Otteluraportti 26.3.2016 Salon Wilpas – FC HIK

Salon Wilpas jäi vaisuksi FC HIKin käsittelyssä (22.3.2016)

Keltamusta jätti itsestään kauden kuudennessa treeniottelussaan varsin valjun kuvan, kun Hangon Idrottsklubb kävi hakemassa isännistään helpohkon 0-2 -voiton. Keskinkertaiseksi jääneen kamppailun molemmat maalit nähtiin ensimmäisellä jaksolla, kun hankolaiset rokottivat kahdesti kulman jälkitilanteista. Todelliset maalipaikat itse ottelussa olivat kortilla ja molemmilla joukkueilla oli vaikeuksia pallollisen pelinsä kanssa.

Ottelun kulku

Uudenmaan miesten kolmosen ehdottomaan eliittiin viime kausina kuuluneet hankolaiset saivat viime viikolla mehevän avausvoittonsa harjoituskaudellaan napanneen Ampiaisparven vastaansa kauniina maaliskuun lauantaina. Suurista odotuksista huolimatta salolaiset epäonnistuivat täyttämään katsojien fantasiat LoPa-ottelun hurmosmaisesta esityksestä pelaten harjoituskautensa heikoimman 90-minuuttisen.

Ottelun avaustilanne syntyy jo pelin 6.minuutilla ja jäänee samalla kotijoukkueen parhaimmaksi. Wilpas-kapteeni Tomi Kuokkasen pitkä pystypallo muuttuu hetkessä vaaralliseksi, kun kaksi samaan palloon juoksevaa sinipaitaa torppaavat toisensa ja Samir Haddouti sekä Aholi Rasul ovat kahdestaan karkumatkalla. Samirin ratkaisu on tällä kertaa hätäinen ja noin 28 metristä yritetty nosto jää puolittaiseksi, eikä aiheuta Hikken-kassarille minkäänlaista päänvaivaa.

Pelin painopiste aaltoileekin pitkälti keskialueella, molempien joukkueiden hakiessa rytmiä ja joukkuekavereitaan. 19.minuutilla vieraille siunaantuu ensimmäinen tekopaikka, kun vaikea avaussyöttö keskialueelle katkaistaan ja hankolainen yrittää nopeaa ratkaisua puolesta kenttää. Veto nousee kuitenkin sekä yli että ohi maalin. Pari minuuttia myöhemmin samanlainen vetotontti n. 40 metriin syntyy nopeasti lyhyeenä pelatun keskialueen vapaapotkun jälkeen. FC HIK-topparin kiskaisu edellisen yrityksen tavoin räikeästi yli ja ohi.

27.minuutilla sinipaidat siirtyvät kuin varkain johtoon. Kulma pelataan korkeana maaliluukulle, josta se pomppii taka-alueelle. Pikainen nosto uudelleen luukulle, jonka hankolainen jatkaa ilmasta. Wilpas-pakki häviää pääpallon ja samaan aikaan salolaisveskari liukastuu maalillaan ja peliväline yllättäen pömpeliin, 0-1. Neljä minuuttia myöhemmin Keltamusta saa paikkansa kulmapotkusta. Markus Kultarinnan ulospäin kiertävä kulmuri napsahtaa kivasti Mikko Tapanisen sektorille noin 16m-alueen rajalle, josta lähtee suoraan veto vaikeasta asennosta. Kuula pomppien kuitenkin hankolaisveskarin syliin.

35 minuuttia pelattu, kun vieraat iskevät toistamiseen, ja jälleen kulman jälkihässäkästä. Keskitys etualueelle, jossa Jani Lehtinen voittaa pääpallon tyylikkäästi, mutta kakkospallo jää boksiin. Ensin Wilpas-toppari on myöhässä ja laukaus lähietäisyydeltä pamahtaa salolaispelaajan vatsaan ja hankolaisen kolmas yritys tuottaa tulosta, kuulan kimmotessa lopulta kotijoukkueen jäsenen raajan kautta sisään. Flipperipallo onnekkaasti sisään, 0-2. Kolme minuuttia myöhemmin Ampiaiset käyvät lähellä, kun Mikko Tapanisen sivuvapari kolahtaa kauniisti Aholi Rasulin kupoliin. Pusku jää kuitenkin kaipaamaan tarkkuutta ja yritys painuu muutaman metrin leveäksi.

Tasaisen ja tasapaksun ensimmäisen 45-minuuttisen anti on siinä ja tauolle mennään vieraiden kahden maalin johdossa. Kotijoukkue heittää tutut vaihtoruletit kehiin ja tilaa tekevät Bushi, Kuokkanen, Kultarinta, Yaqubi, Lehtinen, Haddouti ja Rasul. Vain maalivahti Sauli Karjalainen ja keskikentän kaksikko, Eemeli Auranen ja Mikko Tapaninen, jatkavat. Sisään astelevat Shenas, Ozegbe, Okorie, Ahlqvist, Makkonen, Ojansuu ja Mbonu. Päävalmentaja Markus Ahon pääsiäislomaillessa, vetovastuussa olevan apulaismanageri Martti Kuvajan kiihkeä puoliaikapuhe ja vähintään parantamaan avausjakson suoritusta.

Jälkimmäisen puoliskon alku on puolin ja toisin sekä varovaista että tunnustelevaa, kunnes salolaisten uudet miehet pääsevät vastustajan kanssa sinuiksi. 56.minuutilla Henri Makkonen lähettää sivuvaparin vaarallisesti boksiin, josta jatkajaksi löytyy Bruno Mbonu. Wilpas-kärjen pusku karkaa kuitenkin omiin sfääreihin. Hankolaiset yrittävät kaukolaukauksella hetkeä myöhemmin, mutta tutuin tuloksin, kuti yli ja ohi maalin. Reilun tunnin paikkeilla isännät ovat lähellä kavennusosumaa, kun Ryan Shenas pelaa erinomaisesti Brunolle pystyyn. Väkevä eteneminen ja murtautuminen vastustajan 16m-alueelle ja väkisin viimeisestä miehestä ohi. Maaliyritys pienehköstä kulmasta pysähtyy kuitenkin loistavasti vastaantulevan hankolaismolarin jalkoihin.

64.minuutilla sinipaidat iskevät terävästi vastaan kulmapotkun jälkeen. Chibundu Okorielle tulee tiukka 1v1-tilanne Wilpas-pakin epäonnistuessa katkossaan, mutta Chibu hoitaa homman tyylikkäästi ohjaten vikkelän hankolaisen pieneen kulmaan ja lopulta vastustajan nosto putoaakin maalin katolle. Tästä neljä minuuttia ja salolaisten toisen jakson paras paikka näkee päivänvalon. Makkosen kulma taka-alueelle, jossa Bruno voittaa miehensä ja pudottaa ihanasti vitosen kulmalle, jonne Jussi Ojansuu on parkkeerannut. Välitön reagointi ja terävä laukaus suoraan pudotuksesta, mutta Hikken-rysäri seivaa lähiyrityksen komealla refleksitorjunnalla.

Salon Wilpas kuitenkin virittelee vimmatusti takaa-ajoaan ja 71.minuutilla käydään lähellä taas. Tällä kertaa tilanteen käynnistäjänä toimii Bazen Mamo, joka ohittaa miehensä heittämällä vasemmalla laidalla ja ajaa keskelle, nostaen lopulta hienon pallon Brunolle ruutuun. Mbonu tempaisee 7 metristä kanuunan, mutta salolaisten harmiksi keittiön puolelle. Minuutti myöhemmin hankolaiset yrittävät jälleen reilusta 30 metristä, kun lyhyeenä pelattu vapaapotku päättyy kaukolaukaukseen reilusti yli maalin. 74.minuutilla Wilpas saa härdellin FC HIKin maalille kulmasta. Chibu voittaa ykköspallon etutolpalla ja Tapsa raapii kuulan uudelleen herra Okorielle, joka sutii pelaajamassan keskeltä salamannopeasti. Puolittainen kuti kuitenkin hankolaispelaajasta kulmaksi. Uuden kulmurin Chibundu puskee etutolpan paikkeilta yläilmoihin.

79.minuutilla kotijoukkueen maalivahdille on sattua kardinaalierhe, kun harhasyöttö paukahtaa suoraan vastustajan lapaan noin 30 metriin. Hetkellisesti tyhjyyttä ammotteleva maali houkuttelee vieraspelaajan yrittämään suoraan, mutta veto jää uupumaan voimaa ja Sauli Karjalainen ennättää pelivälineen tielle. 84.minuutilla Hangolla on oiva paikka naulata ottelu lopullisesti. Keskialueen syötönkatko ja terävästi kahdella pystysyötöllä kuula oikeaan laitaan. Sieltä päätyrajan tuntumasta maukas matala keskitys pilkulle, josta sinipaita tykittää omiin korkeuksiin. Niklas Ahlqvist on hyvin tilanteessa mukana ja saa häirittyä hankolaista hyvällä liu’ulla.

Minuutti tästä ja Eemeli Auranen naputtaa keskiympyrän kaarelta herkullisen pystypallon, jonka perään Bruno säntää. Peliväline jää kuitenkin ratkaisevalla hetkellä aavistuksen jalkoihin ja Wilpas-kärki joutuu käännähtelemään saadakseen lapikkaansa laukauspaikoille. Tykki reilusta 20 metristä karkaa reilusti vasemmalta leveäksi. Ottelun viimeisillä minuuteilla kotijoukkueella on vielä pari tonttia. Ensin 89.minuutilla Schweini heittää sivuvaparin Tapsan ohimoon, jonka yritys kuitenkin painuu yli maalin. Ja ottelun päätösminuutilla Ojikselle tarjotaan toistamiseen kohtuullisen mehevää tonttia, Brunon pelatessa vapaapotkun ovelasti Kingsleylle boksiin, joka puolestaan kääntää takaviistoon. Jussi Ojansuun veto 7 metristä suuntautuu suoraan kuitenkin vierasjoukkueen maalivahtia päin. Näin Wilpas jää maaleitta ja Hanko korjaa voiton kotiin avausjakson osumillaan.

Ottelun parhaat

Pahasti alisuorittaneen salolaisjoukkueen onnistujat löytyivät kokeneemmasta kaartista. Wilppaan parhaana palkittiin Tomi Kuokkanen, joka veti jo kapteenille varsin totutun perushyvän vedon. Timanttista avauspeliä ja jämäkkää defensiivistä toimintaa, laatutakuulla. Mikko Tapaninen katkoi niin ikään tuttuun tyyliinsä virheettömästi keskialueella, mutta jäi pelinrakentelussaan vähän turhan yksinäiseksi. Joka tapauksessa eheä kahden suunnan 90-minuuttinen. Kingsley Ozegbe väläytteli fantastista vasuriaan ja oli peliä avaavana topparina varsin hyvällä pelipäällä. Fyysisesti mielettömässä tikissä oleva pakki hoiti puolustusvelvoitteensa moitteetta ja esitteli letkeää lantioliikettään hassuttamalla höntyileviä hankolaisia. Pari herkullista 40 jaardin ristipalloakin saatiin jo ihailtavaksi.

Hangon tähtikolmikko löytyi keskisektorilta. Ottelun paras pelaaja saattoi hyvinkin olla Hikkenin hyökkäyksessä esiintynyt Marko Lahti. Sähäkkä laituri pelasi merkittävässä roolissa Hangon pallollisen pelin piikkinä ja sai tiheästi tikanneilla jaloillaan hämmennystä aikaiseksi. Nopea ja taitava mies erottui selvästi edukseen. Markon veli Patrik toimi tärkeänä palasena vierasjoukkueen keskikentän pohjalla ja onnistui tehtävässään vastustajan pelin rikkojana mainiosti. Hyvällä sijoittumisella iso määrä tärkeitä katkoja ja järkevää pelaamista omille, tarjoten tärkeää rytmitystä pelin oikeilla hetkillä. Sinipaitojen kapteenina pelannut Tom Enberg näytti jälleen kerran, että ikä voi olla parhaimmillaan vain numeroita. Kokeneen sotaratsun paikat näyttävät edelleen olevan ihailtavalla tasolla ja entisen veikkausliigajyrän kokemus mittaamattoman arvokasta joukkueelleen. Äärettömän tärkeä johtohahmo, edelleen.

Ottelun jälkimainingit

Vastuuvalmentajan roolissa ollut kakkosvalmentaja Martti Kuvaja purki tuntojaan pelistä lyhytsanaisesti: ”Todella paljon huonoja suorituksia ja erityisesti syöttöharhoja. Peli meni meiltä vähän ohi. Kaksi takaiskua kulmista. Pallollisesti ei saatu peliämme toimimaan ja puskettiin ahtaasta kärsivällisen kierrätyksen sijaan. Sitten se kertautui hyökkäyskolmanneksella, jossa ratkaisumme jäivät laimeiksi. Kyllä tämä oli meiltä harjoituskauden heikoin suoritus”.

Salon Wilpas – FC HIK 0-2 (0-2), (0-0)