Otteluraportti Regions’ Cupin 1.kierroksen ottelu 9.4.2016 Salon Wilpas – FC Inter/2

Wilppaan Regions’ Cup-taipale jäi yhden ottelun mittaiseksi (13.4.2016)

Keltamusta avasi kautensa virallisesti Regions’ Cupin merkeissä, kun 1.kierroksen ottelussa vastaan asettui FC Interin 2-joukkue Turusta. Harmaasävyisen ja pienen sateen alla pelattu cup-koitos oli murheellinen salolaisten osalta, sillä vieraat iskivät tylysti paikoistaan jatkoon oikeuttavat osumat. Tauolle mentiin sinimustien kahden maalin johdossa, eikä Ampiaiset saaneet kunnon kiriään aikaiseksi missään vaiheessa. Isäntien ainokaisen iski komealla nostolla takakulmaan Bazen Mamo. FC Inter/2 jatkoon lopulta lukemin 1-3.

Ottelun kulku

Ampiaiset lähtivät hakemaan jatkopaikkaa lähes täydellinen kenraali allaan, kun viikko sitten FC HIK kaatui täyteläisen esityksen päätteeksi 3-0. Ottelun ensimmäinen tilanne syntyy kuitenkin turkulaisille 5.peliminuutilla, kun Inter pelaa kulman nopeasti takaviistoon noin 23 metriin, josta lähtee napakka kierteinen kuti, kilahtaen lopulta ylärimaan. Oiva varoitus vieraiden vaarallisuudesta.

9.minuutilla mennään kuitenkin jo toisessa päädyssä ja lujaa. Markus Aho katkoo vastustajan syötön keskialueella ja pelaa välittömästi Mikko Batalhalle pystyyn, joka puolestaan kääntää nopeasti oikeaan laitaan, jossa Bazen Mamo painelee jo täyttä vauhtia. Yllättävä veto 16m-alueen reunalta, pienestä pompusta, lävähtää puolisen metriä etuylänurkan yli. Minuutti tästä ja turkulaiset tulevat. Helppo pallonmenetys omalla puoliskolla ja perään missattu katko jättää ikävän loven kotijoukkueen rintamaan ja vierasjoukkue käyttää tilaisuuden hyväkseen. Hyvä suunnanmuutos käyntiin ja peliväline vauhdilla vasempaan laitaan, josta lähtee aikainen keskitys Wilppaan boksin etualueelle. Markus Kultarinta paimentaa kuitenkin hyvin tontillaan ja saa häirittyä vastustajan ratkaisun 3 metriä leveäksi.

Lähes vartti peliä takana, kun Kultarinta ja Batalha pelaavat hyvin yhteen oikealla laidalla rajaheiton jälkitilanteen. Lopulta Make saa jalkansa vapaaksi ja heittää hyvän keskityksen vastustajan ruutuun. Samir Haddouti ilmestyy taka-alueelle oikeaan aikaan ja pääsee kokeilemaan, mutta veto pysähtyy vastustajan selkään, josta kuula kimpoaa noin 18 metriin Aholle, joka tinttaa puolestaan epäröimättä. Äkäinen maannuoliainen vierii kuitenkin metrin oikealta ohi. Sinimusta siirtyy johtoon 21.minuutilla, kun Wilppaan alakerta makaa liian alhaalla ja linjan eteen jää tilaa. Inter käyttää sen erinomaisesti edukseen ja, kun kotijoukkueen jäsenet epäonnistuvat kahdessa 50-50-pallossa, löytää poikittaissyöttö 15 metristä Inter-kärki Aleksi Reinin, joka lataa voimalla vasempaan yläpeltiin, 0-1. Aavistuksen lepsua toimintaa isänniltä, josta sietääkin saada rankaisun.

Ensimmäisen jakson toinen puhuttavista tapahtumista nähdään vajaan puolen tunnin pelin kohdalla, kun Wilpas sahaa oikealla laidalla vastustajan linjan auki. Bazenin hyvä välisyöttö löytää Vesa Vainion vapaana linjojen välistä ja Weskun pystysyöttö hipoo täydellisyyttä Batan erinomaiseen aloitteeseen. FCI-pakki kuitenkin repii alimmaisena miehenä selvän maalintekotilanteen salolaiskärjeltä, mutta päätuomarin ratkaisu on varoitus ja vapaapotku aiheellisen ulosajon sijaan. Joka tapauksessa maukkaan vapaapotkupaikan 16m-rajan lähettyviltä Manu ampuu omiin korkeuksiin.

32.minuutilla nähdään se toinen hämmennystä paikallaolijoissa herättävä tilanne, josta samalla syntyy vieraiden voitto-osuma. Turkulaiset pelaavat hienosti lyhytsyöttöpelillä oikealla laidalla kotijoukkueen prässin palasiksi, pelaten lopulta joukkueensa kapteenin Thomas Kaplaksen nokikkain Wilpas-vahti Sauli Karjalaisen kanssa. Kauniin sommitelman olisi kuitenkin kuulunut päättyvä paitsioliputukseen, sillä otteluvideoltakin tarkastettuna Inter-pelaaja on noin 3 metriä jasson puolella. Lippu ei kuitenkaan nouse ja Kaplas päättää tilanteen tyylikkäällä ratkaisulla etukulmaan, 0-2.

Kotijoukkue ei kuitenkaan lannistu tästä ja saa vielä ensimmäisen 45-minuuttisen aikana pari hyvää tonttia aikaiseksi. Isäntien paras paikka siunaantuu 35.minuutilla Batalle. Tilanne saa alkunsa fantastisen ottelun pelanneen Ahon pallonriistosta, jota seuraa upea pystypallo Samir Haddoutille, joka kääntää nopeasti aikaisen keskityksen vastustajan 16m-alueen sisälle. Mikko Batalha kesyttää kuulan hallitulla rintahaltuunotolla ja pelaa itselleen aikaa ratkaisuun. Vasemman jalan nopea sivallus jää kuitenkin kaipaamaan tarkkuutta, kudin suuntautuessa suoraan maalivahtia päin.

39.minuutilla Wilpas tulee nopealla vastahyökkäyksellä, jossa peliväline siirtyy isäntien puolustusalueelta vastustajan boksiin alle 15 sekunnissa. Jani Lehtinen pelaa kuulan hyvällä, murtavalla syötöllä keskiympyrään Mikko Batalhalle, joka kääntyy upeasti, jatkaen kuulan oikeaan laitaan. Mamo näkee edessään tilaisuuden, kun puolittain maaliltaan ulosryntäävä Inter-kassari liukastuu. Bazen ajautuu aavistuksen pienehköön kulmaan, mutta pakottaa kuitenkin Joonas Puolamäen töihin ja lopulta pallo jääkin molarin syliin.

Tauolle siirrytään siis 0-2-vierasjohdossa. FC Inter/2 onnistuu ensimmäisen aallon näennäisprässissä ja trapissaan erinomaisesti ja sanelee isäntien sijaan minne palloa pelataan. Kotijoukkueen avauspelaaminen jääkin staattiseksi ja hidastempoiseksi, joka kertautuu ylempänä, eikä kunnon paikoille tai vastustajan selustaan päästä halutulla ja aiotulla voimalla. Sen läpikäymiseen valmennusjohto käyttääkin puoliaikapuheensa. Vähän hidasta reagoimista joukkueena, liiallista puskemista ja turhan ahtaisiin paikkoihin pelaamista, juuri siis sitä, mitä vastustaja haluukin. Nopeammin tyhjät pois ja kierrätykseen rutkasti vauhtia kuuluu viimeiset ohjeet, kun salolaissoturit lähetetään uudelleen rintamalle. Vaihtoja Ampiaiset suorittavat kaksi kappaletta, kun Samir Haddouti ja Vesa Vainio tekevät tilaa Bruno Mbonulle ja Qorane Mohamedille.

Jälkimmäinen jakso onkin entistä enemmän Salon Wilppaan hallintaa Interin suosiolla vetäytyessä alemmas, lähes omalle puoliskolleen. Taktisesti järkevää toimintaa kahden maalin johtoasemassa olevalta joukkueelta. Toisen puoliskon ensimmäinen maalipaikka tulee FC Interille, kun optimistisella asenteella turkulaispelaaja kokeilee 30 metristä, mutta laihoin tuloksin. Keltamustan päivän kolmas puheenaihe ottelun osalta herää 52.minuutilla. Bruno Mbonu ottaa hyvin heiton suojaukseen, punnertaa irti päällystakeistaan ja kääntää viereen Qorane Mohamedille, joka kaadetaan kielletyin ottein 16m-alueen oikealla reunalla. Manu tykittää seuranneen vapaapotkun juonikkaasti suoraan etukulmaan, mutta Puolamäki on valppaana luukullaan, mutta onko riittävästi? Silminnäkijöiden mukaan vapari olisi ollut maalin puolella, mutta otteluvideosta on mahdoton antaa varmistusta asialle ja turhaa jossittelu jälkeenpäin onkin, sillä peli jatkuu.

Kaksi minuuttia tästä ja jälleen Bruno aiheuttaa fyysisellä preesensillään vastustajalle ongelmia. Väkivahva kärki pitelee pari vastustajan ukkoa selän takana ja murtautuu lopulta väkisin rangaistusalueen sisälle. Herrasmiesmäinen syöttö takaviistoon jää aavistuksen taakse, mutta Bazen Mamo saa jalan vapaaksi ja kuti lähtee nopeasti, kuitenkin viuhuen takatolpan ohitse metrin verran. Tunnin paikkeilla salolaiset yhdistelevät jälleen hyvän kuvion, kun Ryan Shenas avaa hyvin Mbonulle. Bruno kääntyy vaivatta merkkaajastaan huolimatta, ajaen keskelle. Hyvä laitapallo oikeaa laitaa ylös kipittävälle Kultarinnalle, joka jatkaa ykkösellä Bazenille. Korkealle nouseva keskitys putoaa juuri sopivasti takatolpalle, jonne Jani Lehtinen liukuu. Osuma palloon vaikeasta asennosta ja yritys satelliitiksi taivaalle.

66.minuutilla Inter saa harvan toisen jakson paikan, jota edeltää sekava jakso Wilppaan pallollista toimintaa, joka kulminoituu turhaan pallonmenetykseen omalla alueella. Vieraat iskevät pistohyökkäyksen lailla kahdella katkonjälkeisellä pystysyötöllä, joista ensimmäinen vasempaan laitaan ja sieltä suorana jatkona keskelle pystyyn. Sinimustapaita kirmaa passiin kahden Ampiaistopparin puristuksissa ja loppujen lopuksi veto jääkin veltoksi raapaisuksi ja suuntautuu kaiken lisäksi selvästi maalin ohi. 75.minuutilla vaihdosta sisään tulleelle Mbonulle tarjoillaan ratkaisijan roolia tosissaan. Make käynnistää tilanteen hyvällä pystysyötöllä Brunolle, joka jatkaa täydessä vauhdissa olevalle Mamolle. Terävä kuljetus ja heittämällä kaverista ohi. Rynnivä draivi vastustajan laatikkoon ja herkullinen poikittaissyöttö Brunolle, joka lataa empimättä. Mutta tutuin tuloksin, tiukka laaki aavistuksen verran vasemman pystypuun ohitse.

Hyvän Wilppaan painostuksen keskellä FC Inter/2 käy naulaamassa pelin purkkiin 79.minuutilla. Vierasjoukkue saa vapaapotkun keskisektorilta noin 22 metristä, jonka turkulainen kaartaa kierteisellä kudilla. Isäntien maalivahti torjuu kudin vaivatta, mutta irtopallo putoaa suoraan vastustajan lapikkaaseen, jolle jää helppo työ siirtää pallo pussiin lähietäisyydeltä, 0-3. Shokkihoitoa Keltamustalle! Kotijoukkue painaa kuitenkin jo väistämättömältä näyttävästä tippumisesta huolimatta lopun kympin täysillä loppuun ja saa useita maalipaikkoja aikaiseksi. 81.minuutilla salolaiset jauhavat hyvällä keskikenttäsyöttelyllä tilaa ja aikaa, kun pelivälinettä käytetään nopealla tahdilla Batalta laitaan, laidalta Bazenilta Teemu Kesäselle, joka vastustajan ruudun läheisyydessä ohittaa miehensä ja keskittää. Ylimenevän keson poimii Shenas toisella laidalla ja keskittää 16m-alueen rajalle. Qorane Mohamed noukkii pallon ja kääntyy pienessä tilassa silmän räpäyksessä ja vetää. Laukaus kimpoaa turkulaispakarasta Henri Makkoselle, joka murtautuu boksiin ja jallittaa kaksi vastustajaa sulavilla vartaloharhautuksilla, mutta se tärkein eli veto jää riittämättömäksi, vaikka napakka etukulmalaukaus pakottaakin Inter-vahdin torjuntatöihin.

Vieraiden viimeinen tilanne tulee vastahyökkäyksen muodossa 83.minuutilla, kun maalivahdin heittoavaus yllättää Wilpas-pakin liian ylhäältä. Vieraat tulevat hetkellisesti 3v3 ja saa hyvän päätöksen atakilleen nopeiden pystysyöttöjen muodossa. Tulinen veto 16m tuntumasta pysähtyy tyylikkään dyykin heittävän Sauli Karjalaisen hanskoihin. Kaksi minuuttia tästä ja isännillä on miljoonan taalan paikka. Hyvin vaihdosta peliin tullut Teemu Kesänen katkoo syötön keskialueella ja pelaa päällään pallon Ranelle, jonka mestarillinen käännös ja käännöstä seuraava upea läpisyöttö on kombinaationa maailmanluokan suoritus. Bruno Mbonu karkaa hetkessä omille teilleen, nokikkain Joonas Puolamäen kanssa. Keltamustien hyökkääjä ohittaa täydessä vauhdissa vastaantulevan kassarin ja on avata maalitilinsä Wilpas-paidassa, mutta jostain ilmestyy sinimustaritari ja liukuu vedon tielle, pelastaen varman maalin syntymisen. Niin ikään maailmanluokan suoritus.

87.minuuttia pelikellossa, kun Qorane kaadetaan n. 21 metrissä. Ehdoton vetopaikka vapaapotkun muodossa, johon tarttuu Mikko Batalha. Kierteinen kuti pomppaa juuri oikealla hetkellä, mutta aiheuttaa vain hetkellisen sekasorron vieraiden veräjänvartijalle, joka pienen pomputtelun jälkeen nappaa pelivälineen syleilyynsä. Isäntien raju loppukiri saa ansaitsemansa lohtupalkinnon 88.minuutilla, kun hyvä paine korreloituu lopulta maaliksi. Ryan Shenas nousee vasemman pakin paikaltaan ja leikkaa keskelle. Hyvä keskitys taka-alueelle Makelle, joka malttaa syöttää sivuun Mamolle. Bazen harhauttaa ja pyrähtää kaveristaan ohi ja nostaa 16m-alueen oikealta rajalta takapesään yli Inter-kopparin, 1-3.

Vielä ottelun lisäajalla herra Mbonulle tarjotaan saumaa maalitilin korkkaamiseen, kun Tomi Kuokkasen loistava sivuvapari leijailee laakana vastustajan ruutuun. Täysin vapaaksi unohdettu kärki näyttää jo hetken jatkavan keskityksen päällään takakulmaan, mutta yritys lähettää kuulan puolisen metriä leveäksi. Näin Salon Wilppaan Regions’ Cup-juna jää lähtöasemalleen, FC Inter kakkosen jatkaessa 1-3 -voitolla kisassa eteenpäin.

Ottelun parhaat

FC Inter/2 osoittautui ennakko-odotusten arvoiseksi ja jätti itsestään varsin pelaavan kuvan. Pyrkimys lyhytsyöttöpeliin, jonka mahdollisti joukkueen yksilötaito. Selkeä pelisuunnitelma, jossa riskit jätettiin minimaalisiksi ja pelattiin niin sanotusti oikeilla hetkillä. Turkulaisten reagointi erityisesti hyökkäämiseen suunnanmuutospelissä oli askeleen Ampiaisia parempaa. Vieraiden paras saattoi olla nro 10, Thomas Kaplas. Mestarillista pelin rytmittämistä ja poikkeuksen hyvä pelipäivä, mikä kulminoitui oikeiden päätösten tekona ja tilanteiden ratkaisujen optimoimisella. Eheää pelinrakentelua, joka sai palkinnokseen kylmäverisen viimeistelyn etuyläpeltiin. Myös sinimustien kärjessä selkeää target-pelaajan roolia toteuttanut Aleksi Reini onnistui tekemisissään. Tärkeää pallon pitämistä ja pudottelua taitaville keskikenttäpelaajille jatkoon pelattavaksi. Lähestulkoon tärkein lenkki vastustajan pallollisessa pelissä. Joonas Puolamäen esitystä maaliluukullakaan ei sovi vähätellä. Peruskopit varmasti haltuun ja sen päälle puolen tusinaa hyvää seiviä, vaikka haamutorjuntoja ei tarvinnutkaan kaivaa. Apua tuli kiitettävästi ja oikeilla hetkillä edessäseisseeltä puolustuskvartetilta.

Salon Wilppaan ykkösmies oli selkeästi Markus Aho. Keskikentällä omiaan raivokkaasti esimerkillään piiskannut dynamo teki kilometritolkulla töitä joukkueensa eteen, raataen hurjan määrän riistoja, katkoja, voitettuja kaksinkamppailuja ja taklauksia. Parhaansa mukaan peliä rakentanut Manu jäi välillä turhan yksinäiseksi tekemisessään, mutta teki hommansa vähintään kolmen edestä. Täydelliseksi iltapuhteen olisi tehnyt maali tai kaksikin, kun muutama mehevä tontti siihen tarjoiltiin, mutta ei makeaa vielä mahan täydeltä. Salon Wilppaan kapteeni Tomi Kuokkanen heitti jo miltei itsestäänselvyydeksi tulleen hyvän, varman ja vankkumattoman settinsä. Ensimmäisellä jaksolla oli hieman vaikeuksia, mutta toisella puolikkaalla pelinavaus oli tutun rautaista kamaa ja, kun tähän vastapainoksi saatiin taatun murtumaton defensiivinen display, niin herra ja hidalgo oli jälleen kerran mies paikallaan. Kenraalissa avausminuuttinsa tämän kauden osalta napannut Teemu Kesänen oli pirteä vaihdosta tullessaan ja selvästi päivän onnistunein substituutti. Oivallisia kombinaatioita ja tutun voimakasta draivia, josta mies on tunnettu. Muutamat veijarimaiset kusetukset ja kaikin puolin hyvää tekemistä antavat uskoa, että Teme on valmis sarjakauden avauksen kynnyksellä.

Ottelun jälkimainingit

”Tiesimme miten vastustaja tulee, mutta silti lankesimme ansaan ja varsinkin pallollinen pelaamisemme oli aivan liian hidasta. Osan valmistautuminen ei ollut riittävällä tasolla ja erityisesti ensimmäisellä puoliajalla meillä oli liian monta turhaa pallonmenetystä, helppoa virhettä ja huonoa syöttövalintaa. Pelasimme usein ahtaasta ahtaaseen tai puskettiin päämäärättömästi samaa laitaa, kun olisi pitänyt kierrättää. Ja nämä kaikki olivat siis meidän omaa huonouttamme, heikkoa keskittymistä ja hutilointia, ei vastustajasta johtunutta. Siksi pettymys onkin kova. Toisella jaksolla pelimme parani, kun vastustaja väsyi ja löysimme välejä paremmin. Ehkä loppujen lopuksi meillä oli kuitenkin riittävästi paikkoja tämän ottelun voittamiseen, mutta emme niitä käyttäneet samalla tehokkuudella kuin kaveri. Emme missään nimessä ansainneet mennä jatkoon tästä otteluparista”, alleviivasi Salon Wilppaan päävalmentaja Markus Aho Salon Urheilupuiston koppi vitosen edessä.

Salon Wilpas – FC Inter/2 1-3 (0-2), (1-1)

21′ Aleksi Reini 0-1

32′ Kaplas 0-2

70′ Opacic 0-3

88′ Mamo (Kultarinta)