Otteluraportti 3.div ottelu 13.5.2016 ÅIFK – Salon Wilpas

Åbo IFK pyöritti Keltamustaa  (11.5.2016)

Ampiaisten matala lento jatkui Turun yläkentällä, kun ÅIFK taituroi Salon Wilppaan nurin 13.5 perjantaina Turun piirin miesten kolmosen sarjaottelussa. Tasaisen alun jälkeen isännät vei johtoon 19.minuutilla Mikael Lahtivuori. Lisää löylyä vierasjoukkueen kiukaalle löi hattutempun tempaissut Demba Camara. Vielä ottelun yliajalla Lahtivuori iski illan toisen osumansa ja jätti Bruno Mbonun aiemmin iskemän kavennuksen vain kosmeettiseksi lohduksi. Täysi pistepotti jäi ansaitusti Turkuun ehkä lopulta kuitenkin turhan rumin lukemin 5-1.

Ottelun kulku

Sopivan lämpimän perjantai-illan tarjonnut aurinko loi kaikin puolin suosiolliset olosuhteet jalkapallon peluulle, kun Turun yläkentällä kohtasivat Turun piirin miesten kolmosen merkeissä ÅIFK ja Salon Wilpas. Ottelu oli saada ennätyksellisen nopean alun, kun Bruno Mbonu kokeilee suoraan keskialoituksen jälkeen. Kova laaka tarttuu kuitenkin Åbo-vahti Peter Huuhkan hyppysiin.

12.minuutilla kuitenkin tapahtuu jo konkreettisesti, kun Mikko Batalha lataa sivuvaparin 16m-alueen oikealta reunalta boksiin. Peliväline pomppaa turkulaispelaajan katkosta takatolpalla vaanivalle Mbonulle, joka kiskaisee lujaa ja tarkasti etupesästä pallon pussiin, mutta tilanne tuomitaan pitkällisen tuomarineuvottelun päätteeksi paitsiona. Väärä tuomio ja räikeä tuomarivirhe videolta useaan otteeseen tarkastettuna, mutta nopeasti syntynyt tilanne voidaan pistää inhimillisyyden nimiin.

Vartin kohdalla tulee keltapaidat ensimmäistä kertaa tosissaan, kun nopea suunnanmuutos käynnistyy keskiympyrän tuntumassa helpohkon pallonmenetyksen jälkeen. Kuula nopeasti vasempaan laitaan, josta Demba Camara tikkaa keskelle pallon kanssa kuin pantteri. Raju ajo päättyy tiukkaan, putoavaan pommiin kohti etualapesää, mutta Sauli Karjalainen on maalillaan tilanteen tasalla ja dyykkaa hanskansa kudin tielle. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta syntyy vaarallinen jatkotilanne, kun Wilpas-pelaaja höntyilee itsensä tilanteesta ulos ja Gesim Voca pääsee tälläämään kovaa etualaseen. Jälleen kerran Karjalaisen maalivahtitaitoja tarvitaan ja ne voidaan todeta päteviksi.

19.minuutilla kuitenkin kolahtaa vierasjoukkueen rysässä. Salolaislaituri kääntyy samalle puolelle, josta pallon sai hetkeä aiemmin ja helppo ja turha pallonmenetys on tosiasia. Isännät kääntävät hetkessä pelin painopisteen vasemmalle, jossa Ampiaispakista mennään heittämällä ohi Jeremias Kaaren toimesta. Turkulaispelaajan ulkosyrjäpassi maalin eteen on mainio ja Mikael Lahtivuorelle jää turhan kevyt homma toimittaa pallo maalin perukoille, 1-0.

25.minuutilla taitava kotijoukkue pelaa tyylikkäästi vieraitaan ulos. Wilpas-laituri on unessa maalipotkun suhteen ja elintärkeä tilanneprässin mahdollisuus hukataan ja IFKlaiset pääsevät avaamaan Camaralle helposti laitaan. Demba vuorostaan löytää Vocan viereltään tarkalla syötöllä ja turkulaisten nro 20 lataa kiihkeästi kaartavan kanuunan, joka pakottaa Saulin fantastiseen torjuntaan.

Tästä kaksi minuuttia myöhemmin ja keltapaidat lisäävät johtoaan. Salolaisten passi katkaistaan isäntien puolustuskolmanneksella ja keskikenttä ei ehdi ajoissa katkoon ja Åbon mies laidasta vapaasti etenemään. Kun vielä laitapakki epäonnistuu aikaisen keskityksen katkaisemisessa ja tämän päälle sekä toppari että maalivahti torppaavat toisensa, jää Camaralle tavattoman iisi paikka siirtää pallo pömpeliin, 2-0. Lisää ongelmia tuo Mikko Batalhan nivunen, joka pakottaa miehen vaihtoon. Henri Makkonen säntää tilalle.

Salon Wilpas on pahoissa vaikeuksissa taidokkaan vastustajansa kanssa, joka kerta toisensa pelaa vihreäpaitojen prässilinjojen ohi. Lopulta linjojen väliin repeää turhan iso alue katettavaksi ja tuuliajolla ollaan väkisinkin. 35.minuutilla Vocan erinomainen kulma tippuu vitosen kulmaan, mutta Niklas Ahlqvistin paineen alla Demba Camara puskee taivaisiin. Samalla minuutilla kerjätään ongelmia oikein urakalla, kun Wilpas-toppari sortuu käsittämättömään syöttöharhaan omalla alueellaan ja vastustaja kiitää välittömästi vastaiskuun. Camara on jälleen kerran pahanteossa kusettaen ensin vierasjoukkueen puolustajan ja sitten täräyttämällä voimalla etuylänurkkaan. Salolaisten onneksi kuti nousee aavistuksen maalin yli.

Tästä kaksi minuuttia ja jälleen Vocan kulma aiheuttaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä vieraiden maalilla. Ensin etualueelle matalana tuleva keskitys menee tolppamiehen ohi ja lopulta kakkospallo pomppii osuvasti vitosen tuntumaan, mutta pusku jää kaipaamaan tarkkuutta. 40.minuutilla vihreäpaitatopparin katko jää linjan väliin pyörimään ja hyvin esillä ollut Voca iskee siihen ensimmäisenä kiinni. Komea volley lähtee kunnianhimoisesti noin 28 metristä, mutta Karjalainen onnistuu tippaamaan tämän erinomaisen yrityksen vähintäänkin yhtä erinomaisella torjunnalla.

Tauolle siirrytään isäntien kahden maalin johdossa ja muutenkin suhteellisen vahvassa komennossa. Vieraat ovat epäonnistuneet tekemisissään varsin radikaalisti ja sen pelissä on negatiivisia piirteitä; prässi on jäänyt puolittaiseksi, liialliseksi peruutteluksi, joka aiheuttaa kenttäkoostumukseen epätasapainon ja linjojen välit jäävät avonaisiksi, pallollisesti ei päästä tarpeeksi liikuttamaan palloa poikittain ja pelistä tulee väkisin puskemista. Kun tämän lisäksi epäolennaisuuksiin, kuten käsien levittelyihin ja tuomarille napimiseen, käytetään liikaa energiaa, on valmennusjohdolla turhan monta probleemaa ratkaistavaksi. Niinpä se keskittyy perusasioihin ja niiden saamisen päiväjärjestykseen. Sitten ÅIFKin johtoa kiinni kuromaan. Vaihtoja tehdään kaksi kipaletta, kun Samir Haddouti ja Bazen Mamo siirtyvät debyyttiin juoksevan Jesse Jokiniemen sekä Aholi Rasulin tieltä penkin puolelle.

Toinen jakso käynnistyy ampiaispakin järkyttävällä poikittaissyötöllä ja Åbo saa hetkellisen 3v2-hyökkäyksen kuin tarjottimella. Karjalaisen jalkalähitorjunta kuitenkin estää kylmän veden niskaan tippumisen. Isännät valitsevat toisella puolikkaalle entistä maltillisemman lähestymistavan ja tiputtaa suosiolla omalle puoliskolle turvaamaan kahden maalin johtoaan sekä kyttäämään hanakasti vastaiskujen paikkoja. Tämä tarjoaa tilaa Wilppaan omalle pelille, jonka löytymisestä viitteitä saadaan 54.minuutilla, kun Mikko Tapaninen seuraa uskollisesti oman miehensä pystyjuoksun ja riistää kuulan Niklas Ahlqvistille. Nikke löytää hyvällä pystysyötöllä Schweinin, joka puolestaan jatkaa Aholille laitaan. Aholi taas noukkii edestään Brunon, joka ampaisee boksiin vastustajan estelyistä huolimatta. Wilpas-kärki löytää Rasulin uudelleen takaviistosyötöllä, mutta Aholin kuti pienestä kulmasta karkaa yläilmoihin.

Kaksi minuuttia myöhemmin isännät iskevät lopulliselta tuntuvan niitin. Tilanne lähtee kulmasta, jonka jälkitilanteeseen vieraat saavat hyvän paineen ja vastustaja pakotetaan pelaamaan taaksepäin. Seuraava prässi jää kuitenkin uupumaan kollektiivisuutta ja ensimmäinen linja ohitetaan liian helposti pystysyötöllä ja heti perään ohi keskikentästä. Jatko keskiympyrästä vasempaan laitaan, jossa salolaispakki häviää ratkaisevan kaksinkamppailun ja epäonnistuu katkoyrityksessään. Demba Camara kiittää tilaisuudesta ja sivaltaa boksin sisältä etupesään, 3-0.

Wilppaan kavennuskuitti syntyy kuitenkin nopeahkosti, ottelun 68.minuutilla, kun Mikko Tapaninen reagoi ärhäkkäästi maalivahdin lyhyeeseen heittoavaukseen. Riistokatkosta pallo viereen Makkoselle, joka äkkää heti viereltään nousevan Jesse Jokiniemen. Jessen oikea-aikaisen pystysyötön Bruno suojaa hyvin boksiin, vääntää voimalla jalan vapaaksi ja napauttaa vasempaan alanurkkaan, 3-1.

Salolaiset saavat hetkellisen draivin peliinsä, Åbon vetäytyessä yhä syvemmälle omalle puoliskolleen. 74.minuutilla kotijoukkue käy kuitenkin lähellä. Hyvän ampiaispakin liukutaklaus, jonka jälkeen peliväline ajautuu kuitenkin turkulaisille. Nopea pystysyöttö poissa tontiltaan olevan laitapuolustajan taakse, josta ÅIFK-laituri pääsee leikkaamaan keskelle. Napakka kuti 16m-alueen rajalta kilahtaa Karjalaisen sormien avustamana vasempaan pystypuuhun.

Lisää tulee 80.minuutilla, kun Jussi Ojansuu pelaa hyvän nousunsa päätteeksi taakse Teemu Kesäselle, jonka välitön keskitys laatikkoon pomppii vaarallisesti. Isäntien toppari pääsee kuitenkin purkuun ja onnekas katko napsahtaa täysin vapaaksi keskiympyrään unohtuneelle kanssapelaajalle. Nopea kääntö vasempaan laitaan ja sieltä eteneminen aina ruutuun asti, mutta hyvin kulmaan ahdistetun laiturin kuti jää löysäksi ja Sauli nappaa kuulan etukulmasta vaivatta.

Vieraiden taka-ajon aika näyttää uhkaavasti päättyvän ja kunnon kiriä se ei missään vaiheessa saakaan aikaiseksi, päinvastoin keltapaidat käyvät vielä lopussa tuikkaamassa kaksi maalia. Ensin 87.minuutilla Wilpas-laiturin vaikea poikittaissyöttöyritys katkaistaan keskialueella ja vieraiden kenttäkoostumuksen ollessa epätasapainossa, nopea vastahyökkäys on liikaa. Camara ottaa tyhjät pois, käyttää oikealla laidalla ja saa takaisin vitosen kulmalle, josta tarkka tuikkaus etupesään, 4-1, hyvin pelattu ja päätetty maali. Vielä yliajalla kolisee vihreiden päässä kertaalleen, kun Wilpas-laiturille sattuu kardinaalierhe taaksepäin syötössä ja Mikael Lahtivuori pääsee ilmaiseksi puhtaaseen läpiajoon. Tyylikäs ja hallittu tsippi yli Salen ja pallo pussiin, 5-1.

Päätösvihellys päättää kamppailun lopulta ehkä turhankin häijyyn lopputulokseen, mutta päivän voittajasta ei ole epäselvyyttä. ÅIFK nuijii Wilppaan lopulta 5-1-numeroin.

Ottelun parhaat

ÅIFKin taitavat nuoret yksilöt pyörittivät kivasti vähän viiveellä prässännyttä vastustajaansa ja juoksutti vieraitaan koko rahan edestä. Ehdottomasti toistaiseksi kauden pelaavin joukkue, joka ei murtunut paineen alla, vaan systemaattisesti pelasi itsensä prässin läpi lähes kerta toisensa jälkeen. Pallollisesti erinomainen vastustaja, jonka suunnanmuutospeli oli häikäisevän nopeaa ja tehokasta. Orientoituminen puolustuspelaamista hyökkäämiseen tapahtui silmänräpäyksessä, jonka kanssa salolaiset olivat alati vaikeuksissa. Jatkuvasti askeleen perässä prässissään tai sitten perässäjuoksijana.

Illan tähti oli luonnollisesti kolme maalia täräyttänyt Demba Camara. Erinomainen sisäänleikkaava vasen laitahyökkääjä, jonka pelaamisessa yhdistyi suoraviivaisuus, fyysisyys ja äärettömän vahva 1v1-pelaaminen. Fantastinen pelaaja tälle tasolle. Gesim Voca pyöritti peliä keskikentällä kapellimestarin ottein ja hallitsi kenttää laajalla syöttövalikoimallaan. Hyviä taustanousuja ja karmeita kaukopommeja, jotka pitivät Saulin kiitettävästi työllistettynä. Ahmedjasin Ibrahim vakuutti pallovarmana keskikentän pohjapelaajana ja käynnisti lukuisia vastahyökkäyksiä hyvien katkojen ja riistojen perään. Lisäksi hyvällä jalalla ja laajalla säteellä kymppipaikan vapaana artistina häärinyt Jeremias Kaari säväytti energisella otteellaan.

Salon Wilpas epäonnistui kaikessa tekemisessään pahanpäiväisesti ja jäi jyrän alle. Ampiaisten prässi hyytyi vaisuksi ja vaillinaiseksi, eikä pallollisessa pelissäkään kyetty omalle perustasolle. Kun tämän lisäksi keskityttiin tuomariin pelin sijaan, oli pilaantunut keitto päivän menun pääruokana. Kauden avausottelunsa avauksessa aloittanut Niklas Ahlqvist sai kuitenkin olla tyytyväinen omaan tekemiseensä pelin jälkeen. Jämerästi vasemman topparin paikalla luutinut keskuspakki piti pintansa, eikä päästänyt omalta sektoriltaan ketään tai mitään läpi. Kun pallovarmuutta löytyi ja pelinavaus sujui mallikkaasti, niin pelin saldoksi jäi vahvasti plusmerkkinen suoritus, vaikka 5 maalia omiin menikin. Niken tavoin Ryan Shenas oli vasemman laitapakin paikallaan ohittamaton. Åbon kaikki hyökkäykset tulivat joko vasemmalta laidalta tai oikealta keskisektorilta. Virheetöntä defensiivistä settiä ja sen päälle tutun aktiivista hyökkäämistä, tarjoten tukea oman puolen laiturille. Myös debyyttinsä Keltamustan riveissä toisen jakson 45-minuuttisellaan tehnyt Jesse Jokiniemi antoi esimaistiaisia potentiaalistaan. Fiksua pelinrakentelua ja rytmiä, jota Wilpas kipeästi tarvitsi. Taitava pelimies iski kuulaa eteenpäin pienistäkin raoista ja kykeni pitämään palloa ahtaissa paikoissa. Hyvän ensiesiintymisen päälle avaussyöttö Brunon ainoaan Ampiaismaaliin.

Ottelun jälkimainingit

”Tänään taitava vastustaja pelasi meidät liian usein ulos prässistämme ja jotenkin olimme heti alusta lähtien vähän askeleen tai pari perässä. Pelinavauksessa meillä oli liikaa ongelmia, emmekä tahtoneet päästä heidän ensimmäisen prässiaallon ohi, vaikka paine oli olematon. Onneksi paransimme pelin loppua kohden pallollista pelaamistamme. Nyt kuitenkin vastustaja tuli aivan liian useasti pallon kanssa meidän puolustuslinjaa kohti ja keskikenttämme ohitettiin liian helposti. Linjojen väleissä meillä oli isoja ongelmia ja näin taitavaa vastustajaa se tietää turmiota. Paha epäonnistuminen päivän teemoissa oli valitettavan totta”, myönsi Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho alakuloisena.

ÅIFK – Salon Wilpas 5-1 (2-0), (3-1)

19′ Mikael Lahtivuori

27′ Demba Camara

56′ Demba Camara

68′ Mbonu (Jokiniemi)