Otteluraportti 3.div ottelu 17.6.2016 Salon Wilpas – KaaPo

Keltamusta nihkeili Kaarinan Poikien isäntinä (28.6.2016)

Ampiaiset kohtasivat kolmannen kerran kolme viikon sisään sarjan kärkinelikkoon kuuluvan vastustajan, kun KaaPo vieraili Salon uudella tekonurmella perjantaina 17.6. Tasaisen väännön vei lopulta vieraat nimiinsä Leevi Puputin 67.minuutilla tehdyllä erikoistilannemaalilla.

Ottelun kulku

Kesäkuun helteet nostattivat 17.6 perjantaina käydyn Turun piirin miesten kolmosen olosuhteet Salon uudella tekonurmella varsin raastaviksi. Itse ottelu jäi kotijoukkueen osalta tilanneköyhäksi, vaikka se pystyi matsaamaan kaarinalaisten pallollisen pelin.

Ottelu on saada turmiollisen alun kotijoukkueen osalta, kun valkopaita pääsee nostamaan keskiympyrästä varsin vaarattoman näköisen kukkupallon linjan taakse. Wilpas-topparin lievä arviointivirhe ja Jami Hannuniemi on karata läpiajoon. Juoksukisa salolaispakin ja kaarinalaishyökkääjän välillä päättyy tasapeliin, mutta Sauli Karjalaista tarvitaan ja hyvä vastaantulo selvittää tilanteen.

Pelistä muodostuu varsin kovaotteista keskialueen painia, jossa osumia otetaan ja annetaan puolin ja toisin ja ottelun erotuomarilla, Niko Mätöllä, on varsin kiireinen iltapäivä. Kumpikin joukkue kuitenkin pyrkii pelaamaan ja pallolliselta anniltaan matsi onkin laadukasta kolmosdivaritasoa. 19.minuutilla Jussi Luotonen täräyttää kulman jälkitilanteesta näyttävän volleylaukauksen, mutta yritys karkaa reippaasti yli maalin.

Wilppaalla on pelin edetessä suuria ongelmia prässipelissä ja ajoittain KaaPo pääsee liian helposti pelaamaan keskikentän yli ja nimenomaan linjojen väliin. Ampiaiset saavat tehdä uutterasti hommia pysyäkseen vieraiden kovassa temmossa mukana. 39.minuutilla Wilppaalle sattuu selkeä prässimissi ja Jussilalle aukeaa oikeaan laitaan aivan liian kivuttomasti vapaa keskityspaikka. Hyvä laakapallo boksiin, mutta Hannuniemi ei pääse painamaan palloa ja pusku suuntautuu yli maalin.

Kotijoukkue joutuu tekemään ensimmäiset vaihtonsa, kun Markus Aho ja Henri Makkonen tulevat pienten tällien myötä vaihtoon. Alban Sadikaj ja Juho Väinälä korvaavat miehet kenttäkoostumuksessa.

Ensimmäisen jakson maalipaikat ovat kortilla ja salolaiset eivät onnistu kirjaamaan yhtään laukausta sen aikana. Se kertookin olennaisen, johon valmennusjohto puuttuu taukopuheessa. Syötöt napsahtelevat kivasti ja omaa peliä on varsin mehevästi, tilaa ja aikaa aavistuksen hitaasti puolustussuuntaan reagoivan kaarinalaisten linjojen välissä on reilusti. Nyt vain palloa oikeille sektoreille ja sieltä murtautumisia.

52.minuutilla KaaPolle siunaantuu kelpo paikka kulman jälkitilanteesta, vähän J.Luotosen yrityksen tapaan. Wilpas-pelaajan puskukatko lähettää kuulan 16m-alueen rajalle, josta lähtee valkopaitaisen topparin volley, mutta niin ikään metrin pari yli. Viitisen minuuttia myöhemmin isännät on hölmöillä, kun Samir Haddouti pelaa lyhyen maalipotkun jälkeisen syötön hyvin sisäänleikkaavalle laiturille, jolta pallo kuitenkin karkaa vastustajalle liian kovan kosketuksen myötä. Vieraat kiittävät ja iskevät nopeasti parilla pystysyötöllä vastaan. Lopulta hyvin tilanteisiin päässyt Hannuniemi lataa kuulan taivaisiin 20 metristä.

Minuutti tästä ja Keltamustan keskikenttäpelaajalle sattuu räikeä syöttöharha keskialueella ja pakan ollessa leveällä, iskee kaarinalaiset taas vauhdilla vastaan. Hyvä syöttö linjan eteen, josta Hannuniemi punnertaa väkisin puolittaiseen läpiajoon, mutta ratkaisu on sorttia tuhlaajapoika ja lipuu muutaman jaardin oikealta ohi.

Tunnin pelin kohdalla vieraat lähtevät hyvin hyökkäykseen alhaalta ja peliväline toimitetaan topparikierrätyksen kautta vasempaan laitaan ja sieltä keskustaan. Tuomisen rinnasta pudotus Kalle Luotoselle, jonka vasuri laulaa välittömästi. Pomppiva kuti jää Salen syliin kuitenkin vaivatta. 67.minuutilla nähdään ottelun ratkaisu, kun KaaPo pelaa kulman puolimatalana 16m-alueen etupuolelle ja Leevi Puputti tykittää kuulan tyylikkäästi suoraan ilmasta etupesään, Wilpas-pelaajan roikkuessa kyljessä mukana. Maailmanluokan osuma, 0-1.

Hyvän pelin keskikentällä pelannut Samir Haddouti vaihtuu 71.minuutilla Eemeli Auraseen. Ja minuutti tästä vieraat ovat ratkaista pelin lopullisesti. Sisääntullut Auranen suorittaa hyvän katkon omalla puolustuskolmanneksella, mutta riiston jälkeinen pallo ei tahdo kelpaavan joukkuetovereille ja kaarinalainen nappaa sen ja etenee oikealta laidalta keskityspaikkaan. Napakka crossi maaliluukulle on erinomainen, mutta takatolpalla kyttäävä Hannuniemi jatkaa tuhlailujaan, sutien kuulan lähes tyhjyyttä huutavan pömpelin edessä leveäksi.

Isäntien ainoa ja todellinen maalipaikka tulee 73.minuutin kohdalla Juho Väinälälle. Hyvä rajaheiton jälkeinen lyhytsyöttöpeli oikealla laidalla, missä Teemu Kesänen pudottaa pelivälineen Jani Lehtiselle, joka puolestaan passaa oitis Bazen Mamolle laitaan. Bazen löytää fantastisella välisyötöllä Bruno Mbonun, joka jallittaa 17 metrin paikkeilla jalan vapaaksi ja lataa kohti vasempaa alapesää. Jesse Peltonen kaarinalaisten veräjällä saa riittävästi hanskaa väliin pysäyttääkseen kuulan painumisen verkon perukoille, mutta peliväline jatkaa matkaansa. Pallo liruu suoraan Väiskin juoksulinjalle, jolla on pienehköstä kulmasta edessään tyhjä reppu, jonne palloa ei saada toimitettua, kudin kiertäessä kentän puolelle.

Wilpas hakee loppukiriä vaihtamalla 74.minuutilla hyvin edukseen esiintyneen Teemu Kesäsen Jussi Ojansuuhun ja vielä 85.minuutilla Bazen Mamon Ryan Shenasiin. Matsin viimeinen sauma aukeaa kuitenkin vastustajalle. Tilanne lähtee pahasta keskialueen pallonmenetyksestä rajaheiton päätteeksi ja Kalle Luotonen reagoi tilaisuuteen pelaamalla nopeasti Joonas Lahdelle pystyyn. Lahti pääsee vapaasti etenemään ja ajamaan keskustaan laukoen lopulta noin 18 metristä niukasti vasemmalta ohi.

Näin erotuomarin päätösvihellys jättää tulostaululle 0-1-lukemat, joka tietää Wilppaan tappioputken venymistä kolmeen perättäiseen otteluun.

Ottelun parhaat

Ampiaisten alkukauden ongelmaksi muodostunut murtautuminen ja riittävän laadukkaiden maalipaikkojen luominen paistoi ehkä selvimmin juuri tästä ottelusta. Sillä oli vastustajaa suurempi pallonhallinta, kuten monissa muissakin aiemmissa otteluissa, mutta kaksi laukausta 90 minuutin aikana on hälyyttävän vähän. Kun vielä prässin kanssa on tekemistä koko joukkueella, on salolaisilla paljon parannettavaa syksyä ajatellen. Vahva se oli kuitenkin jälleen kerran periksiantamattomuudessaan, joka sellaisenaan on fantastinen ominaisuus niin yksilössä kuin kollektiivissa. Jälleen kerran raivoisaa työtä omien eteen ja sisulla painaen vähän enemmänkin.

Isäntien ykkösmiehenä toimi alakerran päällikkönä luutinut Niklas Ahlqvist, joka oli tekemisessään virheettömän suvereeni. Mallikasta avaamista oikeaoppisesti ja peliä eteenpäin vievästi sekä puolustussuuntaan alkuaineolentona järkkymättömän kovaa titaania, pomminvarma katkoissaan sekä koko ajan laadukasta sijoittumista, joutumatta kiireeseen. Markus Ahon suoritus jäi ajallisesti vajaaksi, mutta ensimmäisen jakson 42 minuuttia konkari painoi varsin nuorekkaasti tekoviheriöllä. Armotonta syöttösuuntien peittelyä ja fyysisesti väkevä kaksinkamppailuissa, joissa kaarinalaiset saivat muutamaan otteeseen tulikiven katkuisia maistiaisia. Tähän päälle järkevää pelaamista ahtaista paikoista pois ja omien pelaamisen helpottamiseksi, hyvä roolisuoritus. Pelaavampaan lähestymistapaan palatessa myös kapteeni Tomi Kuokkanen nousi omalle, hyvälle perustasolleen. Pitkien lämiminen, kun ei ole tämän tyylikkään herrasmiehen ja perheenisän tapaista. Jämäkkä topparipari Ahlqvistin rinnalle ja jälleen yksi kotijoukkueen johtohahmoista komentajan otteellaan. Esimerkillistä toimintaa kaikin puolin.

Kaarinalaisten liikkuva syöttöpeli ja aktiivinen ote pitkien hyökkäyksien rakenteluun kuuluu ehdottomasti KaaPon peli-identiteettiin, jota se toteutti ihailtavalla tavalla. Taitavia nuorukaisia, joilla pallo ei polttanut tiukoissakaan paikoissa, vaan ahnaatkin kotijoukkueen tarjoamat prässit se kykeni osittain purkamaan syöttövarmuudellaan ja liikkeellään. Kova tempo ja nopeat paikanvaihdot pitivät salolaiset kiireisinä läpi ottelun.

Valkopaitojen selkeää man of the matchiä on vaikea sanoa, mutta todennäköisesti se löytyisi triosta Filatoff-Hannuniemi-Lahti. Patri Filatoff pyöritti kaarinalaisten peliä pohjapelintekijänä ja yli 75 prosenttia vastustajan hyökkäyksiinlähdöistä tapahtui laajan syöttöarsenaalin omanneen nro 8 toimesta. Yksi sarjan parhaista puolustavista playmakereistä, ilman muuta ja vieraiden pelin ruumiillistuma, terävä liikkeissään ja varma syötöissään. Jami Hannuniemi ja Joonas Lahti olivat jatkuvia kiusankappaleita Wilppaan laitapakeille ahnaina, sisäänleikkaavina laitahyökkääjinä. Oikea-aikaista liikehdintää pelattavaksi ja tilaisuuden sallitessa ympäri ja vahvasti pallon kanssa kohti vastustajan puolustuslinjaa. Suoraviivaista ja päämäärätietoista hyökkäämistä. Joonas Lahti järjesteli kivasti tontteja muille, Hannuniemen hieman sortuessa tuhlailuun, sillä mies olisi voinut paikat yhteenlaskien tehdä useammankin nyytin.

Ottelun jälkimainingit

”Kolmas kärkinelikkoon kuuluvan joukkueen kohtaaminen kolmen ottelun sisään ja ehkä pallollisesti paras suorituksemme. Pystyimme hyvin pelaamaan omaa lyhytsyöttöpeliämme ja löysimme toisemme kiitettävällä tavalla, mutta murtautumisessa jäimme jalkoihin. Sen vastustaja teki meitä huomattavasti paremmin. Myös prässissä olimme taas epätasapainossa ja muutamaan otteeseen KaaPo pääsi turhan helposti pelaamaan linjojemme eteen. Kokonaisuutena ilmeemme oli hyvä, mutta selvästi me haemme vielä toisiamme ja signaaleja, joihin reagoida kollektiivisti. Tästä oli kuitenkin pisteitä otettavissa”, arvioi Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho pelinjälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

Salon Wilpas – KaaPo 0-1 (0-0), (0-1)