Otteluraportti 3.div ottelu 29.4.2016 Salon Wilpas – TuWe

Salon Wilpas pyöritti Weikot nurin (5.5.2016)

Ampiaiset esittelivät salolaisyleisölle melkoisen tasapainoisen show’n nuijimalla TuWen tyylipuhtaasti 3-0 29.4 käydyssä Turun piirin miesten kolmosen sarjakamppailussa. Ennen avausosumaa isännillä oli muutama makoisa tekopaikka, mutta kuparinen rikkoutui ottelun tähden, Henri Makkosen, sijoittaessa pelivälineen tarkasti vasempaan alakulmaan Bruno Mbonun hyvästä alustuksesta. Qorane Mohamed lisäsi Keltamustan johtoa ennen puoliajalle siirtymistä, iskemällä pallon komeasti vasempaan ylänurkkaan. Ottelun sinetin löi 72.minuutilla Bruno Mbonu Samir Haddoutin hyvän pallonriiston päätteeksi. Wilppaalle toinen perättäinen voitto ja ensimmäinen täysi pistepotti kotikentällä.

Ottelun kulku

Aurinko nostatti elohopeat varsin mukaviin lukemiin 29.4 perjantaina, kun Salon Wilpas kohtasi Weikot Turusta. Auringon tuomaa lämpöä nostatti lisää kotijoukkueen eheä suoritus ja runsaalle yleisöjoukolle tarjottiin jalkapalloherkkua Ampiaisten toimesta. Ottelun alkuun salolaiset tulevat ryminällä ja peli olisi voinut olla hetkessä ohi. 4.minuutilla Teemu Kesänen pelaa tarkasti vastustajan ensimmäisen prässiaallon ohi Mikko Tapaniselle keskialueelle, jolle jää tilaa ja aikaa kääntyä, harhauttaa jalan vapaaksi ja napauttaa hyvä pystypallo oikeaan laitaan Qorane Mohamedille. Rane painelee kovalla vauhdilla eteenpäin ja heittää napakan, matalan keskityksen boksiin, joka tulee kuin tarjottimella Bruno Mbonulle. Jykevä hyökkääjä kääntyy 5 metrin rajalla ja täräyttää voimalla, mutta kuti nousee selvästi yli maalin.

7 minuuttia ottelua takana, kun Tomi Kuokkasen pitkä syöttö pomppii onnekkaasti Jani Lehtiselle vasempaan laitaan. Bale tykittää täysillä pystyyn ja kääntyy sellaisella volyymilla päätyrajan tuntumassa, että Weikko-pakki horjuu kentän ulkopuolelle. Hyvän käännöksen perään Keltamusta-laituri tarjoilee naminamia vitosen kulmalle Brunolle, joka pääsee vastustajan maalivahdin kanssa nenäkkäin. Ratkaisu aavistuksen pienestä kulmasta suuntautuu kuitenkin liiaksi kassaria päin.

Sen jälkeen turkulaiset pääsevätkin otteluun jotenkin mukaan. Riskittömällä ja suoraviivaisella pelityylillään se lämii pitkiä pystypalloja kookkaille kärkipään miehille ja saa kuulaa isäntienkin kenttäpuoliskolle. Seuraava vartti tapellaankin ykkös- ja kakkospalloista lähinnä keskialueella. Vieraiden ensimmäinen paikka syntyy myös näin. Wilpas-topparit menevät samaan palloon blokaten toisensa, mutta Markus Kultarinta varmistaa erinomaisesti, mutta purkupallo läsähtää kaverin naamaan ja siitä punapaidalle, joka pelaa keskustasta oikeaan laitaan. Vapaa keskitys kotijoukkueen laatikkoon kiertää taka-alueelle, josta tulee suora jatkoyritys. Kiivaasti lentävä peliväline kiitää kuitenkin puolisen maalia ohi. Minuutti myöhemmin Ampiaiset kerjäävät verta nenästään huolimattomalla pelillään. Salolaislaiturille sattuu helpohko syöttöhassi laidalla ja kanssapelaaja on aavistuksen myöhässä liukutaklauksessaan ja nopea pystysyöttö lähettää paitsioasemassa olevan Jouko Marttilan kilpajuoksuun Wilpas-toppareiden kanssa. Lippu pysyy alhaalla ja niinpä Jokke pääsee murtautumaan ruutuun, mutta vasuriratkaisu päättyy löysään ohilaukaukseen.

Sitten matsin avausosuma näkeekin seuraavaksi päivänvalon, kun kamppailua on käyty 27 minuuttia. Keltamustan fantastinen hyökkäys tavoittaa kliimaksin Henri Makkosen naulatessa atakin verkon perukoille. Kultarinta pelaa loistavasti väliin liikkuvalle Schweinille, joka jatkaa ykkösellä Mbonulle. Bruno puolestaan poimii viereltä pystyyn ampaisevan Janin, joka porhaltaa pelivälineen kanssa täyttä häkää eteenpäin. Sähäkkä kurvi ja maukas passi Brunolle takaviistoon 16m-alueen sisään. Wilpas-kärki hassuttaa yhden Weikon ensin ja poimii sitten Makkosen tarkalla syötöllä 5m-alueen ja pilkun välistä. Henrin kylmänviileä viimeistely tarkalla puskulla aivan vasemman pystypuun juureen jättää turkulaisveskarin vailla mahdollisuutta, 1-0.

Reilun puolen tunnin pelin kohdalla kapteeni Kuokkaselle tarjoillaan Ahon sivuvapaapotkun muodossa tonttia maalintekoon. Manun keskitys putoaa tarkasti etutolpalle rynnivälle Kukkikselle, joka pääsee suhteellisen vapaasti palloon, mutta aavistuksen vaikeassa kulmassa ja niinpä peliväline kohoaakin yli maalin. 41.minuutilla isännät yhdistelevät jälleen nopeasti ja kauniisti. Avausminuutit virallisesti napannut Ville Batalha käynnistää tilanteen mainiolla murtavalla syötöllä Tapsalle, jolla on jälleen tilaa kääntyä ja pelata eteen Brunolle, joka kääntyy niin ikään nopeasti ja pelaa ahtaassa raossa terävän seinän Makkosen kanssa, murtautuen boksiin. Hyvä kääntö maaliluukulle löytää lähes avausmaalin tavoin Jani Lehtisen, jonka suora ratkaisu ilmasta on hyvä, mutta kuti jää kaipaamaan lisää tarkkuutta ja ei aiheuta riittävästi ongelmia TuWen maalia vartioineelle Lassi Pyölille.

Kaksi minuuttia myöhemmin kuitenkin pamahtaa. Rajaheitto pelataan vasemmalla laidalla maksimaalisen hyvin ja Janin palautus Makelle on yksinkertaisuudessaan vitaalinen. Ampiaispakin suora keskitys löytää Schweinin, joka muskeloi oman miehensä, voittaen pääpallon sekä ilmakaksinkamppailun Ranelle, joka reagoi uskomattoman nopeasti tilanteeseen ja lataa suoraan akrobaattisella suorituksella kuulan vasempaan ylämummoon, 2-0. Psykologisesti tärkeään paikkaan onnistuminen, jonka myötä Keltamusta siirtyy kahden maalin johdossa tauolle.

Koppi vitosessa lentelee lähinnä kiitosta valmennusjohdolta joukkueelle, joka on toteuttanut pelikirjaa lähes moitteetta ja iskenyt ennalta tiedettyihin vastustajan arkoihin paikkoihin. Hyvän olon karkoitustaiat kehiin ja yksi vaihto, kun varoituksen saanut Markus Aho tekee tilaa Samir Haddoutille.

Toinen 45-minuuttinen ei olennaisesti muuta kenttätapahtumia. Isännät rakentelevat hyökkäyksiään maltilla, vastustajan pelatessa keskikentän yli hyökkäyskalustolleen ja poimien keskikenttämiehensä kakkospalloilla mukaan, joiden kanssa Wilpas on riittävän tarkkana. 55.minuutilla Henri Makkosen upea sivuvaparikeskitys tulee kuin posti luukkuun Bale Lehtiselle. Ärhäkkäästi palloon otsallaan iskevän laitahyökkääjän yritys kohdistuu kuitenkin liiaksi päin molaria. Tunnin kohdalla Brunolle tarjotaan loistavaa paikkaa iskevä osuma, kun kotijoukkueelle tuomitaan vapari parhaalta laukaussektorilta 17 metristä. Veto kimpoaa kuitenkin muurista aavistuksen yli maalin ja kulmapotkuksi.

62.minuutilla salolaiset jauhavat jälleen nätisti vasemmalla kaistalla, kun tehokas pallonsiirtely ja lyhytsyöttöpeli repii turkulaisten linjastoa auki. Jani, Make ja Tapsa käyttävät kuulaa toisillaan, kunnes Tapanisen pystysyötön Schweini jatkaa littimäisellä ulkosyrjäsyötöllä, jonka erinomaisuuden myötä Mbonu karkaa läpiajoon. Maalivahdin kierto jää kuitenkin haaveeksi Pyölin aavistaeesa oikein ja heittäytymällä pelivälineen tielle. Minuutti tästä ja vierailla onkin heti paikka kaventaa. Pitkä maalivahdin avaus tippuu Wilpas-topparin puskukatkosta Omar Farhanille 16m tuntumaan. Välitön maalilaukaus painuu kuitenkin keittiön puolelle.

Kentän häikäisevin hahmo, Super-Henkka Makkonen, pääsee yrittämään kertaalleen ennen vaihtoon siirtymistään. Maken rajaheitto jää Brunon suojaukseen ja hyökkääjän nostoon tulee taustalta täydellä höyryllä Schweini. Mielettömällä itseluottamuksen vauhdilla Henri ylittää vastustajan keskikentän ja puolustuksen väliin jääneen tyhjän tilan ja säväyttää juonikkaalla nostolaukauksella n. 25 metristä, joka kuitenkin kotiyleisön harmiksi putoaa maalin katolle. 68.minuutilla tämä Salon kirkkain lahjakkuus siirtyy standing ovationin saattelemana penkille. Schweini on puhunut, 1+1. Salolaisten toinen lemmikki, lähes yhtä nuori, Vesa Vainio, spurttaa baanalle.

Veskun kentälletulon myötä Wilpas saakin entistä paremman otteen, tasapainon ja rytmin tekemiseensä ja pelin lopullisesti ratkaiseva 3-0 -maali tulee lähes välittömästi. Samir käynnistää tilanneprässin väkevästi ja pelaa tilanteen loppuun upeasti. Hyvä riisto ja peliväline vastustajan puolustuskolmanneksella Brunolle, joka kirmaa pallon kanssa ensin ohi viimeisestä TuWe-pelaajasta ja lopulta nostaen pelivälineen vastaansyöksyvän Pyölin yli aina verkon perukoille asti, 3-0 ja peli taputeltu.

Lopun vartin aikana isännät ottavatkin selvästi jalkaansa kaasulta ja vastustaja saa heti muutaman paikan liian helposti. 75.minuutilla salolaiset ovat liian passiivisia oman puoliskon prässissään ja Weikot pääsevät helpohkosti keskittämään 16m-alueelle. Mikko Tapanisen hyvä katko estää turkulaisen syötön perillepääsyn, mutta jatkotilanne 16m-rajalta päättyy yli- ja ohilaukaukseen.

Minuuttia myöhemmin kotijoukkue rakentelee maltillisesti vasemmalla, Samirin pelatessa pystyyn Brunolle, jonka fysiikka on tilanteessa liikaa punapaitaiselle pakille, joka lentää tylysti tekonurmen pintaan. Wilpas-sentteri syöksyy pystyyn ja pelaa järkevästi takaviistoon Janille, joka levittää vaihtomies Bazen Mamolle, jonka terävä kuti 15 metristä tärähtää päin TuWe-mokkea. 88.minuutilla edellämainituin tavoin Keltamusta pelaa vetelästi omalla puolustuskolmanneksella ja vastustajalle annetaan aivan turhaan tilaa ja aikaa operoida. Hyvän poikittaissyöttelyn jälkeen vieraat saavatkin kelvollisen vetopaikan 18 metriin, jonka turkulainen kuitenkin virittää yli ja ohi.

Ottelun viimeisillä minuuteilla Haddouti pudottaa hyvin Sauli Karjalaisen lähettämän maalipotkun keskiympyrässä Vainiolle, joka kääntää nopeasti vasempaan laitaan Mbonulle. Ampiaisten musta pantteri menee heittämällä pakista ohi ja poimii penkiltä kentälle tulleen Alban Sadikaj’n tuoreine jalkoineen vierestä. Albo veivaa flipflopilla vastustajan pahasti kuutamolle ja hyökkää kasvotusten Pyölin kanssa. TuWe-rysäri vetää pidemmän korren hyvällä lähitorjunnallaan.

Ottelun yliajalla TuWella on kaksi tilannetta vielä yrittää kavennusta, jotka kuitenkin jäävät yrityksiksi. Ensin pienen flipperipallottelun jälkeen Weikot pääsevät heittämään palloa oikeasta laidasta ruutuun ja matalaan keskitykseen löytyy jatkaja, vedon kuitenkin viuhutessa 8 metristä parin jaardin verran leveäksi. Viimeinen sauma tulee vieraille sivuvaparista, joka kaartaa vaarallisesti vitosen sisään. Ampiaispelaajien puristuksista punapaita nuppaa kuulan yli maalin. Näin isäntien maali varjeltuu ja pysyy loppujen lopuksi koskemattomana, Wilppaan napatessa kotivoiton numeroin 3-0.

Ottelun parhaat

Salon Wilpas ylsi tasapainoiseen kokonaisuuteen, missä se oli vastustajaansa etevämpi lähes kaikilla pelin osa-alueilla mitattuna. Se iski armotta vieraidensa heikkoihin kohtiin ja sai Weikkojen puutteet liian näkyväksi, hyödyntäen niitä jatkuvasti. Maaleja se olisi toki voinut kivan kelin ja mukavan yleisömäärän päälle heittää muutamat lisää, mutta ei makeaa mahan täydeltä. Tai sopivasti, ettei mene ällötyksen puolelle. Kentän kuningas oli kiistatta Henri Makkonen. Salon seudun häikäisevin jalkapallotalentti, joka teki kentällä mitä tahtoi. Messimäisellä liikkeellä linjojen välissä 10-paikan mestarina häärinyt Schweini oli jatkuvasti pahanteossa, linkittämällä joukkueensa hyökkäyksiä ihanaisella tavalla. Nuori herrasmies vakuutti kypsillä ratkaisuillaan ja oikeilla päätöksillään. Maaliputkikin venyi nyt kahteen peräkkäiseen otteluun ja kaikki tekeminen viittaa siihen, että lisää on luvassa jatkossakin. Napakymppisuoritus kaiken kaikkiaan! Bruno Mbonu on löytänyt sielunveljensä Makkosesta ja parin kivat kombinaatiot pienessäkin tilassa ja ahtaissa raoissa oli nautittavaa katseltavaa. Paremmalla maltilla ja kärsivällisyydellä olisi Bruno voinut olla useamminkin läpi ja sitä myötä päivän tehot 1+1, helposti tuplattavissa tai jopa triplattavissa. Tänään sai hyökätä ja ehkä maalinkiilto ja -kutsu oli liian vastustamaton vastustettavaksi. Se suotakoon maaleista elävälle maalinsylkijälle. Mikko Tapaninen oli tuttu oma itsensä ja teki jälleen armottoman määrän töitä omiensa puolesta ja tarjosi hyökkäyskalustolle sekä tavaraa, että tilaa ja aikaa omalla raivoisalla kahden suunnan pelillään.

TuWe ei tullut Saloon peruttelemaan, vaan pelaamaan. Toki tehden sen omalla direktillä tavallaan, heittämällä pelivälinettä keskikentän yli kärkivitjalle painittavaksi. Kakkospalloja saadessaan se pyrki terävään lyhytsyöttöpeliin ja vastustajan selustan taakse pääsyyn. Mukava sekoitus kokemusta ja nuoruutta sekä taitoa että fyysisyyttä. Ajoittaiset tilanneprässiin lähdötkin saivat vähän vastakaikua ja aiheuttivat hämmennystä kotijoukkueen jäsenissä. Näin aktiiviseen lähestymistapaan, kun Salossa ei olla harjoitus- tai pelikaudellakaan totuttu. Weikkojen paras mies oli Tommi Virtanen, joka paini tasaväkisesti keskikentällä Ampiaisjäsenten kanssa. Hyviä katkoja sekä kärkkäitä hyökkäyksiin lähtöjä. Tasapainoa, pelinrakentelua ja rytmitystä omilleen järkevällä otteella. Myös kärjessä viilettänyt Olli Wendelin pyrki repimään pitkistä palloista sen, mitä irti oli revittävissä. Kohtuullisen tyydyttävä suoritus kovien Wilpas-pakkien ahdistelemana.

Ottelun jälkimainingit

”Tämä oli meiltä hallittu kokonaisuus ja olin kovin tyytyväinen joukkueen pelaamiseen ja nimenomaan vastustajan heikkouksien tunnistamiseen. Nyt meillä oli reilusti tilaa ja aikaa melskata heidän alhaalla maanneen puolustuslinjan edessä. Saimme niin paljon palloja haluamille paikoillemme ja varsinkin ensimmäisellä jaksolla hyökkäsimme monipuolisesti käyttäen koko kentän leveyttä ja syvyyttä. Pienellä maltilla ja paremmalla ajoituksella olisimme päässeet yrittämään vieläkin enemmän maalintekoa, mutta kolmella tehdyllä pitää voittaa peli. Kun puolustuskvartettimme oli jämäkkä pitkien pallojen katkomisessa ja ylipäätään defensiivisessä toiminnassaan, jäi Sauli toimettomaksi maalillaan ja hän ei joutunut esittämään ainuttakaan torjuntaa pelissä. Se kertoo olennaisen. Hyvät kolme pistettä”, myhäili Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho ottelun jälkeen.

Salon Wilpas – TuWe 3-0 (2-0), (1-0)

27′ Makkonen (Mbonu)

43′ Mohamed (Makkonen)

72′ Mbonu (Haddouti)