Perustana yksilökeskeinen valmennus

Perustana yksilökeskeinen valmennus

Wilppaan jalkapallo yhteistyöhön Perttelin Peikkojen ja Suomusjärven Sisun kanssa

Salon Wilppaalla on tavoitteena on luoda omaan jalkapalloiluunsa pelityyli, joka perustuu taitoon. Tämän valmennuslinjan perustana on yksilökeskeisyys, jolloin harjoittelun keskiössä ovat pelitaidon ja pelikäsityksen kehittäminen. Wilppaan jalkapallotoimintaan "kipinämikoksi" palannut Uolevi Nurmi näkee, että hedelmällisin ikähaarukka jalkapallon perustaitojen oppimiseen on 6-12 vuotta.

-Jalkapallotaitojen perustana on pallonkäsittely. Sen oppiminen tulisi aloittaa jo lapsena, koska pallon "kesyttäminen" on aikaa vievää ja erittäin pitkäjänteistä toimintaa, korostaa Nurmi.

– Pelivälineen hallinta jaloilla vaatii oppimisaikaa huomattavasti enemmän kuin käsillä tai mailoilla hallittavat pallopelit.

Hän oli torstaina esittelemässä visioitaan uusille ja vanhoille wilppaalaisille, joiden toivotaan kantavan oman kortensa kekoon tällä "jalkapalloilijan polulla". Illan osoite parinkymmenpäisellä joukolla oli – kuinkas muuten – Urheilupuisto ja siellä pukukoppi numero viisi.

Siellä Nurmi piti tunteikkaan palopuheensa, jota hän itse kuvaili "paatokselliseksi saarnaksi". Nurmi iski heti tilaisuuden alkajaisiksi pöytään kylmät realiteetit.

– Wilpas ei ole ollut tähän saakka ulkopuolisten silmissä houkutteleva seura. Valmentajakoulutus on yksi niistä asioista, johon pitää saada lisää laatua, Nurmi vaatii.

Wilppaassa strategissa 2013-2017 yksi tärkeimmistä tavoitteista on junioripelaajien määrän kasvattaminen. Siksi Wilppaan lähetystö on käynyt nostamassa profiiliaan myös "maaseudulla", Suomusjärvellä ja Perttelissä. Molemmilla suunnilla vastaanotto on ollut innostunutta, ja vierailut ovat poikineet jo konkreettisiakin tuloksia. Ville Päivärinta

PePe on tullut koko seurana mukaan yhteistyöhön. Sisusta saamme puolen tusinaa poikaa 2002-2003 syntyneiden joukkueeseen, kertoo Uolevi Nurmi.
 

Tämän ikäluokan vastuuvalmentajana Wilppaassa toimii Ville Päivärinta apunaan Nurmen ohella Ilja Sokko ja Mika Sipilä.

Tässä yhteydessä keltamustissa halutaan painottaa sitä, ettei seura halua terävöityneen imagonsa myötä lyödä millään tavalla lovea jonkin toisen seuran jalkapallotoimintaan. Wilpas pyrkii vain omalla panoksellaan tekemään tehdä töitä sen eteen, että jalkapallo säilyttää elinvoimaisuutensa Salon seudulla.

Ajatusta vahvistaa sekin, että Wilpas on solminut jatkoonkin yhteistyösopimuksen SalPan kanssa. Tämä mahdollistaa juniori-ikäisten pelaajien liikenteen seurojen edustusjoukkueiden välillä myös kaudella 2013.

– Yhteistyöseuraverkoston vahvistaminen ja sen toiminnan kehittäminen on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme, huomauttaa Nurmi toiminnanjohtaja Sami Keto-ojan säestyksellä.  

Wilppaan jalkapallon taustajoukkoa 2012
Wilppaan ensimmäisille "valmentajapäiville" osallistui parisenkymmentä enemmän tai vähemmän seuran toiminnassa mukana ollutta henkilöä. Lähitulevaisuus näyttää, kuinka suurella sydämellä nämä toimijat aikovat sitoutua Wilppaan pitkän tähtäimen strategiaan. 

KYSYMYKSIÄ UOLEVI NURMELLE

Salon Wilppaan edustusjoukkueen vastuuvalmentajaksi palannut Uolevi Nurmi tunnetaan intohimoisena ja kokonaisvaltaisesti lajia ymmärtävä jalkapallomiehenä.
Mutta esitetäänpä hänelle muutama kiperältä tuntuva kysymys?

Onko olemassa sellaisia pelaajia, jotka ovat teknisesti pitkälle kehittyneitä mutta pelikäsitykseltään enintään keskinkertaisia?

On.

Jos on, miten tällaisia pelaajia voidaan kehittää yksilökeskeisen valmennuksen nimissä?

Kun pelaaja oppii taitavaksi pelaamalla (kuten esimerkiksi brasilialaiset tai nykyään myös afrikkalaiset), hänelle on erittäin helppo opettaa tällöin myös taktiikkaa. Pelikäsitys on havainnoimista, valintoja, reagoimista pelissä. On totta, että jos pelaajalla ei ole riittäviä taitoja, jalkapalloilusta tulee vaikeaa tai lähes mahdotonta. Kysymys onkin yksinkertaisuudessaan siitä, että opetammeko taitoa pelinomaisilla harjoitteilla vai esimerkiksi drilliharjoitteilla, joissa ei ole peliin olennaisesti kuuluvaa vastustajaa tai muita ratkaisujen tekemiseen vaikuttavia, vaihtuvia elementtejä.

Wilppaan strategiaan 2013-2017 on sisällytetty vahva kilpailullinen visio, jonka tavoitteena on kasvattaa lapsista ja nuorista huipputason jalkapalloilijoita tai vähintään edustusjoukkuetason pelaajia. Eikö tämä sodi sitä filosofiaa vastaan, että 6-12-vuotiaiden pääharjoittelumuotona toimivat leikit ja pienpelit sekä sitä, että heistä pyritään kasvattamaan monipuolisesti liikunnallisen elämäntavan omaksuneita ihmisiä?

Ei.

Wilppaassa yksilökeskeisen valmennuslinjan perusteeksi nähdään se, että valmennuksessa "tunnistetaan yksilön vahvuudet ja toiminnassa tuetaan niiden kehittymistä". Mutta mitä tapahtuu tässä valossa sellaisille lapsille tai nuorille, joilla on pääsääntöisesti heikkouksia?

Kaikilla on vahvuuksia, ja ne pitää tunnistaa. Esimerkiksi joku on nopea, mutta koheltaa ja tekee asioita väärään aikaan. Toinen voi olla hidas, mutta oikea-aikainen. Näiden pelaajaesimerkkien valmentamisessa keskitytään eri asioihin, koska he ovat tyyppeinäkin erilaisia. Myös heidän pelipaikkansa eroavat toisistaan. Eli nopean pelaajan osalta huomio pitää kiinnittää hänen oikea-aikaisuuteensa ja pelinlukutaitoonsa. Kun hidas pelaaja ei juurikaan muutu nopeammaksi, hänen vahvuuttaan eli kykyä lukea peliä täytyy tukea ja kehittää. Hänestäkin voi kehittyä hyvä pelaaja tai huippuvalmentaja. Pelaajilla on useita eri vahvuuuksia ja näiden vahvuuksien kehittäminen oikeassa kulmassa on mielestäni "se pointti".

Millä tavalla Wilpas aikoo auttaa sellaisia maaseudun lapsia ja nuoria, joille vanhemmat eivät pysty taloudellisen tilanteen tai jonkin muun syyn takia järjestämään kyytiä Salossa tapahtuviin jalkapalloharjoituksiin tai peleihin?

Tavoite on vahvistaa Wilppaan taloudellisia resursseja siten, että seura voi kohdentaa käytettävissä olevat varat arvojensa mukaisesti sosiaalisin ja ja solidaarisin perustein. Nämä ovat valintakysymyksiä.

@ Hannu Brusila