Otteluraportti 3.div ottelu 29.7.2016 TuWe – Salon Wilpas

TuWe rankkarilla voittoon Wilppaasta (6.8.2016)

Keltamusta matkusti Turun Raunistulaan 6 pinnan otteluun Turun Weikkojen toimiessa isäntinä. Tasaiseksi ja varsin keskinkertaiseksi keskialueen painiksi muodostuneessa ottelussa tuomarilinja heittelehti läpi ottelun ja aiheutti omat ongelmansa. Loppujen lopuksi myös ottelun ratkaisu saatiin oikeudenjakajalta, kun isännille tuomittiin rangaistuspotku ensimmäisen jakson viimeisellä minuutilla. Omar Farhan naulasi pallon varmasti 11 metristä sisään ja omat maalipaikkansa hukanneet Ampiaiset jäivät nollille. 1-0-tuloksen myötä 3 sarjapistettä jäi Turkuun ja syvensi entisestään salolaisten tilannetta putoamiskamppailun suhteen.

Ottelun kulku

Keväällä kotikentällään Weikot 3-0-lukemin tyrmänneet salolaiset lähtivät aavistuksen siipirikkoisena ja pelin painopisteeksi nousi nopeasti keskialue, kummankin joukkueen pyrkiessä pelaamaan sen kautta. Varsin huonotasoiseksi otteluksi jäänyt matsi sisälsi paljon syöttöharhoja, pallonmenetyksiä, katkoja ja tempo jäi molemmin puolin kovin matalaksi. Täten myös kunnon maalipaikat loistivat poissaoloillaan.

1.jakso

Tapahtumarikkaampi ensimmäinen 45-minuuttinen alkaa salolaisten avauspaikalla pelin 12.minuutilla. Tilanne käynnistyy rajaheitosta, syvältä vasemmalta laidalta, jonka Mikko Tapaninen ottaa suojaukseen tyylikkäästi ja pelaa taakse Eemeli Auraselle. Topparin pystypallo napsahtaa sopivasti Bruno Mbonulle, joka ottaa pallon haltuunsa ja etenee vastustajan estelyistä huolimatta oikean laidan kautta aina 16m-alueen tuntumaan. Napakka veto paukahtaa TuWe-vahti Jussi Väätäisen rinnuksiin ja irtopallo jää elämään boksiin. Teemu Kesänen on hajuilla, mutta turkulaispakki ehtii purkamaan pallon ennen Temeä.

Neljä minuuttia myöhemmin Wilpas-pakin hätäinen katkonjälkeinen syöttö eteen menee harakoille ja TuWe kääntää pelin nopeasti vasemmalta oikealle kolmella sivuttaissyötöllä. Olli Wendelin yhdistelee Omar Farhanin kanssa ja lähettää matalaa palloa laatikon etualueelle, jonne Leevi-Eemeli Ojanen ajoittaa juoksunsa. Ohjaus lähietäisyydeltä suhisee kuitenkin keittiön puolelle. Teemu Seppä maalillaan ja kapteeni Tomi Kuokkanen ovat molemmat hyvin tilanteen tasalla.

Ampiaiset hakevat omaa peliään ja varsinkin sen toiminta hyökkäyskolmanneksella jättää parantamisen varaa reilusti. Maukkaille tonteille pääsy pysähtyy viimeistään laukausta edeltävään, huolimattomaan suoritukseen ja muutamat mehevät tontit jäävät syntymättä. Molempien joukkueiden peliä sekoittaa myös tuuliviirin lailla heiluva tuomarilinja, jonka logiikasta ei pääse kärryille kuin päätuomaria avaustavat linjamiehet.

27.minuutilla Jani Lehtisen pitkän heiton oikealta laidalta TuWe-toppari katkoo päällään vain osittain ja Kesänen haistaa kakkospallon, johon yllättävän vapaana pääseekin käsiksi. Kunnianhimoinen vetoyritys vaikeahkosta volley-asennosta lähettää pelivälineen yläilmoihin.

36.minuutilla Ampiaisille siunaantuu ottelun toistaiseksi paras paikka, kun Markus Ahon sisäänkiertävä kulmapotku päätyy Väätäisen nyrkeistä 18 metriin Auraselle, jonka lapikas puhuu epäröimättä tulista kieltä. Weikkojen veskari vetää huikean refleksitorjunnan nollatakseen Eemelin erinomaisen yrityksen.

Kaksi minuuttia myöhemmin Teme heittää nopeasti Jesse Jokiniemelle, joka palauttaa kuulan rajaheittäjälle takaisin. Salolaispelaaja hakee keskitystä, joka nousee korkeuksiin ja muuttuu yläilmoissa laukaukseksi, joka on jysähtää etuyläseen, mutta verkot heiluu vain köökin puolella.

Kotijoukkueen ensimmäisen jakson toinen laukaus ja koko ottelun ainoaksi maalia kohti jääväksi kudiksi jää 45.minuutilla puhallettu rankkari. Wilpas-pakki jää väärälle puolelle yllättävän syöttöharhan jälkeen, ja paikatessaan epäonnistuu ensimmäisessä katkoyrityksessään. Repiminen alkaa boksin ulkopuolelta, mutta ei ota päättyäkseen edes 16m-alueen sisäpuolella ja erotuomari osoittaa epäröimättä pilkkua. Omar Farhan lataa pelivälineen tarkasti vasempaan alanurkkaan Sepän aavistellessa oikealle, 1-0.

Takaisku on jälleen kerran psykologisesti merkittävä ja täysin pelinvastainen, mutta siitä huolimatta täyttä totta, johon vieraiden on reagoitava. Pääpaino valmennusjohdon viestissä tauolla on huolellisuus ja pitempien hyökkäysten aikaansaaminen, sillä nyt moni lupaava atakki on päättynyt ennenaikaisesti. Tiukka neljävitonen ja peli tasoihin ja ohi. Vaihtoja tehdään yksi, kun Niklas Ahlqvist korvaa Ryan Shenasin oikean pakin paikalla.

2.jakso

Ampiaiset pörräävätkin aggressiivisesti jälkimmäiselle puoliskolle ja 50.minuutilla sillä on ottelun paras tilaisuus iskeä maali. Mbonu suojaa kuulaa hyvin ja pelaa oikealle kaistalle, ylösnousseelle Niklas Ahlqvistille, joka heittää vasurillaan sisäänkaartavan pallon ruutuun. Peliväline pomppiikin vaarallisesti yli kaikkien ja taka-alueelle hiipivä Markus Aho pääsee kuulaan täysin unohdettuna käsiksi. Suora laaki pysähtyy Väätäisen ilmiömäiseen torjuntaan ja samoin käy reboundin kanssa ja Manu ei voi kuin ihmetellä tilannetta, kuten monet muutkin!

58.minuutilla Aho jättää kentät ja Aholi Rasul tulee vasemmalle laidalle. 64.minuutilla isännät pelaavat vapaapotkun keskialueelta Wilppaan rangaistusalueelle, jossa salolaispakki arpoo ensimmäisen katkon kanssa liiaksi, mutta toisella yrityksellä paikkaa edellisen. Katkoa seuraa kuitenkin kanssapelaajan turha hätäily, joka johtaa purkupallon huolimattomaan toteutukseen ja kuula jää TuWelle hyökkäyskolmannekselle. Lopulta kuti 16 metristä tärähtää omiin sfääreihin.

67.- ja 68.minuutilla vieraat tekevät viimeiset vaihtonsa tavoitteena loppukiri. Vesa Vainio ja Samir Haddouti juoksevat kehiin, Teemu Kesäsen ja Jesse Jokiniemen luovuttaessa paikkansa kenttäkoostumuksessa. Ottelun loppu on kuitenkin pannukakku Keltamustan osalta, jonka kasetti hajoaa ailahtelevan tuomarilinjan suhteen lopullisesti. Kunnon takaa-ajoa ei saada missään vaiheessa edes käynnistettyä ja loppu onkin varsin sekaista peliä salolaisilta. Weikot puolestaan pelaavat järkevästi ja puolustavat aavistuksen syvemmältä omaa maaliaan.

Pelin viimeiseksi paikaksi jää 81.minuutilla pelattu lyhyt kulma, jonka jälkeen matalan keskityksen kippari Kuokkanen hoitaa rutiinilla. Punapaidan optimistinen ulkosyrjälaukaus noin 20 metristä lähettää pelivälineen viitisen metriä leveäksi vasemmalta.

Päätösvihellys jättää nihkeän pelin lopputulokseksi 1-0, joka tietää äärettömän arvokkaan pistepostin jäämistä Raunistulaan.

Ottelun parhaat

TuWe oli yhtä aktiivinen kuin Salossakin keväällä ja se pyrki paikan tullen prässäämään korkealtakin. Sääntöjen rajamailla pelanneet isännät horjuttivat vieraiden peliä käyttämällä tuomarilta liikenneen harmaan alueen erinomaisesti hyödykseen. Tilaisuuksien sallitessa se pyrki pelaamaan katkonjälkeiset hetket lyhytsyötöillä ja onnistuikin tekemisessään ajoittain hyvin. Pelikentän leveyttä se käytti huomattavasti vieraitaan paremmin, vaikka muuten alakerran avauspeli jäi pitkien pallojen heittelyksi.

Omar Farhan pyöritti hetkittäin hyvin punapaitojen peliä keskikentän ytimessä ja oli vahvoilla tempokuljetuksilla ja syvyysjuoksuilla vaarallinen. Olli Wendelin sähinöi tutulla sähäkkyydellä oikealla laidalla ja hankki kovalla työllään rangaistuspotkun joukkueelleen. Myös Toivo Karhun panos Weikkojen keskikentän ankkurina oli merkittävä. Äärettömän tärkeää defensiivistä duunia omiensa puolesta ja vyölle kertyi rapean juoksumäärän lisäksi tukku katkoja, kaksinkamppailuvoittoja, riistoja ja taklauksia. Kaikin puolin myös pallollisesti järkevää pelaamista turkulaisten numero kakkoselta.

Wilpas ei missään vaiheessa yltänyt esittämään parastaan, liian harvakseltaan edes perushyvää peliään. Yksilökohtaisesti pelipäivän pettymyksiä ja alisuorittajia oli liikaa. Viimeisellä kolmanneksella palloa ei kyetty pelaamaan riittävän fiksusti eteen saati pitämään pidempään, jotta hyökkäyksistä olisi saatu enemmän irti ja viety niitä ihan päätökseen asti. Se ei siltikään ansainnut pelistä tappiota, sillä vastustaja ei tehnyt pelin millään osa-alueella vieraita paremmin asioita. Ellei tuomarilinjaan sopeutumista poissuljeta.

Ampiaisten paras oli hyvän pelin oikeana laitapakkina pelannut Markus Kultarinta, jonka pelaaminen avausjaksolla omalla luonnollisimmalla pelipaikallaan oli kerrassaan väkevää. Nyt standardit täyttyivät sekä vahvan puolustus- kuin tarkan avauspelaamisen kohdalla. Jalat kävivät pysähtymättä pystyyn ja Make tarjoili leveyttä ja taustatukea joukkueensa hyökkäyspelaamiseen. Keltamustista perustasolleen ylsivät myös Eemeli Auranen sekä Niklas Ahlqvist, mutta kollektiivisesti onnistujat jäivät vähiin.

Ottelun jälkimainingit

”Olimme yritteliäitä ensimmäisellä jaksolla ja aktiivisia omassa pelissämme, mutta hyökkäyskolmanneksella olimme poikkeuksellisen surkeita ja tuntui, että pallo poltti siellä aivan liiaksi, emmekä saaneet välillä edes helppoja palloja toimitettua omille, ja hyökkäyksemme jäivät kovin lyhyiksi. Läpi ottelun olimme jotenkin poikkeuksellisen herkkinä tuomarilinjan suhteen ja lopulta ajauduimmekin keskittymään epäolennaisuuksiin, joka johdatti meidät täysin harhapoluille. Lopun takaa-ajo jäi siis torsoksi ja vastaavaa ei sovi nähdä enää koskaan!”, jyrähti omiinsa närkästynyt Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho.

TuWe – Salon Wilpas 1-0 (1-0), (0-0)

45′ Omar Farhan (rp.)