutilla. Maalia edeltää kolme 50-50 -vihellyspaikkaa, jotka tällä kertaa jäävät viheltämättä ja ehkä oikeutetustikin. Salolaiset saavat vastustajan hyökkäyksen katki syvällä puolustusalueellaan ja pyrkivät pelaamaan paineen pois. Ensin keltamustapaitaisen jaloille liu’utaan 20 metrin kohdalla, mutta LoPa-pelaaja osuu ensin palloon ja peli jatkuu. Sen jälkeen kuula pelataan boksiin, jossa käydään armotonta pystypainia sekä Wilpas-topparin että LoPa-hyökkääjän käyttäessä molemmat vahvasti käsiään. Lopulta kotijoukkueen rysäri saa jo hanskan jaloissa pyörivään palloon kiinni, mutta lohjalaiskärki vääntää väkisin tilanteen loppuun ja tyrkkää kuulan maalivahdin näpeistä, roikkuvan topparin painessta huolimatta, pussiin. Todellinen tahtomaali, 1-1.

Tasoitusosuman jälkeen ote alkaa minuutti minuutilta voimistumaan isäntien toimesta. Se on ottelun ja vastustajan vaatimalla tasolla ja sen yläpuolella. Ampiaiset iskevät tilanteisiin raivolla, prässäävät jatkuvasti ja ovat äärimmäisen aggressiivisia, parven valtaa hurmostila. 19.minuutilla pirteästi kärjessä tikittänyt Aholi Rasul leikkaa vasemmalta sisään noin 17 metriin useastakin vastustajasta piittaamatta, mutta pomppiva veto painuu etukulmasta ohitse. Kolme minuuttia myöhemmin sama herrasmies on asialla, tällä kertaa laitaansa avausjaksolla dominoinut Jani Lehtinen taikoo saksipotkukeskityksellä paikan Wilpas-hyökkääjälle. Huikealla suorituksella kuula Aholin lapikkaaseen, joka tinttaa epäröimättä puol-volleystä, mutta edellisellä tavalla, lopputuloksena niukka ohilaukaus.

28.minuutilla Wilppaan väkevä prässi toimii täyteläisesti ja pallo riistetään vieraiden puolustuskolmanneksella. Samir Haddoutin katkosta peliväline Rasulille, joka löytää fantastisella poikittaispystysyötöllä Mikko Batalhan boksin sisältä. Napakka oikean jalan laukaus pysähtyy LoPa-kassarin erinomaiseen jalkatorjuntaan, mutta irtokuula napsahtaa Rasulille takaisin, joka kiskaisee ykkösestä. Kuti kuitenkin päin vieraiden maalivahtia. Reilun puolen tunnin kohdalla isännät saavat mainion vapaapotkupaikan keskisektorilta, noin 25 metristä. Aho ja Haddouti juonii kuvion, jonka päätteeksi Haddouti tykittää vasempaan alakulmaan. Maaliin vastustamattomasti painuva laaki ottaa kuitenkin kimmoketta lohjalaispohkeesta ja vierii tuuman verran ohi, kuitenkin kulmalla jatketaan.

33.minuutilla tarvitaan jälleen kerran Karjalaisen torjuntataitoja, kun LoPa pelaa taidokkaasti Ampiaisten prässin auki ja keskikentän kautta päästään paineettomasti pelaamaan oikeaan laitaan pystyyn. Isäntien alakerta saa kuitenkin ajettua vastustajan riittävän pieneen kulmaan, jotta suurin vaara on ohi ja loput hoitaa hyvällä vastaantulolla ja lähitorjunnalla Sauli Karjalainen.

36 minuuttia ottelua takana, kun Joonatan Reunanen riistää vastustajalta kuulan keskiviivan tienoilla. Riiston päälle mainio syöttö väliin Aholille, joka niin ikään löytää erinomaisella poikittaissyötöllä Samir Haddoutin. Wilppaan pelintekijän hanakka eteneminen 18 metriin saa lopputuotteekseen ovelan kärkkäriyrityksen, mutta jälleen veto painuu metrin leveäksi, tällä kertaa oikean pystypuun puolelta. Ottelun järkyttävä tempo ei ota laantuakseen ja kolme minuuttia myöhemmin mennään jo Wilppaan puolella ja lujaa. Salolaisten pakka on jäänyt aavistuksen auki ja prässi missataan pahemman kerran, kun vielä keskialueelta lähtevä pystysyöttö jää katkaisematta, on Lohjan Pallolla hetkellinen 2v1-hyökkäys. Kotijoukkueen puolustus pelaa kuitenkin vaarallisen ylivoiman pois oikeanlaisella hidastamisella ja hyökkäyksen ohjaamisella. Lopulta tilanne päättyykin löysään ohilaukaukseen 16 metrin korvilta.

41.minuutilla ollaan jälleen Manun tontilla, oikealla kulmalipulla. Ja priimaa pukkaa ihanalla tavalla pilkun ja vitosen viivan väliin kaartavalla keskityksellä, johon Kiikalan karhu ja/tai Wilppaan Bale, Jani Lehtinen, hyökkää ja puskee tarkasti takayläpesään, 2-1. Avausjakson lopun isännät pitävät järkevästi palloa ja siirtyvät näin ansaitusti puoliajalle maalin johtoasemassa.

Wilppaan kopissa jo totuttu vaihtoruletti pistetään käyntiin ja avauksesta jatkavat vain jäsenet Karjalainen, Lehtinen ja Haddouti. Uutta verta sisään herrojen Shenas, Ahlqvist, V.Batalha, Yaqubi, Vainio, Sadikaj, Mohamed ja Mbonu, muodossa. Muutama terävä pointti valmennusjohdolta ja taktinen hienosäätömuutos. Ja jatkoa siitä, mihin ensimmäisen 45:sen aikana jäätiin, kiitos.

Jälkimmäinen puolisko on vauhdiltaan ja temmoltaan avausta astetta laimeampi, mutta edelleen vähintään hyvää kolmosdivaritasoa. Uudet Ampiaiset ottavat nopeasti homman haltuun. Kaksi minuuttia toista jaksoa käyty, kun Samir pelaa nopeasti vapaapotkun Bruno Mbonulle suojaukseen. Hyökkääjä pitää helponlaisesti pakin selkänsä puolella ja kiemurtelee 16m-alueen rajalla jalan vapaaksi. Tiukka laaki etukulmaa kohti sinkoutuu kulmapotkuksi hyvän LoPa-veskan heittäytymisen johdosta. 50.minuutilla Keltamusta jauhaa erinomaisella syöttöpelillä vastustajan luoman paineen auki ja avaa oikean laidan, kuin ladonovet, auki. Lopulta Haddouti tarjoilee tavaramerkkiään Lehtiselle vasempaan laitaan, kun 45 jaardin puolenvaihto lävähtää Janin juoksulinjalle ja sitten mennään lujaa. LoPa-pakilla on täysi työ roikkua Wilppaan vauhtikoneen kyydissä, mutta häirintä riittää ja laiturin veto jää puolittaiseksi sutaisuksi.

Kolme minuuttia myöhemmin isännät tarjoilevat vieraille paikan omalla hölmöilyllään. Toppari-toppari-poikittaissyöttö on luonteeltaan alibi ja lopulta kuula joudutaan sohimaan hätäisesti keskialueelle, josta vieraat noukkivat pallon ja pelaavat sen nopealla tavalla laukausetäisyyksille. Veto 19 metristä karkaa kuitenkin metrin pari yli maalin. 60 sekuntia myöhemmin mennään taas jo toisessa päädyssä. Samir reagoi erinomaisesti vastustajan rajaheittoon ja pääsee katkoon keskialueella. Katkon perään maukas pystypallo, jota jahtaamaan säntää Bruno. Bruno pitää 30 metrin pystyjuoksunsa aikana pakin naurettavan helposti takanaan, mutta viimeistely jää kaipaamaan huolellisuutta, hyökkääjän sijoituksen painuessa 9 metristä pallon verran takatolpan ohi. Kuitenkin oivallinen osoitus siitä, mihin tämä kaveri pystyy.

LoPan toisen jakson pari paikkaa tulevat oikeastaan kaikki kotijoukkueen töppäilyjen johdosta, niin tunnin kohdallakin, kun salolaislaitapakin taaksepäin pelattu syöttö jää vajaaksi. Topparit reagoivat tilanteeseen kuitenkin välittömästi ja pääsevät peittämään ensimmäisen laukauksen. Kuula pomppii kuitenkin onnekkaasti vasemmalle, johon lohjalaispelaaja ennättää ensin. Mutta juuri vetohetkillä paikalle ilmestyy myös Mahdi Yaqubi, jonka tarjoaman paineen ja peiton myötä vastustajan yritys nousee yläilmoihin. 63.minuutilla vierailla on vielä yksi puolittainen paikka kulmapotkusta, kun taka-alueelle pelattuun palloon pääsee valkopaita käsiksi. Pusku kuitenkin Ampiaisten puristuksista reilusti yli maalin.

Aivan ottelun loppuhetkillä Keltamustalle tarjotaan lopullisen naulan iskemistä LoPa-arkkuun. 89.minuutilla hyvä prässi päättyy Mahdin katkoon hyökkäyskolmanneksella. Wilpas-pakki pelaa fantastisesti linjojen välistä Vesa Vainiolle, joka antaa vasurinsa laulaa. Jo SalPassa tästä herkusta nautittiin yllin kyllin, tosin maalien muodossa. Nyt Weskun laukaus painuu verkon sijaan kyynärän verran ohi. Heti perään mennään vielä kertaalleen, kun tällä kertaa Ville Batalha tarjoilee namua pystysyötön muodossa Brunolle, joka ottaa kuulan suojaukseen ja kääntyy jäätävällä tavalla puolustajastaan ohi. Raaka fysiikka laulaa hoosiannaa, kun Mbonu painelee väkisin vastustajan boksiin ja lähestulkoon nokikkain LoPa-rysärin kanssa. Lohjalaisten veräjänvartija taikoo kuitenkin haamutorjunnan jalkaseivin muodossa, mutta irtopala putoaa takana kyttäävälle Bazen Mamolle, jonka välitön nostoyritys pomppii kuitenkin täpärästi ohi maalin.

Näin vauhdikkaasta jaksosta ja lukuisista mehukkaista tilanteista huolimatta, kumpikaan ei onnistu lisäosumien teossa ja näin Wilpas rekisteröi harjoituskautensa avausvoiton sen toistaiseksi kovimmasta harjoitusvastuksestaan. Loppunumerot salolaisten hyväksi 2-1.

Ottelun parhaat

Salolaiset onnistuivat laajalla rintamalla ja erityisesti avausjakson kokoonpanoa voisi kollektiivisesti ylistää, eika toisen jakson settikään huonoksi missään nimessä jäänyt. Wilppaan parhaana palkittiin Arbnor Bushi, joka esitti kauden parhaansa oikean laitapakin roolissa. 100% syöttötyöskentely sai kavereikseen vakuuttavan katkopelin sekä muutaman ärhäkkään nousun. Kaiken kaikkiaan ehjä ja vakuuttava suoritus, josta kertoo sekin, etteivät lohjalaiset saaneet yhtään tilannetta luotua vasemmalta laidaltaan, teksasilaisen sheriffin, Norin, päivystäessä tontillaan. Myös pelaava päävalmentaja Markus Aho laittoi suita hiljaiseksi keskikentän dominoivalla pelillään. Vahva kahden suunnan peli sisälsi kaikkea aina laadukkaasta pelinrakentelusta ja harhautuksista lukuisiin katkoihin ja ahnaisiin taklauksiin. Tehot 1+1 olivat bonusta muuten mehevän päivätyön päälle. Ville Batalha oli toisella jaksolla kentän paras ja osoitti mihin hyvin treenannut, keskittynyt ja äärimmäisen nälkäinen pelimies pystyy. Maailmanluokan avauspeliä ja defensiivisesti järkähtämätöntä toimintaa. Se päätepysäkki, johon viimeisetkin lohjalaismatkustajat jäivät. Uuden Wilppaan tulikasteestaan hyvin selviytyivät myös Ryan Shenas sekä Niklas Ahlqvist, jotka olivat osa toisen jakson tiivistä Wilpas-alakertaa. Puolustuskvartetti, joka piti maalinsa koskemattomana.

Nuorekkaan, mutta pallovarman ja pelaavan LoPan onnistujia olivat mm. Otto Hirvonen, Aleksi Julkunen, Joonas Vikholm sekä Anton Stutzle. Oikean pakin paikaltaan käsittämättömiä nousuja tehnyt Hirvonen vakuutti katsojat hyökkäysorientoituneella otteellaan, sähäköillä jaloillaan ja terävänä haastamisena. Ehdottomasti laatutyötä. Joukkueensa kapteenina toiminut Julkunen hääri keskikentän moottorina alasvedettynä pelintekijänä. Regista toimi vieraiden tilanteiden käynnistäjänä sekä kierrätyksen olennaisimpana osana. Kaiken kaikkiaan tärkeä palanen valkopaitojen pelinrakentelua. BK-46:sta Lohjalle tullut Vikholm esitti totutun varman puolen itsestään. Tyylikäs keskuspuolustaja, joka vahvan pallollisen pelaamisensa lisäksi iskee lujaa tilanteisiin ja lukee peliä, sijoittuen, erinomaisesti. Turhan hyvä mies tälle tasolle. Lisäksi Anton Stutzle ihastutti myös pallovarmuudellaan, ensimmäinen puolisko luotettavana topparina ja toinen jakso astetta ylempänä keskikenttäpelaajana.

Ottelun jälkimainingit

”Ensinnäkin kiitos hyvälle vastustajalle, joka tuli Saloon pelaamaan ja yritti aktiivisesti koko pelin ajan. Jos emme olisi olleet vastustajan tasolla tai vähän sen yläpuolella, olisi tänään voinut tulla melkoisen kovaa kyytiä, mutta me olimme erinomaisesti tässä pelissä sisällä. Ensimmäinen fiilis pelin jälkeen oli, että tänään kaikki 21 Ampiaista onnistuivat ja pari kertaa ottelun videolta nähneenä, voin sen myös lähestulkoon täysin allekirjoittaa. Ensimmäisen jakson pelimme oli ehdottomasti kauden parasta ja ilman takaiskua olisi ollut kaikin puolin täydellinen. Kuten aiemminkin olen sanonut, minulle pelin sisäiset asiat merkitsevät, mutta kyllähän tämä iso tulos ja voitto oli joukkueelle. Muutamia pelaajiamme, minut mukaanlukien, on epäilty, että riittääkö taso ja tänään saatiin vähän suita hiljaiseksi. Kyllä onnistumiset vievät meitä eteenpäin ja tästä on hyvä jatkaa. Suunta on oikea”, kiitteli ankaran viiden tunnin otteluanalyysin tehnyt päävalmentaja Markus Aho, kotitoimistostaan maanantaina.

Salon Wilpas – LoPa 2-1 (2-1), (0-0)

8′ Aho

17′ 1-1 Olli-Pekka Lappi