Otteluraportti 25.2.2017 Harjoitusottelu Salon Wilpas – W2

Miesten edustus- ja kakkosjoukkue eivät saaneet paremmuuttaan ratkaistuksi (8.3.2017)

Harjoituskausipelien avaus Salon Wilppaan ja W2:sen välillä päättyi viimevuotiseen tapaan tasapeliin. Sillä erotuksella, että nyt syntyi neljä maalia. Niko Virtanen juhli debyyttiään iskemällä ykkösjoukkueen molemmat maalit. Wilpas2 kuittasi kuitenkin psykologisesti oikeilla hetkillä, ensin ensimmäisen jakson lopulla Jesse Oksasen toimesta ja lopulta ottelun päätösminuuteilla Pejman Rahbarin tasoittaessa loppunumeroiksi solidaarisen 2-2.

Ottelun kulku

Helmikuun helmeilevä lauantai 25.2 kutsui innokkaimmat jalkapalloihmiset todistamaan Salon Wilppaan jalkapallojaoston sisäistä mittelöintiä, kun edustus kohtasi perinteeksi muodostuneena tapana kakkosjoukkueen.

1.jakso

Ennakko-oletusten mukaisesti laadittu käsikirjoitus piti pintansa ja edustus iski kakkoseen kiinni äkäisen ampiaisparven tavoin. Heti toisella minuutilla on kolista W2:sen päädyssä, kun Keltamusta luo poikkeuksellisesti kenttäpelaajana esiintyneelle Teemu Sepälle kelpo laukauspaikan boksin sisään. Reservien maalia vartioiva Venni Salomaa torjuu kiivaan kudin erinomaisesti etualapesästä ja jatkohässäkän jälkeen Niko Virtanen pääsee lataamaan vitosen rajalta, tykittäen kuulan taivaisiin.

7. minuutilla siniliivit ovat päästä kuin varkain maalintekoon, kun linjan taakse pelattu pallo yllättää Wilpas-topparin. W2:sen uusi kasvo Karim Svenskberg on päästä tuikkaamaan pelivälineen lähietäisyydeltä, mutta Joel Isotahdon ykkösen luukulla hoitaa tilanteen hyvällä vastaantulolla.

10.minuutilla Keltamusta pyörittää hyvin syöttösarjoaan ja hyvän, pitkän hyökkäyksen päätteeksi Sepe pääsee puskemaan Antti Lehtosen maukkaasta keskityksestä takatolpalta. Hyvä pusku näyttää painuvan vastustamattomasti etualaseen, mutta Vennin refleksit ovat ajan tasalla ja ilmiömäinen seivi pitää tilanteen maalittomana.

Vahva painostusjakso saa kuitenkin palkintonsa 12.minuutilla, kun Markus Ahon taka-alueelle suuntautuvan kulmapotkun Valtteri Sinervo noukkii ilmatilaa dominoivalla preesensillään. Pudotus maalin eteen Tero Järviselle, joka lataa tyylipuhtaan hudin, synnyttäen armottoman härdellin maalinedustalle. Aholi Rasul on irtopalassa ensimmäisenä ja väkkärän kautta kuula ajautuu 16m-alueen tuntumaan Manulle, joka lataa välittömästi. Kuti kimpoaa vastustajasta päätyrajan tuntumaan, jossa Sinervo päivystää. Kuti pienestä kulmasta pomppii Salomaan torson kautta Niko Virtaselle, joka tinttaa pallon 5 metristä reppuun, 1-0.

3 minuuttia myöhemmin on tulla lisää, mutta tällä kertaa Manun kulmurin Bändi jatkaa suoraan ilmasta, tosin pienestä kulmasta, keittiön puolelle. Kakkonen on köysissä, mutta lisätyrmäyksiä edarin koukut ja suorat eivät kykene järjestämään. 25.minuutilla harvinainen W2-tilanne, kun Juha Virtanen tällää vapaapotkun suoraan n. 30 metristä omiin korkeuksiin.

Reipas puolituntinen kamppailua takana, kun Aho löytää läpi ottelun hyvin suuntautuneilla kulmillaan Valtsun. Topparitornin pusku 7 metristä karkaa reippaasti oikealta ohi. Tästä kolme minuuttia myöhemmin ja Wilpas rakentelee lähes täydellisen vastahyökkäyksen. Tilanne käynnistyy Anen erinomaisesta pallonriistosta oman rankkarialueen nurkilla, jota seuraa maltillinen puolenvaihto oikealle, missä Gälis ja Sepe vaihtavat nopeasti syötöt keskenään ja lopulta Sepe napauttaa Ardalan Rasulille pystyyn. Ardo etenee helpohkosti aina ruutuun, jossa klassinen laukausharhautus puree ja vasuri paukkuu napakkana etualakulmaan. W2:sen avausjakson hahmo, Venni Salomaa, ehtii kuin ihmeen kaupalla tämänkin vedon tielle. Irtopalan W2-pakki luulee selvittävänsä, mutta edustuksen raivoisa prässi toimii ja lopulta Sepe katkoo syötön ja pääsee kääntämään päätyrajan tuntumasta takaviistoon 6 metriin, jonne Gälis maaliahneena miehenä oikea-aikaisesti hiipii. Laaki kuitenkin omiin sfääreihin.

Hyvää suunnanmuutospeliä isännät esittävän lisää 38.minuutilla. Tällä kertaa atakki päättyy Sepen puolittaiseen laukaukseen/keskitykseen, joka on painua kiivaana etukulmaan, mutta Venni hoitaa tämänkin tilanteen skarpisti.

41.minuutilla Valtsu avaa peliä mallikkaasti Anelle, joka taas löytää hyvän ketunlenkin pystyyn tekevän Ardon samettisella alajengalla linjan taakse. Rasul senior kipittää hetkessä askiin ja sujauttaa nopeasti vasemman jalan kudin, joka sujahtaa jo Vennin kainalon alta, mutta vain päätyen köökin puolelle.

Ja niinkuin miljoona kertaa ennenkin, urheilun draamankaari näyttää ihanuutensa/kavaluutensa, riippuen näkökulmasta. Auror Bushi kiskaisee pitkän pallon syvältä omalta puoliskoltaan, jonka käsittelyssä edarin toppari epäonnistuu pahasti arviointivirheellään. Svenskberg polkee puolittaiselle karkumatkalle, joka päättyy räväkkään kutiin, jonka Jolle kuitenkin torjuu tyylikkäällä lähitorjunnalla. Rebound pomppii kuitenkin Jesse Oksaselle kuin tarjottimella ja W2 tulee tasoihin halvalla tavalla, 1-1.

Tauolle siirrytään lähes samantien tasoituksen jälkeen. Ampiaisten valmennusjohto käsittelee avausjakson rauhallisuudella ja tyytyväisyydellä. Pientä lopun kauneusvirhettä lukuunottamatta peli soljuu varsin mallikkaasti suunnitelmien mukaan. Huolellisuutta viimeiseen suoritukseen ja lisää löylyä kiukaalle.

2.jakso

Keltamusta vastaakin huutoon välittömästi iskemällä todella kauniin osuman. Maaliin päättyvä hyökkäys käynnistyy Anen hyvästä ekasta kosketuksesta keskustaan ja sitä seuraavaan pystypassiin laitaan, jonne Aholi Rasul on lähtenyt tekemään ajoissa kiertoa. Rasul nuorempi punnertaa muutamastakin vastustajan takiaisesta huolimatta väkisin boksiin ja kääntää päätyrajan tuntumasta Omar-karkkia maaliluukulle. Gälis hiipii kuulaan kaikessa rauhassa ja iskee myyräpotkulla pallon 5 metristä, heittäytyvän Salomaan alta, verkon perukoille, 2-1.

50.minuutilla Jani Parkkiselle sattuu räikeä harhasyöttö, jonka turvin Ardo pääsee haastamaan Rauli Suomista 1v1-tilanteeseen. Raffen puolittainen ohitus ja hyvä tuikkaus veljelle, joka porhaltaa täyttä vauhtia vieressä. Aikaa on yllin kyllin ja niinpä Aholi kääntää oikurille ja yrittää nostaa 16m-alueen rajalta takapesään, mutta peliväline lipuu metrin pari takakulman yli.

Tämän jälkeen alkaa väsy hiipiä yhä lisääntyvin määrin ykkösjoukkueen jäseniin, kadottaen pelikontrollin ja tasoittaen pelinhallinnan. 56.minuutilla Karim pelataan läpi ja juoksukisassa Wilpas-toppari jää tylysti kakkoseksi. Jolle ryntää maaliltaan viiveellä, mutta ennättää peittämään riittävästi, että W2-kärki sortuu hätäiseen ratkaisuun. Pallo liki ryhävalaan poikasen verran leveäksi.

58.minuutilla Juha Tuomaalan volley kulman jälkitilanteesta on ajatuksena täysin oikea, mutta toteutus jää kaipaamaan x factoria rutkasti, kudin kiitäessä sekä yli että ohi. Hetkeä myöhemmin Juha Virtanen kokeilee samantyylisesti kuin pelitoverinsa, mutta 22 metristä lähtevä puolvolley päättyy samoihin lopputuloksiin.

Tunnin kohdalla tarjotaan ottelun sinetöintiä tosissaan ykkösamppareille. Aholi veivaa hyvin laidallaan kakkosen miestä solmuun ja ajaa keskiympyrään, josta lähtee priimaa pystypallon muodossa. Venni ehtii viime hetkillä kuulaan ennen Seppää, mutta katkosutaisu jää Gälikselle n. 30 metriin. Niko malttaa tyynesti puntaroida tilanteen ja suoran noston mahdollisuuden, valiten lopulta fantastisen syöttövaihtoehdon. Terävä mittatilauspassi Ardolle boksiin, jonka ykköskosketus kuitenkin pettää ratkaisevalla hetkellä ja varmalta tuoksuva hälly vaihtuu luruvetoon Salomaan syliin.

63.minuutilla passiivisuus on kostautua, kun edustus reagoi hitaasti rajaheittoon. Tuomaalan krossi laatikkoon on hyvä ja pomppii aina taka-alueella kyttäävälle Virtaselle, jonka lataus pomppupallosta tärähtää kuitenkin yli maalin. Viisi minuuttia tästä ja Wilpas-topparin puskukatko poikii Roman Karrolle kakkospallon, jonka Viron lahja Turun piirin vitoselle tinttaa epäröimättä. Lohduttomin seurauksin, kuulan noustessa satelliittina yli maalin.

Suomisen tekemät taktiset muutokset kuitenkin toimivat ja tuovat stabiliteettia vieraiden tekemiseen. Jos ei nyt tuhannen taalan paikkoja, niin tukku vetomestoja 20-30m etäisyyksille. 81.minuutilla kulman jälkitilanteesta Virtanen pääsee jälleen kerran kokeilemaan laukaustaitoaan puolvolleyn muodossa. Edelleen sihti on kateissa vedon iskeytyessä päin prinkkalaa.

Sitten tarjoillaankin parin seuraavan minuutin aikana Sepelle ratkaisijan viittaa. Ensin 83.minuutilla hyvä, hidas hyökkäys käynnistyy Juha-Matti Schukovin kylmänviileästä passista Gälikselle, joka pääsee loistavan syötön myötä etenemään täysin vapaasti keskialueen yli. Lopulta Virtasen matala keso löytää etutolpalle säntäävän Sepen, jonka ohjaus heiluttaa verkkoja, tosin köökin puolelta.

Heti seuraavalla minuutilla sama mies on asialla. Tällä kertaa alustuksen toimittajana toimii Bändi, jonka herkullinen pystypallo vapauttaa Sepen täyteen menoon. Vauhdissa hyvä haasto ja Rafusta ohi ja ruutuun. Tykki puhuu kovaa kieltä, mutta kanuuna pamahtaa verkkoaitaan etuylämummon sijaan. Ei uppoa ei!

Karma on tyly horo ja niin tälläkin kertaa, kun pelin viimeiset sekunnit ovat käynnissä. Ampiaiskeskikenttäpelaaja pumppaa väärällä hetkellä painetta ja surffaa itsensä ulospelatuksi. Turhan pitkä etumatka jää kirimättä, kun Parkkinen pääsee kääntämään estelyittä vasemmalta oikealle. Kun tämän päälle Wilppan wing back epäonnistuu katkossaan ja Tuomaala saa sörkittyä jollain ruumiinosalla Pejman Rahbarille kuulan, on katastrofin ainekset ilmassa. W2:sen juoksukone täydellä höyryllä boksiin ja jalka lennossa vapaaksi. Peliväline tarkalla sijoituksella takapesään ja taululle 2-2. Ottelun päätösvihellys kuullaan heti maalin perään.

Ottelun parhaat

Haasteellisista lähtökohdista huolimatta seuran lippulaiva voi olla yllättävänkin tyytyväinen ensimmäiseen 45-minuuttiseensa kauden 2017 osalta. Pelin aihiot ja perusajatus oli läsnä ja vahva dominanssi pakotti W2:sen syvälle omalle puoliskolleen. Monipuolista hyökkäämistä niin laidoilta kuin keskeltä. Tilanteiden loppuunsaatossa ymmärrettävää vaillinaisuutta, mutta muuten ehjää suorittamista. Toisella jaksolla tulikin sitten joukkueen keskeneräisyydestä johtuva realismi turhankin karkeasti esiin. Väsy näkyi lähinnä mentaalipuolella kontrollin kadotessa ja futisaivojen tiltatessa.

Wilppaan ykkönen oli Valtteri Sinervo. Kakkosesta hankittu rutiini loisti kylmäpäisenä suorittamisena keep it simple-periaatteella. Ylivertainen katkopelissään, ilmatilan kiistaton ruhtinas ja pallovarmuus vailla vertaa. Vain lukuisista polulle osuneista kulmapotkuista nikkaamattomaksi jäänyt avausbörsä jäi kaivertamaan muuten varmaa pelisuoritusta ja hyvään kiitettävän sijaan jäämistä. Hyvää taustatukea antoi Juha-Matti Schukov, jonka nautinnollisesta pelinavaamisesta kotijoukkue sai nauttia täydet 85 minuuttia. Virheetön, eleetön, elegantti. ”Ei huano!”, tokaisisi b-rapun pojista ja DTM:n tarjonnasta tykkäävä tanssiguru. Non-stop laitamasiinana omaa kaistaansa lannistumattomana terrierinä kolunnut Aholi Rasul erottui myös edukseeen. Järkyttävällä askeltiheydellä laitapakkeja terrorisoinut Rasul junior teki 2-1-maalin omalla yksilösuorituksellaan. Kahdesta kakkosesta ohi ja bumtsibumia Niko Virtaselle maalin eteen jammailtavaksi.

W2:sen vahva preseason-valmistautuminen näkyi mitä pidemmälle ottelua käytiin, vaikka vaikeuksia oli vieraidenkin otteluun valmistautumisessa. Ekan jakson se sinnitteli Salomaalla ja tuurilla käyden ottamassa lukua vain kertaalleen. Hämmästyttävää huomioiden pelin tendenssin ja painopisteen. Jälkimmäisellä puolikkaalla iso tasonnosto ja järkevä taktinen muutos, joka tasoitti pelin puntit kertaheitolla. Vuoden verran Suomisen koulua alla ja ero merkittävä. Rohkeampi, pelaavampi ja kaikin puolin parempi W2. Valmentajansa näköinen joku rohkenisi tokaista.

Kakkosjoukkueen ykkönen oli Venni ”Salken poika” Salomaa. Vahvasti isänsä jalan jäljissä kulkeva nuori veräjänvartija väläytti liian usein edustuksen kannalta kiistatonta potentiaaliaan. Ekan jakson moukarointi olisi voinut konkretisoitua pesislukemina tulostaululla, mutta Salomaa jr oli toista mieltä. Toistuvasti Gandalfin sauvaa tekonurmeen ja itsevarmaa karjahtelua tyyliin: ”You shall not pass here!”. Kakkosen talismaani, Juha Virtanen, oli tutun yritteliäs ja erottui massasta hyvällä tekemisellään. Aktiivisesti omiensa pelinsieluna ja mukavasti tonteillekin pääsemistä. Tällä kertaa revolverin ruuti oli märkää ja sapellin terä aavistuksen ruosteessa. Myös Juha Tuomaala ansaitsee maininnan. Rauhallisena alakerran partnerina Suomiselle ja muutenkin hyvää kahden suunnan pelaamista topparina. Hyvällä sijoittumisella ja pelinlukemisella kompensoitiin se, mitä vuodet ovat tehneet fysiikalle. Pallollisesti taas ehdottomasti siniliivien eliittiä.

Ottelun jälkimainingit

”Ensimmäinen jakso oli meiltä kaikin puolin hyvä. Vähän maltillisemmalla tilanteiden viimeistelyllä ja viimeisen kolmanneksen pelaamisella olisimme voineet iskeä reippaasti enemmänkin. Toinen jakso oli sitten jotain aivan muuta. Vähän tällainen kaunotar ja hirviö -tyylinen ottelukokonaisuus, jonka sisällä tasomme heilahti liian radikaalisti. Molemmat takaiskut huolimattomia lipsahduksia ja lähtökohtaisesti alokasmaiden virheiden käynnistämiä. Joka tapauksessa äärettömän tärkeä otteluharjoitus meille ja olennainen päänavaus. Tästä jatketaan”, totesi Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho ottelun päätteeksi.

Salon Wilpas – W2 2-2 (1-1), (1-1)

12′ Virtanen (Sinervo)

42′ Oksanen (Svenskberg)

47′ Virtanen (Ah.Rasul)

85′ Rahman (Tuomaala)