Otteluraportti 2.4.2016 Salon Wilpas – FC HIK

Ampiaiset häikäisivät kenraaliharjoituksessaan (8.4.2016)

Salon Wilpas haki revanssin korkojen kera FC HIKistä 2.4.2016 käydyssä uusintaharjoitteluottelussa. Viikko sitten vaisuksi jääneet salolaiset näyttivät nyt itsestään parhaita puoliaan ollen vastustajaansa parempi jokaisella pelin osa-alueella. Keltamustan avausjakson maalit iskivät Mikko Batalha ja Samir Haddouti. Vahvan painostuksen päätteeksi Mikko Tapaninen pelasi hienosti Mikko Batalhalle, joka täräytti pompusta kudin takapesään. Samir puolestaan nosti kauniisti 16 metristä veskarin yli, Markus Ahon riiston ja syötön jälkeen. Toisella jaksolla Haddouti vapautti Jani Lehtisen puolittain läpi ja Kiikalan karhu sijoitti varmasti alakulmaan. Varsin dominoivan 90-minuuttisen jälkeen tulostaululla komeilivat tyylipuhtaat 3-0 -lukemat.

Ottelun kulku

Isännät olivat sisuuntuneita viikon takaisesta alisuorituksestaan ja uhkuivat näyttöhaluja ja kostoa. Salolaiset yltyivätkin ensimmäisellä jaksolla täydelliseen näytökseen, jossa hankolaisille jätettiin statistin rooli. Wilpas aloittaa pelin ryminällä ja on iskeä avausosuman jo 5 minuutin pelin jälkeen, kun Samir Haddouti riistää pelivälineen vastustajalta kotijoukkueen hyvän prässin tuloksena ja pelaa Mikko Batalhalle pystyyn. Bata painelee boksiin ja pelaa ovelasti takaviistoon Bazen Mamolle, joka sivaltaa suoraan syötöstä sisäsyrjällä. Tarkka kuti näyttää painuvan takapesään, mutta hankolaisveskari dyykkaa hyvällä refleksitorjunnalla pelivälineen kulmapotkuksi.

Vieraiden yritykset ovat hyvin samantapaisia kuin viikko sitten, kaukolaukauksia vahvalla optimismillä. 11.minuutilla vieraspelaajan yritys noin 34 metristä leijailee metritolkulla yli maalin. 18.minuutilla sinipaidat saavat kelpopaikan sivuvaparin muodossa, oikealta laidalta noin 15 metristä. Vastustajan suora yritys kiertää kuitenkin muutaman kuulan verran yli maalin. Mutta 20 minuuttia taulussa ja sitten räjähtää. Markus Aho katkoo erinomaisesti vastustajan syötön keskialueella ja käynnistää suunnanmuutospelin pelaamalla Mikko Tapaniselle viereen. Tapsa vuorostaan jatkaa kuulan menoa hyvällä laitasyötöllä ylösnousseelle Markus Kultarinnalle. Maken keskitys katkeaa vastustajan kupoliin, mutta Samir Haddouti noukkii kakkospallon 16m-rajan tuntumasta. Näyttävät kieputukset ja kuula vastustajan kautta Manulle, joka virittelee 20 metristä, pallo kimpoaa Tapsalle 16m-alueen rajalle, mistä keskikentän työmyyrä vapauttaa nerokkaalla nostolla Mikko Batalhan vapaaseen laukauspaikkaan. Bata ottaa aikansa, hahmottaa pallon lentoradan ja napauttaa puolivolleysta vastustamattoman laukauksen oikeaan nurkkaan, 1-0.

Ansaittu avausmaali vapauttaa kotijoukkueen pelin hurmostilaan ja vauhti kasvaa entisestään. 25.minuutilla salolaiset yhdistelevät kauniisti hienon sommitelman, joka saa alkunsa Tomi Kuokkasen erinomaisesta keskikentän vaparista vasempaan laitaan Henri Makkoselle, joka pelaa taakse Ryan Shenasille. Ryan löytää Manun uudelleen keskeltä, joka puolestaan pelaa oitis seinän Tapanisen kanssa. Hankolaisten alakertaa revitään pahasti selkoselleen, mutta Ahon kuti jää kaipaamaan huolellisuutta, vedon noustessa omiin sfääreihin. Minuutti tästä ja jälleen isännät jauhavat hienosti vastustajan puolustuslinjoja säpäleiksi. Hyvä prässi päättyy Markus Kultarinnan riistoon vastustajan puolustuskolmanneksella. Tämän jälkeen Tapsa ja Make käyttävät pelivälinettä toisillaan, kunnes Make löytää 16 metristä fantastisella poikittaissyötöllä Samirin, mutta veto jää puolittaiseksi ja pomppii lopulta vieraiden molarin syliin.

28.minuutilla Wilpas kuitenkin saa lisättyä johtoaan. Mieletön prässi päättyy Manun tyylikkääseen katkoon ja katkonjälkeinen passi hyökkäyskolmanneksella napsahtaa Haddoutille, joka kieputtaa ensin puolustajan solmuun ja lassottaa veskarin charmikkaalla chipillä, 2-0. Tässä vaiheessa kentällä on vain yksi joukkue, Hikkenin nauttiessa Ampiaisten tarjoamasta ilmaisesta karusellista. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen FC HIK saa puolivarkain hyvän paikan kavennukseen. Puolittainen paine puretaan onnekkaasti pitkällä pallolla oikeaan laitaan, jossa hankolaislaiturin jalat kipittävät kiitettävään tahtiin. Lopulta vahva ajo boksiin ja oivallinen syöttö taustalle noin 15 metriin, josta laaki lähtee välittömästi. Tutuin tuloksin, vedon noustessa yli maalin.

35 minuuttia pelikellossa ja hankolaiset saavat mahdollisuuden vastahyökkäykseen, jonka vieraat hyvin käyttävätkin. Wilppaalle sattuu helpohko syöttöhassi keskirajalla ja vastustaja tulee nopeasti vastaan. Pallo pystysyötöllä laitaan ja sieltä nopeasti keskelle. Hyvin pelattu tilanne päättyy kuitenkin ohilaukaukseen reilusta 20 metristä.

Ensimmäisen puoliajan lopun Wilpas keskittyy pitämään palloa ja houkuttelemaan kahden maalin takaa-ajoasemassa olevaa vastustajaansa. Kun Hikkenillä ei ole haluja tai suunnitelmia nostaa prässiään, leikittelee kotijoukkue pallolla ja varmistaen kahden maalin taukojohdon. Puoliajalla painotetaan uuden vaihteen silmäänlaittoa ja varotetaan passiivisuuteen tai liialliseen hyvään oloon vajoamisesta. Vaihtoa tehdään yksi, kun Markus Aho tekee tilaa Vesa Vainiolle keskikentän ytimessä.

Toinen 45-minuuttinen jatkuukin pääsääntöisesti samalla kaavalla, mutta nyt vastustaja reagoi pelitapahtumiin aktivoimalla rohkeampaa ja aggressiivisempaa prässiä. Kotijoukkue on kuitenkin tänään niskan päällä kaikessa tekemisessä ja se ei hämäänny vieraiden muutoksista, vaan rankaisee höntyilystä. 50.minuutilla isäntien löysä pelaaminen kuitenkin aiheuttaa vaaratilanteen, kun Hangolle avautuu helposti vetopaikka 18 metriin. Napakka maannuoliainen jää kuitenkin vuorenvarmasti Sauli Karjalaisen liimanäppeihin.

57.minuutilla Vainio lähettää sivuvapaapotkun vastustajan maalinsuulle. Kakkospallo putoaa 16m tuntumaan Samir Haddoutille, joka jysäyttää epäröimättä. Hurja kanuuna viuhuu kuitenkin metrin verran maalin yli. Heti perään lähes samanlaisen tontin saa Bazen Mamo, kun isännät prässäävät vastustajan lyhyen maalipotkun pois. Kolme minuuttia aikaisemmin kentälle tullut Jani Lehtinen iskee kuulaan ja mieheen väkevästi, pelaten laukauspaikan Bazenille 15 metriin. Wilpas-laiturin ratkaisu nousee kuitenkin selvästi yli maalin.

Reilu tunti peliä takana, kun Keltamusta on namutella päivän kauneimman osuman. Kotijoukkue kierrättää pelivälinettä fantastisella tavalla keskikentän kolmiossaan ja lopulta Samir jatkaa Veskun syötön laitaan Janille, joka pinkoo puolittaiseen läpiajoon. Itsekkään oman ratkaisun sijaan Jani hakee hyvällä ajatuksella ja sivusyötöllä Batalhaa tyhjyyttä ammottavan maalin edestä, mutta syöttö jää aavistuksen taakse ja hankolaispuolustaja pääsee putsaamaan pelivälineen väljemmille vesille.

64.minuutilla Wilpas prässää ties monettako kertaa vastustajan lyhyen maalipotkun pois. Mamo tekee erinomaista työtä pakottaessaan HIK-vahdin hätäiseen avaukseen. Tuloksena pallo yli sivurajasta. Kultarinta reagoi tilanteeseen salamannopeasti ja heittää Bazenille, joka keskittää vastustajan ruutuun. Kakkospallon Samir noukkii hyvällä sijoittumisella ja lataa sinkonsa 14 metristä, mutta jostain löytyy vastustajan veräjänvartijan hanska tämänkin pommin tielle ja peliä jatketaan salolaisten kulmalla.

66.minuutilla Lehtinen naulaa matsin pakettiin. Trio Kultarinta-Kuokkanen-Haddouti jauhaa erinomaisen kolmiopelin oikealla laidalla ja lopulta Samir kääntää pelin täyteläisellä puolenvaihdolla. Kiikalan karhu painelee jo hyvässä vauhdissa ja karkaa päällystakiltaan erinomaisen ensimmäisen kosketuksensa ansiosta ja ujuttaa kuulan lähietäisyydeltä tarkasti oikeaan alapeltiin, 3-0. Kertakaikkisen kaunis osuma kokonaisuudessaan, jossa usea hieno asia yhdistyy täyteläiseksi lopputuotteeksi eli maaliksi.

Pelin voittajasta ei tässä kohtaa enää ole minkään sortin epäilystä, mutta jännitettäväksi jää montako Wilpas iskee kanveesissa lojuvan vastustajansa pömpeliin vai onnistuuko vieraat maalinteossa. Hyvä paikka siihen ainakin tarjoutuu 69.minuutilla, kun sinipaidat pelaavat hyvin kotijoukkueen prässin läpi ja oikean reunan auetessa ja Wilpas-topparin katkon kimmotessa hankolaiselle, pääsee Hikken-pelaaja kokeilemaan 16m-alueen sisältä. Terävä kuti kohti etuyläkulmaa laakaa kuitenkin yli maalin.

72.minuutilla hienon pelin pelannut Wilpas esittelee jälleen lyhytsyöttöpelin kauneutta parhaimmillaan, kuulan vaihtaessa omistajaansa useasti ja nopeasti lyhyessä aikavälissä. Jani pelaa Veskulle keskustaan, joka jatkaa hyökkäyskolmannekselle laitaan armotonta taustanousua tekevälle Shenasille. Ryan löytää puolestaan Janin uudelleen linjojen välistä, joka yrittää nostaa kierteellä oikeaan yläpussukkaan. Yritys jää kaipaamaan sekä voimaa että tarkkuutta ja vastustajan kassari poimii sen vaivatta.

Toisen jakson loppu onkin kotijoukkueen kontrolloitua pallonhallintaa ja väsyneen vastustajan juoksuttamista. Ottelun viimeinen tontti tulee 3 minuuttia ennen päätösvihellystä, kun Hangon lyhyeenä pelattuun keskialueen vapariin reagoidaan hieman hitaasti ja vieraat pelaavat kuulan syvälle oikeaan laitaan. Keskitys päätyrajan tuntumasta putoaa Wilpas-pakin katkosta suoraan hankolaiselle, joka kuitenkin lataa 5 metristä taivaan tuuliin. Näin isäntien maali pysyy koskemattomana ja Wilpas ottaa makean revanssin 3-0 -numeroin.

Ottelun parhaat

Ampiaisparvi onnistuu kollektiivisesti ja tänään sen riveistä on vaikea löytää heikkoa lenkkiä. Salolaisten ja ottelun paras pelaaja on Markus Kultarinta. Oikea laitapuolustaja hallitsi laitaansa sekä puolustus- että hyökkäyspelillisesti. Vahvaa päivystämistä kotiinpäin, upeaa syötönkatkomista sekä varmaa sijoittumista, tähän päälle väsymättömällä draivilla taustatukea ja lukuisia -nousuja aina vastustajan boksiin saakka. Alun hakemisen jälkeen myös loistavaa pelinrakentelua. Vasemmanpuoleisena topparina lähes täydet minuutit uurastanut Eemeli Auranen säväytti miehekkäällä pelaamisellaan. Virheetön setti defensiivisesti ja tarkkaa pelin avaamista. Mikko Tapaninen täydensi Wilppaan tähtikolmikon uskomattomalla box-to-box -pelillään, jossa on kaikkea, mitä keskikenttädynamolta voi vaatia; katkoja, pelin rikkomista, riistoja, taklauksia, rytmittämistä, pystyjuoksuja, ihania pystysyöttöjä välistä, you name it. Väkevä panos Wilppaan päivän voitossa kaiken kaikkiaan.

FC HIK jäi ensiminuuteista pahasti Keltamustajyrän alle ja isäntien paineen alla sinipaidat sortuivat kerta toisensa perään. Ehkä parhaiten päivän hiillostuksen kesti topparina aloittanut brasilialainen Allan, jonka Hikken-luotsi Pinduca nosti myöhemmin keskikentälle yrittäessään epätoivoisesti löytää vastinetta salolaisten lähes ylivoimaiselle kaksinkamppailupelaamiselle. Vähän yritystä ja kontrollia brassi vieraille toikin. Myös oikean laidan nuori laituri, joka todennäköisesti oli seuran oma kasvatti, väläytteli nopeuttaan ja hyvää pallonkäsittelytaitoaan. Potentiaalia on varmasti kasvaa FC HIKin runkopelaajaksi, jos ei tällä kaudella, niin lähitulevaisuudessa.

Ottelun jälkimainingit

Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho oli luonnollisesti varsin tyytyväistä miestä ottelun jälkeen: Tämä oli meiltä joukkueena todella hyvä suoritus ja pelin ekat 30 minuuttia kirkkaasti kauden parastamme. Nyt asetimme tällä esityksellä mielestäni standardit, joihin meidän on yllettävä pelistä toiseen, päivästä ja vastustajasta riippumatta. Nyt hyvien elementtejemme päälle saimme hyvää pallollista tekemistä eritoten hyökkäyskolmanneksella ja loppujen lopuksi meillä oli lukuisia maukkaita tontteja lisäosumiinkin, mutta kolmella maalilla lähtökohtaisesti voittaa pelin. Tämä oli erinomainen suoritus joukkueelta juuri siihen paikkaan, mihin sen pitikin tulla ja yksilökohtaisesti saatiin tärkeitä onnistumisia. Nyt voidaan levollisin mielin valmistautua virallisten otteluiden alkamiseen ja tuunata tekemistämme pienillä asioilla. Me olemme valmiita aloittamaan kautemme, vaikka tietysti kehitämme tekemistämme harjoituksittain. Pohjatyö on kuitenkin tehty ja sen päälle rakennetaan”.

Salon Wilpas – FC HIK 3-0 (2-0), (1-0)

20′ M.Batalha (Tapaninen)

28′ Haddouti (Aho)

66′ Lehtinen (Haddouti)